Liiga-kierros: Hauista näyttänyt Jukurit kohtaa JYPin, sitkeä Sport punnitsee Tapparan kunnon

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Maanantain Liiga-kierroksella Tappara palaa joulutauolta ja saa isännöitäväkseen Sportin. Jukurit saa vastaansa murheelliseen kierteeseen joutuneen JYPin.

Tauolta räväkästi palannut Jukurit JYPin vieraaksi

JYPin tappioputki on ehtinyt jo seitsemän ottelun mittaiseksi. Sen edellinen voitto on puolentoista kuukauden takaa, jolloin Hippoksella kaatui muuan Jukurit.

Kotijoukkue JYP lähtee pohjakolmanneksen keskinäiseen sarjan 14:nneltä tilalta, viisi pistettä Jukureita perässä. Vieraiden sarjasijoitus on ennen kierrosta kahdestoista.

Vaikka sekä JYP että Jukurit pitävät majaa tällä haavaa pudotuspeliviivan alla, joukkueet ovat matkalla vahvasti eri suuntiin. Hurrikaanipaitojen pelillinen kaamos ei ole enää mikään uutinen, mutta Jukurit esiintyi ennen koronataukoa sangen pirteästi.

Marraskuun maaottelutauon jälkeen Jukurit on pelannut viisi ottelua, joista se on voittanut peräti neljä. Mikkeliläiset ovat kaataneet tuona aikana Ilveksen, HPK:n, Ässät ja viimeisimpänä maanantaina Lukon tylysti 4–0. Ainoa tappio tuli marraskuun lopulla juuri Lukolle.

Ulkomaalaishyökkääjät ovat halki koko kauden olleet mikkeliläisten maalinteon avain. Kun Vitali Abramov poistui Senatorsin NHL-leirille, roolia on ottanut etunenässä ruotsalainen Joachim Rohdin. Seuran sisäisen maalipörssin kärkeen on puolestaan kaikessa hiljaisuudessa kohonnut Mestiksestä hankittu Kristian Afanasjev kahdeksalla osumallaan.

Koronatauon aikana mikkeliläiset ovat keskittyneet päävalmentaja Marko Kauppisen mukaan puolustuksen tiivistämiseen, mistä näkyi Lukkoa vastaan jo lupaavia tuloksia. Raumalaisten tulivoimainen hyökkäys ei päässyt Mikkelissä juurikaan ykkössektorin laukaisupaikoille, eikä Jukurien päätyyn vyörytetty ylivoimahyökkäyksiä enää samaan tapaan kuin ennen taukoa.

JYPin taival on ollut lokakuun lopulta asti tuskainen. Neljääntoista edelliseen peliin mahtuu vain yksi voitto, jonka jälkeen tappioita on kilissyt tilille seitsemän peräkkäin. Ainoan voiton hurrikaanipaidat ovat napanneet tuolla jaksolla juuri Jukureista, jolla on viime aikoina ollut Jyväskylässä vaikeaa.

Koronatauko päättyi JYPin osalta sunnuntaina, kun Kärpät isännöi keskisuomalaisia. Ohuella kokoonpanolla operoinut JYP pysyi altavastaaja-asemastaan huolimatta kyydissä ja kavensi Kärppien johdon toisessa erässä vähimmillään yhteen maaliin. Pisteet jäivät kuitenkin Ouluun 4–3-lukemin.

JYPin pidemmän tähtäimen lähtökohtia synkentää valmennuksen lomautusten, Brad Lambertin maajoukkuepoissaolon ja seuran kassakriisin ohella Veini Vehviläisen loukkaantuminen. Mikäli poissaolo pitkittyy, tietää se Markus Ruusulle kosolti vastuuta, sillä kolmas maalivahti Niko Parkkinen on pelannut urallaan vasta kaksi puolikasta kautta Mestistä.

Vaikka JYPin tappiosarakkeessa onkin kosolti merkintöjä, maalinteko ei ole viime peleissä ollut hurrikaanipaidoille varsinaisesti ongelma. Taukoa edeltäneellä viikolla syntyi keskimäärin kolme maalia ottelua kohden, ja sama standardi jatkui sunnuntaina Kärppiä vastaan.

