Liiga-kierros: Haatajan juhlissa on HIFK:n tulikuuma ykkönen kuokkimassa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Liigaviikon päättää lauantain täysi seitsemän ottelun kierros. Kärkikamppailussa HIFK matkaa Kouvolaan Juha-Pekka Haatajan juhlaotteluun, Jukurit pyrkii jatkamaan vahvaa voittoputkeaan ja KalPa pääsee heti hakemaan revanssia Kärpistä.

Seuraa Heitä

Kristian Tanus #27 | Tappara

Keskushyökkääjä

21-vuotias hyökkääjä katkaisi eilen viiden ottelun maalittoman putkensa tehden kaksi maalia Pelicansin verkkoon. Saako Tanus tästä itseluottamuspiikin?

Ville Petman #23 | AHL

Keskushyökkääjä

Leijonien kotiturnaukseenkin valittu 21-vuotias Petman pelaa uransa tehokkainta kautta kantaen joukkueen kultakypärää. Petman nauttii isosta vastuusta ja on jo tuplannut entisen piste-ennätyksensä.

Scott Pooley #12 |

Laitahyökkääjä

Eilisessä ottelussa pimennossa ollut Pooley on jälleen pitkässä maalittomassa putkessa. Ulkomaalaisvahvistuksen tehoja kaivataan, jos Lukko meinaa nostaa kurssiaan ylöspäin.

Kouvolassa kunnioitetaan Juha-Pekka Haatajan upeaa uraa

Sarjataulukon piikkipaikalla oleva KooKoo saa juhlaottelussa vieraakseen roimasti otteitaan alkukaudesta parantaneen ja yhdeksän ottelun pisteputkessa olevan HIFK:n.

Liigaan paluun jälkeen tilastollisesti KooKoolle hankalin vastus on ollut HIFK. Varsinaisella peliajalla joukkueet ovat kohdanneet 24 kertaa ja ainoastaan kerran kouvolalaiset ovat poistuneet kaukalosta kolmen pisteen kera. Kova haaste tulee olemaan illankin ottelussa, sillä HIFK on yhdeksän ottelun pisteputkessa, jonka aikana kassaan on kilahtanut 20 pistettä.

HIFK pelasi eilen Sportia vastaan halliten peliä, mutta Sport onnistui kaatamaan helsinkiläiset jatkoajalla. KooKoo kävi sen sijaan hakemassa torstaina jatkoaikavoiton Ilveksestä.

KooKoon joukkueen sisältä löytyy hienon tarinan omaavia ja tasaisia pelaajia, minkä vuoksi joukkue on kiilannut sarjan kärkipaikalle. Sisäistä pistepörssiä johtaa Joose Antonen, joka viime ottelussa rokotti vanhaa seuraansa Ilvestä kahdesti rikkoen kymmenen ottelun maalittoman putken. Pisteen Antosen perässä on juuri maajoukkueeseen valittu Heikki Liedes sekä kokenut Kim Strömberg.

Helsinkiläisseurasta kukaan pelaaja ei mahtu pistepörssissä kymmenen parhaan joukkoon, mutta peräti yhdeksällä pelaajalla vähintään kymmenen tehopistettä. Se kertoo siitä, että tasavahvoja pelaajia löytyy useampaan kentälliseen ja maalintekotaitoa löytyy myös ykköskentän ulkopuolelta. 

Kovassa vireessä ollut HIFK:n ykköskenttä Jere Innala – Eetu Koivistoinen – Juha Jääskä on löytänyt toimivat kuviot ja kyseiset pelaajat pelasivat eilen lähes 20 minuuttia. Joukkueen takalinjoilla Jordan Schmaltz sekä Kasper Kotkansalo pelaavat keskimäärin lähes 22 minuuttia illassa, joten eilinen peli saattaa tuntua jaloissa.

HIFK:n moitittu ylivoimaprosentti on ollut noususuunnassa, kun taas kouvolalaiset ovat tuskailleet ylivoimansa kanssa. KooKoo on viimeistellyt viimeisen viiden pelin aikana ainoastaan kaksi ylivoimamaalia. Joukkueiden kohtaamiset ovat monesti olleet tiukkoja kamppailuja, joten viisikon on pelattava hyvin yhteen ja pienet marginaalit voivat ratkaista ottelun.

TPS pyrkii jatkamaan vahvoja otteitaan kotikaukalossa Tapparan kustannuksella

TPS pyrkii palaamaan voittokantaan ja jatkamaan vahvaa kotisaldoaan Tapparan pyrkiessä kohentamaan asemiaan sarjataulukon tasaisessa keskikastissa.

