Liiga-kierros: KalPa hakee piristysruisketta alkuun, SaiPan tulosvastuu on harvojen harteilla

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Perjantai-illan liigakierroksella nähdään kolme kamppailua. Kärkipään joukkueet hiovat tiettyjä yksityiskohtia, kun taas kellarikerroksen joukkueet haluavat saada pirteät otteet näkymään myös pistesarakkeessa.

Tukonen keventää kärjen taakkaa

Lauri Tukosella vahvistunut Ässät hakee jatkoa henkisesti tärkeälle TPS-voitolleen. KalPan puolella haetaan hyökkäyksen kärkeä.

KalPan pelillisessä ilmeessä on viime aikoina ollut kehitettävää, sillä erityisesti yksilötasolla keskittymistaso on ollut hapuileva. Nousujohteisuus pelien sisällä on kuitenkin tuonut pisteitä tasaiseen tahtiin. Kolmen ottelun voittoputki tuo hyvää selkänojaa kuopiolaisille, joiden peli on ollut ajankohta huomioiden varsin hyvällä mallilla.

Kuopiolaisten leirissä huomio kiinnittyy yksilötason asioihin. Esimerkiksi Alexandre Texier ja Ari Gröndahl pystyvät tuomaan pöytään vielä väkevämmän panoksen.

Ässät nappasivat henkisesti tärkeän voiton TPS:sta, sillä se oli vasta kauden toinen voitto. Ensimmäisen kolmen pisteen potin jahtiin porilaiset lähtevät hyvistä lähtökohdista, sillä joukkueen vahvuuteen liittynyt Lauri Tukonen iski voittomaalin ensimmäisessä ottelussaan. Tukonen näyttelee suurta roolia Ässien hyökkäyskalustossa, joka on ollut liikaa Sakari Salmisen varassa.

Siinä missä KalPa hakee terävyyttä ottelun alkupuoleen, Ässät haluaa tuoda otteluun TPS:ää vastaan nähdyn tunteen. Puutteet eritoten puolustus- ja sentteriosastolla on pakko paikata periksiantamattomalla ilmeellä. 

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

30.10
Jukurit - KalPa
27.10
KalPa - TPS
5 - 3
16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1

Ässät

30.10
Pelicans - Ässät
22.10
Tappara - Ässät
5 - 3

Tulosveto

Ässillä edelleen hyökkäyspään ongelmia
Viimeistely on ollut Ässille alkukauden aikana todellinen murheenkryyni. Porilaiset painivat samassa sarjassa maalintekotehokkuudessa HPK:n kanssa, jolla on niin ikään ollut vaikeuksia laittaa kiekkoa pussiin. Nämä ovatkin sarjan kaksi selkeästi vähinten maaleja tehnyttä joukkuetta ja miehittävät kahta viimeistä sijaa sarjataulukossakin. Ässät onnistui edellisessä ottelussaan ottamaan pitkästä aikaa voiton, hävittyään sitä edeltävät viisi peliä varsinaisella peliajalla. Tämäkin voitto tuli tosin vasta jatkoajalla lukemin 2-1 TPS:stä. KalPakaan ei ole sarjan maaliahkerimpia joukkueita, mutta on tällä osastolla paljon porilaisia edellä. Myös kuopiolaisten puolustuspää on toiminut porilaisten vastaavaa paremmin. Lähtökohdista huolimatta ottelusta voit tulla melko tasainen, sillä kummankin joukkueen pelit ovat olleet keskimäärin melko tasaisia, eivätkä kovin runsasmaalisia.
3 4
1 2

HPK haluaa ulosmitata potentiaaliaan

Kymmenen parhaan joukosta ulos pudonneet KooKoo ja HPK hakevat eheyttä viisikkopelaamiseensa. HPK:n leiriin positiivisia merkkejä tuo heräilemässä oleva hyökkäyksen kärki.

KooKoo hävisi viikon avauspelissään KalPalle vieraissa. Näyttävä hyökkäyspelaaminen ei ollut riittävän tehokasta paikkaamaan pahoja merkkausvirheitä puolustussuuntaan. Hyökkäyspelaaminen onkin kuulunut joukkueen vahvuuksiin, sillä terävän kärjen taakse on löytynyt myös syvyyttä. Lisää syvyyttä hankittiin Jyväskylästä, kun Henri Kanninen liittyi täydentämään kouvolalaisten sentterikalustoa. Pienen sisäänajon jälkeen hyökkääjältä voidaan odottaa oivaa tulitukea.

HPK kartutti pistepussiaan viime viikonloppuna kahdella pisteellä kaatamalla Jukurit vieraissa. Nyt joukkueella on kahdeksan pistettä seitsemän ottelun jälkeen, mikä ei vastaa joukkueen toiveita.

