Liiga-kierros: Kärpät tuskailee tappioputkessa, HIFK yrittää pysäyttää Tapparan tehohyökkääjät

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Niko Niinivirta
Täydellä lauantaikierroksella HIFK yrittää viikon ainoassa pelissään pysäyttää Tapparan Kristian Kuuselan ja Jere Karjalaisen pisteputket. Ässät saa vastaansa pienen tappioputken ärsyttämän Kärpät.

Levännyt HIFK haastaa Tapparan tulikuumat pisteputkilaiset

HIFK palaa kaukaloon yli viikon tauon jälkeen ja saa vastaansa Tapparan, jonka kärkihyökkäjät Kristian Kuusela ja Jere Karjalainen paahtavat hurjassa pisteputkessa.

HIFK on pelannut viimeksi 9.1., minkä jälkeen Tappara on pelannut kolme ottelua − viimeksi perjantai-iltana kotihallissaan Ässiä vastaan. Lauantain ottelu Helsingissä alkaa jo klo 15, joten palautumisaika jää lyhyeksi. Toisaalta vierasjoukkueella on parempi pelituntuma. Tämän kauden aiemmat keskinäiset kohtaamiset ovat päättyneet vierasjoukkueen voittoon.

Tappara hävisi yllättäen viime lauantaina kotonaan TPS:lle, mutta haki seuraavassa pelissä täydet vieraspisteet Oulusta. Tamperelaisten johtotähtiä ovat olleet tehokkaat hyökkääjät Kristian Kuusela ja Jere Karjalainen. Kuuselan pisteputki on yhdeksän ottelun mittainen, Karjalaisen kymmenen. 

Tyler Morleyn ja Charles Bertrandin loukkaantumiset ovat aiheuttaneet pieniä kokoonpanomuutoksia. Puolustukseen hankittu Adam Polášek 
on pelannut jämäkästi omassa päässä. Michael Garteig on alkanut ottaa ykkösmaalivahdin roolia, mutta Christian Heljangon Ässiä vastaan torjuma nollapeli voi muuttaa valmennuksen suunnitelmia.

HIFK:n pelaaminen on ollut joulu- ja tammikuun ajan ailahtelevaa, joten on mielenkiintoista nähdä, miten ottelutauon aikana päävalmentaja Jarno Pikkarainen on saanut hiottua joukkueensa kuvioita. Ville Leskinen on ollut viime peleissä tehokkaassa vireessä, mitä HIFK tarvitseekin parhaan pistemiehen Teemu Turusen ollessa loukkaantuneena sivussa.

TPS:n nousukuntoa saapuu mittaamaan Liigan kovavireisin joukkue KooKoo

Tammikuun aikana vain kahdesti pisteittä jäänyt TPS on noussut hätyyttelemään pudotuspelipaikkaa. KooKoo puolestaan on kuntopuntarin ykkönen ja hävinnyt viimeksi yli kuukausi sitten, otteluohjelmakin on tosin ollut suosiollinen.

TPS on kolmen ottelun voittoputkessa ja viiden ottelun pisteputkessa − erityisesti täyden pistepotin nappaaminen Tapparan vieraana oli vakuuttava suoritus. Lisäksi TPS on osoittanut viime peleissään sinnikkyyttä noustuaan niin Kärppiä, Sportia kuin HPK:ta vastaan tappioasemasta pisteille. Lohdullista TPS:n kannalta on sekin, että tehot eivät ole olleet pelkästään Lauri Pajuniemen harteilla. Erityisesti Lauri Korpikoski ja Markus Nurmi ovat olleet joukkueen pisteputken aikana tehokkaalla pelipäällä.

KooKoon kaudesta on pikku hiljaa käytetty kaikki mahdolliset ylisanat. Sarjataulukon neljänneksi noussut yllättäjäjoukkue on peräti 11 pelin pisteputkessa, edellinen tappio varsinaisella peliajalla tuli Tapparaa vastaan yli kuukausi sitten. Viimeisimmät pistemenetykset ovatkin tulleet kärkijoukkueita − Kärppiä, Tapparaa, Ilvestä ja Lukkoa − vastaan. Viimeisimmässä pelissään KooKoo murskasi JYPin, mutta valtaosa kolmen pisteen voitoista on tullut sarjataulukon häntäpään joukkueita vastaan. Juha-Pekka Haataja on kolmen pelin pisteputkessa, mutta kokonaisuutena KooKoo on saanut tehoja laajalla rintamalla.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

26.11
TPS - Lukko
1 - 3
05.11
Jukurit - TPS
5 - 3

KooKoo

23.11
KooKoo - HPK
4 - 5
16.11
KalPa - KooKoo
5 - 3

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

02.08.
TPS - KooKoo
3 - 2

harjoitusottelut

05.09.
TPS - KooKoo
3 - 2 JA

runkosarja

Jukureiden nöyryyttämä Ilves yrittää pitää Pelicansin edelleen tehottomana

Liigajumbo Jukureille viime pelinsä hävinnyt Ilves tavoittelee kasvojenpesua kotiyleisön edessä. Pelicansin viimeistelyongelmia pahentaa kotijoukkueen huippumaalivahti Lukáš Dostál.

