Liiga-kierros: Kärpät lähtee haastamaan kovassa vireessä olevaa TPS:aa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Keskiviikkona Liigassa pelataan neljän ottelun kierros, jossa mielenkiintoisin mittelö käydään Turussa TPS:n ja Kärppien välillä. Muissa peleissä Ässät saa vieraita Tapparasta, Ilves isännöi JYPiä sekä Pelicans matkustaa Lukon vieraaksi.

Seuraa Heitä

Ruslan Ishakov #34 | Adler Mannheim

Keskushyökkääjä

Hyökkääjä on tällä hetkellä seitsemän ottelun pisteputkessa. Näissä nuori venäläistaituri on takonut tehot 3+6=9. Jatkuuko Ishakovin vire Kärppiä vastaan?

Patrik Bartošák #32 | Amur

Maalivahti

Pelicansin ykkösvahti on jälleen isossa roolissa lahtelaisten maalinsuulla, kun joukkue taistelee pisteistä Lukon kanssa. Viimeksi Bartošák torjui nollapelin raumalaisia vastaan Äijänsuolla.

Ei kuukautta ilman voittoa?

Ässät on viimeksi voittanut liigapelin tasan kuukausi sitten juuri Tapparaa vastaan. Kirvesrinnat kärsivät kärkipelaajien poissaolosta, ja pelin taso sekä tulos on kaukana parhaasta.

Ässät kipuilee kymmenen ottelun tappioputkessa, jonka aikana myös ote viimeisestä pudotuspelipaikasta on lipeämässä. Sport on mennyt jo ohi ja hurmioitunut HPK hengittää niskaan. Ässien viimeisin voitto onkin juuri Tapparasta tasan kuukauden takaa.

Porilaisten suurimmat vaikeudet liittyvät hyökkäyspeliin, vaikka kokoonpanossa on maalipörssin kärki Sebastian Wännström ja muitakin nimekkäitä hyökkääjiä. NHL-taustainen Ty Rattie on ollut pettymys − puhumattakaan omista kasvateista Mika Niemestä ja Sakari Salmisesta. Wännströmkin on ollut vahvimmillaan ylivoimalla, joka on yskinyt Ässien tappioputken aikana.

Kun toimiva pelitapa puuttuu, eivät hyvätkään yksilöt pysty joukkuetta kannattelemaan.

Tiukassa otteluruuhkassa jokainen palautumismahdollisuus on arvokas, ja tässä asiassa Ässät saa edun. Porilaiset pelasivat viimeksi lauantaina, kun taas Tappara pelasi tiistaina kotonaan ja matkustaa keskiviikoksi länsirannikolle.

Tappara oli tiistaina TPS:ää vastaan vaikeuksissa ja tavoittelee kasvojenpesua. Kirvesrintojen puolustuksesta ovat sivussa kärkimiehet Valtteri Kemiläinen ja Maksim Matushkin. Pelaavassa kokoonpanossa olevista runkopuolustajista Teemu Suhonen on haparoinut jo pidempään, Toni Utunen ja Jere Rouhiainen ovat epävarmoja sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan ja Santtu Kinnuselta sekä Michal Moravčíkilta on nähty räikeitä virheitä.

Kristian Kuuselan poissaollessa Tapparan hyökkäyspelaaminen on turhan paljon Anton Levtchin, Patrik Virran ja Kristian Tanuksen varassa. Erityisesti ulkomaalaisvahvistuksilta Charles Bertrandilta ja Jiří Smejkalilta joukkue kaipaa enemmän. Sami Moilasen johtama nelosketju on pelannut pirteästi, mutta TPS:ää vastaan nuoret hyökkääjät olivat pahasti alakynnessä puolustuspelissä.

Dominik Hrachovina pääsi kesken TPS-pelin torjuntatöihin ensimmäistä kertaa yli kuukauteen ja saanee jatkaa Tappara-maalilla. Yhden erän perusteella ei tšekkivahdin virettä voi arvioida, mutta Christian Heljanko on selvästi kärsinyt rankasta peliohjelmasta. Suoranaisia virheitä ei ole nähty, mutta ei myöskään vakaata huippusuorittamista.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

26.11
Ässät - Tappara
0 - 5
06.11
Ässät - SaiPa
2 - 4
05.11
JYP - Ässät
1 - 5

Tappara

Tällä kaudella

JYP matkaa sille vaikean Ilveksen vieraaksi

Ilves ja JYP kohtaavat neljännen kerran tällä kaudella. Edelliset kolme runsasmaalista ottelua ovat päättyneet tamperelaisten voittoihin.

