Liiga-kierros: Katseet kääntyvät Raumalle

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Ella Taponen
Perjantaina on luvassa kuuden ottelun kierros. Raumalla pelataan todella mielenkiintoinen ottelu, jossa keskiviikkona nolosti Pelicansille hävinnyt Kärpät saapuu testaamaan Lukon kovan kotivireen. Mielenkiintoa riittää myös Hämeenlinnassa, jossa paikallinen Pallokerho isännöi HIFK:ta.

Seuraa Heitä

Anton Lundell #15 | HIFK

Keskushyökkääjä

Tällä hetkellä ehdoton HIFK:n kärkipelaaja. Tuore Florida Panthersin NHL-varaus on tehtaillut kahteen edelliseen otteluun komeat 5+1=6 tehopistettä.

HIFK:n peli käynnistymässä vaikean alkukauden jälkeen?

Perjantai-ilta ja HPK kohtaa Helsingin IFK:n, kattaus loistavaan kiekkoiltaan on ehdottomasti olemassa. HPK:n viime viikonloppu oli todella kummallinen. Viime perjantaina HPK voitti upeasti kotiyleisön edessä Pelicansin maalein 7–2. Lauantaina samat joukkueet kohtasivat Lahdessa, jossa Pelicans nöyryytti HPK:ta samoilla lukemilla.

Perjantain HIFK-ottelu on HPK:n viikon ensimmäinen, joten valmistautumisesta Pallokerhon peli ei varmasti jää kiinni. Mielenkiintoa riittää myös, sillä NHL-lainat Emil Larmi sekä Kristian Vesalainen saattavat pelata perjantaina.

HPK:n tuloksenteko on pyörinyt paljon Petri Kontiolan ympärillä, joten Vesalaisen saaminen kokoonpanoon olisi ehdottoman tärkeää.

Vierailija HIFK on osoittanut viime kierroksilla piristymisen merkkejä. Viime lauantaina helsinkiläiset kukistivat SaiPan vieraskentällä komeasti lukemin 2–5. Pelillisesti ottelu ei ollut kummoinen, mutta hyökkäyspelaaminen otti pienejä steppejä eteenpäin.

Keskiviikon JYP-ottelu oli HIFK:n paras kokonaisuus tällä kaudella. HIFK pystyi laajalla rintamalla tuottamaan maalintekopaikkoja ja puolustus oli tiiviin oloinen pitkästä aikaa. HIFK:n peli on varmasti kehittynyt myös sen takia, että kokoonpano on pysynyt samana muutaman viime ottelun.

Vierailijoiden Anton Lundell on tämän hetken kuumin pelaaja koko sarjassa. Sen sijaan NHL-laina Emil Bemström on ollut hieman hukassa edellisissä otteluissa.

TPS:n viisikkopelaamisen on pakko parantua

Kouvolan perjantai-illassa KooKoo isännöi TPS:ää. KooKoo otti upean voiton Lukosta tiistaina ja muutenkin kouvolalaisten pelaaminen on ollut viihdyttävää ja tehokasta viime aikoina. Sarjataulukon sijalle 12 valahtanut TPS on pelannut viime aikoina todella heikosti.

Isäntäjoukkue KooKoo on tällä hetkellä kolmen ottelun voittoputkessa. Voittoputken maalisaldo on komea 15-4. Tiistaina KooKoo näytti hauista, kun se kaatoi kotiyleisön edessä Lukon tyylikkäästi lukemin 7–2. Kouvolalaisten ehdoton kärkinimi on ollut alkukaudella Kasper Björkqvist. Monipuolinen hyökkääjä on tehnyt kahdeksassa ottelussa komeat pisteet 4+5=9.

Pelillisesti KooKoo jatkaa siitä mihin viime kaudella jäi. Päävalmentaja Jussi Ahokas luottaa aktiiviseen jääkiekkoon ja perjantaina KooKoo varmasti iskee korkean prässin TPS:n puolustajille.

