Liiga-kierros: Kauden kuumin patapakka Kuopiossa, toistuvat kaavat Jyväskylässä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Teemu Grönroos
Liigan viimeinen kierros ennen joulua pelataan perjantaina, kun ohjelmassa on kuuden ottelun kierros. Muun muassa hyvien ylivoimajoukkueiden kohtaamiset lupailevat maaleja kierroksen viihteeksi.

Jatkuuko kotijoukkueen juhla?

HIFK ja Tappara ovat viime aikoina kuuluneet melko kuumiin joukkueisiin, eritoten hyökkäyspäässä. Tampereella onkin mielenkiintoista nähdä, kumpi on aloitteellisempi joukkue, sillä se on todennäköisesti lähellä voittoa.

Molemmat joukkueet ovat onnistuneet keräämään viidestä edellisestä ottelustaan kahdeksan pistettä. HIFK:n edellinen voitto tuli Kuopiossa tiistaina, mutta Tappara puolestaan hävisi edellisen ottelunsa torstaina Raumalla.

HIFK:n ja Tapparan välisistä viimeisestä neljästä kamppailusta kaikki on kirjattu kotijoukkueen voitoksi. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että viidessä edellisessä kohtaamisessa voittava joukkue on iskenyt neljä maalia.

Viime kierroksilla heräämistä suorittanut HIFK on juhlinut hyökkäyspäässä, ja kärkiyksilöt ovatkin olleet kuumassa vireessä. Esimerkiksi Iikka Kangasniemi on kahteen edelliseen otteluun kirjauttanut tehot 3+2. Myös syksyn floppina pidetty Tommi Santala väläytteli erityisosaamistaan syöttämällä kolme HIFK:n maaleista KalPaa vastaan.

HIFK:n kannalta avainasemassa myös Helsingissä onkin aloitteellisuus ja pitkä hyökkäyspelaaminen, jolla virtaus pidetään omassa hanskassa. Myös riistopelaamisessa HIFK:lla on omat iskun paikkansa, sillä Tappara on osoittanut haavoittuvuutensa pelinavaamisen vaiheessa.

Tapparan vahvuutena viime aikoina on ollut varsin laaja ratkaisijarintama. Myös Ben Blood on ollut hyvä lisäys kirvesrintojen alakertaan, ja häneltä on saatu yllättävän suurta kiekollista vastuunkantoa.

Viiden ottelun otannalla Helsingissä kohtaa kaksi kuumaa ylivoimajoukkuetta. Onkin mielenkiintoista seurata, onnistuuko Tappara murtamaan HIFK:n alivoiman, sillä helsinkiläiset ovat pelanneet viisi ottelua putkeen ilman päästettyä ylivoimamaalia.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

20.01
HIFK - Jukurit
4 - 0
16.01
HIFK - KalPa
3 - 5
08.01
HIFK - JYP
3 - 2

Tappara

Tällä kaudella

Tulosveto

Tappara pimentää HIFK:n yksilöt
HIFK on voittanut kolme edellistä otteluaan. Voittoputken taustalla on Iikka Kangasniemen hirmuvire sekä Erik Thorellin ja Juhani Tyrväisen yhteistyön kukoistaminen. HIFK:n ongelma on, ettei leveyttä riitä neljään ketjuun. Tappara pystyy pimentämään riittävän hyvin helsinkiläisten kuumat yksilöt. HIFK:n voittoa on pelattu enemmän, joten Tapparan niukat voitot kelpaavat kohteiksi.
1 2
2 3

Ketä pelaa Tampereella?

TPS:n riveissä riittää poissaolijoita, mikä nostattaa kysymysmerkkejä kokoonpanon ympärille. Ilves puolestaan on ailahdellut voimakkaasti, ja pelillisestä tasosta on saatu melko selviä merkkejä.

Molempien joukkueiden edellinen ottelu oli Kärppiä vastaan. Ilves kaatui Kärpille jatkoajalla, kun taas TPS kaatoi oululaiset kotonaan torstaina. Viidestä viimeisestä ottelustaan turkulaiset ovat voittaneet neljä keräten 12 pistettä, kun taas tupsukorvien matkaan on tarttunut yhdeksän pistettä.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahteen otteeseen ja molemmilla kerroilla TPS on poistunut kaukalosta voittajana. Molemmat ottelut ovat olleet varsinaisia maali-iloitteluita, sillä voitot ovat irronneet 4−3- ja 5−3-lukemilla.

