Liiga-kierros: Ilveksen voittoputki on koetuksella KooKoota vastaan, Porissa kohtaavat erikoistilanteiden ääripäät

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Liigaa pelataan keskiviikkona viidellä paikkakunnalla. Tampereella Ilves pyrkii jatkamaan voittoputkeaan, Helsingissä Jukurit mestästää kauden ensimmäistä vieraspistettä HIFK:n vieraana.

Liigan pisin voittoputki koetuksella

Ilveksen voittoputki on tällä hetkellä pisin Liigassa. Vahvassa vireessä oleva KooKoo pyrkii katkaisemaan tupsukorvien vireen.

Sarjataulukon kärkipaikalla porskuttava Ilves on Liigan tämän hetken pisimmässä voittoputkessaviidellä peräkkäisellä voitollaan. Viimeisimpänä kaatui lauantaina Sport tylysti 6-0.

Ailahtelevasti kauden aloittanut KooKoo on ottanut pelillisiä askelia eteenpäin ja on noussut jo kärkikuusikkoon. Myös KooKoo on alkavassa voittoputkessa kolmella voitollaan.

Joukkueet lukeutuvat eniten maaleja tehneiden, mutta myös vähiten päästäneiden joukkoon. Kaksinkamppailuja löytyy siis pelin jokaiselta osa-alueelta.

Ilveksen hyökkäystä johtaa koko Liigan pistepörssin kärkipaikalla oleva Arttu Ruotsalainen, joka saa tulitukea Matias Maccellilta ja Eemeli Suomelta. KooKoo pyrkii vastaamaan haasteeseen Trevor Mingoian ja Ahti Oksasen johdolla.

Puolustuksessa kuumin hahmo on jopa koko alkukauden parhaisiin puolustajiin laskettava Juuso Välimäki. KooKoo ei pysty vastaamaan saman profiilin pelaajilla, mutta Arttu Pelli on ottanut viime otteluissa suurempaa roolia kiekollisesta pelaamisesta ja Joni Tuulola ahkeroi isoja minuutteja joukkueen takalinjoilla.

Porissa kohtaavat erikoistilanteiden ääripäät

Ässien ja Pelicansin koitoksessa ratkaisun avaimet saattavat hyvinkin löytyä yli- ja alivoimapelaamisesta.

Ässien edellinen kolmen pisteen voitto on yli kuukauden takaa. Tuolloin porilaiset kaatoivat vieraskentällä Ilveksen. Voitoitta porilaisten marssi ei ole kuitenkaan edennyt, sillä kahdeksan ottelun jaksolta on kolme varsinaisen peliajan jälkeen tullutta voittoa. Keskiviikon koitokseen Ässät lähtee Lukolle kärsitty 9-1 murskatappio niskassaan.

Pelicansin lista on huomattavasti virheämpi. Vaatimattomin odotuksin kauteen lähtenyt ryhmä on kivunnut sarjataulukon kärkipäähän ja seitsemästä edellisestä koitoksesta on vain yksi punainen merkintä kalenterissa. Viimeisimpänä lahtelaisten vireestä sai näytteen Tappara.

Yksi ottelun teemoista on klassisesti erikoistilannepelaaminen. Pelicansin oivan vireen taustalla on loistavalla 26 prosentin varmuudella viimeistellyt ylivoima. Kun Pelicans lukeutuu vielä useimmin rikottuihin joukkueisiin, yhtälö tarjoaa nopean selityksen sarjataulukon sijoitukselle. Ässät lukeutuu toiseen ääripäähän, sillä joukkue ottaa eniten jäähyjä ja pelaa huonointa alivoimaa.

Jukurit jahtaa ensimmäisiä vieraspisteitä

Helsingin jäähallissa kohtaavat HIFK ja Jukurit. Isäntien pistekeskiarvo on kotikentällä heikompi kuin vieraissa, Jukurien vierassaldo on vieläkin murheellisempi.

HIFK on voittanut kaksi edellistä otteluaan ja majailee sarjataulukossa kolmantena. Kotikentällään HIFK:lla on ollut kuitenkin vaikeuksia, sillä pistekeskiarvo on huonompi kuin vierasotteluiden kohdalla. Kahdeksasta kotiottelusta helsinkiläisille on irronnut täysi pistepotti vain kolmesti.

