Liiga-kierros: Kasariteemaa ja alavireisten kohtaamisia

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka
Perjantai-ilta tarjoaa Ilveksen teemaottelun ja Savon derbyn. Muissa otteluissa tasainen asetelma tarjoaa suurimman mielenkiinnon.

Kohti odotettuja sijoituksia

Kaksi syksyn suurta alisuorittajaa kohtaavat Helsingissä. Jatkaako JYP voittoputkeaan? HIFK:lla on paljon todistettavaa kotiyleisölleen.

HIFK:n ja JYPin ottelut ovat usein olleet sarjan kärkipään tasaisia otatuksia. Playoffseissa joukkueet ovat kohdanneet useasti. Nyt kummankaan sijoitus ei oikeuta pudotuspeleihin.

 JYP on jo saanut kurssin käännettyä. Sillä on takanaan viiden ottelun voittoputki.

HIFK sai viikonlopun Kärpät-otteluissa oman ennätyksellisen tappioputkensa poikki. Vähintään yhtä tärkeää joukkueelle oli se, että tehokkain hyökkääjä Erik Thorell ja ykkösmaalivahti Atte Engren palasivat kokoonpanoon.

Molemmilta joukkueilta odotettiin ja odotetaan sijoitusta kärkipäähän. Nykyistä sarjatilannetta ei kummassakaan leirissä hyväksytä. JYPin otteet kielivät jo noususta korkeammalle.

Tehottomuudesta kärsinyt HIFK on saanut rauhassa harjoitella lauantain jälkeen. Harjoiteltavaa on taatusti ollut. HIFK ei ole voittanut kotonaan kuukauteen.

Tulosveto

JYP on saanut juonen päästä kiinni
Jyväskyläläisnipun alkukausi on ollut varsin murheellinen ja marraskuun puoliväliin mennessä JYP oli kerännyt vain kuusi voittoa, häviten samaan aikaan peräti 16 kertaa. Nyt marraskuun puolivälin jälkeen jyväskyläläiset ovat viimein saaneet pelinsä rullaamaan, josta osoituksena ovat viisi voittoa putkeen. Heikosti viime aikoina suorittanut HIFK luovuttaa vierailleen kolme pistettä kotiin viemisiksi. Maaleja nähtäneen runsaamminkin joukkueiden viimeaikaisten trendien mukaisesti.
2 3
3 4 5

Violettivalkoinen Ilves kohtaa Idän Sputnikit

Ilves bilettää ainakin katsomossa. Kotijoukkue ei ole saanut pisteitä kahteen viikkoon. SaiPa on tällä kaudella saavuttanut vain yhden kolmen pisteen vierasvoiton.

Ilves järjestää perjantai-illan bileet teemalla 80's Night. Joukkue kunnioittaa vuoden 1985 mestareita pukeutumalla sen aikaiseen peliasuun. 80-luvulla radikaali väritys violetti ja valkoinen herätti paljon keskustelua. 

Myös vierasjoukkue SaiPa pelaa ensimmäisen erän retropaidoissaan. Se tuo mukanaan myös cheerleaderinsa.

SaiPan vierasesitykset eivät ole olleet mairittelevia. Alavireistä Ilvestä vastaan kurssi voi kääntyä.

Ilveksen seilaa viiden ottelun tappioputkessa. Kannattajat haluavat varmasti muutakin juhlittavaa perjantai-iltaan kuin vanhan mestaruuden muistelot.

Ilveksen teemailtaan kuuluu myös musiikkivalinnat. Livemusiikkia on tarjolla, ja hallissa soitetaan koko ilta kasarihittejä.

Tulosveto

Ilves päättää kehnon jaksonsa
Alkukauden komeetta Ilves on laskenut sarjataulukossa kuin lehmänhäntä. Viimeiseen viiteen otteluun se ei ole voittanut otteluakaan ja viimeisen kymmenen ottelun aikana se on onnistunut keräämään vain kuusi pistettä. Tamperelaisten ongelmat ovat olleet ennen muuta hyökkäyspäässä, jossa tulosta ei ole saatu aikaiseksi. Sarjan heikoin vierasjoukkue SaiPa saapuu perjantai-iltana vieraaksi, allaan eilinen tappio Sportia vastaan. Ilves pääsee liki viikon tauon pelitauon jälkeen korjaamaan heikkoa kurssiaan ja nappaakin SaiPan kustannuksella voiton vähämaalisessa ottelussa.
2 3
1 2

Savon derby Mikkelissä

Jukurit hakee kolmatta peräkkäistä voittoaan KalPasta tällä kaudella.

Edellinen Savon derby Mikkelissä oli taputeltu jo toisessa erässä. KalPan kausi on ollut synkkä kuin marraskuun ilta. Joukkue on valahtanut sarjassa toiseksi viimeiseksi. Tosin kahdeksantena olevaan Jukurit-nippuun ei ole eroa kuin neljä pistettä.

Jukureilla on kahdeksasta edellisestä kotipelistä kuusi voittoa. KalPa sai viikko sitten perjantaina pitkästä aikaa kolmen pisteen voiton. Edellisen kerran täysi potti kuopiolaisten laariin satoi lokakuun viidentenä päivänä.

