Liiga-kierros: Kärpät voi varmistaa runkosarjan voiton – Pelicans pyrkii katkaisemaan karmean vierasputken

LIIGA / Kierrosennakko
Keskiviikon kierroksella tarjolla on viisi ottelua. Sarjakärki Kärpät voi kahden pisteen avulla varmistaa runkosarjan voiton. Tiukka kamppailu on luvassa Lappeenrannassa, jossa pisteen päässä toisistaan olevat SaiPa ja Ilves kohtaavat.

KalPa ja KooKoo pelaavat kunniasta

Kuopion keskiviikkoillassa KalPa sekä KooKoo ottavat yhteen ottelussa, jossa molempien joukkueiden osalta panoksena on lähinnä kunnia. Teoriassa sekä KalPa, että KooKoo voivat vielä päästä pudotuspeleihin, mutta tämä vaatisi jo suurta ihmettä sekä muiden totaalista sulamista.

KalPan viime viikko oli erittäin haastava. Kuopiolaiset kohtasivat viime viikon aikana Tapparan, Lukon sekä TPS:n ja kaikista otteluista tuloksena oli tappio. KalPan peliä on vaivannut jo pidemmän aikaa suuret haasteet oman pään pelaamisessa. Pelaajien merkkaaminen sekä luottamus pelikavereihin on horjunut ja vastustajat ovat päässeet helposti viimeistelemään maaleja kuopiolaisten verkkoon. Päävalmentaja Sami Kapanen kyseenalaista viime viikon aikana pelaajien sitoutumisen sekä halukkuuden työntekoon. Kenttäpelaajien otteissa on näkynyt myös ajoittain luottamuspula maalivahti Denis Godlaan. Luottamuspula on aiheuttanut entistä enemmän ylipelaamista omassa päässä.

Jo pidemmän aikaa ainoastaan kunniasta pelannut KooKoo teki viime viikon päätteeksi suuren yllätyksen ja kaatoi lauantaina kotonaan sarjaa ylivoimaisesti johtavan Kärpät. Ennen Kärpät voittoa KooKoo oli hävinnyt seitsemän edellistä otteluaan. KooKoon pelaamisessa näkyi Kärppiä vastaan rentous sekä rohkeus ja vaikka mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat olleet jo pidemmän aikaa teoreettiset, pelaajat ovat jaksaneet yrittää loppuun asti ja lyövät kaikkensa likoon. Viime viikolla isossa osassa oli myös nuori maalivahti Oskari Salminen, joka on päässyt hyvin liigavauhtiin mukaan pienen alkukankeuden jälkeen.

Sekä KalPa, että KooKoo ovat kokeneet kauden aikana hankalia hetkiä ja kausi on ollut pettymys. Samaan aikaan molemmat joukkueet pyrkivät saamaan kaudelleen positiivisen päätöksen.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

19.01
Kärpät - KalPa
1 - 4
16.01
HIFK - KalPa
3 - 5
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA

KooKoo

19.01
KooKoo - HPK
4 - 1
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA
30.12
Ässät - KooKoo
4 - 3 JA

Tällä kaudella

Tulosveto

KooKoo hakee voiton
KooKoo tullee pelaamaan KalPaa vastaan tiivistä puolustuspelaamista luottaen vastaiskuihinsa. Myös maalivahti Oskari Salminen on antanut hyvää tukea kouvolalaisten taistelemiselle. KalPan ote ei ole löytynyt edes investoinneilla loppukauden rosteriin, eikä ote löydy nytkään. Pakkovoiton hetkellä kuopiolaiset konttaavat.
0 1
1 2

Kärpät jatkaa Liigan piste-ennätyksen jahtaamista HPK:n isäntänä

Oulussa yhteen iskevät Liigaa ylivoimaisesti johtava Kärpät sekä viidenneltä sijalta kierrokselle lähtevä HPK. Hämeenlinnalaiset kaipaavat kipeästi lisäpisteitä säilyttääkseen paikkansa viidentenä ja sitä kautta kotiedun pudotuspeleihin lähdettäessä. Kärpät on jo pidemmän aikaan johtanut Liigaa selvällä erolla ja illan kierroksella joukkue voi varmistaa runkosarjan ykköstilansa lopullisesti. Kärpillä on myös tähtäimessä Liigan runkosarjan piste-ennätys, joka on 131 pistettä kaudelta 2013-2014.