TPS on kotonaan hävinnyt ainoastaan kahdesti ja näistä tappioista jälkimmäinen tuli joukkueen edellisessä ottelussa Sportia vastaan. Kumpikin joukkue on viimeisen viiden pelin otannalla voitttanut kolmea ottelua. Tapparan edellisessä ottelussa se kukisti Ässät vieraskentällä.

TPS saa pienen lepoedun illan otteluun, sillä Tappara pelasi vielä eilen Lahdessa. Christian Heljanko on pelannut suurimman osan Tapparan otteluista, joten mielenkiintoista on nähdä, saako Kari Piiroinen torjuntavastuun. Turkulaisten viimeisimmässä ottelussa Andrei Karejev vaihdettiin maalilta pois ja Eetu Anttila otti torjuntavastuun ottelun puolivälistä alkaen.

TPS:n sisäistä pistepörssiä johtaa vasta kymmenen ottelua pelannut Juuso Pärssinen ja huomattavan monella tehopisteitä on kertynyt kolme tai vähemmän. Tehopisteet eivät aina kerro koko totuutta, mutta monissa turkulaisten otteluissa ratkaisun tehneet pelaajat ovat löytyneet ensimmäisistä ketjuista, joten tulitukea kaivataan myös alemmista ketjuista.

Tapparan kausi alkoi alavireisesti, mutta joukkue ja sen pelaajat alkavat pikkuhiljaa herätä. Kyle Platzer on tehnyt kauden aikana ainoastaan kolme maalia, mutta tehopisteitä on alkanut tulla viimeisimmissä otteluissa. Lisäksi joukkue sai kaivatun pelaajan takaisin, kun Otso Rantakari palasi tamperelaisten takalinjoille ja päässyt pisteille molemmissa otteluissa paluunsa jälkeen.

TPS menetti juuri Valtteri Pullin sairastuvalle, jossa on entuudestaan Aleksi Anttalainen. Tapparan sairastuvan tilanne parani, sillä Otto Rauhala ja Veli-Matti Vittasmäki ovat palanneet tositoimiin.

Turussa tamperelaisten kannattaa pysyä pois jäähyaitiosta, sillä TPS:n ylivoima on Liigan toiseksi vaarallisinta. Alivoimatilastoissa joukkueet löytyvät peräkkäisiltä sijoilta. Illan kamppailussa tekopaikat pitää käyttää tehokkaasti ja omaa aluettaan on puolustettava tiiviisti, sillä yksilötaitoa ja ratkaisukykyä löytyy molemmista joukkueista.

KalPa hakee revanssia Oulussa

Kärpät ja KalPa kohtaavat toisensa toistamiseen Raksilassa.

Sarjataulukon kolmannella sijalla majaileva Kärpät otti eilen vähämaalisessa ottelussa voiton KalPasta. Voitossa pelasi vahvasti Kärppien uusin hankinta Axel Rindell tehden yhden maalin. Maajoukkueessakin viime kaudella kolme ottelua pelannut Rindell hakee siirrosta uutta piristystä, sillä alkukauden otteet Jukureissa eivät ole olleet mairittelevia.

Eilisen ottelun hallinta oli voitosta huolimatta enimmäkseen KalPalla, mutta kotijoukkue oli vahvempi viimeistelyssä. Joukkueen puolustuskin on tällä hetkellä oivassa kunnossa, sillä Kärpät pystyivät pitämään kuopiolaiset poissa vaarallisilta maalinteko paikoilta.

Kärppien vahvuus on erikoistilannepelaaminen. Joukkueen ylivoima on Liigan parasta, eikä alivoimassakaan hirveästi aukkoja ole.

KalPan vaikeudet tällä kaudella on nimenomaan ollut vieraskentällä, josta joukkue ei ole hirveästi pystynyt kaivamaan pisteitä. Kuopiolaiset hakevat tähän muutosta Kärppien kustannuksella.

Joukkueen kultakypärä Miikka Pitkänen pelaa tällä hetkellä hienoa kautta, sillä 20 ottelussa hyökkääjä on iskenyt tehopisteet 7+9, millä irtoaa pistepörssistä sija viisi. Ryhmä on saalistanut kuluneella kaudella ainoastaan kolme varsinaisen peliajan voittoa ja peräti kymmenen kertaa pelit ovat päätyneet jatkoajalle tai voittomaalikilpailuun saakka. Sarjataulukon 12. sija ei varmasti tyydytä joukkuetta, ero sarjataulukon kuudenteen sijaan on venynyt jo kahdeksaan pisteeseen.

