Liiga-kierros: Jukurit ja Ässät karanteeneista suoraan tapanintansseihin

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto
Tapaninpäivänä kiekkoillaan kuuden ottelun kierros. Jukureiden koronakaranteeni päättyi ja mikkeliläiset saavat heti vastaansa kovavireisen Tapparan. Lahdessa Pelicans saa vastaansa sarjan kärkeen nousseen HIFK:n.

Seuraa Heitä

Jonne Tammela #74 | TPS

Laitahyökkääjä

Rauman Lukosta Turkuun täksi kaudeksi saapunut hyökkääjä on onnistunut iskemään viimeiseen neljään otteluun peräti neljä maalia. Antaako Tammelan huippuvire apuja turkulaisten massiivisiin maalinteko-ongelmiin sunnuntaina?

Niilo Halonen #53 | HIFK

Maalivahti

Todellista läpimurtokauttaan pelaava HIFK:n maalivahti sai viime viikolla ensimmäistä kertaa kutsun Leijonien mukaan. Vaikka peliaikaa ei Moskovan turnauksessa irronnut, nostatti kutsu varmasti miehen itseluottamusta. Nyt edessä on paluu arkeen ja HIFK:n maalinsuulle.

Sarjakärki HIFK kovavireisenä Lahteen

HIFK on noussut Liigan kärkeen viimeaikojen loistovireellään. Viimeisessä kymmenessä ottelussaan illan vierasjoukkue on kärsinyt vain kaksi tappiota.

Lahden Pelicans palaa kotiyleisönsä eteen joulutauolta, ja vastus on tähän hetkeen ehkä kovin mahdollinen. Liigan kärkeen hurjalla vireellään noussut HIFK on ollut Pelicansille tällä kaudella vaikea vastustaja. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kahdesti, ja näiden kamppailuiden yhteismaalit ovat helsinkiläisten eduksi peräti 11−4.

Pelicans lähti joulutauon viettoon kahden vierastappion saattelemana. Ensin sarjajumbo Ässät vei pisteet kotonaan lukemin 3−1, ja viimeisimmässä ottelussaan Pelicans kärsi tiukan tappion Kuopiossa KalPalle lukemin 4−3. Kotonaan Pelicans on kuitenkin voittanut viimeiset neljä otteluaan.

HIFK saa Lahteen mukaansa toivotun vahvistuksen, kun Moskovan EHT-turnauksessa mukana ollut Niilo Halonen palaa joukkueen toimintaan. Ensimmäistä kertaa Leijonien mukaan pyydetty Halonen jäi Moskovan turnauksessa kuitenkin ilman peliminuutteja. Nyt Halonen haluaa varmasti jatkaa Liigassa siitä, mihin ennen taukoa jäi.

Pelicans saa myös paluupostia Moskovasta, kun joukkueen tähtihyökkääjä Lukáš Jašek palaa joukkueen mukaan oltuaan puolestaan Tšekin maajoukkueen matkassa. Toinen kotijoukkueen tšekkitaitureista Jiří Smejkal puolestaan on ollut kaksi edellistä ottelua sivussa terveyssyiden takia.

Ässät palaa pitkältä tauoltaan tyhjään Isomäkeen

Porin Isomäessä pelataan ilman yleisöä. Ässien valmistautumista otteluun on sotkenut koronatartuntojen aalto.

Porin Isomäessä tapaninpäivän kierroksella kohtaavat pitkän karanteenin jälkeen pelien pariin palaava Ässät ja joulutauolle tappioputkessa lähtenyt TPS. Erityisesti Ässien kokoonpanoon liittyy ennen ottelua suuria kysymysmerkkejä joukkueessa ilmenneen peräti neljäntoista koronatartunnan ryppään takia. Ottelu pelataan ilman yleisöä Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä.

Ässät ilmoitti tämän viikon keskiviikkona tiedotteessaan harjoittelevansa 20 pelaajan ryhmällä, ja näin ollen pystyvänsä pelaamaan tapaninpäivän ottelun. Voidaan kuitenkin pitää melko selvänä, että täydellä kokoonpanolla kotijoukkue ei pääse tapaninpäivänä operoimaan.

