Liiga-kierros: Karri Rämö muurina HIFK:n mestaruushaaveiden tiellä, Tappara etsii uutta latausta tappion jäljiltä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Liigan välieräparit ovat katkolla maanantain kierroksella. TPS ja Lukko ovat voiton päässä finaaleista, mutta HIFK:lla ja Tapparalla on vielä sanansa sanottavana ennen välierien ratkeamista.

Seuraa Heitä

Karri Rämö #31 | ERC Ingolstadt

Maalivahti

Moni arveli, että Andrei Karejevin loukkaantuminen olisi heikentänyt merkittävästi turkulaisten mahdollisuuksia kamppailla finaalipaikasta, mutta kakkosvahti Rämö on pistänyt epäilijöilleen jauhot suuhun. Nollapeli sunnuntaina huima työnäyte kokeneen maalivahdin osaamisesta. Samanlaista suoritusta odotetaan myös maanantain ottelussa.

Juuso Pärssinen #13 | TPS

Keskushyökkääjä

Nuoren Pärssisen ketju oli sunnuntain ottelussa erinomaisessa vireessä tehden kaksi maalia ja vyörytettyä peliä vaihto toisensa jälkeen HIFK:n maalille. Pärssinen iski ottelussa pudotuspelien avausmaalinsa, mutta lisääkin olisi voinut tulla pienellä tuurilla. Helsinkiläisten puolustukselle on luvassa hikinen iltapäivä sarjan neljännessä ottelussa.

Anton Lundell #15 | Florida

Keskushyökkääjä

Nuoren keskushyökkääjän otteet eivät ole olleet aivan, mitä suuri yleisö on häneltä odottanut. Sunnuntain ottelussa Lundell oli tiukasti kokeneen Petteri Wirtasen pihdeissä, eikä nuorella tähdellä ollut ylimääräistä tilaa kentällä. Huolestuttavaa oli myöskin hänen aloitusprosenttinsa 23,1. HIFK tarvitsee maanantaina parempia otteita.

Anton Levtchi #76 | Tappara

Laitahyökkääjä

Levtchi teki sunnuntaina pudotuspelikevään ensimmäisen maalinsa tärkeään paikkaan. Helpottaako onnistuminen kipsiä ja nähdäänkö kaukalossa entistä vapautuneempi pelaaja?

Vili Saarijärvi #18 | Lukko

Puolustaja

Taitava puolustaja on tehnyt Tappara-sarjassa jo kolme pistettä. Maanantaina on jälleen tarjolla sankarin viittaa.

TPS voiton päässä finaaleista

Turkulaisten hunajainen taival on yhden voiton päässä finaaleista. HIFK:n on löydettävä kikkapussistaan jotain uutta päästäkseen kovavireisen Karri Rämön yli. TPS:llä on mahdollisuus palata loppuotteluihin 11 vuoden tauon jälkeen.

Runkosarjan toiselta sijalta pudotuspeleihin lähtenyt HIFK oli välieräsarjan kynnyksellä suosikki etenemään välieriin, mutta TPS on onnistunut haastamaan helsinkiläiset tehokkaiden kärkiketjujen ja onnistuneen maalivahtipelin ansiosta. Neljännessä osaottelussa välieräsarja on katkolla turkulaisille, ja HIFK on sysätty haastajan asemaan.

Kolmannessa osaottelussa TPS esiintyi vakuuttavasti, ja varsinkin ketju Mikael PyyhtiäJuuso PärssinenLauri Pajuniemi oli huimassa vireessä tehden kaksi maalia ja luotua riittävästi maalipaikkoja useampaankin maaliin. Pärssinen teki ottelussa pudotuspeliensä ensimmäisen maalin.

Turkulaisten onnistujia listatessa ei voi ohittaa Karri Rämön nollapeliä. Kokenut maalivahti otti virkaveljestään Frans Tuohimaasta sekä HIFK:sta noin ylipäätään tukevan otteen. Kokemus dominoi myös aloitusympyrää, kun Juhani Jasu ja Petteri Wirtanen höykyttivät Anton Lundellia ja Henrik Borgströmiä aloituksissa.