Merkkejä paremmasta on kuitenkin ollut, sillä varsinkin puolustuspään tilkitsemisessä on ollut hyviä elementtejä. Hyökkäyspelillisesti rakenteessa on ollut rohkaisevia viitteitä, mutta viimeistely on ollut vielä heikkoa. Tämän vuoksi esimerkiksi viikonloppuinen Markus Nenosen ketsuppipullon aukeaminen voi olla tärkeä asia hämeenlinnalaisille. 

Luottamuksesta Antti Pennaseen kertoo myös jatkosopimus, joka sorvattiin jo tässä vaiheessa. Pennanen jatkaa pääkäskijänä ainakin ensi kauden.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

runkosarja

Tulosveto

Kouvolan maali-iloittelut saavat jatkoa
Kouvolan Sumulaaksossa on alkukauden aikana pelatuissa isketty keskimäärin kahdeksan osumaa. KooKoo on muutoinkin kunnostautunut maalitalkoissa läpi alkukauden, eikä tähän kaavaan tee poikkeuksen kuin ottelu KalPaa vastaan, joka päättyi kouvolalaisten 2-1-voittoon. HPK on suoriutunut vierasotteluistaan kaksijakoisesti: muutaman kerran on tullut kunnolla nenille, mutta Jukureita ja TPS:ää vastaan ottelut venyivät jatkoajalle. Kouvolan henkeä noudattaen kummankin joukkueen maalisarakkeet saavat kuitenkin paljon plusmerkintöjä tässä ottelussa.
3 4 5
3 4

TPS haluaa takaisin piikkipaikalle

Turussa nähdään tukku tulikuumia taitureita, kun TPS ja SaiPa taistelevat keskinäisestä paremmuudesta. SaiPa haluaisi sairastuvalleen tyhjennystä.

TPS koki viikon ensimmäisessä ottelussaan yllättävän tappion Ässille. Ottelun hallinta ei kääntynyt maaleiksi, vaikka joukkue oli saanut Oula Palveen takaisin pelikiellosta. Joukkueen takalinjoilla nähtiin myös uusi nimi, kun Brandon Gormley pelasi ensimmäisen ottelunsa liigassa.

TPS:lla on mahdollisuus nousta voitolla takaisin sarjan piikkipaikalle. Nimivahva joukkue on saanut rutiinitasoaan jo varsin vahvalle pohjalle, eivätkä isojen yksilöiden poissaolot ole suistuttaneet joukkueen kulkua. Syvyys pistetehtailuun on yksi liigan suurimmista.

SaiPan kohdalla syvyyden puute on viime aikoina ollut ongelma, sillä esimerkiksi Tapparaa vastaan joukkue joutui lähtemään vajaalla kokoonpanolla sairastuvan tungun vuoksi. Tyler Morley ja David Goodwin kantavat tällä hetkellä liian suurta tulosvastuuta, kun tulitukea kaivattaisiin lisää esimerkiksi Topi Nättiseltä. Yksi potentiaalinen vahvistus SaiPan hyökkäyskalustoon on HPK:ssa ilman sopimusta jäänyt Oskari Lehtinen. Isokokoinen hyökkääjä tunnetaan painavasta laukauksestaan, mikä tekee hänestä käyttökelpoisen pelaajan myös ylivoimalla.

Turun perjantai-illassa on mielenkiintoista nähdä SaiPan pelisapluuna. Viime kaudella joukkue kävi ryöstöretkellä Turussa varsin puolustusvoittoisen sapluunan siivittämänä. Myös kalavelkoja riittää maksettavaksi viime kauden katkerasta puolivälierätappiosta.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

30.10
KooKoo - TPS
27.10
KalPa - TPS
5 - 3
23.10
Lukko - TPS
4 - 1

SaiPa

Tulosveto

Tauko saattaa antaa SaiPalle etua
SaiPa pelasi edellisen ottelunsa viime viikon lauantaina sarjan alisuorittajaa Tapparaa vastaan vierasjäällä, jonka lappeenrantalaiset hävisivät tylysti lukemin 5-1. Sputnikien valmentajakopissa on ollut nyt viikko aikaa pohtia korjauksia edeltäviin virheisiin. TPS sen sijaan pelasi toissa päivänä ja hävisi heikon alkukauden pelanneelle Ässille. SaiPa pääsee viikon pohtineena ja levänneenä otteluun, mikä voi antaa hienoista etua vierasjoukkueelle. TPS:n perustason pitäisi kuitenkin riittää SaiPan voittamiseen, mutta lappeenrantalaisvieraat kaatuvat saappaat jalassa.
3 4
2 3 4