Kovana kotijoukkueena Jukurit lähtee suosikkina perjantain otteluun. Kolmas perättäinen voitto mikkeliläisille Savon derbyssä olisi todella suolaista Sami Kapasen joukkueelle. Savon herruus karkaisi, samoin pudotuspelihaaveet kokisivat jälleen melkoisen kolauksen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

28.11
Lukko - Jukurit
6 - 3
27.11
Ässät - Jukurit
5 - 6 JA

KalPa

27.11
KalPa - Pelicans
3 - 4 VL
21.11
Tappara - KalPa
2 - 1 JA

Tulosveto

Savon derbyssä Jukurit vahvempi
Kalevankankaalla Jukurit on pelannut mainiosti ja usein vastustajat jäävät korkeintaan muutamaan maaliin. Mikkeliläisten hyökkäys ei ole kauden aika onnistunut tuottamaan kovin isoja maalimääriä, mutta avain voittoihin onkin ollut puolustuspelaaminen. Mikkeliläiset ovat vain muutaman kerran onnistuneet ottamaan voiton suuremmalla erolla ja yksi näistä tuli juuri KalPaa vastaan kotona, kun kuopiolaiset kaatuivat 5-1-lukemin. Hieman paremman jakson jälkeen KalPa otti takkiin edellisessä pelissään JYPiä vastaan ja Jukurit lisää toisen peräkkäisen häviön KalPan tappiosarakkeeseen.
3 4
1 2

Pystyykö KooKoo horjuttamaan Kärppiä?

Syksyn ylivoimaisin joukkue mittaa KooKoon vireen.

Sarjan ylivoimainen ykkönen, Kärpät, on pelannut jokaisessa ottelussaan pisteistä loppuvihellykseen asti. Joukkue on hävinnyt kauden aikana neljästi – aina yhden maalin erolla. Mikään muu joukkue ei ole päässyt lähellekään tällaista suoritustasoa.

Miten joukkue voi illasta toiseen suorittaa noin hyvin, ilman ohipelejä? Helppo vastaus löytyy tietysti materiaalin laajudesta, muttei sekään takaa henkisiä ja fyysisiä voimavaroja joka illalle. On kai tämänkin laivan joskus karahdettava karille. 

KooKoon pelit ovat sujuneet viimeisen tusinan aikana varsin voittoisasti. Takapakkia joukkueen pelaamiseen toi viime perjantainen Malte Strömwallin loukkaantuminen. Parhaalla rosterillaan KooKoolla on eväät haastaa Kärpät, varsinkin Kouvolassa.

Tilastot

Tulosveto

KooKoo laittaa hanttiin, mutta kaatuu
Jos Liigassa tällä kaudella joku on ollut keskimäärin varmaan, niin se on ollut se, että Kärpät voittaa pelinsä. Erinomaista kiekkoa esittävät oululaiset ovat pelanneet hyvin kumpaankin suuntaan kaukalossa, eikä rutiinitasoltaan kova Kärpät ole kaatunut kauden aikana kuin kolmesti varsinaisella peliajalla. KooKoolla on tapana kiusata isompiaan ja erityisesti kouvolalaisten ylivoima on ollut hyvällä tasolla. KooKoo kaatuu saappaat jalassa, mutta Kärpät korjaa isomman pistesaaliin.
2 3
3 4

Lukko vahvempi marraskuun alussa – Saako TPS revanssin?

TPS halajaa kolmatta peräkkäistä kotivoittoa. Viimeksi Lukko oli isäntiään vahvempi ja jätti TPS:n nollille.

TPS saa kolmanteen perättäiseen kotiotteluunsa vastaan jälleen joukkueen sarjan häntäpäästä. Edelliset vieraat olivat Ilves ja Ässät. Kolmas peräkkäinen voitto on varmasti turkulaisilla haussa.

Lukko on pelannut marraskuussa tasaisia otteluita. Omissa ei ole soinut yli kolmea kertaa viimeiseen kuuteen otteluun. Se kertoo puolustuksen pitävyydestä ja pelikurista.

Edellisessä kohtaamisessa kuluvan kuun alussa raumalaiset nappasivat 3–0 vierasvoiton. Hunajapurkin aukeamista odotellaan.

Illan teemana Turussa on monikulttuurinen Suomi. 

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

Lukko

28.11
Lukko - Jukurit
6 - 3
27.11
Tappara - Lukko
5 - 2
21.11
JYP - Lukko
1 - 6

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

03.08.
Lukko - TPS
2 - 5

harjoitusottelut

09.08.
TPS - Lukko
5 - 2

runkosarja

Tulosveto

TPS kuittaa edellisen Lukko-tappion
Turkulaiset ovat viimeisten ottelujen aikana olleet yllättävissä vaikeuksissa. Viimeisimmässä ottelussaan keskiviikkona Ässiä Vastaan TPS kitkutteli nollilla aina toisen erän lopulle saakka, kunnes onnistui kääntämään ottelun pahnan pohjimmaista vastaan 4-1-voitoksi. Turkulaisten edeltävässä ottelussa heikosti viime aikoina esiintynyt Ilves roikkui pitkään mukana TPS:n kotipelissä. TPS:n näitä voittoja edeltäneen neljän pelin tappioputken käynnisti juuri Lukko, joka haki ennen marraskuun maajoukkue taukoa yllättäen 3-0-vierasvoiton Turusta. Turkulaisilla on tässä pelissä kalavelkoja maksettavanaan ja kamppailu kääntyykin kotijoukkueen suuntaan tällä kertaa reilummin.
3 4 5
0 1