Liiga-kierros: Jumbo tai Lambert Jyväskylässä, Lukko juhlapeliin ilman avainmiehiä

LIIGA / Kierrosennakko
20181229, Jyväskylä Liiga JYP vs Ässät.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen
Perjantai-iltana Liigaa pelataan yhteensä viiden ottelun verran. Jyväskylässä toisistaan mittaa ottavat sarjan viimeisiltä sijoilta löytyvät JYP ja Ässät. Helsingin IFK hakee kahdeksan ottelun pisteputkelleen jatkoa sekä 10 000 runkosarjamaalin saavuttamista.

Seuraa Heitä

Antti Kalapudas #19 | Kärpät

Keskushyökkääjä

Viimeiset neljä ottelua ovat tuottaneet tehot 2+4. Hyökkääjä on tällä hetkellä JYP:n kolmanneksi paras pistemies tehden 17 ottelussa tehopisteet 2+11.

Topi Niemelä #7 | Kärpät

Puolustaja

Puolustajien pistepörssin kärkipaikalta löytyvä 19-vuotias oululainen on kerännyt pelaamissaan 18 ottelussa tehopisteet 3+13.

Sport Helsinkiin onnekkaan voiton saattelemana

HIFK hakee pisteitä ja kymppitonnia.

Peräti kahdeksasta pelistä pisteitä peräkkäin kerännyt HIFK kohtaa perjantaina Vaasan Sportin. Vierasjoukkueen kokonaiskunto ei lokakuun loppupuolella mairitellut, mutta tappioputki saatiin poikki vierasvoitolla sarjakärki TPS:stä. Nyt vastustaja kuuluu sarjan materiaalikärkeen, vaikkei siellä pistemäärältään olekaan.

Sport ei ole juhlinut keskinäisissä otteluissa, sillä HIFK:lla on peräti 14 pelin pisteputki päällä. Toinen tärppi on mahdollinen 10 000 runkosarjamaalin saavuttaminen. Nyt kasassa on 9998 maalia. Ottelu on molemmille viikon toinen, mutta HIFK:lla on etunaan yksi huilipäivä enemmän kuin Sportilla.

Alkuviikosta tullut voitto vaati Sportilta taistelua ja tuuria, sillä joukkue oli läpi ottelun selkeästi alakynnessä. Niko Hovinen venyi kuitenkin 34 torjunnalla mainioon vireeseen, eikä päästänyt maalin päähän päässyttä TPS:ää tasoihin. Pelejä Sportilla on perjantain lisäksi lauantaina, joten Rasmus Reijola nähtäneen maalissa toisessa viikonlopun otteluista.

HIFK ansaitsee kehuja etenkin Pelicans-ottelusta, jossa se piti lahtelaisten maalipaikat todella vähissä. Ykkösketjun lisäksi yksilöistä on puolestaan kohonnut ykkösketjun takaa Juha Jääskä, jolla on viime ottelun jälkeen tehot 7+2 koossa.

Liigan pistepörssi kertookin joukkueen laajennusta. HIFK:n pelaajia ei ole yhtään sarjan top 20:n joukossa, mutta 10-13 pisteen pelaajia on peräti yhdeksän. Ville Peltosen täytyy tällä hetkellä miettien oikeastaan vain sitä, onko kyseessä laaja vai leveä materiaali.

Sarjan häntäpään joukkueet kohtaavat toisensa

Jyväskylässä molempien joukkueiden palapeli on pahasti keskeneräinen.

JYP vaeltaa tällä hetkellä varjojen mailla, sillä joukkue löytyy tällä hetkellä sarjataulukossa toiseksi viimeiseltä sijalta. Ryhmän pisteetön putki on venynyt jo kuuden ottelun mittaiseksi, eikä peli tahdo pysyä millään kasassa kokonaista 60 minuuttia. Siitä osoituksena keskiviikkoinen kotiottelu Ilvestä vastaan, jossa jyväskyläläiset hallitsivat ottelutapahtumia ensimmäisen erän osalta siirtyessään tauolle johtoasemassa 1−0. Toisessa erässä pelinkuva muuttui ja Ilves puski vahvasti päälle tehden erän ensimmäisellä puoliskolla kolme maalia Markus Ruusun selän taakse. Reid Gardinerin kavennusmaali ei palauttanut peliä enää takaisin uomiinsa, sillä kolmannessa erässä Ilves meni menojaan ja voitti ottelun lukemin 3−6.

Joukkueen ahdinkoa ei helpota se, että viime ottelusta pois ollut Joakim Kemell on lääkärin arvion mukaan ulkona tositoimista 3−4 viikkoa. 17-vuotias hyökkääjä on ollut kuluneen liigakauden suurin valopilkku tehden 16 ottelussa peräti 12 maalia ja yhteensä 18 tehopistettä. Hän ei myöskään pääse osallistumaan 12.−14.11. Ruotsissa järjestettävään U20-maajoukkueturnaukseen. Hyökkääjän tilalle valittiin niin ikään JYP:ssä kiekkoileva Brad Lambert.

