Liiga-kierros: Kärpät palaa tositoimiin karanteenin jälkeen

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Keskiviikkona pelataan neljän ottelun kierros, jossa katseet kääntyvät Ouluun, kun Kärpät pääsee jälleen irti karanteeninsa jälkeen isännöimällä Pelicansia. Muissa otteluissa HIFK kamppailee JYPin kanssa Helsingissä, sarjajumbo SaiPa saa vastaansa sarjakärki Lukon ja Jukurit saa vieraita Tampereelta, kun Tappara saapuu Mikkeliin.

Seuraa Heitä

Anton Lundell #15 | Florida

Keskushyökkääjä

Lundell iski vakuuttavasti neljä maalia SaiPan verkkoon lauantaina heti palatessaan kahden ottelun huilin jälkeen kokoonpanoon. Jatkuuko tehoilu Helsingissä JYPin kustannuksella?

Aatu Räty #52 | Kärpät

Keskushyökkääjä

17-vuotias hyökkääjä on pelannut tällä kaudella kaksi ottelua ilman pisteitä. Viimeisin ottelu oli juuri Pelicansia vastaan Lahdessa. Aukeaako nuorukaisen pistetili tällä kertaa Jussi Jokisen ja Aleksi Mustosen rinnalla?

Hurrikaani saapuu Nordikselle

HIFK ja JYP kohtasivat kauden ensimmäisissä peleissään Jyväskylässä. Tuolloin HIFK oli parempi maalein 2−5. Helsinki ei ole ollut JYPille helppo paikka pelata, sillä joukkue on voittanut runkosarjassa siellä kolmen pisteen arvoisesti viimeksi 8.10.2015.

HIFK pelasi viime viikolla ainoastaan yhden ottelun lauantaina SaiPan vieraana, jossa helsinkiläiset olivat parempia maalein 2−5. Ottelun ehdoton hahmo oli kokoonpanoon palannut Anton Lundell, joka iski SaiPan verkkoon neljä maalia. HIFK sai lauantain kamppailuun helpotusta loukkaantumisiin, kun kokoonpanoon palasivat Lundellin lisäksi muun muassa Jesse Saarinen ja Juha Jääskä.

JYP pelasi eilen kotonaan Ilvestä vastaan ja kärsi tappion maalein 2−6. Ennen eilistä peliä joukkue oli esiintynyt pirteästi, ja voittanut neljästä pelistään kolme. Näistä neljästä pelistä kaikista tuli myös pisteitä. JYPin hyökkäyspelistä sekä puolustuspelistä on vaikea löytää tällä hetkellä selkeää punaista lankaa joukkueen kovasta yrityksestä huolimatta.

Eilisessä pelissä Ilvestä vastaan joukkueen hyökkäysketjut laitettiin täysin uusiksi, josta voi odottaa muutoksia myös tämän päiväiseen otteluun. Maalilla aloittanee myös Veini Vehviläinen, joka on ollut alkukaudesta selvästi JYPin paras pelaaja. Vehviläisen huippupelin varassa lepää hyvin pitkälti myös jyväskyläläisten haaveet voitosta tällä hetkellä.

Tappara vierailee Jukurien kotona

Jukurit ja Tappara kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella Mikkelissä. Etenkin tehottomuuden kanssa paininut Jukurit kaipaisi kipeästi pisteitä keskiviikon kamppailusta.

Jukurit kamppaili viime viikolla kaksi kertaa KooKoota vastaan, joista molemmista otteluista tuli 4−1 -tappiot. Jukurien kauden alku on ollut heikko, sillä kahdeksaan otteluun on mahtunut vain kaksi voittoa, joista yksi on ollut kolmen pisteen arvoinen.

Mikkeliläisten esityksestä perjantaina Kouvolassa ei jäänyt paljon kerrottavaa. Joukkue oli kaksi ensimmäistä erää KooKoon jaloissa eikä saanut juuri mitään aikaiseksi. Kolmannessa erässä joukkue sai enemmän pelistä kiinni, joka jatkui myös lauantaina. Lauantaina Jukurit oli paikoin hallitsevampi osapuoli, mutta joukkueen koko alkukauden harmina olleet huolimattomuusvirheet puolustuspäässä kostautuivat, kun KooKoo rankaisi niistä kovalla kädellä.

