Liiga-kierros: Kärpät ja Ilves lähtevät jatkamaan tahratonta listaansa, Jukurit ja Sport pyrkivät pois nollakerhosta

LIIGA / Kierrosennakko
HPK - Kärpät, Liiga 1.10.2020, Pohjantähti Areena, Hämeenlinna.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Liiga jatkuu lauantaina täydellä seitsemän ottelun kierroksella.

Viimeistelyn kanssa tuskailevien joukkueiden kohtaaminen

HPK ja Sport ovat aloittaneet kautensa vaisusti. Kummallakin joukkueella on ollut vaikeuksia erityisesti viimeistelyssä.

HPK on pelannut kolme ottelua, joista jokainen on päättynyt joukkueen tappioon, ainoan pisteensä hämeenlinnalaiset raapivat vieraskentällä Ässiä vastaan. Kotikentällään HPK on jäänyt pisteittä sarjan kärkipäähän ennakoituja Lukkoa ja Kärppiä vastaan.

Sport on pelannut vasta kaksi ottelua, joista kumpikin on päättynyt tappioon, ensin Pelicansia ja sitten Ässiä vastaan.

Joukkueiden yhteinen ongelma on viimeistely. Sport on tehnyt kahdessa ottelussaan vain kolme maalia. HPK on onnistunut kuudesti, mutta ratkaisijoiden rintama on ollut kapea. Ykkösketjun tutkapari Petri Kontiola - Jere Innala sekä puolustaja Elmeri Eronen ovat tehneet maaleista viisi. Samoja ongelmia oli nähtävissä jo harjoituskaudella. Varsinkin HPK:n kohdalla materiaalin pitäisi riittää myös muiden ketjujen tehoiluun.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

Sport

19.03
Ässät - Sport
2 - 1 VL
16.03
KooKoo - Sport
2 - 3 VL
15.03
SaiPa - Sport
4 - 1

JYP ja KalPa jahtaavat onnistumisia erikoistilanteissa

Jyväskylässä kohtaavat JYP ja KalPa hakevat kumpikin kauden toista voittoaan. Varsinkin ylivoimapelissä joukkueilla on paljon parantamisen varaa.

Kotijoukkue JYP on pelannut kolme ottelua, joiden saldona on yksi voitto ja kaksi tappiota. Tappiot ovat tulleet avausottelussa HIFK:ta vastaan ja edellisessä koitoksessa KooKoota vastaan, välissä jyväskyläläiset kävivät hakemassa täyden pistepotin Jukurien vieraana.

Myös kaksi ottelua pelannut KalPa on avannut jo voittotilinsä, niin ikään Jukurien kustannuksella. Onnistuneen kauden avauksen jälkeen kuopiolaiset saivat kylmää kyytiä Tapparalta perjantai-iltana lukemin 6-3.

Yksi ottelun teemoista on ylivoimapelaaminen. Kumpikaan joukkue ei ole onnistunut vielä tekemään kauden ensimmäistä ylivoimaosumaa, vaikka ovat päässeet yrittämään reilut 15 minuuttia. Ongelmat ovat molemmille jo viime kaudelta tuttuja, sillä KalPan ylivoima oli viime kaudella koko sarjan tehottominta, JYPillä neljänneksi huonointa.

Ilves pyrkii pitämään listansa tahrattomana

Kauden kolmesta ensimmäisestä pelistä täyden pistepotin kerännyt Ilves isännöi vasta kaksi ottelua pelannutta KooKoota.

Ilveksen kausi on alkanut riemukkaasti. Tupsukorvat kaatoivat kauden avauksessa SaiPan, sittemmin virettä ovat saaneet todistaa HIFK ja Jukurit. Menestysreseptin salaisuus piilee päästetyissä maaleissa, sillä joukkue on päästänyt jokaisessa pelaamassaan ottelussa vain yhden maalin.

KooKoo on pelannut vasta kaksi ottelua, joista se hävisi kauden avauksen Kärpille ja voitti perjantaina JYPin.

Kaksikosta Ilveksen peli näyttää valmiimmalta, mikä on kuitenkin KooKoon tilanne huomioiden ymmärrettävää. Kouvolalaiset joutuivat perumaan harjoituskaudella otteluitaan koronan vuoksi ja pelaamattomuusnäkyi ensimmäisissä peleissä. Pelin peruspaletti on kuitenkin viime kauden tapaan kunnossa, joten pelituntuman parantuessa KooKoo pystyy haastamaan myös Ilveksen.

Leveä materiaali vastaan terävä kärki

Lukko isännöi lauantaina kotihallissaan SaiPaa. Ottelun lähtökohdat ovat selvät, sillä ennen kauden alkua isäntiä ennakoitiin mestaruustaistoon, kun SaiPalle povattiin paikkaa pohjakerroksessa.

Kauden murskavoitolla Tapparasta aloittanut Lukko on pelannut kolme ottelua, joista tilille on tullut suurimaalinen voitto Tapparan lisäksi HPK:sta. TPS puolestaan onnistui tylsyttämään kotihallissaan Lukon rynnistyksen ja vei pisteet raumalaisilta 4-2-voitolla.

SaiPalla on tilillään lähes värisuora, jonka muodostavat voitto Ässistä, jatkoaika tappio TPS:n vieraana ja tappio kauden avauksessa Ilvekselle.