JYP on pystynyt tekemään kauden 18 ottelussa keskinkertaiset 49 maalia, mutta oma pää on vuotanut liikaa. Joukkueen puolustus- ja maalivahtipeli rakoilee tällä hetkellä pahasti, sillä ryhmä on päästänyt omiin Liigan toiseksi eniten maaleja (60). Ykkösmaalivahti Markus Ruusun torjuntaprosentti 88,89 ei päätä huimaa, mutta yksinään häntä ei tilastoista voi syyttää, sillä puolustuspeli on kokonaisuudeltaan erittäin vajavaista.

Porin Ässät pitää hallussaan Liigan jumbopaikkaa. JYP:n oman alueen pelaaminen ei ole ollut uomissaan, mutta samaa voidaan sanoa myös vierasjoukkueesta. Päästettyjen maalien määrä on niin ikään 60. Maaliverkkojakaan joukkue ei liikaa ole heilutellut, sillä 17 ottelussa se on tehnyt ainoastaan 40 täysosumaa. Viimeisistä kymmenestä pelistä ryhmä on haalinut kasaan vaivalloiset seitsemän pistettä. Tilastoihin nojaten voidaankin sanoa, että sarjataulukon sijoitus on oikea.

Keskiviikkona joukkue pelasi kotiottelun Tapparaa vastaan. Peli oli kaiken kaikkiaan tasainen, mutta tamperelaiset veivät kamppailun nimiinsä voittomaalikilpailussa lukemin 1−2. Ässien ainokaisen iski toisessa erässä yhdysvaltalainen hyökkääjä Derek Barach, joka on myös joukkueen paras pistemies yhdessä Sakari Salmisen kanssa. Molemmat ovat tehneet kuluneella kaudella 14 tehopistettä pelaamissaan 20 ottelussa.

Joukkueet ovat kohdanneet kertaalleen kuluneella kaudella, jolloin JYP haki Porista pisteet kotiinsa lukemin 2−3. Tämäniltaisessa kamppailussa molempien on syytä keskittyä pitämään oma pää mahdollisimman puhtaana, jotta tilastot eivät pääsisi entistä rumemmiksi. Odotettavissa on todennäköisesti tiukka kamppailu kahden omaa peliään hakevan joukkueen välillä.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

01.10
JYP - KalPa
1 - 4
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0

Ässät

24.09
Ässät - KalPa
3 - 1
23.09
Jukurit - Ässät
3 - 0

Koituuko vieraspeli jälleen KalPan kohtaloksi?

Oulussa kotijoukkue Kärpät saa vastaansa Liigan heikoimman vierasjoukkueen KalPan. Alex Rindell pukee ensimmäistä kertaa kärppänutun ylleen.

Sarjataulukon viidennellä sijalla majaileva Kärpät haki lauantaina pelatussa ottelussa täyden pistepotin Lappeenrannasta, kun SaiPa taipui oululaisille lukemin 1−3. Voiton takuumiehenä toimi kauden kolmannessa ottelussaan pelannut 19-vuotias maalivahti Joel Blomqvist, joka torjui ottelussa yhteensä 24 laukausta. Puolustajien pistepörssin kärkipaikalla majaileva Topi Niemelä oli kärppien tehokkain pelaaja tehden kamppailussa tehopisteet 1+1.

Vaikka lappeenrantalaiset hallitsivatkin peliä kiekonhallintaa tarkasteltaessa, onnistui kärppäpuolustus pitämään vastustajan hyökkääjät enimmäkseen laitojen lähettyvillä. Sen sijaan hyökkäyspeli oli varsin vaikeaa, sillä oululaiset saivat toimitettua kiekkoa kohti maalivahti Juho Markkasta ainoastaan 11 kertaa. Kärpät oli kuitenkin viimeistelyssään tehokas ja tässä lajissa maalit ratkaisevat.

Joukkueen uusin hankinta on Jukureista kärppänuttuun siirtynyt puolustaja Axel Rindell, joka matkasi Ouluun loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Kärpistä Mikkeliin siirtyivät hyökkääjä Aatu Räty ja puolustaja Veli-Matti Tiuraniemi. Maajoukkueessakin viime kaudella kolme ottelua pelannut Rindell hakee siirrosta uutta piristeruiskua vuoteensa, sillä alkukauden otteet eivät ole olleet mairittelevia. Puolustaja tullaan suurella todennäköisyydellä sijoittamaan joukkueen ensimmäiseen puolustuspariin yhdessä kokeneen Atte Ohtamaan kanssa.

KalPa pelasi edellisen ottelunsa keskiviikkona niin ikään SaiPaa vastaan. Vähämaalisessa kamppailussa päädyttiin aina voittomaalikilpailuun asti, jossa nähtiin yksi onnistunut suoritus, kun kuopiolaisten puolustaja Lasse Lappalainen ohitti maalivahti Niclas Westerholmin. Loppunumeroiksi tulostaululle merkittiin lukemat 2−1 KalPan hyväksi.