TPS:n kohdalla suuri mielenkiinto kohdistuu siihen, millaisen kokoonpanon joukkue saa kasaan. Tähtisentterien Oula Palveen ja Ilari Filppulan poissaolot ovat pakottaneet hätäratkaisun, sillä Patrick Björkstrand pelaa keskellä. Hyökkäyskalusto on toki myös vahvistunut kuluvalla viikolla, kun Petrus Palmu liittyi joukkueen vahvuuteen.

Viime aikoina Ilveksen pelillisestä tasosta suhteessa muihin joukkueisiin on saatu melko hyvää tietoa. Alemman kastin joukkueita vastaan aktiivinen ote toimii, mutta kärkijoukkueita vastaan haastajan rooli on vielä selvä ja pisteet tiukassa. 

Perjantaina Ilveksellä onkin iskun paikka TPS:n edellisen päivän rasituksen vuoksi. On myös mahdollista, että turkulaisten suurin lataus on mennyt Kärpät-otteluun, kun taas Ilves pääsee akkuja ladanneena kotiyleisönsä eteen.

Tulosveto

Tampereella maalit tiukassa
Kauden alussa laajalla rintamalla suuria maalimääriä mättänyt Ilves on kadottanut hyökkäyspelinsä parhaan terän. Viimeisen kymmenen ottelun otannalla Ilves on tehnyt vähiten maaleja. TPS:ltä puolestaan puuttui edellisessä ottelussa aimo annos kiekollista osaamista, kun Kakko, Filppula ja Palve olivat sivussa. TPS on onnistunut kuitenkin voittamaan otteluita loistavan maalivahti- ja puolustuspelin ansiosta.
1 2
1 2

Toistuvia kaavoja siellä ja täällä

JYP on hävinnyt tällä kaudella kahdesti varsin katkerasti Sportia vastaan. Perjantaina jyväskyläläisillä onkin kalavelkoja maksettavana, mutta Sport on osoittanut sitkeytensä.

Molemmat joukkueet ovat keränneet seitsemän pistettä viimeisimmistä viidestä ottelustaan. Myös edellinen ottelu oli molemmillla Jukureita vastaan, ja molemmat kaatoivat mikkeliläiset jatkoajalla. Sportin riveistä yksi pelaaja nousi ylitse muiden, kun Roope Talaja nakutti tehot 3+1.

Toistuvuus jatkuu myös joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa, sillä Sport on ollut molemmilla kerroilla parempi lukemin 4−3. Myös molempien otteluiden voittomaali on syntynyt läpiajon jälkeen Willian Rapuzzin lavasta.

JYP on saanut viime aikoina viisikkopeliään selvästi tiiviimpään kuntoon. Vastustajien maalipaikat ovat jatkuvasti olleet melko vähissä, mikä on selvästi helpottanut voittokamppailussa pysymistä. Pisteitä ei ole kuitenkaan kertynyt hurrikaaniryhmän tarvitsemaan tahtiin, jotta joukkue olisi noussut sarjataulukossa.

Tämä johtuu pitkälti tehottomuudesta hyökkäyspäässä, sillä esimerkiksi neljässä edellisessä ottelustaan JYP ei ole kertaakaan iskenyt yli kahta maalia. Pieni hyökkäysketjujen ravistelu tiistain Jukurit-otteluun teki näennäisesti hyvää.

Sportin suurimpana aseena tulee olemaan rintamahyökkäykset ja nopeat pelinkäännöt, sillä vaasalaisten riveistä löytyy runsaasti luisteluvoimaa. Aktiivisella otteella JYP on helpoiten horjutettavissa, sillä paineen alla operointi on ollut ailahtelevaa. 

