Liiga-kierros: Kärpät hakee kurssinmuutosta TPS:n kustannuksella − muut ottelut ääripäiden kohtaamisia

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Perjantai-illan neljän ottelun liigakierroksen tasaisin ottelu mitellään Oulussa Kärppien isännöidessä TPS:aa. Muissa otteluissa kärkipään joukkueet kohtaavat häntäpään joukkueita.

Seuraa Heitä

Eero Teräväinen #24 | HIFK

Puolustaja

Lainapestin avauspeli Ilvestä vastaan oli hyvää tekemistä nuorukaiselta ja avausmaalikin turkoosipaidassa oli lähellä. Kiekollista roolia on tarjolla jatkossakin.

Mikael Pyyhtiä #27 | TPS

Laitahyökkääjä

Tuore Nuorten Leijonien pronssimitalisti iski avausmaalinsa Liigassa keskiviikkona. Pärssisen ja Pajuniemen kanssa ykkösketjussa tilaisuuksia voi tulla jatkaa maalivirettä.

Anttoni Honka #3 | JYP

Puolustaja

Joutunut hieman sivuraiteille ja seitsemännen puolustajan rooliin, kun vielä nuoremmat puolustajat kiilaavat ohi. Olisiko kauden toinen maali tuonut lisää puhtia tekemiseen?

Christian Thomas #92 | KooKoo

Laitahyökkääjä

Trevor Mingoian paikkaajaksi hankittu Thomas on aloittanut Kouvolassa maali per peli -tahdilla, jolle varmasti toivotaan jatkoa.

Järvi-Suomen derbystä odotettavissa yksipuolinen näytös

Jyväskylässä kohtaavat Liigan kolmanneksi huonoin kotijoukkue ja kolmanneksi paras vierasjoukkue.

Kotijoukkue JYPin tuskien taival helpottui hieman keskiviikkona, kun se onnistui kotikaukalossa kaatamaan Ässät 4−3. Yhteensä joukkue on pystynyt voittamaan vain seitsemän ottelua ja keräämään 23 pistettä.

Voitto-ottelussa Ässiä vastaan JYPin nuoriso-osasto sai tärkeitä onnistumisia, kun muun muassa puolustuksen Valtterit Kakkonen ja Koskela saivat kauden avausmaalit tileilleen, Koskelalle maali oli myös Liiga-uran ensimmäinen. Myös Anttoni Honka sai ottelussa ensimmäisen maalinsa sitten avauskierroksen.

Maalinteko joukkueella on tökkinyt, kun hurrikaanipaidat ovat tehneet Liigan kolmanneksi vähiten maaleja. Etenkin ylivoima kaipaisi onnistumisia, kun se on sarjan heikointa.

Sarjan kärkikuusikkoon murtautunut KalPa on viime peleissään päässyt tuulettamaan isoja vierasvoittoja, sillä vieraskaukaloissa on kaatunut peräjälkeen niin HIFK kuin Kärpätkin. Joukkue on kerännyt vieraspisteitä talteen kolmanneksi kovimmalla tehokkuudella.

Maalivahtiosastolla vastuuta saa kantaa kokenut Eero Kilpeläinen, kun kakkosvahti Samu Perhonen on sairastuvan puolella vielä muutaman viikon. Myöskään kultakypärä Miikka Pitkäsen poissaolo ei kuopiolaisten tilannetta helpota.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen käytiin lokakuussa Jyväskylässä ja tuolloin KalPa haki pisteet Hippokselta.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

KalPa

10.04
Sport - KalPa
3 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0
30.03
Pelicans - KalPa
2 - 4

Keskikastiin ajautuneet suurseurat kamppailevat tärkeistä pisteistä

TPS havittelee ensimmäistä varsinaisen peliajan voittoaan Oulusta sitten syksyn 2012.