Ilves lähtee illan otteluun allaan kaksi tappiota, kun se hävisi viime perjantaina Pelicansille ja lauantaina TPS:lle. Sitä ennen joukkue nappasi tiukat voitot KooKoosta sekä SaiPasta maalein 2−1.

Ilves on onnistunut pääsemään vaikea jakson jälkeen tulosten valossa hieman parempaan, sillä se on voittanut viimeisestä kuudesta pelistään neljä.

Tupsukorvat ovat tuskailleet oman ylivoimansa kanssa, joka ei ole tuottanut tulosta alkukauden tapaan.Tamperelaisten johtava hahmo on ollut kapteeni ja kultakypärää kantava Eemeli Suomi, joka on päässyt pisteiden makuun neljä kertaa viimeisessä viidessä pelissä. Suomi on myös koko Liigan pistepörssin toisena. Ilveksen kokoonpanosta puuttuu kuitenkin viime otteluissa Suomen ja Ville Meskasen kanssa pelannut Teemu Lepaus, joka kärsii yhden ottelun pelikieltoaan.

JYP pelasi viime viikolla kolme peliä, joista saldona se onnistui voittamaan vain yhden. Liigan jumbopaikalla majaileva jyväskyläläisjoukkue kärsi tappiot Jukureille ja HPK:lle. Tiistaina joukkue avasi peliviikkoonsa kotona juurikin hämeenlinnalaisia vastaan ja vei ottelun tällä kertaa nimiinsä 7−3-lukemin.

JYPillä on ollut vaikeaa saada ehjää 60-minuuttista aikaiseksi. Joukkueen otteet ovat ailahdelleet roimasti jopa erien sisällä.

Sen sijaan jyväskyläläisten ylivoima on löytänyt kuuman vireen. Tähän lääkkeeksi on löytynyt muitakin variaatioita kuin Robert Rooballe pelattava laukaisupaikka.

JYPin maalivahtiosaston vastuu on jakautunut viime aikoina tasaisesti. Kaksikosta Niko Parkkinen torjui tiistain ottelussa eikä ole ollut yhtä vakuuttava kuin virkaveljensä Markus Ruusu, joka aloittanee jyväskyläläisten maalilla Ilvestä vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

JYP

27.11
Sport - JYP
5 - 2
26.11
JYP - Sport
2 - 1
18.11
JYP - Kärpät
1 - 10

Sysääkö Pelicans Lukon kauden pisimpään tappioputkeen?

Rauman Lukko ylsi poikkeuksellisen pitkään kotivoittoputkeen kauden kuluessa, mutta nyt kaksi viimeisintä kotiottelua ei ole pistesaraketta lihavoittanut. Pelicansille Lukko on mieluisa vastustaja, sillä lahtelaiset ovat napanneet kahdesta aiemmasta ottelusta täydet pisteet.

Pelicans sai eilen lepovuoron, kun ottelu SaiPaa vastaan peruttiin korona-altistuksen vuoksi. Näin ollen joukkue saapuu levänneenä Raumalle, jossa kotijoukkue pelasi eilen ja kärsi tappion Sportille. Pelicans viilettää pienen suvantovaiheen jälkeen viiden ottelun voittoputkessa, kun joukkue osoitti venymiskykyään viime viikon otteluissa.

Lukko on tällä hetkellä vasta toista kertaa kauden aikana kahden ottelun tappioputkessa. Joukkue palasi kotijäälle viimeviikkoisen neljän ottelun vieraskiertueen jälkeen, ja tällä viikolla on edessä niin ikään neljän ottelun viikko. Tämä tarkoittanee sitä, että pelaajia kierrätetään, jotta kaikki olisivat kunnossa tärkeimpien pelien kynnyksellä.

