Liiga-kierros: Kamppailu kärkisijasta jatkuu tiukkana – Piristynyt Jukurit haastaa Tapparan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Perjantaina toden teolla käynnistynyt Liiga-vuosi 2021 jatkuu lauantaina kuuden ottelun kierroksella.

Kärppien länsirannikon kiertue päättyy Poriin

Isomäen lauantai-illassa Ässät isännöi Kärppiä. Viikon kolmannen ottelunsa pelaava Kärpät lähtee otteluun haastavista lähtökohdista.

Kotijoukkue Ässät lähtee pelaamaan vuoden toista ja pidemmän tauon jälkeen kolmatta otteluaan. Saldona otteluista on ollut jatkoaikavoitto, jatkoaikatappio ja viimeisimpänä perjantain vierastappio Ilvekselle.

Ässät haastoi Ilveksen tappiosta huolimatta hyvin ja aiheutti kovalla karvauksellaan kosolti työtä tupsukorville. Isoimmat ongelmat olivat viimeistelyssä, kun porilaiset eivät saaneet kiekkoa avopaikastakaan sisään. Maalintekoon tarvitaankin nopeaa petrausta tiiviisti puolustavia oululaisia vastaan.

Porilaisten uusi vahvistus Joe Morrow liittyy joukkueen mukaan vasta ensi viikolla, joten hän ei ole mukana Kärpät-pelissä.

Kärpät on palannut kaukaloon alavireisestä. Jesse Puljujärven ja Janne Kuokkasen NHL:ään menettäneet oululaiset ovat kohdanneet tämän vuoden puolella Jukurit ja Lukon. Jukurit taipui Oulussa kovan kamppailun jälkeen vasta voittomaalikilpailussa, ja Raumalla Lukko nollasi oululaiset 3–0.

Nollille jäämisestä huolimatta Kärpät oli liikkeellä hyvällä jalalla, ja ottelu ratkesi vasta loppuhetkillä, kun Lukko iski kaksi viimeistä maalia tyhjiin. Sarjakärjen Kärpät siis pystyi haastamaan täysverisesti, jopa ilman ykkössentteriään Cody Kunykiä, ja lähtee kamppailuun ennakkosuosikkina.

Lauantaina merkkipaalujahti jatkuu parillakin oululaispelaajalla, kun Mika Pyörälä on yhä pisteen päässä 400 pisteen rajasta ja Juhamatti Aaltonen kahden pisteen päässä 300 pisteestä.

Kärpät antoi Raumalla vastuuta myös nuorille pelaajilleen, joten pientä kierrätystä kokoonpanoon on odotettavissa Isomäen iltaan lähdettäessä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Kärpät

15.04
Sport - Kärpät
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1

Sarjataulukon ääripäät iskevät yhteen

Jyväskylässä JYP saa vuoden ensimmäiseen kotiotteluunsa vieraakseen sarjakärki Lukon. Raumalaiset ovat jatkaneet vakuuttavaa menoaan läpi kauden, kun JYPillä taas on ollut hyvin vaikeaa.

JYP oli lähellä korkata kiekkovuotensa 2021 mojovalla vierasvoitolla, kun se johti Robert Rooban kahdella osumalla HIFK:ta Helsingissä kolmannen erän alkuun saakka kahdella maalilla. IFK kuitenkin iski kolmesti päätöserässä ja sieppasi pisteet hurrikaanipaitojen nenän edestä.

JYPin loppuvuosi oli välipäivien Jukurit-voittoa lukuunottamatta sysimusta, kun joukkue kulki tappiosta tappioon. Se on vajonnut sarjataulukossa toiseksi viimeiseksi, vain neljä pistettä jumbosijaa miehittävän HPK:n edelle.

Viime otteluissa JYP on antanut entistä enemmän tilaa kokoonpanossa nuorille pelaajille, jotka ovat piristäneet pelaamista.

Vastustaja Lukko on ollut käytännössä kaikkea sitä, mitä JYP ei. Sarjaa vakuttavasti alusta asti hallinneet raumalaiset hapuilivat hiukan ennen vuodenvaihdetta, kun hävisivät yllättäen Jukureille peräti 4–0, mutta osoittivat tappion kauneusvirheeksi nollaamalla perjantaina Kärpät selkeästi 3–0.