Ison koronaryppään lisäksi joukkueen toiminnasta puuttuu U20 MM-kilpailuihin osallistuva Aleksi Heimosalmi. Toinen kisoihin valittu nuorukainen Rami Määttä saattaa puolestaan kokoonpanosta löytyä, sillä hänen kisamatkansa peruuntui koronakaranteenien takia.

Vierasjoukkue TPS lähti puolestaan joulutauon viettoon peräti neljän ottelun tappioputkessa. Tutut ongelmat ovat vaivanneet turkulaisia, sillä maalinteon vaikeus on ollut joukkueen suurimpia kompastuskiviä. Tappioputken aikana TPS on onnistunut tekemään yhteensä ainoastaan kuusi maalia.

Vierasjoukkueesta seurantaan kannattaa ottaa ainakin huimaan iskuun äitynyt hyökkääjä Jonne Tammela. TPS:n kuudesta maalista edelliseen neljään otteluun Tammela on iskenyt peräti neljä. Alkukauden pimennossa ollut pelaaja on noussut nopeasti esiin TPS:n kantavana voimana hyökkäyspäätyyn.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
Ässät - TUTO
1 - 1
05.08
SaiPa - Ässät
1 - 2
05.08
TPS - Ässät

TPS

05.08
TPS - Ässät
05.08
Sport - TPS
0 - 1
05.08
TPS - SaiPa
0 - 0
05.08
Lukko - TPS
2 - 3

Koronakaranteenista päässyt Jukurit saa kovan vastuksen

Kymmenen päivän koronakaranteenistä päässyt Jukurit on heti kovan testin edessä, kun Tappara saapuu Mikkeliin. Tamperelaiset ovat hävinneet joulukuussa vain yhden ottelun.

Kymmenen päivää joukkueen toiminnasta pois olleet Jukurit-pelaajat pääsivät 23.12. vihdoin pois koronakaranteenista ja joukkue voi pelata Tapparaa vastaan. Tauko on ollut pitkä, mutta pelaajat ovat olleet lieväoireisia ja pelihaluja pitäisi joukkueesta löytyä.

Aatu Rädyn piti lähteä nuorten MM-kisoihin, mutta karanteenin takia tuo matka jäi nuorukaiselta väliin. Hän lienee sunnuntaina mukana Jukurien kokoonpanossa.

Kovaan vireeseen päässyt Tappara lähti joulutauolle mehevässä viiden ottelun voittoputkessa. Joulukuun ainoa tappio tuli Tampereen uuden areenan avajaisottelussa Ilvestä vastaan, mutta tuo kauneusvirhe korjautui heti seuraavana päivänä.

Maalinteko on joukkueelta onnistunut, sillä joukkue on tehnyt kaikissa voittamissaan otteluissa vähintään neljä maalia. Anton Levtchi johtaa myös koko Liigan pistepörssiä tehoin 14+18. 

Pitkän tauon jälkeen Jukurit on kovan haasteen edessä, sillä Tappara vaikuttaa saaneen koneensa käyntiin.

Nähdäänkö KooKoolta jälleen vähämaalinen kamppailu?

KooKoo isännöi suurissa pelillisissä vaikeuksissa taapertavaa SaiPaa.

KooKoo saa vieraakseen suurissa vaikeuksissa olevan SaiPan. Lappeenrantalaiset ovat kymmenen ottelun otannalla selkeästi Liigan heikoin joukkue, kun se on napannut näistä otteluista mukaansa vain neljä sarjapistettä. KooKoon otteissa on myös näkyvissä pientä laskusuhdannetta, mutta sarjataulukossa joukkue majailee edelleen komeasti kolmantena.

Kotijoukkue KooKoon viimeaikainen trendi on ollut otteluiden vähäiset maalimäärät. Viimeiseen neljään kouvolalaisten otteluun on tehty yhteensä vain 13 maalia. Tämä tekee keskiarvollisesti 3,25 maalia ottelua kohden. Määrä on poikkeuksellisen pieni, joten myös tapaninpäivän ottelusta saattaa muodostua hyvin vähämaalinen kamppailu.

KooKoon osalta vähäisiin maalimääriin on osaksi syyllisenä joukkueen erinomaisesti toimiva maalivahtikaksikko. Molemmat maalivahdit Nick Malik sekä Oskari Setänen ovat torjuntaprosentilla mitattuna Liigan kolmen parhaan maalivahdin joukossa. Maalivahtiongelmiin illan kotijoukkue siis tuskin joutuu.