Jukurien alkukautta on piinannut myös tehottomuus, joista kertoo viikonlopun kaksi tehtyä maalia. Tehottomuuteen on tuonut apua Vitali Abramov, joka on tehnyt neljään otteluun jo kuusi maalia. Abramov onkin joukkueensa kantavia voimia yhdessä hyvän alkukauden pelanneen maalivahti Sami Rajaniemen kanssa. Myös hyvän alkukauden on pelannut huimasti kehittynyt Henri Nikkanen. Heräämisen merkkejä on esittänyt myös alkukauden unessa ollut kapteeni Jesper Piitulainen. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan muidenkin pelaajien on nostettava tasoaan, mikäli Jukurit meinaa taistella pisteistä.

Jukurien erikoistilannepelaaminen ja erityisesti ylivoima on ollut hyvää, joka on koko sarjan kärkipäätä. Tästä kertoo se, että KooKoota vastaan tehdyt kaksi maalia syntyivät molemmat ylivoimalla.

Tapparan viime viikko oli kaksijakoinen. Joukkue pelasi kaksi ottelua, kun torstaina kaatui Ässät ja Tampereen paikallisvääntö päättyi tappioon Ilvestä vastaan maalein 2−5. Joukkue on kuitenkin jäänyt ainoastaan kaksi kertaa ilman pisteitä tällä kaudella kahdeksassa pelissä.

Ässiä vastaan Tapparan peli toimi kohtalaisen hyvin. Ilvestä vastaan Tappara tuli otteluun terävästi, mutta puolustuspään virheiden jälkeen Ilves pääsi kamppailussa niskan päälle. Joukkueen pelaaminen paikallisottelussa jäi vajaaksi jokaisella osa-alueella. Tämän lisäksi Tapparan ylivoima rakentuu hyvin pitkälti Valtteri Kemiläisen laukauksen ympärille, johon olisi syytä keksiä joitain muitakin ratkaisuja.

Maalivahtiosastolla Dominik Hrachovina pelasi molemmat ottelut viime viikolla. Perjantaina tšekkivahti venyi näyttävään torjuntaan, mutta selän taakse meni myös otettavissa olevia laukauksia. Olisiko keskiviikkona Mikkelissä Christian Heljangon vuoro tolppien välissä?

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

22.10
Jukurit - KooKoo
16.10
Jukurit - HIFK
1 - 4

Tappara

12.10
Tappara - Skellefteå
4 - 2
09.10
Jukurit - Tappara
2 - 8

Pelicans matkaa Ouluun haastamaan karanteenista palaavaa kärppälaumaa

Joukkueet kohtasivat ennen oululaisten karanteenia Lahdessa, ja tuolloin Kärpät oli vahvempi maalein 2−5. Lahtelaiset ovat onnistuneet voittamaan Kärpät viimeksi joulukuussa 2017. Tällä kertaa siihen olisi oiva mahdollisuus Kärppien tauon myötä.

Kärpät aloitti kautensa vahvasti, kun se nappasi viiteen otteluun neljä voittoa ennen kuin joukkueessa esiintyneet koronatartunnat johtivat karanteeniin ja taukoon peleistä. Viimeisimmän ottelun oululaiset pelasivat Kuopiossa KalPaa vastaan 16. lokakuuta, jolloin tuli kauden ensimmäinen tappio maalein 5−1.

Miltei kahden viikon jälkeen takaisin tositoimiin palaavalle Kärpille otteluun valmistautumiseen tuo hankaluutta se, että joukkue sai jatkaa harjoittelua vasta tiistaina eli päivä ennen ottelua. Nähtäväksi jää, pystyykö tauko horjuttamaan Kärppien virettä.

Pelicans kohtasi viime viikonloppuna kahdesti HPK:n, joista saldona oli murskatappio Hämeenlinnassa 7−2, mutta lahtelaiset ryhdistyivät lauantaina ja vei ottelun nimiinsä samaisin lukemin Lahdessa.