Helsinkiläisten parhaimmistoa ottelussa olivat Jesse Saarinen, Alex Broadhurst sekä erityisesti Sebastian Dyk, jonka peliotteet kelpaavat malliksi muullekin joukkueelle sarjan ollessa katkolla turkulaisille.

Vaikka HIFK aloitti sarjan rehvakkaasti, TPS on ottelu ottelulta noussut entistä väkevämmin esille jopa halliten otteluita paikoitellen. Ruslan Ishakovin jatkoerämaali ja Karri Rämön nollapeli ovat henkisesti kuluttavia urotekoja. Vieläkö koronan ja tiiviin pelitahdin korventamalla HIFK:lla riittää tankissa löpöä haastaakseen oivaan vireeseen äitynyttä TPS:ää?

Lue lisää aiheesta: Kokemusta ei edelleenkään kannata aliarvostaa kovien panosten otteluissa – tämän todistaa Karri Rämö TPS:n maalilla

Viimeinen kuulutus finaaleihin − väkivahva Lukko sysäämässä Tapparan pronssipeliin

Lukon loistava lataus ja peli-ilme sunnuntain ottelussa asettivat Tapparan selkä seinää vasten. Tamperelaisten on löydettävä sisimmästään tiikerin silmää ja voitettava työteliäs Lukko kamppailupelaamisessa, jotta välieräsarja ei loppuisi maanantaina.

Lukon erinomainen vieraspeli Hakametsässä ei jättänyt paljoa arvailujen varaan: Lukko tuli otteluun karmit kaulassaan, eikä Tappara pystynyt vastaamaan vieraidensa huippuunsa latautuneeseen alkuun. Ottelu olikin pitkälti Lukon hallintaa molemmissa päissä kenttää.

Maanantain ottelussa onkin tämän myötä selvät panokset: mikäli Tappara ei pysty vastaamaan Lukon sitoutuneeseen ja viimeisteltyyn joukkuepeliin, tamperelaisten kauteen mahtuu enää pronssipeli.

Tapparan kannattaakin palata sarjan toisen osaottelun voitokkaisiin tunnelmiin. Kyseissä ottelussa tamperelaisten karvauspelaaminen toimi paikoin kiitettävästi aiheuttaen Lukon avauspelaamiselle suuria vaikeuksia. Myös kamppailupelaaminen oli kaivatulla tasolla.

Myös joukkueen päävalmentaja Jussi Tapola tunnusti asian kolmannen osaottelun jälkeisessä haastattelussa C Moren tv-lähetyksessä.

− Ensimmäisenä pitää saada 1−1-pelaaminen kuntoon. Jos häviät 90 prosenttia niistä jääkiekkopelissä, on ihan sama, mikä on taktiikka tai joukkue.

Lisätoivoa paremmasta tuo se, että joukkueen runkosarjan paras pistemies Anton Levtchi teki sunnuntain ottelussa viimein pudotuspelien ensimmäisen maalinsa. Tappara kaipaakin kipeästi maalintekijöitä nähtyä laajemmalla rintamalla. On selvää, että jos Santtu Kinnunen on nimekkään Tapparan tehokkaimpia maalintekijöitä, joukkueen hyökkääjien on syytä katsoa peiliin.

Lukko sen sijaan seilaa tällä hetkellä onnellisten tähtien alla. Joukkueen pelaaminen luistaa, sen pelaajat ovat sitoutuneita ja keskittyneitä yhteiseen tavoitteeseen, minkä lisäksi maalinteossa on onnistunut niin moni yksilö, ettei Daniel Audetten maaliton pudotuspelirupeama ole merkittävä uhka joukkueen menestykselle.

Lukko sai lisäksi lisää rohkaisua, kun koronasta toipuva päävalmentaja Pekka Virta saapui joukkueensa tueksi vaihtoaitioon kolmannen erän lopun aikalisällä. Virta tuskin nähdään vielä koko ottelussa vaihtoaitiossa, mutta hänen vierailunsa vaihtoaitiossa on varmasti erittäin motivoiva teko joukkueelleen.