Vierasjoukkue SaiPan peli on puolestaan ollut kadoksissa jo pidemmän aikaa. Viimeiseen 11 otteluun illan vieraat ovat voittaneet vain yhden ottelun. SaiPan tilannetta ei ole helpottanut ykkösmaalivahti Niclas Westerholmin loukkaantuminen. Joukkueen viimeisimmässä ottelussa ennen joulutaukoa Ilvestä vastaan maalivahti Juho Markkanen jouduttiin vaihtamaan maalilta jo alle kymmenen minuutin pelin jälkeen.

Länsirannikolla taistellaan pudotuspeliviivan paremmalle puolelle pääsystä

Sarjataulukossa peräkkäin olevat Sport ja Lukko ovat vain muutaman pisteen päässä kymmenennestä sijasta. Sport ei ole liigataipaleellaan voittanut yhtään tapaninpäivän ottelua.

Sport lähti joulutauon viettoon taskussaan maukas voitto Kärpistä. Vaasalaiset ovat kärsineet tehottomuudesta ja Kärppiä vastaan yksi maali riitti täyteen pistepottiin. Kärpät ei myöskään varsinaisesti tulittanut Sportin maalia kohti, sillä Rasmus Reijolan nollapeli tuli vain 13 torjunnan voimin. Voitto myös katkaisi orastavan kolmen ottelun tappioputken. Kahdessa joulukuun ottelussa Sport on jäänyt kokonaan ilman maaleja.

Kolmen ottelun voittoputkeen ennen joulutaukoa päässyt Lukko on tulossa hyvällä vireellä Vaasaan. Raumalaisten kovan pelikunnon sai kokea myös kärkisijoilla oleva TPS. Lukon otteet ovat saaneet tuulta alleen kauden edetessä ja Marko Virtasen pelisapluuna alkaa vähitellen istua raumalaispelaajistoon. 

2000-luvun tapaninpäivän otteluista Lukko on voittanut kolme kuudesta, tuohon peilaten saldo näyttää paljon paremmalta kuin Sport nollalla voitollaan. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
Sport - TPS
0 - 1
05.08
TUTO - Sport
0 - 3

Lukko

05.08
Lukko - Ässät
1 - 1
05.08
TUTO - Lukko
0 - 1
05.08
Lukko - TPS
2 - 3

Tällä kaudella

JYP saapuu vieraaksi tyhjään Raksilaan

Kolmen ottelun tappioputkessa olevan Kärppien otteet ovat hyytyneet joulukuun aikana. Toiseksi viimeisenä oleva JYP taas tarpoo neljän ottelun tappioputkessa. Oulussa pelataan tyhjille katsomoille kiristyneiden koronarajoitusten vuoksi.

Kuudennella sijalla olevan Kärppien joulukuu on ollut heikko. Oululaiset ovat voittaneet seitsemästä ottelusta vain kaksi, nekin voitot ovat Sportista ja Ässistä. Joulutauko tuli Lauri Mikkolalle ja suojateilleen hyvään paikkaan. Ottelun alla luultavimmin teroitetaan tapaninpäivän pelin tärkeyttä suunnan kääntämisen suhteen.

Jotain joukkueen haasteista kertoo se, että taukoa edeltäneessä Sport-pelissä Kärpät sai vaasalaisten maalia kohti koko ottelussa vain 13 laukausta. Oululaisten pistekärki Saku Mäenalanen on ollut nyt kolme ottelua ilman pisteitä ja noissa otteluissa miinussaldoa on kertynyt.

Toiseksi viimeisenä oleva JYP on neljän ottelun tappioputkessa, joten voitto kelpaisi myös jyväskyläläisille. Sarjasijoituksien isosta erosta huolimatta joulukuun kuntopuntarit ovat joukkueilla kovin samanlaiset: JYPillä on kahdeksasta ottelusta kaksi voittoa. 

Jyväskyläläisten otteet ovat tosin osoittanee etenkin kahdessa taukoa edeltävässä ottelussa paranemisen merkkejä. Nuo otteet eivät vielä realisoituneet pisteiksi, ja nyt JYP on joutuu hamuamaan pistepottia vajaamiehisenä, sillä useita sen avainpelaajia on mukana nuorten MM-kisoissa.