Joukkueen kultakypärä Miikka Pitkänen pelaa tällä hetkellä hienoa kautta, sillä 20 ottelussa hyökkääjä on iskenyt tehopisteet 7+9, millä irtoaa pistepörssistä sija viisi. Ryhmä on saalistanut kuluneella kaudella ainoastaan kolme varsinaisen peliajan voittoa ja peräti kymmenen kertaa pelit ovat päätyneet jatkoajalle tai voittomaalikilpailuun saakka. Sarjataulukon 11. sija ei varmasti tyydytä joukkuetta ja päävalmentaja Tommi Miettistä, vaikkakin ero suoraan playoff-paikkaan on ainoastaan kuusi pistettä.

Esimerkiksi hyökkääjät Matti Rissanen ja Matti Järvinen eivät ole olleet aikaisempien vuosien vireessään, ja muun muassa heidän tulisi nostaa tasoaan, jos joukkue mielii nousta sarjataulukossa korkeammalle. KalPa tunnetaan kuitenkin työteliäänä, kurinalaisena ja erittäin jalkavana joukkueena, joka pystyy parhaimmillaan pelaamaan voitosta mitä tahansa vastustajaa vastaan.

Joukkueet kohtaavat tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Oulun Kärpät on hävinnyt kotikentällään ainoastaan kahdesti. Kuopiolaiset sen sijaan ovat haalineet vieraskentiltä ainoastaan yhden voiton kuluneella kaudella, joten tilastot suosivat oululaisia. Liigan ottelujärjestys on mielenkiintoinen, sillä ryhmät kohtaavat toisensa jälleen huomenna Raksilassa. 

Lukon juhlapelissä vieraana Virta

Lukon juhlapelissä koitetaan pitää mestarivalmentajan vierasjoukkue aisoissa.

Lukon ja SaiPan perjantaikohtaaminen on ensinmainitulle seuran juhlaottelu, sillä seura täyttää 85 vuotta. Ihan kaikki eivät otteluun ole paikalle pääsemässä ainakaan varusteet päällä, sillä siltä puuttuu tärkeitä pelaajia kuten Kristián Pospíšil, Sebastian Repo ja Miska Kukkonen.

Keskinäiset ottelut ovat olleet raumalaisten juhlaa. Lukko on voittanut SaiPan viimeiset yhdeksän kertaa, ja kaikki varsinaisella peliajalla, Lukko on hävinnyt SaiPalle viimeksi 8.2.2019 ja pisteputki on 11 ottelua, viimeksi Lukko jäänyt pisteittä SaiPaa vastaan kolme vuotta sitten (24.10.2018).

Lisälatausta ottelulle tuo vierasjoukkueen päävalmentaja Pekka Virta, joka tunnetusti valmensi Lukon viime kaudella mestaruuteen. Nykyinen valmentaja Marko Virtanen ei ole saanut Lukkoa vastaavaan lentoon, mutta Lukko on silti materiaalinsa ansiosta selkeä ennakkosuosikki SaiPaa vastaan. KalPaa vastaan SaiPa oli niinsanotusti erityisen purjeessa.

SaiPa on taas ajautunut putkeen ilman voittoja. Maalinteko tuottaa tuskaa ja se on jäänyt harvojen harteille. Tuoreista hankinnoista Nick Halloran on ollut erityisen pirteä, mutta maalia hän ei ole vielä tehnyt.

Dominik Lakatošin kausi ei ole sujunut samaan tahtiin, sillä kasassa on runsaista paikoista huolimatta vasta yksi maali 16 otteluun.

Edeltävä joukkueiden välinen ottelu alkoi SaiPalta erinomaisesti, mutta sulaminen oli näyttävä. Kahden maalin johtoasema vaihtui tasatilanteeseen 1. erän kahden viimeisen minuutin aikana. Ottelu päättyi lopulta Lukon selkeään voittoon.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
23.09
Lukko - Pelicans
2 - 1

SaiPa

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0

Tällä kaudella

Jaksaako Pelicans ankarassa pelitahdissa Tapparan isäntänä?

Kolmannen pelinsä neljään päivään pelaava Pelicans saa Tampereelta kovan vieraan.

Lahdessa perjantaina nähtävä liigakamppailu on isännille mieluisa houkuttelevan vastustajajoukkueen ansiosta, sillä monet tiukan pudotuspelitkin keskinäisesti vääntänyt Pelicans saa vastaansa Tappara.

Tahdin puolesta paikka on kova. Ottelu on Pelicansille kolmas neljään päivään, siinä missä Tapparalla on vasta yksi peli viikolta torstain huilipäivän saattelemana. Keskiviikkona Pelicans jaksoi hyvin HPK:n kanssa, mutta ei onnistunut nipistämään pisteitä loppulukemien jäädessä Hämeenlinnaan 1−2. Lokakuun vire ei lopulta ollut kovin erikoinen, kun viimeisistä seitsemästä ottelusta SaiPa on saanut kokoon vain seitsemän pistettä 21:sta.

Tappara kukisti keskiviikkona Ässät. Sitä ennen takana on hankala viikko, joka tuotti vain yhden voiton kolmesta. Sen pelaajista Anton Levtchi on ollut merkittävän hyvässä ja tasaisessa pistepörssin kärkipaikoilla. Tämä oikeuttaa tällä hetkellä pistepörssin toiselle sijalle tasapisteissä.