Liiga-kierros: Kärpät hamuaa takaisin voittojen tielle revanssilla Pelicansista

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Keskiviikon Liiga-kierros tarjoaa viisi ottelua. Kärpät ja Pelicans iskevät yhteen toistamiseen viikon sisällä. Ilves matkustaa SaiPan vieraaksi voittoputkensa venyttäminen mielessään. Muissa peleissä Tappara isännöi Sportia sekä TPS ja KooKoo jatkavat vieraskiertueitaan.

Seuraa Heitä

Anton Levtchi #76 | AHL

Laitahyökkääjä

Kovassa iskussa oleva hyökkääjä on kolmen ottelun pisteputkessa. Niissä peleissä on syntynyt tehot 3+2.

David McIntyre #7 |

Keskushyökkääjä

Kovin odotuksin takaisin SaiPaan palannut hyökkääjä on tehnyt tällä kaudella vasta tehot 2+4. Näistä hän on tehtaillut viisi tehopistettä viimeisessä viidessä pelissä. Jatkuuko tehoilu keskiviikkona Ilvestä vastaan?

Brad Lambert #50 |

Laitahyökkääjä

Nuorukaisen otteet ovat olleet varsin vaisuja. Aukeaako ketsuppipullo keskiviikkona?

Kärppälaumalle heti uusi mahdollisuus Pelicansia vastaan

Pelicansilla otti perjantaina niskalenkin 4−2-voitolla, kun joukkueet kohtasivat Lahdessa perjantaina. Kärpät janoaa takaisin voittojen tielle kahden tappion jälkeen.

Huimassa vireessä ollut oululaisjoukkue hävisi molemmat viime viikon ottelunsa. Tätä ennen se oli kirjauttanut 10 peliin kahdeksan voittoa. Kärpät joutui toteamaan paremmakseen juuri illan vastustajan Pelicansin sekä HIFK:n.

Huomattavaa Kärppien pelaamisessa on sen erikoistilanne pelaaminen, joka on ollut täyttä rautaa. Alivoima on sarjan paras, sillä oululaisia vastaan on onnistuttu tekemään ylivoimalla ainoastaan kaksi maalia. Ylivoimakin on toiminut tehokkaimmin kuin millään muulla joukkueella.

Oululaisten yksi tärkeimmistä palasista on ollut pisteiden valossa hyvän alun kaudelle saanut Saku Mäenalanen, joka johtaa koko Liigan pistepörssiä tehoilla 3+13. Myös maalivahti Stanislav Galimov on ollut tukipilari joukkueen alakerrassa, vaikka kahdesta viimeisimmistä pelistä on tullut tappiot. Olisiko tänään kauden avausottelussaan nollapelin HPK:ta vastaan torjuneen Joel Blomqvistin vuoro tolppien välissä?

Kärpillä on pahoja poissaolijoita, kun hyökkäyksestä puuttuvat Mika Pyörälä ja Ville Leskinen sekä puolustuksesta muun muassa Miihkali Teppo ja Mikko Niemelä.

Pelicansin viime viikko oli kaksijakoinen, kun viikko alkoi 4−7 tappiolla Jukureita vastaan heikon peliesityksen jälkeen. Joukkue kohensi kuitenkin peli-ilmettään perjantaiseen otteluun oululaisia vastaan, jossa pystyi myös hallitsemaan peliä.

Lahtelaisten joukkueesta löytyy runsaasti tulivoimaa, kun Lukáš Jašek, Iikka Kangasniemi sekä Teemu Eronen ovat rikkoneet jo kymmenen pisteen rajan. Etenkin Erosen liito on ollut huikea, sillä puolustajalla on peräti viisi maalia tehtynä. Pelicans-paitaan palannut Mikko Kousa hakee vielä pelituntumaa eikä ole vielä totutulla tasollaan, vaikka pystyikin joitain oivaltavia suorituksia näyttämään.

Maalivahtipelaaminen on nojautunut ehkä liikaakin jo kolme nollapeliä torjuneen Emil Larmin varaan, vaikka kausi on tähän asti hyvin mennyt. Myös Jasper Patrikaiselle olisi kuitenkin hyvä saada onnistuneita pelejä alle.

Terästäytynyt Tappara kaatamaan Sportia Anton Levtchin johdolla

Tapparalla janoaa revanssia Sportista, sillä se hävisi joukkueiden edellisen kohtaamisen tällä kaudella Vaasassa.