Oulussa eletään vaikeita aikoja, kun viidestä viimeisestä ottelustaan joukkue on voittanut vain yhden. Viimeisimpänä pisteet Oulusta kävi hakemassa KalPa keskiviikkona maalein 1−4.

Kärppien riveissä kytee jopa pientä kriisiä, kun mestarisuosikkeihin lukeutuva seura on valahtanut sarjan keskivaiheille kärjen porhaltaessa jo kaukana. Etenkin maalinteon kanssa on ollut vaikeaa, kun tammikuun kuudessa pelissä Kärpät on jätetty nollille kolmesti.

Hyökkäyspäästä löytyy useita alisuorittajia. Ykkösketju Cody Kunykin ja Mika Pyörälän johdolla ei ole joukkuetta pystynyt kantamaan, kun taustalta ei ole juuri apuja löytynyt. Vahvan saapumisensa jälkeen Juhamatti Aaltosen tekeminen on ollut tahmeaa ja muun muassa kärkiketjuihin kaavaillulta Aleksi Mustoselta odotettaisiin huomattavasti enemmän kuin kolme pistettä 23 otteluun.

Kun maaleja ei tahdo syntyä, on myös maalivahtien vaikeampi pelejä voittaa. Justus Annusen ja Patrik Rybárin tilastot eivät päätä huimaa, mutta erityisesti Rybárin voittosarake pistää silmään: vain kaksi voittoa yhdeksästä pelistä.

TPS puolestaan on voittanut viimeiset kaksi otteluaan, mitä ennen joukkue oli hävinnyt kolme putkeen. Vierasottelun turkulaiset ovat pelanneet viimeksi joulukuun puolivälissä.

Keskiviikon Sport-ottelusta TPS sai voiton tililleen, mutta helppo voitto se ei ollut. Puolustuspäässä sattui useampia vahinkoja, joista kotijoukkueen onneksi Sport ei rokottanut kuin kertaalleen. Myös lukuisat rangaistukset sotkivat joukkueen peliä.

Mikael Pyyhtiä-Juuso Pärssinen-Lauri Pajuniemi-ketju on löytänyt yhteispelinsä mallikkaasti ja oli keskiviikkona joukkueen parhaimmistoa. Pajuniemi viilettää kuuden ottelun pisteputkessa, kakkosketjun Markus Nurmi peräti seitsemän. Myös kultakypärä Josh Kestner pääsi parin välipelin jälkeen pisteiden makuun, mikä tietänee hyvää turkulaisille.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

12.04
Tappara - Kärpät
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
06.04
HIFK - Kärpät
0 - 1
03.04
KooKoo - Kärpät
3 - 0

TPS

Sitkeä SaiPa haastaa sarjakakkosen

SaiPa on ainoana pystynyt voittamaan Pelicansin tänä vuonna. Pystyvätkö sputnikit yllätykseen toistamiseen?

Pelicansin liito on jatkunut vahvana lainapelaajien vielä lainapelaajien lähdettyäkin ja keskiviikon kärkikamppailussa joukkue nappasi sarjan kakkospaikan Ilvekseltä. Tampereella nähtiin vakuuttava ja ehjä peli, jonka voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Kuluvan vuoden puolella turkoosinutut ovat hävinneet vain kertaalleen, juurikin illan vastustaja SaiPalle.

Maalivahtiosasto on hoitanut tonttinsa mallikkaasti, kun sekä ykkösvahti Patrik Bartošák että nuori kirittäjä Jasper Patrikainen ovat saaneet onnistumisia osakseen.

Puolustuspää puolestaan on aiheuttanut päänvaivaa, kun kiekollisten maestrojen Julius Hongan ja Oskari Laaksosen lähdettyä rapakon taakse miehiä on pudonnut sairastuvalle. Tämä on avannut näyttöpaikkoja nuorille Matias Rajaniemelle ja Topias Vilénille ja vajetta täyttämään tuotiin myös Eero Teräväinen HIFK:sta helmikuuhun asti. Miehen esitys Ilvestä vastaan oli vakuuttava ja avausmaalikin oli lähellä.