Kärppien pelillinen taso on säilynyt erittäin korkeana koko kauden ajan ja suuri piste-erokaan ei ole juurikaan näkynyt vaikuttavana tekijänä. Joukkueen sisältä kuuluneista viesteistä on korostunut halu keskittyä jokaiseen otteluun yksitellen sekä niiden voittamiseen. Kärpät haluaa pitää pelillisen tason ylhäällä, jotta joukkue on valmiina heti pudotuspelien alusta lähtien. Viime viikon päätteeksi Kärpät kärsi yllätystappion Kouvolassa KooKoolle, mutta aiemmin kaudella heikon esityksen jälkeen oululaisilta on nähty seuraavassa pelissä paluu omalle korkealle tasolle. Suurimpana vahvuutena Kärpillä on ollut koko kauden ajan kokoonpanon tasaisuus sekä laajuus. Pienet loukkaantumisetkaan eivät ole hetkauttaneet sarjajohtajaa.

HPK on pelannut erittäin positiivisen kauden ja pelillisesti Antti Pennasen johtamia joukkoja on kehuttu koko kauden ajan. Aktiivinen pelitapa on tuottanut tulosta ja yksilöt ovat kehittyneet Liigan kärkitasolle hyvässä valmennuksessa. Terävin syömähammas Teemu Turunen johtaa koko Liigan pistepörssiä. Viime aikoina tehokkaassa kunnossa ovat olleet kesken kauden joukkueeseen tullut Niclas Lucenius sekä Jere Innala. Terävän kärjen takana on kuitenkin ollut hieman hiljaisempaa ja hämeenlinnalaiset toivovatkin laajemman joukon onnistumisia ennen pudotuspelejä. Ykkösmaalivahti Emil Larmi on sivussa peleistä vielä parisen viikkoa ja häntä tuuraa Antti Karjalainen, joka on onnistunut vastuun kasvaessa hyvin. Viime viikon kolmesta pelistään HPK nappasi seitsemän pistettä. Ainoa tappio tuli lauantaina kotona JYPiä vastaan jatkoajalla.

Kärpiltä ja HPK:lta on lupa odottaa vauhdikasta ja viihdyttävää kiekkoa. Molemmilla joukkueilla riittää motivaatiota taistella pisteistä ja hyvät esitykset viime aikoina lupaavat hyvää kiekkoiltaa.

Tulosveto

Kärpät ei ole horjutettavissa
Vaikka Kärpät on kärsinyt ajoittain syttymisvaikeuksista peleihin, runkosarjan voiton varmistelu houkuttaa keskiviikkona. Kärppiä vastaan pitää olla äärimmäisen tehokas omissa paikoissa, jos oululaisten päänahan haluaa matkaansa. Tämä tehokkuus ei ole koko kaudella kuulunut HPK:n vahvuuksiin, mikä povaa vaikeaa iltaa Oulussa.
3 4
1 2

SaiPa ja Ilves iskevät yhteen suoran puolivälieräpaikan taistelussa

SaiPa ja Ilves ovat sarjataulukossa peräkkäisillä sijoilla pisteen päässä toisistaan. Molemmat joukkueet haaveilevat vielä paikasta kuuden parhaan joukkoon, mutta kiire alkaa tulla. SaiPan ja Ilveksen kaudet ovat menneet hyvin samaa rataa. Molemmat saivat kaudelle erittäin hyvän lähdön ja pelillisesti joukkueet olivat Liigan kärkeä. Loppusyksystä ja sydäntalvella molemmat kärsivät kärkipelaajien loukkaantumisista ja sarjasijoitukset tippuivat. Viime aikoina pelaaminen on jälleen piristynyt sekä Lappeenrannassa, että Tampereella. Myös molempien joukkueiden viime viikko näyttää lähes identtiseltä.

SaiPa kohtasi viime viikon aikana sarjakärki Kärpät sekä kolmantena majailevan Tapparan. Molemmista otteluista SaiPa joutui poistumaan kaukalosta selvä tappio niskassaan. Varsinkin ottelun aluissa SaiPa pelasi hyvin ja pystyi jopa viemään pelejä, mutta ensimmäisten vastoinkäymisten jälkeen pelaaminen romahti ja Kärpät sekä Tappara karkasivat. Alkukaudella joukkue kesti paremmin näitä vastoinkäymisiä, mutta loukkaantumisten sekä tappioiden myötä itseluottamus on ollut laskussa ja se näkyy erityisesti pelin kipsaantumisena vastustajan onnistuessa. SaiPalle erityisen tärkeää on saada otteluun hyvä alku ja kruunata se vielä omalla onnistumisella.

Ilves kärsi viime perjantaina runkosarjan viimeisessä paikalliskamppailussa Tapparaa vastaan tappion. Kirvesrinnat ratkaisivat ottelun kahdella nopealla maalillaan ja Ilves oli tämän jälkeen lyöty. Joukkueen nuoriso-osastolta odotetaan kovaa vastuunkantoa pudotuspelitaistelussa. Viime viikon toisessa ottelussa Ilves haki jatkoaikavoiton KooKoosta. Tupsukorvien maalille siirtorajan kynnyksellä hankittu nuori Lukáš Dostál on onnistunut pelaamissaan kolmessa ottelussa hyvin. Ajoittain maalivahtipelaaminen on ollut Ilveksen heikko kohta tällä kaudella.

