Liiga-kierros: Kahden ottelun kierrosta värittävät kokoonpanojen kapeus ja historian havina

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Ennen joulutaukoa mitellään liigapisteistä vielä kahdella paikkakunnalla. Otteluiden teemana on pitkien putkien katkaisu ja hyvissä asemissa joulutauolle lähteminen.

Seuraa Heitä

Matti Järvinen #71 | HPK

Keskushyökkääjä

Järvinen on ollut tiukasti mukana kääntämässä kamppailuja KalPalle, sillä edelliseen viiteen otteluun on syntynyt tehot 1+4. Jatkuuko kokeneen pelaajan vire?

Charles Bertrand #9 | ERC Ingolstadt

Laitahyökkääjä

Ranskalaishyökkääjä iski ensimmäisen liigamaalinsa sitten lokakuun viime kierroksella. Hän iski maalin myös Tapparan edellisessä CHL-ottelussa. Aukaisiko osumat ketsuppipullon?

Sebastian Repo #92 | Lukko

Laitahyökkääjä

Revolla on takanaan pitkä loukkaantuminen ja otteluita on kertynyt tällä kaudella ainoastaan 12. Kolmessa edellisessä ottelussa on kuitenkin syntynyt kaksi maalia ja kuntoon päästyään voidaan nähdä taas tuttua riistopelaamista ja maalipaikkojen haistelua.

Reid Gardiner #91 | JYP

Laitahyökkääjä

Gardiner on vastannut huutoon, kun häneltä odotettiin parempia tuloksia. Hetki sitten isketty hattutemppu ja neljän ottelun pisteputki tulevat tarpeeseen, kun JYP pyrkii palaamaan voittojen tielle Raumalla.

Liigan heikoin vierasjoukkue kohtaa Liigan kolmanneksi heikoimman kotijoukkueen

Tasaisia kamppailuja viime vuosina tarjoilleet joukkueet kohtaavat toistamiseen tällä kaudella. Pystyykö KalPa korjailemaan heikkoa vieraspelisaldoaan ja nappaamaan täydet kolme pistettä Tampereelta?

Tappara on noussut kuin varkain kahden pisteen päähän suorasta pudotuspelipaikasta. Joukkue on neljän ottelun voittoputkessa, ja tuona aikana se on iskenyt peräti 21 maalia ja päästänyt vastaavasti 9 omaan päähän. Tamperelaisjoukkue tavoittelee viidettä voittoa putkeen.

Lisäksi Tapparan saldo KalPaaa vastaan on vieläkin parempi, sillä se on ottanut KalPalta pisteitä kuusi kertaa peräjälkeen ja jos laskuihin otetaan mukaan myös pudotuspeliottelut ei Tappara ole viimeisen kymmenen kohtaamisen otannalla hävinnyt kertaakaan KalPalle varsinaisella peliajalla. 

KalPalla on niin ikään voittoputki alla, kun se on voittanut kolme edellistä kohtaamista. Jomman kumman kohtalona on siis jatkaa joulutauolle tappio niskassaan voittoputken päätteeksi. KalPa on Liigan heikoin vierasjoukkue, sillä 17 vierasottelusta sillä on ainoastaan kaksi varsinaisen peliajan voittoa, mutta näistä toinen tuli juuri edellisessä vierasottelussa HIFK:ta vastaan.

Tappara on pelannut viime aikoina vakuuttavasti, sillä se saavutti CHL:ssä myös välieräpaikan. Joukkueesta Leijonien mukana viikonlopun EHT-turnauksessa olivat Anton Levtchi, Mikael Seppälä sekä Waltteri Merelä ja Christian Heljanko, joten he tuskin pelaavat vielä illan ottelussa. Pelaajien poissaolon aikana Patrik Virta iski JYPiä vastaan tehot 1+1 ja Charles Bertrand iski liigamaalin ensimmäistä kertaa sitten lokakuun.

Kuopiolaisten riveissä viime ottelussa maaliverkkoja heilutti kahdesti 19-vuotias Elias Koponen. Kokenut Tuomas Kiiskinen on iskenyt viimeiseen viiteen otteluun neljä maalia ja Matti Järvisen tehot niin ikään viidessä ottelussa on 1+4. KalPa on löytänyt maalivireen, kun aiemmin kauden aikana joukkueella oli vaikeuksia maalinteossa. Miikka Pitkänen kantaa joukkueen kultakypärää 21 tehopisteellä, mutta häneen takanaan kahden pisteen sisällä on peräti seitsemän pelaajaa, joten pisteidenteko ei ole kaatunut ainoastaan yhden pelaajan niskaan.

Kuopiolaiset ovat pelanneet vahvaa ylivoimaa, sillä ylivoimatilastoissa joukkue on kolmannella sijalla. Joukkueella on myös toisiksi eniten pelattuja ylivoimia. Tapparan alivoima on kuitenkin niin ikään Liigan kolmanneksi parasta, joten peli tulee olemaan tiukkaa. Joukkueiden kymmenestä edellisestä kohtaamisesta yhdeksän on päättynyt maalin erolla, joten marginaalien voidaan jälleen odottaa olevan pieniä. Yksikin virhe voi koitua toisen voitoksi, sillä kumpikin joukkue pystyy kääntämään pelin nopeasti omalta alueelta potentiaaliseksi maalipaikaksi toiseen päähän.