Lukon vahvuus on ollut erityisesti puolustus, joka on osoittanut pystyvänsä myös kiekolliseen peliin jopa ilman Ville Heinolaa. Vili Saarijärvi on rikkonut 20 tehopisteen rajan, minkä lisäksi esimerkiksi Robin Press tuo siniviivaan melkoisen pelotteen.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen, tuolloinkin Jyväskylässä. Marraskuussa Lukko oli tyly vieras, murskaten hurrikaaninutut lukemin 1–6.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Lukko

KalPa hakemaan kauden avausvoittoa Ilveksestä

KalPa pelaa vuoden ensimmäisen kotiottelunsa ja Niiralaan saapuu sarjakakkonen Ilves. Kuopiolaisten otteet kotiluolassa kaipaavat parannusta.

Ilves pelasi perjantaina Ässiä vastaan ja hieman yllättäen porilaiset laittoivat tupsukorvat tiukoille: Ilves oli paikoin vaikeuksissa patapaitojen paineistaessa voimakkaasti. Joukkue teki kuitenkin tarvittavan voiton eteen ja onnistujiakin löytyi. Eetu Mäkiniemi esitti hyviä otteita maalilla ja joukkueen vahvuuteen vastikään liittynyt Matias Myttynen keräsi pisteet 0+2. Etenkin alustus Teemu Lepauksen voittomaaliksi jääneeseen osumaan oli mainio.

KalPan otteet ovat olleet laskusuunnassa ja perjantaina joukkue hävisi Jukureille 3–2. Kuopiolaisten peli on tukkoista ja hyökkäyspelistä puuttuu mielikuvituksellisuus. Eetu Luostarisen ja Otto Leskisen siirtymiset NHL-seuroihinsa vaikuttavat joukkueen otteisiin ja kaventavat entisestään pelaajiston laajuutta. Päävalmentaja Tommi Miettisellä on kova työ pohtia miten kilpipaidat saadaan jälleen nousu-uralle. 

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti ennen tätä ottelua ja Ilves on keräsi näistä otteluista täydet pisteet mukaansa. KalPan työ ei siis ole helppo tälläkään kertaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
10.04
Sport - KalPa
3 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

Ilves

15.04
KooKoo - Ilves
06.04
Sport - Ilves
0 - 4

Katkeaako Pelicansin hurja pisteputki?

Yhdeksän ottelun pisteputkessa oleva Pelicans on ollut kovassa vireessä. Myös viimeksi 30.12. pelannut SaiPa on orastavassa voittoputkessa.

Pelicans pääsi perjantaina kasvattamaan pisteputkensa jo yhdeksän ottelun mittaiseksi voittamalla HPK:n viimeisen erän hurjalla rynnistyksellä. Miika Roine iski kaksi maalia hämeenlinnalaisten verkkoon, joista toisen tyhjään maaliin. Muutenkin herra esitti väkeviä otteita ja oli lahtelaisten voiton ilmentymä.

HPK-ottelu osoitti, että joukkueesta löytyy sitkeyttä ja ratkaisijoita laajalta rintamalta. Se lupaa hyvää myös kohtaamiseen SaiPan kanssa vaikka ottelu tulee nopealla aikataululla.

SaiPan on päässyt huilaamaan jo hetken pidempään, kun joukkueen viimeisin ottelun on viime vuoden puolelta. Tuolloin joukkue voitti KalPan ja otti toisen peräkkäisen voittonsa. Haasteita kuitenkin voi tulla päästä takaisin pelirytmiin ja -tuntumaan, etenkin kun vastassa on edellisenä iltana nousujohteisen ottelun pelannut Pelicans. 

Ville Hämäläisen suojattien otteet ovat olleet paranemaan päin kauden edetessä, mutta parannettavaakin löytyy. Ykkössentteri Jarno Koskirannalla on vielä varmasti vara nostaa tasoaan ja ottaa sitä kautta joukkue reppuselkään.

Tekstiä muokattu 09.01.2021 kello 12:20: SaiPaa valmentaa tällä hetkellä Ville Hämäläinen eikä Tero Lehterä.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Pelicans

Voittoputkeen päässyt Sport hamuaa kymppisakkiin

Perjantaina TPS:n voittanut Sport pääsi voittoputkeen kiinni ja pudotuspelipaikka siintää enää kahden pisteen päässä. HPK:n tappioputki venähti sen sijaan jo seitsemän ottelun mittaiseksi. Koko kaudella kaksi voittoa ottanut joukkue kaipaa kipeästi onnistumisia.