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

20.01
JYP - Ässät
4 - 3
09.01
JYP - Lukko
0 - 2
08.01
HIFK - JYP
3 - 2

Sport

Tulosveto

Väsynyt Sport jää pisteittä
Sportin syyskausi on sujunut odotuksia paremmin, mutta joululahjaksi joukkue ei saa voittoa. Vaasalaiset pelasivat torstaina jatkoajalle venyneen ottelun, kun JYP sai levätä ja odottaa ottelua. Tuloksellisesti JYP ei ole viime otteluissa saanut ulosmitattua täyttä potentiaaliaan, mutta ovat hallinneet laukaisutilastoja. Pitkässä juoksussa hallinta siirtyy myös tulostaululle.
4 5
1 2

Kauden kuumin patapakka vierailee Kuopiossa

Vuoristoratamaisesti esiintynyt KalPa saa vieraakseen tuloskuntoaan parantaneen Ässät. Kuopiossa jännitetään muun muassa avainpuolustajan tilannetta, kun taas Ässät haluaa vielä lisää tehoa hyökkäyspeliinsä.

Molemmat joukkueet ovat napsineet pisteitä viime aikoina melko tasaiseen tahtiin, sillä viidestä edellisestä ottelusta KalPan saldo on yhdeksän, Ässien kymmenen. Viimeisimmät ottelut päättyivät molemmilla voittoon, kun molemmat kaatoivat KooKoon.

KalPan puolella viime aikojen suurin asia on ollut tyhjentynyt sairastupa, mikä on tuonut hyökkäyskalustoon runsaasti leveyttä. Pelillistä kehitystä onkin nähty väläyksittäin erityisesti hyökkäyssuuntaan. Yksittäisistä nimistä vastikään jatkosopimuksen tehnyt Alexander Ruuttu tuo roimasti ratkaisuvoimaa keltapaitojen hyökkäyskalustoon.

Maalivahtipuoli on kuitenkin KalPalle kevyt ongelma, sillä ykkösvahdiksi kesken kauden noussut Denis Godla ei ole pystynyt pitämään yllä tasaisia otteita. 

Ässät liitää kauden ensimmäisessä neljän ottelun pisteputkessa. Positiivista on ollut erityisesti nousujohteiset otteet otteluiden sisällä, kun kasa pisteitä on kertynyt porilaisten pussiin vasta päätöserässä.

Avainasia parantuneelle tulostasolle on tiivistynyt puolustuspelaaminen. Keskialueella viisikkoa ei enää revitä yhtä helposti, ja omalla alueella keskustaa tukitaan tehokkaammin. Hyökkäysuuntaan ykkösketju on ollut hyvässä iskussa, mutta taustalta kaivataan vielä lisää tulitukea. Väläytelleitä nimiä ovat muun muassa Mikko Salmio ja Aleksi Rekonen.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

19.01
Kärpät - KalPa
1 - 4
16.01
HIFK - KalPa
3 - 5
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA

Ässät

Tulosveto

Ässät tuskailee vieraskentillä
Ässät on parantanut tahtiaan, mutta lähinnä kotikentällään, vieraskentillä porilaiset ovat hävinneet neljä viimeistä otteluaan. KalPa on ailahdellut viime aikoina, mutta sairastuvan tyhjennyttyä pelillinen anti on ollut ajoittain tulosta parempaa. Kertoimien toivossa on perusteltua pelata hieman suurempia maalimääriä, sillä KalPan maalivahdit ovat olleet epävarmoja.
4 5
2 3

Pelicans haluaa katkaista putkensa

Varsin erilaisissa suhdanteissa viime ajat pelanneet Pelicans ja KooKoo mittelevät keskinäisestä paremmuudesta jo neljättä kertaa tälle kautta. Otteluissa on omenty oranssimustissa merkeissä, mutta viime aikoina Pelicans on ollut pelillisesti paremmassa iskussa.

Viiden ottelun otannalla Pelicans on ollut selvästi kuumempi joukkue, sillä pistepussi on karttunut kahdeksalla pisteellä, kun taas KooKoo on kerännyt vain kolme. Viimeisimpänä Pelicans kaatoi Tapparan vieraissa tiistaina ja KooKoo kärsi kirvelevän tappion KalPalle torstaina.

KooKoon kannalta palautuminen edellisen illan ottelusta on avainasemassa, sillä KooKoolla on Pelicans-voittoputki suojeltavaan. Kouvolalaiset ovat voittaneet kaikki kauden kolme kohtaamista yhden maalin erolla.

Pelicans haluaa varmasti tulla otteluun luistelemaan kouvolalaisten jalat alta. Kovalla riistopelaamisella myös vierailijoiden suoritusvarmuuden tulee olla kovalla tasolla, sillä lahtelaiset ovat osoittaneet kykynsä iskeä kiekkoa maaliin kovalla prosentilla.

