Liiga-kierros: Kärpät lähtee viikonlopun koitokseen seitsemällä lainapelaajalla − TPS koettaa rikkoa Nokia Arenan kotitaian

LIIGA / Kierrosennakko
Kärpät 1-0.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Perjantain kierroksella kamppaillaan tärkeistä pisteistä pudotuspeliviivan ympärillä, sekä pyritään vahvistamaan asemia kuuden parhaan joukossa.

Seuraa Heitä

Emil Larmi #33 | Växjö Lakers

Maalivahti

Pelicans-maalivahti Emil Larmi tykitettiin keskiviikon Ässät-ottelussa vaihtoon ottelun alkuminuuteilla, joten Pelicansin maalilla nähdään suurella todennäköisyydellä sisuuntunut Larmi.

JYPillä kalavelat maksettavana

HPK kävi rökittämässä JYPin rumin lukemin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa. Nyt JYP haluaa maksaa kalavelat.

Sekä JYP että HPK väänsivät edellisen ottelunsa Ilvestä vastaan. HPK menetti johtonsa keskiviikkona kahdesti, mutta kairasi lopulta 3–2-jatkoaikavoiton. JYP puolestaan vieraili torstaina Tampereella. Myös tämä peli meni ylitöiksi, kun Ilves kuittasi kaksi pistettä 1–0-voitolla voittomaalikilpailun jälkeen.

Piste Tampereelta tarkoitti kauden toista neljän ottelun pisteputkea. JYPin käänne pirteämpään suuntaan näytti lähtevän liikkeelle Helsingin maali-iloittelusta, jonka seitsemän maalia toivat itseluottamusta avainyksilöille. Sen jälkeen myös puolustuspeli on tullut selvästi tiiviimmäksi, eikä maalille ole päässyt enää vain kävelemaan vapaasti kenenkään estelemättä.

Pitkän poissaolonsa jälkeen Joakim Kemell on vaeltanut ilman onnistumisia, mutta Antti Kalaputaan ja Braden Christofferin johtamat ketjut ovat iskeneet pisteitä tasaiseen tahtiin. Moitteiden puolella heidänkin pelaamisensa on ylivoimalla mennyt melko hitaaksi, minkä takia esimerkiksi Tampereella JYP hukkasi omat etsikkoaikansa.

Myös tuorein lainalisä Tobias Winberg on täyttänyt oman ruutunsa moitteettomasti.

Kun HPK on onnistunut iskemään kolmeen edelliseen peliinsä 14 maalia, voi hyökkäyspelin sanoa rullaavaan. Leveyttäkin on riittänyt, sillä esimerkiksi edellisissä 3–2- ja 5–1-voitoissa ei nähty yhtäkään kahden maalin iltapuhdetta. Puolustajistossa Arttu Pelli on ottanut kaivattua vastuuta ja hyökkäyksessä Michael Jolyn taidot kalpenevat harvalle Liiga-pelaajalle.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran reilut kaksi viikkoa sitten, jolloin HPK haki Jyväskylästä pisteet 6–0-voitolla. Myös kauden toinen kohtaaminen meni HPK:n nimiin, kun ennen marraskuun maajoukkuetaukoa voittolukemat kirjattiin 3–2 jatkoajan jälkeen.

Kärpät pyrkii venyttämään voittoputkeaan lainapelaajien avulla

Kärpät mielii vahvistaa paikkaansa kuuden parhaan joukossa, KooKoo vuorostaan kymmenen parhaan joukossa.

Kärpät-ottelu on sarjataulukon kymmenentenä majailevalle KooKoolle vuoden kolmas kamppailu. Pitkästä karanteenitauosta kärsinyt joukkue voitti tauolta palattuaan Pelicansin kotona, mutta hävisi vieraissa SaiPalle.

Oskari Setänen ei ole joutunut liiemmin hikoilemaan edellisissä otteluissa, sillä Pelicansia vastaan Setänen torjui 12 kertaa ja SaiPaa vastaan 13 kertaa. Hyökkääjistä tehokkaimmin on esiintynyt Joose Antonen, jolla on kasassa tehot 1+2 tämän vuoden otteluista.

KooKoo kärsi varsin isoista pelillisistä ongelmista ennen vuodenvaihdetta. Olli Salo ja kumppanit ovat varmasti jumpanneet pelitauon aikana sen, minkä on pystynyt, mutta joukkue luultavasti tarvitsee vielä jonkin verran aikaa, jotta suorittaminen yltää alkukauden tasolle.

Kärpät saapuu Kouvolaan erikoisissa asetelmissa. Joukkue on pelannut viimeksi 12 päivää sitten, minkä lisäksi joukkueen tiedotteen mukaan Kärppien kokoonpanossa nähdään viikonlopun aikana yhteensä seitsemän lainapelaajaa neljästä eri seurasta.

Viidestä edellisestä ottelustaan kolme voittanut Kärpät on parantanut hieman kurssiaan, mutta kokoonpanon iso eläminen ei varsinaisesti helpota pelillisen prosessin kehittämistä kohti kevään pelejä. 