Molemmat joukkueet hakevat varmasti ottelun alussa onnistumista ja sitä kautta positiivista kierrettä omiin otteisiin. Viime viikolla sekä SaiPa, että Ilves olivat ongelmissa omissa peleissään. Tiukka tilanne sarjataulukossa ja mahdollisuus suoraan pudotuspelipaikkaan antaa motivaatiota molemmille joukkueille.

Tulosveto

SaiPa kipuaa kahdeksanneksi
Vaikka SaiPa hävisi viikonloppuna Kärpille ja Tapparalle, käyrä on ollut nousujohteinen. Taistelun tiivistyessä pudotuspelipaikoista samaa nousujohteisuutta kaivataan, kun pisteen edellä oleva Ilves saapuu vieraaksi. SaiPan kosolti kehittynyt hyökkäyspelaaminen antaa tupsukorvien kaatamiseen paremmat eväät, eikä tilaisuus jää käyttämättä. Myös maalivahtipelaaminen kallistaa vaakakuppia isännille.
3 4
2 3

Sport haastamaan Tapparaa elintärkeässä ottelussa

Sport yrittää tarrata vielä viimeiseen mahdollisuuteensa taistelussa pudotuspelipaikasta Tapparan vieraana. Kotkapaitojen ero viimeisessä pudotuspelipaikassa kiinni olevaan JYPiin ennen keskiviikon kierrosta on kahdeksan pistettä. Vaasalaisilla pelejä on jäljellä kuusi kappaletta eli pudotuspelitaistelu ei ole enää Sportin omissa käsissä. Illan isäntä Tappara taistelee kiivaasti runkosarjan toisesta sijasta TPS:ää vastaan eron ollessa kolme pistettä turkulaisten hyväksi.

Kotijoukkue Tappara pelasi erittäin vahvan viime viikon. Kirvesrintojen ohjelmassa olivat pelit KalPaa, Ilvestä sekä SaiPaa vastaan. Kaikissa peleissä käsikirjoitus oli lähes identtinen, kun Tappara voitti ottelun tiukan puolustuksen sekä tehokkaan viimeistelyn ansiosta. Varsinkin lauantaina SaiPaa vastaan Tappara oli tehokas viimeistelyssä ja puolustuspäässä lappeenrantalaiset pysyivät poissa vaarallisilta paikoilta. Tapparan pelaamisessa alkaa näkyä tuttua keväänmerkkiä, kun virheet ovat vähentyneet koko ajan ja hyökkäyspäässä pelaamiseen on tullut entistä enemmän juonikkuutta. Viime viikolla molemmat maalivahdit, Niklas Bäckström sekä Christian Heljanko, onnistuivat mainiosti. Valmennusjohdolla onkin hankala päätös edessään miettiä kumpi aloittaa pudotuspeleissä. Tappara teki SaiPaa vastaan myös suomalaisen jääkiekon pääsarjahistoriaa, kun Tomáš Záborský viimeisteli seuran 10 000. osuman. Záborský viimeisteli ottelussa hattutempun ja osoitti lämpenemisen merkkejä kevättä kohti.

Sportin viime viikko oli haasteellinen. Viikon kahdessa pelissä Sport saalisti ainoastaan kaksi pistettä jatkoaikavoitossa HIFK:ta vastaan. Tärkeässä kamppailussa perjantaina vaasalaiset kärsivät tappion kotonaan HPK:lle. Ottelussa ei Sport päässyt maalipaikoilla herkuttelemaan vaan HPK pystyi pitämään Sportin pelaajat poissa vaarallisilta paikoilta. Sportin maalilla Sami Aittokallio pelasi hyvän pelin ja tarjosi vaasalaisille mahdollisuuden taistella pisteistä. Hyvää maalivahtipelaamista sekä tiukkaa puolustusta Sport tarvitsee myös tänään. Sportin kannalta positiivinen uutinen on, että perjantaina pelikiellossa olleet Jesse Paukku ja Tommi Tikka ovat käytettävissä illan ottelussa.

Sportin kannalta peli on elintärkeä, jotta Vaasassa voidaan vielä haaveilla pudotuspeleistä. Tappara taas valmistautuu jo pudotuspeleihin ja hakee toista sijaa runkosarjassa. Taistelutahdosta keskiviikon ottelu ei varmasti jää kiinni. Joukkueiden aikaisemmat pelit tällä kaudella ovat olleet runsasmaalisia ja Sport on voittanut viidestä kohtaamisesta vain yhden.