Jukurit puolestaan jahtaa ensimmäisiä vieraspisteitä, kun joukkue on kerännyt kaikki 11 pistettään kotihallissaan. Mikkeliläisten suurin ongelma on erityisesti vieraspeleissä ollut viimeistely. Joukkue ei ole tehnyt tällä kaudella kertaakaan yli yhtä maalia vieraskentillä.

Kiekonhallintatilastoissa joukkueet edustavat eri ääripäitä. Laukaisuhallintatilastoissa HIFK on koko sarjan kärkipaikalla, Jukurit viimeistä edellisenä. Viimeistelyongelmista kertoo myös laukaisuprosentit tasaviisikoin, joissa Jukurit (5,0%) on selvästi Liigan huonoin joukkue.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

23.10
Kärpät - HIFK
2 - 5
16.10
Jukurit - HIFK
1 - 4

Jukurit

26.10
Jukurit - TPS
3 - 0
23.10
Lukko - Jukurit
4 - 1
22.10
Jukurit - KooKoo
0 - 2
16.10
Jukurit - HIFK
1 - 4

HPK lähtee katkaisemaan erikoista tappioputkeaan

Tappio- ja pisteputkissa olevat hämeenlinnalaiset saavat vieraita Jyväskylästä.

Sarjan peräpäähän jumahtanut HPK on hävinnyt neljä peräkkäistä ottelua, jokaisen varsinaisen peliajan jälkeen.

Edellisessä ottelussaan Jukurit kaatanut JYP katkaisi viiden ottelun tappioputkensa. Sarjataulukossa Jyväskyläläiset ovat yhdentenätoista, kolme pistettä HPK:n edellä.

HPK:n kiekollinen peöi oli kauden alussa pitkälti Petri Kontiolan oivallusten varassa, mutta Valtteri Puustisen tervehtyminen takaisin pelikuntoon ja Kristian Vesalaisen liittyminen joukkueeseen levensivät ratkaisuosastoa.

Myös JYPillä on ollut vaikeuksia viimeistelyssä.Maaleja joukkue on tehnyt neljänneksi vähiten ja joukkueen parhaalla pistemiehellä, Jerry Turkulaisella, on vaikeuksia mahtua 80 parhaan joukkoon pistepörssissä.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

16.10
Kärpät - HPK
3 - 0
15.10
Kärpät - HPK
4 - 3

JYP

Tasaisten otteluiden TPS isännöi KalPaa

KalPan kone on pirteän alun jälkeen yskähdellyt. TPS puolestaan pelaa pienten marginaalien otteluita, joista voisi pienellä parannuksella napata isoja potteja.

Isäntäjoukkue on neljän ottelun pisteputkessa, jonka aikana tili on karttunut kahdeksalla pisteellä. Lauantailta alla on niukkavoitto SaiPan vieraana. Edellinen pisteetön peli oli illan vastustaja KalPaa vastaan.

KalPalla on ollut viime aikoina asteen vaikeampaa, sillä neljän ottelun jaksolta joukkueella on vain kolme pistettä, maukkaasta voitosta sarjan kärkipaikoilla keikkuvasta Lukosta. Samalla KalPa on pudonnut sarjataulukossa kuuden parhaan joukosta, mutta toisaalta pelattuja pelejä on vähemmän kuin yhdelläkään muulla joukkueeella.

TPS on erikoistunut kauden aikanatasaisiin otteluihin. 13 ottelusta kahdeksan on päättynyt maalin erolla ja vain kolmesti ero on ollu enemmän kuin kaksi maalia. KalPan peleissä erot olivat varsinkin alkukaudella suurempia, usein kuopiolaisten hyväksi, niistä osoituksena esimerkiksi komeat 5-1-voitot Kärpistä ja HPK:sta.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

26.10
Jukurit - TPS
3 - 0
12.10
Växjö Lakers - TPS

KalPa

20.10
KalPa - Ässät
4 - 3
16.10
Lukko - KalPa
3 - 4 VL