Pelillisesti Pelicansin alkukausi on ollut hieman hakemista. Yksilötasolla etenkin ykkösketju, Iikka Kangasniemi − Hannes Björninen − Waltteri Merelä, on ollut tähän asti joukkueen kantavia voimia, mutta perjantaina kauden avausmaalinsa tehnyt Ryan Lasch esitti lauantaina kunnon heräämisen merkkejä huimalla viidellä syöttöpisteellään. Buffalo Sabresista lainalla oleva Oskari Laaksonen on ollut kiekollinen maestro lahtelaisten puolustuksessa tehden kahdeksaan peliin tehot 2+5=7.

Lauantain ottelun voitosta huolimatta Pelicansin puolustukseen tuli huonoja uutisia, kun Joonas Jalvanti joutui jättämään pelin kesken HPK:n Tommi Tikan taklauksen johdosta eikä Jalvannin pelaamisesta ole vielä varmuutta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

22.10
Pelicans - Kärpät
16.10
Kärpät - HPK
3 - 0
15.10
Kärpät - HPK
4 - 3

Pelicans

Liigan ääripäiden kohtaaminen Lappeenrannassa

Sarjajumbo SaiPa saa vieraakseen sarjakärki Lukon. Joukkueiden tämän kauden ensimmäinen ottelu pelattiin Raumalla, jossa Lukko nollasi SaiPan maalein 3−0. SaiPa lähteekin hakemaan helpotusta synkälle jaksolle vahvaa raumalaisjoukkuetta vastaan.

SaiPalla on menossa tällä hetkellä erittäin vahva alisuorittamisen jakso. Joukkue on hävinnyt viimeiset kuusi peliään. Joukkueella on ainoastaan yksi voitto tällä kaudella, joka tuli avausviikonloppuna Ässiä vastaan. Viime viikolla SaiPa kärsi tappiot kotonaan sekä Sportille että HIFK:lle. Seura tiedotti myös eilen aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, joissa osallisena ovat muun muassa koko valmennus ja pelaajat.

Joukkue ei ole niin huono kuin tulokset antavat näyttää. SaiPan murheena on kuitenkin virhealttius puolustuksessa. Joukkueen valopilkkuja ovat olleet maalivahdit Matej Tomek sekä Niclas Westerholm, mutta eivät hekään pysty hommaa yksin kannattelemaan. SaiPan alivoima on koko Liigan mittarilla hyvää, mutta joukkue on syyllistynyt viime otteluissa ottamaan liikaa tyhmiä jäähyjä. Nämä olisi karsittava pois, jos SaiPa haluaa taistella raumalaisia vastaan pisteistä.

Lukon peliviikko alkoi jo eilen Kouvolassa, jossa KooKoo voitti raumalaiset selvin lukemin 7−2. Samalla Lukon kuuden ottelun voittoputki meni poikki. Lukko ei ollut liikkeellä aivan parhaalla jalalla ja tänään sen pitäisi muuttua lappeenrantalaisten vieraana. Kauden ensimmäinen kohtaaminen SaiPaa vastaan oli Lukon selvää hallintaa.

Raumalaisten alivoima on toiminut timanttisella tavalla, sillä tällä kaudella raumalaisten maaliin ei ole mennyt vielä yhtään maalia, kun joukkue on pelannut alivoimaisena. Vaikka alivoima toimi Kouvolassakin, niin Lukon puolustus teki yksilövirheitä, jotka olisi kitkettävä pois.

Lukolla kultakypärää kantaa Eetu Koivistoinen pisteillä 6+5=11, ja hän on tällä hetkellä neljän ottelun pisteputkessa. Myös Aleksi Saarela on esiintynyt edukseen tekemällä jo kahdeksan maalia alkukauteen. Lukko sai huonoja uutisia eilen, kun joukkueen neljänneksi paras pistemies Kristian Pospisil jätti pelin kesken heti avauserässä. Tämä jättää ison raon raumalaisten hyökkäykseen.

Lukon joukkueesta löytyy kaiken kaikkiaan tulivoimaa jokaisesta kentällisestä, sillä kaikki yli kolme ottelua pelanneet pelaajat ovat päässeet pisteille.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

22.10
HPK - SaiPa
16.10
SaiPa - Sport
3 - 4 VL

Lukko

16.10
Lukko - KalPa
3 - 4 VL
09.10
Lukko - Sport
1 - 2