Positiivisia otteita alkukaudella esittänyt TPS on ollut jo pidemmän aikaa pelillisesti kehno. Turkulaiset hävisivät tiistaina KalPalle lukemin 5–3, joten taistelutahto luulisi olevan kunnossa perjantaina. TPS:n ongelmat keskittyvät selvästi viisikkopelaamiseen. Joukkueen avauspeli on todella vaikeaa, ja hyökkäykset nojaavat todella paljon yksilösuorituksiin.

Myös puolustajat ovat suuressa lirissä, kun vastustaja karvaa korkealta. Hyökkäyspäässä turkulaisilla on potentiaalia, mutta useat nimihyökkääjät etsivät tällä hetkellä itseään. Taikuri Ruslan Iskhakov on sarjan taitavimpia pelaajia, mutta venäläisen panos viisikkopelaamiseen ei ole vielä vaadittavalla tasolla. Alkukaudella heikosti esiintynyt Markus Nurmi takoi tiistaina KalPa-ottelussa kolme osumaa, joten nuoren hyökkääjän itseluottamus on varmasti huipussaan.

TPS:n kokoonpanossa on ehdottomasti potentiaalia, mutta tässä vaiheessa katseet kääntyvät selvästi päävalmentaja Raimo Helmiseen.

Jukurit haastajana KalPaa vastaan

Vaikka Jukurit onnistuikin kaatamaan Tapparan huimalla uhrautumisella, ovat kuopiolaiset lähtökohtaisesti ennakkosuosikkeja illan kamppailuun.

Jukurit voitti edellisessä ottelussaan Tapparan 2−1, vaikka tamperelaiset pääsivät ottelun lopussa vyörymään Sami Rajaniemen maalille peräti kuudella kolmea vastaan Jukurien pelaajien istuessa jäähyaitiossa. Vaikka Jukurit on Liigan mittapuulla liki jokaisessa ottelussa altavastaaja, on se osoittanut pystyvänsä omalla tyylillään haastamaan kenet tahansa.

Vitali Abramov on mikkeliläisten kiistaton ykköstähti ja joukkueen menestys lepää myös tiiviisti maalivahti Rajaniemen harteilla. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa KalPa otti kotivoiton maalein 2−1.

KalPa on voittanut neljä edellistä otteluaan ja se onnistui palaamaan myös kymmenen päivän pelitauoltaan voitokkaana TPS:n kustannuksella. Kuopiolaiset ovat osoittaneet maalintekokykyä, sillä he ovat tehneet edellisessä kolmessa ottelussa viisi osumaa kussakin.

Miikka Pitkäsen vitja on ollut KalPalta hyvässä vireessä. Sentteri on iskenyt kahteen edelliseen peliin yhteensä viisi tehopistettä.

Kärpille tarjotaan kasvojenpesua tuoksusaippuan kera

Kärpät palasi koronatauoltaan tappiollisissa merkeissä Pelicansia vastaan kotihallissaan. Voittamalla Lukon joukkue nostaisi itsensä pikavauhtia takaisin sille tasolle, jolla se tauolle jäi.

Illan vierasjoukkue Kärpät oli pitkään telakalla koronavirustartuntojen vuoksi. Oululaiset palasivat keskiviikkona askiin kotiluolassaan, mutta Pelicans haki pisteet maalein 2−1. Ennen taukoaan Kärpät oli hävinnyt edellisen ottelun, mutta sitä edelsi pidempi voittoputki.

Kahdessa edellisessä ottelussa Kärpät on tehnyt vain kaksi maalia. Jesse Puljujärven ja kumppanienkin onkin korkea aika nousta takaisin kauden ensimmäisten pelien tasolle. Oululaiset eivät kuitenkaan saa tuudittautua ykkösketjunsa varaan, vaan laajan pelaajamateriaalin syvyydestäkin on löydyttävä tehoja.

Lukko on ollut yksi alkukauden selkeitä onnistujia. Ainoastaan kyykkäys KooKoon vieraana tahrii raumalaisten suvereeneja peliesityksiä. Joukkueen ehdoton vahvuus on ollut puolustus- ja maalivahtipeli, sillä omiin ei ole kolissut yli kahta maalia miesmuistiin.