Tappara pelasi menneellä viikolla kaksi peliä, joissa se kärsi tappion HIFK:lle voittomaalikilpailussa, mutta voitti KooKoon lauantaina maalein 4−1. Tapparan alkukausi on ollut vaikea ja joukkue löytyy sarjataulukosta ennen illan kamppailua vasta sijalta yhdeksän. Tamperelaisten otteissa on ollut kuitenkin havaittavissa piristymisen merkkejä.

Viime peleissä kirvesrintojen hyökkäyksestä esiin ovat nousseet Anton Levtchi sekä Patrik Virta. Kaksikko on löytänyt kentällä hyvän yhteyden, ja tulostakin on syntynyt kiitettävään tahtiin. Levtchi iski lauantaina KooKoon reppuun kaksi maalia.

Tapparan maalilla isoa vastuuta alkukaudella on kantanut Christian Heljanko, mutta olisiko Kari Piiroiselle luvassa näytönpaikka keskiviikkoillan mittelössä. Koko alkukauden loukkaantumisen takia pelaamattomana olleen Otso Rantakarin paluu lähestyy ja puolustaja saattaakin mahdollisesti pelata jo Sportia vastaan.

Kokonaisuudessaan vaasalaiset eivät ole olleet se helpoin vastus Tapparalle, vaan usein joukkue on saanut tehdä täyden päivätyön pisteiden eteen. Niin varmasti tälläkin kertaa.

Sportin alkukausi on ollut erittäin väkevä. Kotkapaidat majailevat tällä hetkellä sarjan kolmantena. Viime viikolla vaasalaiset pelasivat ainoastaan lauantaina Ässiä vastaan kotonaan, josta joukkue nappasi 1−0 voiton voittomaalikilpailussa.

Sport hallitsi ottelua porilaisia vastaan tasakentällisin, mutta molemmat joukkueet ottivat paljon rangaistuksia. Vaikka erikoistilanteita oli paljon ei maaleja kuitenkaan syntynyt.

Vaasalaisten murheena ovat olleet useat loukkaantumiset. Lauantaina sivussa olivat Olavi Vauhkonen, Aaro Vidgren, Jonne Virtanen, Joni Nikko sekä jo pitkään poissa ollut Jesse Paukku.

Joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Sport oli parempi kotonaan 3−2, jolloin myös vaasalaisten ruotsalaisvahvistukset Henrik Eriksson ja Axel Holmström olivat vireessä. Pystyykö samainen kaksikko johdattamaan Sportin jo toiseen voittoon Tapparasta tällä kaudella?

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

Sport

16.08
Sport - Ässät
13.08
Björklöven - Sport
12.08
Sport - Björklöven
2 - 3 JA
05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
Sport - TPS
0 - 1

Syventääkö KooKoo Ässien tuskaa?

Viiden ottelun tappioputkessa rämpivä Ässät haluaa kääntää kurssinsa. Tiistaina Lukon kaatanut KooKoo voi nousta keskiviikkona jo sarjan kärkipaikalle.

Porissa Ässien tilanne on todella kriittinen. Peli ei kulje kaukalossa, ja myös vaativat porilaiskannattajat ovat osoittaneet mieltään viime aikoina. Sarjataulukossa Ässät on sijalla 14, joten myös päävalmentaja Ari-Pekka Selinin työpaikka on varmasti vaarassa.

Ässien ottelut ovat olleet varsin tasaisia, sillä viimeisestä kymmenestä ottelusta peräti kahdeksan on päättynyt maalin erolla. Ässät on päästänyt sarjan toiseksi eniten maaleja (55), joten puolustuspelaamista valmennusjohdon on yksinkertaistettava nopeasti.

Hyökkäyspelaamisessa Ässillä on piilevää potentiaalia, mutta toistaiseksi onnistumisia on saatu vain pieneltä ryhmältä. Kultakypärä Sakari Salminen nakuttaa pisteitä, mutta yksin "taikuri" ei pysty tasaisia otteluita kääntämään. Ässät kaipaa tehoja Alexander Ruutulta ja Jarno Kärjeltä.

KooKoo on ollut yksi kuluvan kauden valopilkuista. Varsin maltillisin odotuksin kauteen lähtenyt kouvolalaisryhmä on sarjataulukossa toisena. Tiistaina KooKoo kaatoi Lukon vieraskentällä tylysti lukemin 3−0.