Tulosveto

Tappara ei kompuroi asennetestissä
Pudotuspelimahdollisuutensa menettämässä olevat vaasalaiset ovat Tampereella pakkovoiton edessä, ja tämä pakottaminen näkyy myös pelaamisessa. Tapparan tärkein asia on huolellinen valmistautuminen peliin, sillä selvästä ennakkosuosikin asemasta huolimatta vieraana on yllätysvalmis joukkue. Vaikkei maalinteon tehokkuus olekaan kuulunut aina kirvesrintojen vahvuuksiin, tarvittavat onnistumiset irtoavat.
2 3
0 1

Pelicans tärkeiden pisteiden perässä Turkuun

Sarjakakkonen TPS saa vieraaksi kuudentena majailevan Pelicansin. TPS:n kannalta loppukauden taistelu käydään Tapparan kanssa sarjan toisesta sijasta. Kärpät on karannut jo liian kauaksi ja takanakin Tapparan jälkeen piste-eroa alkaa olla riittävästi. Pelicansilla tilanne on taas äärettömän mielenkiintoinen sekä ylös-, että alaspäin. Kolmen pisteen päässä ylempänä on sarjan neljäs sija, kun taas takana HIFK on samoilla pisteillä seitsemäntenä. Pelicansin kannalta taistelu suorasta puolivälieräpaikasta käy kiivaana ja pisteitä on tultava.

TPS:n viime viikko alkoi heikolla esityksellä Kärppiä vastaan Oulussa. Kotijoukkue oli ottelussa selvästi valmiimpi ja ratkaisu tulikin jo toisessa erässä. Pelillisesti TPS ei pystynyt haastamaan Kärppiä kuin ajoittain. Turkulaiset saivat kuitenkin kasvojenpesun lauantaina kotonaan KalPaa vastaan ja nappasivat 2-0 voiton. Varsinkin puolustuspeli toimi TPS:llä mainiosti ja viimeisenä lukkona kauden kolmannen nollapelinsä torjui Rasmus Tirronen. TPS sai myös Ilari Filppulan takaisin kaukaloon KalPa pelissä pitkän loukkaantumisen jälkeen. Taiturin pelissä tauko ei kuitenkaan näkynyt vaan otteissa oli samaa juonikkuutta kuin ennen loukkaantumista. Suurimpana tähtenä turkulaisilla on kuitenkin loistanut Kaapo Kakko, joka on viimeiseen neljään peliin tehnyt tehot 6+1. KalPaa vastaan nuorukainen viimeisteli TPS:n molemmat osumat. Pelicansin onkin syytä pitää tarkasti silmällä Kakkoa.

Ville Niemisen johtama Pelicans on pelannut pirteästi koko kauden. Viime aikoina lahtelaisten taivaalle on kuitenkin ilmestynyt tummia pilviä. Puolustuspelaaminen on tuottanut tuskaa Pelicansille. Viime viikon kahdesta pelistä luovuttaneita Jukureita ja Ässiä vastaan mukaan tarttui 4 pistettä, mutta huolestuttavinta lahtelaisten kannalta on se, että omiin meni seitsemän maalia. Pelaamisesta on puuttunut huolellisuus ja otteissa on näkynyt jopa välinpitämättömyyttä. Siirtorajalla joukkueeseen liittynyt Juhamatti Aaltonen on ollut pirteä ilmestys ja varsinkin hyökkäyspäässä on tulosta tullut.

Molemmat joukkueet kaipaavat kipeästi pisteitä. TPS:n tiukka puolustus sekä tulikuuma Kaapo Kakko on iso haaste oman puolustuspelaamisensa kanssa tuskailevalle Pelicansille. Valmennusduo Nieminen–Nurminen on varmasti teroittanut lahtelaisille huolellisuuden sekä puolustuspelaamisen merkitystä. Pelicans lähtee myös parantamaan heikkoa vieraspelaamistaan, kun he ovat hävinneet kuusi viimeistä vierasotteluaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

03.08.
Pelicans - TPS
2 - 0
03.08.
TPS - Pelicans
0 - 2

runkosarja

Tulosveto

Pelicans hakee ryöstön
Ailahtelusta kärsinyt TPS on iso kysymysmerkki myös Pelicans-ottelussa. Pelicans haluaakin yllättää TPS:n aktiivisella pelillään ja viedä turkulaiset pois mukavuusalueeltaan. Kiekollisen pelin laatu koko viisikon voimin ei TPS:llä riitä, vaan lahtelaiset onnistuvat rikkomaan pelin rytmiä. Ylivoimalla lahtelaiset kaivavat tarvittavat onnistumiset.
2
3 4