Vaikka Lukon tekeminen on ollut silmiä hivelevää, voi heidänkin riveistään löytää yksilöitä, joilla on varaa parantaa. Keskushyökkääjä Daniel Audette iski edellisessä pelissä vasta kauden toisen maalinsa − olkoonkin, että hänellä on osumiensa lisäksi kuusi syöttöä. Hänen tehonsa ovat tulleet ryppäissä, joten kanadalaisen otteisiin toivoisi ripauksen tasaisuutta.

Lahdessa etsitään suuntaa

Kotijoukkue Pelicansilla on viime otteluista vyöllään riemuvoittoja, mutta myös rökäletappiota. Tommi Niemelän ryhmä kaipaisi selkeää suuntaa. Myös Ässien tuloskirjoon mahtuu liki kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Pelicans on ottanut kahdesta edellisestä ottelustaan todella merkittävät voitot, kun viimeksi se kaatoi Oulussa Kärpät ja sitä ennen peräti numeroin 7−2 HPK:n Toisaalta hämeenlinnalaiset kynivät Pelicansin samoin numeroin aiemmassa ottelussa.

Tähtihyökkääjä Ryan Lasch ei ollut mukana pohjoisessa, mutta hänen on määrä olla jälleen askissa porilaisia vastaan. Amerikkalaisen tehoilta olikin selvästi tärkein tekijä HPK-murskajaisten takana. Lahtelaiset kaipaisivatkin onnistujia yhä laajemmalta rintamalta.

Ässät hankki tuoreeltaan TPS:n Rasmus Tirrosen paikkaamaan vajavaisuutta maalivahtiosastollaan. Porilaisten haastavampien aikojen valonpilkahduksena näyttäytyy tovin takaa Tampereelta noudettu voitto Ilveksestä. Tuolloin Ari-Pekka Selinin ryhmä näytti sisukkuutta haastajan asemassa.

Ässien rivistöstä on helppo nostaa esiin takalinjojen hallitsija Andreas Borgman, joka monikäyttöisyydessään on joukkueen tärkeimpiä yksittäisiä pelaajia. Myös nuori Otto Kivenmäki on loistanut hyvillä otteillaan. Hän onkin jäänyt runkosarjan otteluissa vain kerran pisteittä.

Se joukkue, kumman peli pysyy paremmin kasassa on lähellä voittoa. Molemmilta löytyy riittävästi tulivoimaa, mutta kokonaisuuden vaappuessa on muistettava ensisijaisesti pitää oma perälauta kiinni.

Onko Ilves oppinut viime viikosta?

Ilves ja Sport kohtaavat jälleen Hakametsässä. Viime lauantaina Sport haki Tampereelta komean 2–4-vierasvoiton. Ilves oli juuri edellisenä iltana kaatanut Tapparan ja joukkueen latautuminen petti pahasti ennalta heikompaa vastustajaa vastaan.

Sarjan kakkospaikalla majaileva Ilves on käynnistänyt kautensa odotetun vahvasti. Kymmenen ottelun saldo on komeat 21 pistettä. Tiistaina Ilves kaatoi Jyväskylässä JYPin komeasti lukemin 2–6. Kyseisen ottelun tehomies oli tehot 2+2 naulannut Arttu Ruotsalainen. Tulikuumassa vireessä oleva Ruotsalainen johtaa tällä hetkellä koko sarjan pistepörssiä.

Ilves kaipaa kapteeni Eemeli Suomelta onnistumisia. Viime kaudella peräti 26 osumaa tehtaillut Suomi ei ole vielä tällä kaudella onnistunut maalinteossa. Kapteenin kunniaksi on sanottava, että pelaamisen taso on silti huipussaan ja syöttöpisteitä on nyt kasassa jo yhdeksän.

Vierailija Sport on ollut yksi alkaneen kauden valopilkuista. Sportin peli on ollut todella tiivistä, mutta hyökkäyspäässä on ollut paljon parannettavaa. Kahdeksassa ottelussa vaasalaisten maaliero on 14-15, joten vähämaalisia vieraiden ottelut ovat olleet.

Kolossimainen hyökkääjä Jonne Virtanen on istunut päävalmentaja Risto Dufvan sapluunaan erinomaisesti. Frölundasta hankittu Sebastian Stålberg on myös ollut erittäin vahva viime aikoina.