KooKoon loistava maalivahtipelaaminen on jäänyt varsin vähälle huomiolle. Kaksikko Oskari SetänenNick Malik on tällä hetkellä yksi sarjan parhaista maalivahtikaksikoista.

KooKoo kärsii tällä hetkellä loukkantumisista. Puolustuksesta ovat varmuudella sivussa Alexander Bonsaksen ja Petteri Nikkilä. KooKoo-kannattajien onneksi joukkueen pelitapa on iskostunut pelaajille nopeasti, ja sen takia muutaman avainpuolustajan puuttuminen ei hirveästi heikennä KooKoon iskukykyä.

Hyökkäyspäässä kouvolalaiset ovat saaneet onnistumisia laajalta rintamalta. Kultakypärää kantaa Joose Antonen, joka on iskenyt 18 ottelussa tehot 3+10=13. Lukosta saapunut Heikki Liedes on iskenyt jo kymmenen maalia.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

18.08
HPK - Ässät
16.08
Sport - Ässät
05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
Ässät - TUTO
1 - 1
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2

KooKoo

18.08
Jukurit - KooKoo
16.08
Ilves - KooKoo

Tällä kaudella

Peseekö TPS kasvonsa?

Kotijoukkue JYP on ajautunut kolmen ottelun tappioputkeen. Onnistuuko nuori joukkue käsittelemään paineet ja kääntämään kurssin jälleen voitolliseksi. Tiistaina kauden heikoimman ottelunsa pelannut TPS saapuu varmasti nälkäisenä Jyväskylään.

Alkukaudella positiivisia otteita esittänyt JYP on pelannut viime aikoina todella epätasaisesti. Edelliseen kolmeen otteluun JYP on päästänyt 13 maalia, mikä on aivan liian korkea määrä. Sarjataulukossa jyväskyläläiset ovat sijalla 11, mikä on odotuksiin nähden varsin kohtalainen suoritus.

JYPin joukkue on todella nuori, mikä heijastuu kaukaloon sekä myönteisesti että kielteisesti. Jukka Ahvenjärven suojatit pelaavat kaukalossa ennakkoluulottomasti, mikä näkyy kaukalossa huimina yksilösuorituksina, mutta myös karuina henkilökohtaisina virheinä.

Puolustuspäässä ehdoton johtohahmo on Anttoni Honka. Taitava kiekollinen puolustaja on iskenyt 15 ottelussa komeat 1+10=11 tehopistettä. Varsinkin ylivoimapelissä nuorukaisen panos on todella tärkeä. Nuorta puolustusta yrittävät tukea parivaljakko Jan ScotkaAndrew O'Brien. Parivaljakon tehotilasto yhteensä kymmenen maalia miinuksella, joten parannettavaa löytyy runsaasti.

JYPin hyökkäyksessä liittää nopeutta ja taitoa, mutta kamppailuvoimaa valmennusjohto kaipaa varmasti lisää. Superjuniori Joakim Kemell on iskenyt 14 ottelussa huimat kymmenen osumaa. Nuorukaisen pelaaminen keskiviikon ottelussa on vielä epävarmaa. Positiivisia otteita hyökkäyksestä on esittänyt myös Adam Brodecki. SHL:stä saapunut hyökkääjä on tuonut kaivattua rosoisuutta jyväskyläläisten hyökkäykseen.

Sarjan kärjessä liitävä TPS kärsi tiistaina Mikkelissä tappion Jukureille. TPS pelasi ottelussa varsin laiskasti, ja selvä voittamisen halu puuttui turkulaisilta.

TPS:n uusi päävalmentaja  Jussi Ahokas on saanut ajettua oman pelisysteeminsä sisään todella nopeasti. TPS puolustaa todella laadukkaasti, mistä kertoo päästettyjen maalien määrä 25. Lukema on selvästi Liigan alhaisin.

Maalivahtipelistä vastuun kantaa venäläinen Andrei Karejev. Tasaisesti torjuva venäläisvahti antaa jokaisessa ottelussa TPS:lle mahdollisuuden voittoon.