Kohtaaminen on joukkueiden kauden toinen. Ensimmäinen kohtaaminen miteltiin Kuopiossa ja tällöin KalPa oli vahvempi voittolaukausten jälkeen lukemin 3–2.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

KalPa

05.10
KalPa - HIFK
01.10
JYP - KalPa
1 - 4
24.09
Ässät - KalPa
3 - 1

JYP pyrkii karistamaan sinikeltaisen peikon olaltaan

Lukon ja JYPin keskenäiset ottelut ovat sujuneet viime aikoina raumalaiskomennossa, sillä seitsemästä edellisestä ottelusta pisteet ovat kilahtaneet Lukon laariin. JYP pyrkii katkaisemaan pitkän putken, vaikka nuorten arvokisakomennukset ovatkin jättäneet loven kokoonpanoon.

Rauman Äijänsuo ei ole ollut helppo pelipaikka eikä Lukko helppo vastustaja JYPille viime vuosina. Runkosarjan aikana jyväskyläläiset ovat voittaneet Raumalla viimeksi tammikuussa 2019 ja kaikista otteluista Lukko on voittanut JYPiä vastaan edelliset seitsemän. Vierasjoukkue lähteekin otteluun katkaisemaan näitä pitkiä putkia.

Kotijoukkue Lukko katkaisi oman pitkän putkensa edellisessä ottelussa, kun se otti ensimmäisen kotivoittonsa liki kahteen kuukauteen. Joukkueella oli takanaan neljän ottelun tappioputki, joista kolme ottelua päättyi varsinaisen peliajan jälkeen tasalukemiin. Raumalaiset onnistuivat kuitenkin voittamaan KooKoon vieraissa ja viimeksi perjantaina TPS:n kotonaan, ja pudotuspelikamppailua ajatellen Lukko varmasti haluaisi lähteä joulutauolle voittoputkessa.

Jyväskyläläisillä on takanaan kolmen ottelun tappioputki, mutta kaksi edellistä kamppailua on päättynyt maalin erolla vastustajalle. Positiivisia signaaleja antoi viime perjantain ottelu Tapparaa vastaan, sillä tappiosta huolimatta joukkue nousi kaksi kertaa tasoihin ja joukkue teki töitä koko 60-minuuttisen ajan. Pelissä näkyi kokoonpanon kapeus, sillä JYPiltä oli maajoukkuekomennusten vuoksi sivussa viisi pelaajaa.

Ville Ottavainen, Samuel Helenius, Brad Lambert sekä Joakin Kemell jättävät suuren loven JYPin kokoonpanoon pelatessaan alle 20-vuotiaden MM-kisoissa, joten JYP joutunee hankkimaan lainapelaajia ainakin osaksi aikaa. Ketjuja on vaihdeltu aiemminkin kauden aikana, joten nähtäväksi jää, sekoittuuko pakka entisestään. Lukosta kisoihin valittiin keskushyökkääjä Sami Päivärinta.

Reid Gardinerilta odotettiin Jyväskylässä lisää tulosta ja mies on vastannut huutoon. Kanadalaislaituri on neljän ottelun pisteputkessa, jonka aikana on syntynyt tehot 4+2. Lisäksi Jerry Turkulainen on iskenyt maalin kolmessa edellisessä ottelussa. Joukkueen kultakypärää kantava Anttoni Honka pelaa isoja minuutteja takalinjoilla ja hänelläkin on neljään edelliseen peliin iskettynä tehopisteet 2+2.

Lukon joukkue alkaa näyttää samalta kuin alkukaudesta, kun kokoonpanomurheet ovat väistyneet. Joukkueen maalivahtitilanne on hyvä, sillä perjantaina Artjom Zagidulin nappasi avausvoittonsa ja kumpikin maalivahti on pelikunnossa. Perjantaina tahtipuikkoa heilutteli Vili Saarijärvi kolmella tehopisteellä, minkä lisäksi Linus Nyman jatkoi pistetehtailuaan ja Arttu Ilomäkikin on avannut pistehanansa pidemmän tauon jälkeen.

Ottelun avainasioina voidaan nähdä tarkka pelaaminen kiekolla sekä erikoistilannepelaaminen. JYPin on oltava tarkkana kiekon kanssa, sillä esimerkiksi perjantain ottelussa Lukko iski kaksi identtistä maalia, jotka lähtivät kiekonriistosta omalla alueella. Erikoistilannepelaamista verrattaessa JYPin ylivoima on selkeästi Lukon lukemaa parempi, joten joukkueen pitäisi pystyä käyttämään mahdollisuutensa hyödyksi.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
23.09
Lukko - Pelicans
2 - 1

JYP

01.10
JYP - KalPa
1 - 4
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0