Ilveksellä on alla yksi kauden heikoimmista esityksistään, kun sarjataulukon hännillä majaileva Jukurit yllätti tamperelaiset keskiviikkona. Edeltävästi Ilves haki jatkoaikavoiton Kärppien vieraana, joten suoritustaso on parhaimmillaan kova. Ilves onkin saanut takaisin kokoonpanoonsa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa pelanneet nuoret tähtensä maalivahti Lukáš Dostálin, puolustaja Lassi Thomsonin ja hyökkääjät Matias Maccellin sekä Antti Saarelan. Myös ykkössentteri Arttu Ruotsalainen on palannut loukkaantumisensa jälkeen kokoonpanoon ja on neljässä viime pelissä koonnut hurjat tehot 4+2.

Pelicans taistelee vielä viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta joulu-tammikuun saldo on vain kaksi kolmen pisteen voittoa − molemmat Ässiä vastaan. Neljässä viime pelissään lahtelaiset ovat onnistuneet viimeistelemään vain kuusi maalia. Kultakypärä Juhamatti Aaltonen on tammikuun kuudessa pelissä kerännyt tehot 3+3, mutta taustatukea ei tule muilta riittävästi.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

27.11
Ilves - SaiPa
19.11
Ilves - Sport
4 - 3 JA

Pelicans

23.11
Ässät - Pelicans
1 - 3
18.11
Pelicans - Jukurit
2 - 5

Jumbofinaalin molemmilla joukkueilla on voitto alla

Jukurit yllätti edellisessä pelissään kärkijoukkue Ilveksen voittomaalikilpailussa. Sport puolestaan haki täydet pisteet Kuopiosta, mutta Turo Asplundin törkytaklaus toi voittoon tumman sävyn.

Jukurit hävisi viime viikolla paikallisvastustaja KalPalle suurinumeroisesti peräkkäisinä päivinä, mutta ryhdistäytyi tämän viikon toistaiseksi ainoaan kamppailuun ja kaatoi Ilveksen. Ulkomaalaisvahvistukset Aleksandr Jakovenko ja Vadim Pereskokov olivat isossa roolissa.

Sport oli lähellä katkaista tappioputkensa jo TPS:ää vastaan, mutta kahden maalin johtoasema kääntyi kolmannessa erässä tappioksi. Perjantain ottelussa KalPaa vastaan Sport lähti samasta johtoasemasta kolmanteen erään, ja Turo Asplund otti erän alkuun viiden minuutin jäähyn. Tällä kertaa Sportin johto kuitenkin kesti loppuun asti. Kultakypärä Chris DeSousa on kuuden ottelun pisteputkensa aikana kerännyt tehot 8+3.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

26.11
Jukurit - JYP
1 - 3
19.11
Jukurit - KalPa
2 - 3
18.11
Pelicans - Jukurit
2 - 5

Sport

26.11
SaiPa - Sport
4 - 2
19.11
Ilves - Sport
4 - 3 JA
18.11
Sport - SaiPa
6 - 2

Alavireiset JYP ja KalPa yrittävät säilyttää pudotuspeliasetelmansa

JYP konttaa kolmen pelin tappioputkessa, jonka aikana maaleja on syntynyt vain kolme kappaletta. KalPa puolestaan on tämän vuoden puolella voittanut vain Jukurit.

JYPin syyskauden vahva vire on alkanut hiipua, mihin on merkittävästi vaikuttanut ykkösmaalivahti Eetu Laurikaisen poissaolo. Markus Ruusu ei ole liigatason ykköstorjuja, ja samaan aikaan myös  viimeistely on hapuillut. Viimeisimmässä pelissä JYP jäi kotiyleisönsä edessä nollille KooKoota vastaan, eikä kahdessa edeltävässä pelissäkään syntynyt kuin kolme maalia. JYP on sarjataulukossa viidentenä, mutta pahimmat kilpakumppanit Lukko, HPK ja HIFK ovat kuntopuntarissa aivan eri tasolla.