HPK oli perjantaina Pelicansia vastaan johtoasemassa ennen päätöserää, mutta lahtelaisten koneiden käynnistyessä hämeenlinnalaiset jäivät asemalle. Joukkueen ainokaisen osuman iski Juuso Ikonen.

Kapteeni Markus Nenonen on ollut varjojen mailla, ja heikko johtajuus ei ole ollut heijastumatta kerhon huonoihin peliotteisiin. Joukkue kaipaa kuumeisesti johtavien pelaajien onnistumisia ja pelihuumorin löytymistä. Petri Kontiola on joukkueen paras pistemies, mutta hänelläkin alkaa paikoin näkyä merkkejä turhautumisesta. 

Sport otti perjantaina arvokkaan kahden pisteen voiton TPS:stä ja on kahden voiton putkessa. Pudotuspelipaikka on joukkueella jo lähellä, ja se motivoi parantamaan otteita entisestään. Jopa kuudes sija on vain kuuden pisteen päässä.

Vaasalaisten viimeisimmät ottelut ovat olleen vähämaalisia ja niin ikään joukkueiden aiempi kohtaaminen päättyi Sportin niukkaan voittoon maalein 0−1. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

15.04
Sport - Kärpät
13.04
HIFK - Sport
4 - 0
10.04
Sport - KalPa
3 - 1
06.04
Sport - Ilves
0 - 4

HPK

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
01.04
Kärpät - HPK
1 - 3

Alavireinen Tappara hakee piristystä – Petrannut Jukurit haastajana Hakametsään

Tapparan kausi on ollut ennakoitua vaikeampi ja tamperelaiset löytyvät sarjataulukosta vasta sijalta yhdeksän. Jukurit on piristänyt otteitaan viime peleissä, ja myös joukkueen tilanne sarjataulukossa on lähtenyt vähitellen kohentumaan.

Tappara on voittanut edellisestä viidestä ottelustaan kaksi, molemmat vieraskaukalossa. Olkoonkin, että kirvesrinnat ovat pelanneet noista viidestä pelistä kotonaan ainoastaan yhden. Tuolloin tuloksena oli tyylipuhdas 0–3-tappio Sportille.

Perjantain ottelussa Tappara koki vierastappion KooKoolle lukemin 3–1. Kouvolassa tamperelaisten puolustus teki paljon virheitä avaten vastustajalle mahdollisuuksia lukuisiin ylivoimahyökkäyksiin.

Myös viimeistelyssä oli petrattavaa, kun hyvistäkään paikoista kiekko ei maaliin tietään löytänyt. Tapparan hyökkäysketjut eivät ole löytäneet vieläkään täysin optimaalista rakennetta, vaikka useampia hyvällä kemialla kiekkoilevia parivaljakkoja onkin jo saatu yhteen.

Maalivahdit Christian Heljanko ja Dominik Hrachovina ovat pelanneet ottelut lähes puoliksi, mutta molempien taso on heitellyt. Kouvolassa Heljanko venyi useampiin huipputorjuntoihin, mutta päästi selkänsä taakse parikin otettavissa ollutta laukausta.

Heikompi jakso näkyy selkeästi kirvesrintojen otteissa myös henkisenä taakkana, ja kotivoitto Jukureista voisi avata lukkoja.

Jukurit on saanut joulukuun lopun komeasta Lukko-voitostaan lisää uskoa tekemiseensä ja petrannut peliään myös uuden vuoden puolella. Viikon ensimmäisessä pelissä mikkeliläiset hävisivät taistellen Oulussa vasta voittomaalikilpailun jälkeen, perjantaina kaatui pitkästä aikaa KalPa Savon derbyssä.

Mikkeliläiset ovat pystyneet hyödyntämään maalipaikkansa todella tehokkaasti ja puolustamaan omaa aluettaan tiiviisti, vaikka vastustajat ovatkin peliä pystyneet pyörittämään.

Jukurit on ollut erityisen vahva kotonaan, mutta Kärpät-ottelu osoitti, että se on tällä hetkellä myös vieraissa vakavastiotettava vastustaja mille tahansa joukkueelle. Myös joukkueiden kauden ainoa aiempi kohtaaminen päättyi Jukurien voittoon Mikkelissä lukemin 2–1.