Lukon materiaali on jopa Liigan levein. Laadukkaita pelimiehiä riittää alempiin myös alempiin kentällisiin ja kolmen ottelun jälkeen peräti 15 pelaajaa ovat merkkauttaneet tehopisteitä. Tehokkaimpana on ollut Aleksi Saarela, joka on onnistunut maalinteossa jokaisessa ottelussa ja yhteensä osumia on kasassa neljä. SaiPan kokoonpanoa ei voi kehua varsinaisesti laajaksi. Tehokkaimpina pelaajina ovat häärineet odotetusti Tomas Zaborsky sekä paluumuuttaja Jarno Koskiranta.

Pelicansilla on edessään jättimäinen haaste

Pelicansin puolustus on lauantaina kovan paikan edessä, kun Kärpät ja kovassa maalivireessä oleva Jesse Puljujärvi saapuvat Lahteen.

Pelicans voitti kauden avauksessa Vaasan Sportin, mutta Tappara ja HIFK olivat tylyjä vastustajia, eivätkä jättäneet lahtelaisille pisteitä kotiin vietäväksi. 

Kärpät on puolestaan voittanut kaikki kolme otteluaan yhteismaalierolla 14-6. Kovinta kyytiä sai perjantaina HIFK, jonka Kärpät nuiji Helsingissä tylyin 7-3-lukemin. Ottelussa oli osansa punapaitojen virheillä, mutta oululaiset näyttivät mitä tarkoitetaan tehokkaalla viimeistelyllä. 

Ottelu on myös kahden taiturin kohtaaminen. NHL-sopimuksen Edmonton Oilersin kanssa tehnyt Jesse Puljujärvi oli jo harjoituskaudella sarjan kuumin pelaaja ja onnistumiset HIFK:ta vastaan nostivat maalisarakkeen jo kolmeen. Pelicansin puolelta odotuksia kasataan Ryan Laschin harteille. Toistaiseksi hyökkääjä ei ole vielä saanut pistetehtailuaan todelliseen lentoon, joten parempaa on lupa odottaa, mikäli lahtelaiset mielivät haastaa Kärppiä. 

Jukurit pyrkii pois nollakerhosta

Isäntäjoukkueen pelissä on lukuisia ongelmakohtia, joiden korjaamista joukkue hakee TPS:n kustannuksella.

Jukurit on hävinnyt kaikki kolme ensimmäistä koitostaan. KalPaa ja JYPiä vastaan mikkeliläiset kärsivät maalin tappiot, mutta Ilvestä vastaan joukkue jäi jalkoihin lukemin 5-1. 

TPS:n kausi on alkanut ailahtelevasti. Kolmesta ottelusta on tilillä viisi pistettä. Ominaista turkulaisten peleissä on ollut, että tilanteet muuttuvat runsaasti pelin aikana. Avauskierroksen ottelussa Ässiä vastaan viimeisellä kymmenminuuttisella TPS meni johtoon, mutta porilaiset taistelivat rinnalle ja ohi. Lukko karkasi avauserässä kahden maalin karkumatkalle, mutta TPS nousi 4-2-voittoon ja SaiPaa vastaan TPS nousi viimeisessä erässä rinnalle ja voitti jatkoajalla.

Vaikka Jukurit pystyi tuloksellisesti haastamaan varsinkin JYPiä ja KalPaa, on mikkeliläisten pelissä useita ongelmia. Esimerkiksi kiekon hallintaa mittaava corsi-lukema (36,2%) on ylivoimaisesti koko Liigan huonoin. Kun yhtälöön lisätään luokaton laukaisuprosentti (1,9) tasaviisikoin ja ailahteleva erikoistilannepelaaminen, on helppo ymmärtää joukkueen paikka sarjan peräpään valvojana. Ylivoimalla Jukurit on ollut tehokas, mutta toisaalta vastustajat ovat tehneet jo kaksi alivoimamaalia. 

Organisoitu Tappara saa vastaansa hätäilevän HIFK:n

HIFK:n ja Tapparan välisessä koitoksessa avainasemaan nousee vierailijoiden kyky rauhoittaa peliä. Tappio-otteluissaan HIFK on kaatunut helppoihin virheisiin, joihin Tapparaa vastaan ei ole varaa.

Tapparan peleissä on tehty kauden ensimmäisissä otteluissa yllättävän paljon maaleja. Avausottelussa Lukko kylvetti kirvesrintoja lukemin 7-2, mutta Tappara palasi voittojen tielle Pelicansia ja KalPaa vastaan yhteismaalierolla 10-3. 

Myös HIFK on joutunut nöyrtymään tällä kaudella kertaalleen seitsemästi yhdessä ottelussa, perjantain kamppailussa Kärppiä vastaan. Lisäksi HIFK on hävinnyt Ilvekselle, kun taas voittosarakkeeseen on tullut JYPin ja Pelicansin päänahat. 

Tappara on ollut perinteisesti hyvin organisoitu joukkue. HIFK:lla on vastaavasti ollut alkukierroksilla vaikeuksia juuri tiiviitä paletteja vastaan. Esimerkiksi ottelut Kärppiä ja Ilvestä vastaan olivat näennäisesti helsinkiläisten hallintaa, mutta hätäilystä johtuneet turhat kiekonmenetykset maksoivat kalliin hinnan takaiskujen muodossa. HIFK saattaa laukoa otteluissa lähes kaksinkertaisen määrän vastustajiin verrattuna, mutta laukaukset parhaalta sektorilta ovat tasan.