KalPa on voittanut kaksi kolmesta viime pelistään, mutta voitot tulivat liigajumbo Jukureita vastaan. Itse asiassa KalPan kolme viimeisintä voittoa on Jukureista. Kuntopuntarissa kuopiolaiset ovat JYPin tavoin häntäpäässä. Matti Järvinen teki kahdessa pelissä Jukureita vastaan tehot 6+1, mutta Sportia vastaan tehokkain oli unkarilaishyökkääjä Balázs Sebok. Kanadalaispuolustaja Jesse Graham on puolestaan kolmessa viime pelissä kerännyt tehot 2+3.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

26.11
Jukurit - JYP
1 - 3
19.11
JYP - HPK
4 - 0

KalPa

26.11
KalPa - Ässät
3 - 2
24.11
SaiPa - KalPa
2 - 1 VL
19.11
Jukurit - KalPa
2 - 3
16.11
KalPa - KooKoo
5 - 3

SaiPan orastava voittoputki katkennee tulikuuman Lukon käsittelyssä

Kaksi peräkkäistä voittoa viiden pelin tappioputken jälkeen napannut SaiPa joutuu äärimmäiseen testiin, kun vieraaksi saapuu kuuden pelin voittoputkessa liitävä Lukko.

SaiPa on huterasti kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa, mutta pudotuspelihaaveet romuttuvat, ellei joukkue pysty kääntämään nykyistä kurssiaan. Joulukuun aikana kertyi seitsemän sarjapistettä, tammikuussa on tarttunut toistaiseksi matkaan viisi pistettä.

Joukkue on kärsinyt useista loukkaantumisista ja on erityisesti puolustuksessa joutunut käyttämään lainamiehiä. Isoja ongelmia on myös viimeistelyssä. Ennen JYP-voittoa SaiPa sai kolmessa edeltävässä pelissä aikaiseksi yhteensä vain yhden maalin. Paras maalintekijä ja pistemies Tomas Záborský on pelikiellossa vielä Lukko-ottelun. Kolmanneksi paras maalintekijä John Persson on tehnyt edellisen maalinsa lokakuussa ja toiseksi parhaalla maalintekijällä Joni Nikolla on alla yhdeksän pelin maaliton putki.

Lukko on ottanut täyden pistepotin kaikista tämän vuoden peleistään − vakuuttavin suoritus oli ilman muuta perjantain kotivoitto Kärpistä. Ennen joulua hankittu Sebastian Repo on ollut tehokas ja molemmat maalivahdit Oskari Setänen sekä Lassi Lehtinen ovat torjuneet mainiosti, mikä enteilee vaikeuksia tehottomuudesta kärsineelle SaiPalle.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

27.11
Ilves - SaiPa
26.11
SaiPa - Sport
4 - 2
24.11
SaiPa - KalPa
2 - 1 VL
19.11
Kärpät - SaiPa
2 - 3 JA
18.11
Sport - SaiPa
6 - 2

Lukko

Kärpät hakee vuoden toista kolmen pisteen voittoaan, Ässät ensimmäistään

Kärpät on ajautunut harvinaiseen kolmen pelin tappioputkeen, ja tammikuun ainoa kolmen pisteen voitto on tullut SaiPaa vastaan. Ässät on tammikuussa voittanut ainoastaan Jukurit ja senkin jatkoajalla.

Ässät taistelee viimeisestä pudotuspelipaikasta, mutta viime aikojen heikot tulokset eivät puolla pärjäämistä. Kolmessa viime pelissä on syntynyt vain kolme maalia ja perjantaina Tapparaa vastaan patapaidat jäivät nollille. Ässät myös otti Tapparaa vastaan hyvin pelanneen maalivahdin Sami Aittokallion vaihtoon kesken pelin tämän saatua iskun päähänsä, mutta venäläinen Daniil Tarasov on muutenkin saanut enemmän vastuuta.

Kärkihyökkääjät Tylor ja Tyson Spink tehoilivat Jukureita vastaan urakalla, mutta sen jälkeen kanadalaiskaksoset ovat pelanneet kiikaritehoilla. Taustatukea on tarjolla niukasti, joten Ässät todella tarvitsee Spinkin veljesten onnistumisia.

Kärpät on hävinnyt kolme viimeisintä peliään, mikä on ollut tällä kaudella ennenkuulumatonta. Viimeisin voitto TPS:stäkin tuli vasta jatkoajan jälkeen. Kultakypärä Jesse Puljujärvi ja tehopuolustaja Jakub Krejcik ovat olleet Kärppien tehokkaimmat pelaajat viime peleissä. Tappioon päättyneissä otteluissakin Kärpät on pystynyt luomaan runsaasti vaarallisia maalipaikkoja, mutta viimeistely ei ole ollut totutulla tasolla.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

26.11
KalPa - Ässät
3 - 2
23.11
Ässät - Pelicans
1 - 3
19.11
Ässät - Tappara
5 - 1

Kärpät

Tällä kaudella