Sport tähyilee paikkaa kymmenen parhaan joukossa

Pelicans ja Sport pelaavat erittäin tärkeistä pisteistä, sillä 9. sijalla olevan Pelicansin ja 11. sijalla olevan Sportin välillä on vain viisi pistettä.

Runkosarjan yhdeksänneksi valuneen Lahden Pelicansin heikko jakso on kestänyt lähes kaksi kuukautta. Edellisestä 12 ottelusta Pelicans on voittanut kaksi ottelua, yhden varsinaisella peliajalla ja yhden voittomaalikilpailun jälkeen.

Tommi Niemelän ryhmällä on ollut haasteita oikeastaan pelin jokaisella osa-alueella, eikä vyöryvä lumipallo ei ole hidastanut tahtiaan. Lahtelaisten tilannetta ei helpota se, että Jiří Smejkal on olympiajoukkueen mukana. Tšekkikaksikon toinen palanen Lukáš Jašek palasi Pelicansin kokoonpanoon keskiviikon Ässät-otteluun ja merkkautti tehot 1+1.

Pelicansin kultakypärää kantava Jašek on tehoillut 34 tehopisteen verran kauden aikana, mutta hyökkääjän peliesitykset ovat jättäneet viime aikoina toivomisen varaa. Juonikkaan hyökkääjän pelaaminen on ollut pahimmillaan välinpitämätöntä ja laiskaa, niin kiekollisena kuin kiekottomanakin. Onkin mielenkiintoista seurata, kantavatko Ässät-ottelun tehot Jašekin pelaamiseen tulevissa otteluissa.

Sport saapuu perjantaina Lahteen allaan vakuuttava 5−2-voitto Tapparasta. Peräti kymmenen Sportin pelaajaa pääsi kyseisessä ottelussa pisteille, joten itseluottamusta kotkapaidoilla luulisi riittävän alavireistä Pelicansia vastaan. Kenttäpelaajien onnistumisten lisäksi maalivahti Rasmus Reijola on torjunut edelliset kolme peliä korkealla tasolla.

Tapparaa vastaan Sport oli myös aloituksissa vahva, erityisesti Turo Asplundin sekä Jonne Virtasen osalta. Sportin pelaaminen onkin muistuttanut viime otteluissa alkukauden vastaavaa. Virheet ovat minimissä, kaikki kentälliset pelaavat hyvin yhteen ja maaleja tulee jatkuvan työnteon kautta.

Kumpi putki katkeaa?

Liigan kärkeen kaavaillut joukkueet ovat viime aikoina vaeltaneet hyvin erilaisissa tunnelmissa. Siinä mielessä yhtymäkohtaakin löytyy, että kummatkin lähtevät peliin tappio allaan.

Tappara ja TPS lähtevät peliin suorastaan päinvastaisista tilanteista, kun kymmeneen edelliseen peliin Tappara on hävinnyt vain kahdesti ja TPS on samana ajanjaksona ottanut kaksi voittoa.

Tapparan edellinen ottelu oli kuitenkin tappiollinen, kun Sport nappasi keskiviikkona pisteet lukemin 5–2. Kirvesrintojen otteista huokui henkinen väsymys, mikä kanavoitui kaukaloon kurittomuutena, jonka vuoksi Kristian Tanus tappeli itsensä suihkuun ja Santtu Kinnunen pääsi painiotteillaan kurinpitokäsittelyyn.

Isossa kuvassa tamperelaisten meno näyttää kuitenkin hyvältä. Tasainen, jopa tapparamainen, suorittaminen on nostanut heidät kuuden joukkoon, ja rästipelien vuoksi asema voi nousta nopeastikin jopa kohisten. Myös terveystilanne alkaa olla kohdillaan, mikä mahdollistaa kokoonpanon kierrättämisen kovan peliruuhkan keskellä.

TPS:n edellinen ottelu oli Tapparan tapaan keskiviikkona, jolloin Jukurit ryösti pisteet Turusta lukemin 2–1. Tappio oli turkulaisille kolmas peräkkäinen.

TPS onnistui alkukaudesta poimimaan voittoja tiiviin puolustuspelinsä turvin. Maalinteolla joukkue ei juhlinut, kun ulkomaalaisvahvistuksista ei saatu odotetunlaisia tuloksentekijöitä. Kun viime aikoina puolustuspeli on alkanut vuotaa, tiukat pelit ovat kääntyneet säännönmukaisesti vastustajalle. Leveyttä sinällään on riittänyt, sillä TPS on tehnyt neljään edelliseen peliin yhdeksän maalia, ja ainoa kahden maalin mies on Jadon Deschenau. Joukkue kaipaakin nyt johtajien esiin astumista.

Nokia Arenalla voidaan sanoa olleen kotitaikaa, sillä tamperelainen joukkue on joka kerta poistunut kaukalosta voittajana. Yrityksiä on nyt nähty 11, eikä kukaan ole ryöstöretkessä onnistunut. Toisaalta kauden molemmat TPS:n ja Tapparan väännöt ovat päättyneet vierasvoittoon, joten jompikumpi putki tulee ainakin perjantaina päätökseensä.