Tämä on tapahtunut erityisesti ylivoimalla, jolla Pelicans on Liigan kuumin joukkue viiden ottelun otannalla. Joka kolmas ylivoima on päättynyt maaliin, eikä vähiten kuuman kolmikon Jesse Saarinen-Hynek Zohorna-Jesse Mankinen vuoksi.

Myös KooKoon ylivoima on ollut kuumassa vireessä, mutta tulitukea tasakentällisin ei ole riittänyt. Tämä ja puolustuspelin heikko kunto on vesittänyt usein kouvolalaisten voittohaaveet.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

KooKoo

19.01
KooKoo - HPK
4 - 1
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA
30.12
Ässät - KooKoo
4 - 3 JA

Tällä kaudella

harjoitusottelut

24.08.
KooKoo - Pelicans
3 - 4 VL

runkosarja

Tulosveto

KooKoon puolustus takkuaa
KooKoolla on kahdeksasta viimeisestä ottelustaan vaatimattomat kolme pistettä ja peräti seitsemän varsinaisen peliajan tappiota. Viimeisimmästä vieraspisteestä on lähes kuukausi aikaa. KooKoo on palannut jälleen samojen ongelmien pariin kuin kauden alussa. Oma pää vuotaa, eikä hyökkäys pysty tekemään riittävästi tehoja ongelmien tasapainottamiseksi. Pelicans on vastaavasti viritellyt maalihanojaan viime peleissä.
4 5
2 3

Kääntääkö SaiPa kurssinsa?

SaiPa on vajonnut jo kolmen ottelun tappioputkeen, eikä tilannetta helpota kova loukkaantumissuma. HPK on kerännyt pisteitä kelvolliseen tahtiin alati kehittyvällä pelillään, mutta avainpelaajien harteille on vaarana kertyä liian suuri vastuu.

SaiPa on viiden edellisen ottelunsa aikana onnistunut keräämään neljä pistettä, kun taas HPK:n pistepussiin niitä on kertynyt kuusi. Viimeisimmissä otteluissaan SaiPa hävisi kotonaan TPS:lle ja Lukko haki jatkoaikavoiton Hämeenlinnasta.

HPK esitti komean kirin, kun se nousi kahden maalin takaa lopussa rinnalle vieden pelin jatkoajalle. Pelin kehittyminen erityisesti hyökkäyssuuntaan näkyykin hämeenlinnalaisten otteissa, sillä Kerho onnistuu jatkuvasti luomaan enemmän maalipaikkoja kuin vastustajansa. Myös tekeminen puolustussuuntaan on rauhoittunut, mutta parantamisen varaakin on.

Tällä hetkellä esimerkiksi Petteri Nikkilä kantaa todella suurta roolia joukkueensa puolustuksessa. Lisäksi nuoret pelaajat tuntuvat joutuneen liian isoon rooliin, sillä tasaisuus puuttuu otteista, mikä tekee HPK-puolustuksesta virhealttiin. Viimeisenä lukkona on kuitenkin Emil Larmi, joka on pystynyt erinomaisesti paikkaamaan näitä virheitä.

SaiPan suurena huolenaiheena on poissaolijalista, sillä tiistain kamppailusta oli sivussa peräti kymmenen pelaajaa. On mahdollista, että sputnikit lähtevät otteluun jälleen vajaalla kokoonpanolla.

Yksi mielenkiintoinen nimi SaiPan riveissä on Micke Saari, joka pelaa toisen ottelunsa lappeenrantalaisten riveissä. Suuremman vastuun perässä Lappeenrantaan siirtynyt Saari on kykenevä tuomaan hyökkäystehoja keltamustille.

Tulosveto

Loukkaantumiset riesana
SaiPa on Liigan toiseksi vahvin kotijoukkue, mutta viime aikojen vire on loukkaantumisten vuoksi laskussa. Myös HPK:lla on ollut omat ongelmansa, mutta pelikuntoisia kuumia pelaajia hämeenlinnalaisilla on enemmän. Mitään ilotulitusta ottelusta ei kannata odottaa, sillä varsinkin SaiPa lähtee nykytilanteessaan hakemaan voittoa tiiviin viisikkopelaamisen voimin.
1 2
1 2