Hyökkäyksessä onnistumisia on tullut laajalla rintamalla, vaikka Ryan Laschin ja Hannes Björnisen ketjuille suurin tulosvastuu painottuukin. Huhut Laschin lähdöstä ovat voimistuneet tammikuun aikana, joten jenkkitaiturin otteista kannattaa nauttia vielä kun se on mahdollista.

Vierasjoukkue SaiPan kolmen ottelun voittoputki tuli päätökseensä kahden Tapparalle kärsityn tappion myötä. Molemmat otteluista menivät Tapparan nimiin selkeällä erolla, toinen 1−6- ja toinen 2−5-lukemin. SaiPalla ei paljoa aseita ollut vastustajan puolustuksen murtamiseen.

Tappara-peleissä molemmat joukkueen maalivahdeista saivat mahdollisuuden tolppien välissä, eikä kumpikaan suoranaisesti säkenöinyt. Aloittaa maalilla sitten Niclas Westerholm tai Matěj Tomek, varmoja otteita kaivataan jos SaiPa mielii voittoja.

Kaudella aiemmin hyvin toiminut puolustuspeli sakkasi edellisissä peleissä, joten sen parantuminen on elinehto perjantain kamppailussa. Myös hyökkäyspäässä kaivataan tehoja, etenkin ylivoimalla.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

SaiPa

10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4
01.04
SaiPa - Tappara
1 - 2

Kuuma vastaan kylmä Kouvolassa

Jukureilla on edessä vaikea paikka kääntää tappioputkeaan voitolliseksi.

Jussi Ahokkaan KooKoo liihottaa neljän pelin voittoputkessa ja kuuden pelin pisteputkessa. Viimeisimpänä tiistai-iltana kaatui sarjajumbo HPK Kouvolassa 4−1.

HPK:ta vastaan joukkue sai onnistumisia laajalla rintamalla, kun maalinteossa onnistui niin ykkös-, kakkos- kuin nelosketjukin. Kultakypärä Trevor Mingoian menetys loukkaantumisen takia oli suuri menetys hyökkäyskalustolle, mutta paikkaajaksi hankittu Christian Thomas on aloittanut vähintäänkin kohtalaisesti tehoin 2+1=3 kahteen otteluun.

Kuitenkin KooKoon vahvuus piilee hyökkäystä enemmän puolustuspäässä. Kouvolalaiset ovat päästäneet sarjassa toiseksi vähiten maaleja Lukon jälkeen ja maalivahti Victor Brattström on pelannut mallikkaasti.

Jukureiden marraskuisen murskatappion jälkeen alkanut parempi vire on alkanut taittua jälleen väärään suuntaan, kun nyt alla on jo neljän ottelun tappioputki. Viimeisimpänä joukkue kävi keskiviikkona Helsingissä toteamassa HIFK:n paremmakseen maalein 4−0.

Vahvojen otteiden aikaan joukkueessa vallinnut pelirohkeus on muuttunut epäonnistumisten pelkäämiseen ja pelaaminen on mennyt vaikeaksi. Erityisesti tämä näkyy virhealttiutena puolustuspäässä, mikä kostautuu takaiskujen muodossa isolla prosentilla.

Vaikeuksista huolimatta pelin perusrakenne on joukkueella tallella, mutta sen toteuttaminen sakkaa pahasti. Myös ylivoimatehoja Jukurit kaipaisi, jotta asemia voisi parannella.

Kärkivahvistus Brandon Yipin pelikielto ja hyvään maalivireeseen yltyneen kapteeni Jesper Piitulaisen loukkaantuminen eivät ainakaan helpota joukkueen tilannetta.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
03.04
KooKoo - Kärpät
3 - 0

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0
30.03
Ässät - Jukurit
4 - 1