Tiivistynyt jukuripuolustus onkin JYPin hyökkäykselle mainio testi ja takaa otteluun suhteellisen tasavahvat lähtökohdat. Semminkin, kun Jukurien edellisestä voitosta Hippoksella on kulunut jo reilut kaksi vuotta.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

09.01
JYP - Lukko
0 - 2
08.01
HIFK - JYP
3 - 2
27.12
Kärpät - JYP
4 - 3

Jukurit

Sport jälleen kantona Tapparan kaskessa?

Tappara ja Sport kohtaavat jo neljättä kertaa tällä kaudella. Parin keskinäinen herruus on tähänastisen perusteella pohjalaisilla.

Tappara palasi pelitauolta jo joulunaluskierroksilla, kun se voitti Turussa TPS:n. Peritapparalaisten arvojen riemujuhlasta ei kuitenkaan ollut kyse, sillä puolustussuuntaan kirvesrinnoille sattui runsaasti virheitä. Peli kääntyi vieraille pitkälti TPS:n heikon jäähykurin ja Tapparan tuloksekkaan ylivoiman ansiosta.

Sinioranssien kultakypäräksi on kohonnut 14 pisteellään seuran oma kasvatti Anton Levtchi. Yhdessä Kristian Tanuksen kanssa kaksikko on mainio ja vaarallinen tutkapari. Myös ranskalaistykki Charles Bertrand on alkanut saada juonesta kiinni, sitä vastoin alkukauden ykköspyssy Jiri Smejkal on ollut hiipumaan päin. 

Tapparan nuoriso-osastolla Lassi Vanhatalo on esittänyt pirteitä ja varmoja otteita peliajan lisäännyttyä. Tehojakin on alkanut tulla; Liiga-uran toinen osuma syntyi edellisessä pelissä Turussa.

Marraskuun aikana Tapparan kurssi korjautui alkukauden alhon jälkeen, ja kirvesrinnat ehtivät pisimmillään viiden ottelun voittoputkeen. Joulukuun ensimmäisenä sen kuitenkin katkaisi Vaasan Sport kliinisellä 4–2-kotivoitollaan. 

Sarjan kolmantenatoista majailevat vaasalaiset ovat olleet Tapparalle tällä kaudella varsin vaikea vastus. Kolmesta tämän kauden keskinäisestä voitot ovat Sportille 2–1 ja pisteet 6–3. Kauden kaksi ensimmäistä kohtaamista venyivät jatkoajalle, mikä ei ole tämän kaksikon kesken ollut lainkaan tavatonta. 

Sport palasi koronatauolta maanantain kierroksella, jolla se hävisi kotonaan Ässille 1–2 Aleksi Varttisen viimeisen sekunnin maalilla. Ennen taukoa kotkapaidat äityivät kuitenkin kolmen ottelun voittoputkeen, jonka turvin joukkue paranteli asemiaan taistelussa ensimmäisen kierroksen pudotuspelipaikoista. 

Sport lähtee iltaan sarjan 13. sijalta tasapisteistä Jukurien kanssa. Pudotuspeliviivan päälle sillä on matkaa viisi pistettä. Tapparan sijoitus ennen iltaa on sitä vastoin kahdeksas.

Eräs voittojen ja hyvien otteiden takuumiehistä on ollut Sportin tuore hankinta, Michael Keränen. Viime kaudella HIFK:ssa pelannut hyökkääjä on pelannut vaasalaisten riveissä nyt neljä ottelua ja kirjauttanut varsin mainiot tehot 3+2. Maanantain kierroksella hän vastasi joukkueensa ainokaisesta. 

Sport-puolustaja Aleksi Mäkelälle ottelu on Liiga-uran kahdessadas. Täksi kaudeksi Sportiin siirtynyt Mäkelä on kartuttanut enimmän osan Liiga-peleistään Oulun Kärppien paidassa.