Kahden viimeisen ottelun teema on Lukolla ollut vahva pyörittäminen, joka on kuitenkin kääntynyt vastustajalle, kun maaleja ei ole pystytty tekemään. Viimeisen kuuden ottelun otannalla sarjakärjen ylivoimaprosentti on 15, kun samaan aikaan Pelicansin vastaava luku on lähes 24. Sen sijaan alivoimaprosentit satavat Lukon laariin.

Pelicansin vahvuutena on se, että joukkueesta on löytynyt tulivoimaa myös kärkikenttien takaa, vaikka ykköskenttä onkin ollut Hannes Björnisen paluun jälkeen joukkueen vahvin lenkki. Iikka Kangasniemi kuuluu joukkueen terävään kärkeen sekä vahvaan ykkösvitjaan ja pienikokoinen hyökkääjä onkin tehnyt molemmissa otteluissa maalin raumalaisten verkkoon. 

Lukon otteita on värittänyt ailahtelevuus, vaikka pisteiden valossa vahvoja suorittajia toki on esimerkiksi Daniel Audetten tai Robin Pressin muodossa. Viimeksi mainittu ruotsalainen johtaa puolustajien pistepörssiä ja Lukon kultakypärää kantava kanadalainen on pistepörssin sijalla kuusi, kun Pelicansin paras pistemies Björninen on tehnyt pisteen enemmän ja on tällä hetkellä sijalla neljä.

Ottelusta on odotettavissa tasaista vääntöä tai parhaimmillaan vahvojen yksilöiden suorituksia, jotka saattavat ratkaista koko pelin. Joukkueiden erikoistilannepelaamisessa on ollut selkeitä eroja viimeisten otteluiden jälkeen, mutta sitkeä Pelicans on ennenkin noussut Lukon pyörityksen jälkeen voittoon. Viimeisimmässä joukkueiden kohtaamisessa Pelicansin voiton takuumieheksi nousi nollapelin pelannut Patrik Bartošák.

Turussa kamppaillaan tärkeistä pisteistä

Kovassa vireessä oleva TPS isännöi Kärppiä Turun keskiviikkoillassa. Otteluun lisämaustetta tuo taistelu tärkeistä sarjapisteistä ajatellen taistelua kotiedusta pudotuspeleihin.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti, joista ensimmäisen kohtaamisen vei TPS, mutta viimeiset kaksi kamppailua ovat päättyneet Kärppien juhliin. Viime kamppailu helmikuun lopulla päättyi oululaisten hyväksi 4−3.

TPS liitää huimassa seitsemän ottelun voittoputkessa ja kuuluu Liigan kuumimpiin joukkueisiin tällä hetkellä. Viimeisimpänä turkulaiset päihittivät tiistaina Tapparan Tampereella maalein 4−1. Viime viikolla se voitti otteluissaan SaiPan, Sportin ja Ilveksen.

Vahvoja otteita ovat esittäneet seitsemän ottelun pisteputkessa viilettäva venäläishyökkääjä Ruslan Ishakov sekä turkulaisten tehokas nimellinen ykkösketju, johon kuuluvat Markus Nurmi, Juuso Pärssinen ja Lauri Pajuniemi. Myös TPS:n maalivahtikaksikko Andrei Karejev ja Karri Rämö ovat esiintyneet edukseen viime otteluissa.

Viime viikolla Kärpät pelasi kolme peliä, joista saldona oli voitot Sportista ja HPK:sta sekä tappio toisessa kohtaamisessa peräkkäin hämeenlinnalaisia vastaan maalein 0−4. Viimeisimmässä koitoksessaan Kärpät kärsi tiistai-iltana Mikkelissä musertavan tappion Jukureille maalein 1−5.

Kärpät ei yltänyt parhaimpaansa tiistaina Mikkelissä. Joukkueen ensimmäinen erä oli hyvä, mutta tämän jälkeen peli luisui kärppälauman käsistä. Oululaisten valopilkkuja Jukureita vastaan oli Tuukka Tieksola, joka viimeisteli joukkueen ainoan osuman. Kärpiltä puuttui kamppailusta hyökkäyksestä iso palanen, kun ykkössentteri Cody Kunyk oli pois kokoonpanosta.

Oululaisjoukkueen tulee selkeästi piristyä Jukureille kärsityn tappion jälkeen, jos se mielii katkaista TPS:n voittokulun.