Hyökkäyspelissä turkulaiset eivät herkuttele vaarallisilla maalipaikoilla, mutta tehokkuus on ollut alkukaudesta korkealla tasolla. TPS:n paras pistemies Mitch Hults on iskenyt vasta yhdeksän tehopistettä, mikä on 16 ottelun jälkeen sarjakärjen kultakypärältä varsin matala lukema. Pohjois-Amerikasta palannut Juuso Pärssinen on tuonut laadukasta kahden suunnan pelaamista turkulaisten keskikaistalle.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

18.08
SaiPa - JYP
12.08
HPK - JYP
4 - 2

TPS

11.08
HIFK - TPS
05.08
TPS - Ässät
0 - 1
05.08
Sport - TPS
0 - 1
05.08
TPS - SaiPa
0 - 0
05.08
Lukko - TPS
2 - 3

Jatkuuko Ilveksen voitokas jakso?

Ilveksellä jäi joukkueiden edellisestä kamppailusta hampaankoloon, kun SaiPa korjasi voiton jatkoajan jälkeen. SaiPa lähtee pysäyttämään Ilveksen voittokulkua.

SaiPa pelasi viime viikolla kolmesti. Joukkue hävisi viikon avausottelussaan Lukolle 2−5, mutta voitti kaksi viimeisempää, kun HPK sekä JYP kaatuivat lappeenrantalaisten käsittelyssä.

SaiPa on onnistunut petraamaan tuloksellisesti, sillä se on poistunut kaukalosta voittajana viiden ottelun tappioputken jälkeen kuudessa pelatussa pelissä jo neljä kertaa. Tämä viikko on SaiPalle kova mittari, kun vastaan tulee kovempia joukkueita. Etenkin tehottomana ollut ylivoima on saatava kuosiin, jotta alkavalla viikolla tulisi pisteitä.

Lappeenrantalaisista hyökkääjä Ville Petman on ollut alkukauden sensaatio ollessaan joukkueen paras pistemies tehoilla 7+7=14. Yksi suurimmista pettymyksistä ollut David McIntyre on löytänyt oikeaan aikaan hyvän pistevireen tehden viimeiseen viiteen otteluun viisi tehopistettä koko kauden kuudesta pisteestään.

Joukkueen uusista tulokkaista Nick Halloran on onnistunut keräämään kahdessa pelaamassaan pelissä kaksi syöttöpistettä ja vaikuttaa päävalmentaja Pekka Virran pelitapaan sopivalta pelaajalta. Hänen lisäkseen myös hyökkääjä Sergei Monahov pääsi debytoimaan keltamustissa lauantaina. Joko Ilvestä vastaan pistetili aukeaa?

SaiPan puolustuspää on pitänyt hyvin ja maalia yhtä vaille kaikki pelit vartioinut Niclas Westerholm on ollut joukkueen tuki ja turva. Saako kuitenkin pari viikkoa sitten Ilveksestä voiton torjunut Juho Markkanen tällä kertaa torjuntavuoron?

Ilves on tällä hetkellä neljän ottelun voittoputkessa. Viime viikolla joukkue voitti molemmat ottelunsa, kun HIFK kaatui jatkoajalla 3−2 ja KalPa taipui maalein 5−2.

Tupsukorvien peli on mennyt parempaan suuntaan, sillä edellisessä pelissä joukkue pystyi tekemään useita pitkiä hyökkäyksiä. Myös tärkeät pelaajat ovat saaneet onnistumisia, kun esimerkiksi Petri Kontiola onnistui maalinteossa miltei kuukauden tauon jälkeen.

Joukkueessa tuntuisi olevan jälleen hetkellisen vaikean jakson jälkeen positiivinen mieli ja raikas jalka. Kaiken lisäksi ykkösmaalivahti Marek Langhamerin loukkaannuttua torjuntavastuun saanut Vadim Žerenko on onnistunut ottamaan vastuun hienosti vastaan. Myös puolustuksen uusin vahvistus Dominik Mašín on esiintynyt ensimmäisissä peleissään jämäkästi.

Ilveksellä on loukkaantuneena tärkeitä pelaajia, kun Antti Saarela sekä Santeri Virtanen ovat kokoonpanosta sivussa.

Muokattu: 27.10:2021, kello 13.13: Eemeli Suomi ei ole sivussa, vaan palaa kokoonpanoon.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

18.08
SaiPa - JYP
05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
TPS - SaiPa
0 - 0
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2

Ilves

18.08
KalPa - Ilves
16.08
Ilves - KooKoo
12.08
Tappara - Ilves
3 - 2