KalPalta löytyy kuitenkin hyökkääjiä, jotka eivät ole vielä näyttäneet potenttiaaliaan, näitä ovat esimerkiksi hyökkääjät Jaakko Rissanen ja Matti Järvinen. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

KalPa

05.10
KalPa - HIFK
01.10
JYP - KalPa
1 - 4
24.09
Ässät - KalPa
3 - 1

Lukko matkustaa levänneen Ilveksen vieraaksi

Viime kaudella pudotuspelisarjassa kohdanneet Ilves ja Lukko pelaavat ensimmäisen keskinäisen ottelunsa kuluvalla kaudella. Kotiotteluissa mainiosti esiintynyt Ilves pyrkii pitämään paikkansa sarjataulukon kärkipäässä.

Raumalaiset ovat vieneet pudotuspeliottelut mukaan lukien joukkueiden viimeisestä kymmenestä kohtaamisesta nimiinsä kahdeksan ja tätä tilastoa Ilves lähtee parantelemaan kotikentällään. Ilves isännöi Lukkoa viimeisen kerran Hakametsän jäähallissa.

Lukko saapuu Hakametsän lauantai-iltaan kahden ottelun tappioputkessa. Joukkue on hävinnyt kolme ottelua putkeen viimeksi joulukuussa 2019 ja raumalaisten missiona on välttää putken katkeaminen. Ilves on sen sijaan paremmissa asemissa sarjataulukon neljännellä sijalla ja joukkue on hävinnyt viimeisen kymmenen ottelun aikana ainoastaan kolmesti.

Ilveksen kokoonpanosta on edelleen sivussa kapteeni Eemeli Suomi, mutta ratkaisijoita ja onnistumisia on tullut laajalla rintamalla myös ykkösketjun takana. Kokonaisuudessaan pelaaminen näyttää vapautuneemmalta ja rennommalta kuin heikon alkukauden jälkeen.

Vahvoja otteitaan joukkueessa on esittänyt muun muassa Joni Ikonen, joka on iskenyt kolme maalia viimeiseen kahteen peliin. Lisäksi ruotsalaispuolustaja Leo Lööf on lyönyt vahvat näytöt tiskiin ollen pelirohkea ja varma pelaaja. Nuori hyökkääjä Antti Saarela on myös pikkuhiljaa lähestymässä ennätystehojaan, kun ensimmäisen 16 ottelun aikana on syntynyt jo kahdeksan tehopistettä.

Raumalaisten kausi on lähtenyt käyntiin mollivoittoisesti ja joukkue löytyykin vasta sarjataulukon sijalta yhdeksän. Edellisissä otteluissa pelaamisesta on huokunut läpi rentouden puuttuminen ja tehokkuus ei ole ollut toivotulla tasolla. Ottelun sisällä taso on vaihdellut huomattavasti, mikä on johtanut yksilövirheisiin ja ajoittaiseen temmon kadottamiseen.

Nuoret pelaajat ovat nostaneet profiiliaan Sami Päivärinnan ja Oliver Sunin johdolla. Kummatkin hyökkääjät ovat saaneet näytönpaikkansa loukkaantumisten vuoksi ja ajoittain nuorten into on kantanut Lukon hyökkäyspeliä. Tämän vuoksi esimerkiksi Scott Pooleyltä ja Arttu Ilomäeltä odotetaan tulitukea ja tehopisteitä.

Tampereelle on matkaamassa joukko raumalaiskannattajia, joten joukkueet tulevat saamaan lisätukea yleisöstä ja odotettavissa on kuuma lauantai-illan kamppailu, jossa Ilves pyrkii karistamaan pientä kirousta harteiltaan ja Lukko pyrkii palaamaan takaisin voittokantaan ja keräämään tärkeitä pisteitä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

Lukko

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
23.09
Lukko - Pelicans
2 - 1

Porissa kurssin kääntämiseen pyrkivien joukkueiden kohtaaminen

Porin lauantai-illassa mitellään tärkeä kamppailu ajatellen joukkueiden pistesaaliita. Kummatkin joukkueet lähtevät otteluun vakuuttavat voitot allaan.

Ässät on kotonaan ollut sarjan kolmanneksi heikoin joukkue. Se pyrkii kuitenkin muuttamaan kurssiaan myös kotipelien osalta. Ässät on tällä hetkellä neljän ottelun pisteputkessa, mikä on joukkueen pisin tällä kaudella. SaiPalla oli sen sijaan takanaan neljän ottelun tappiollinen putki, kunnes se onnistui eilen tarkan puolustuspelaamisen ansiosta voittamaan Rauman Lukon.

Kotijoukkue Ässät joutui pelaamaan viikon ensimmäisen ottelun Tapparaa vastaan vajaalla kokoonpanolla, mutta eilisessä ottelussa suurin osa vakiopelaajista palasi takaisin kokoonpanoon. Eilisessä ottelussa Jyväskylässä joukkue onnistui laajalla rintamalla ja joukkue onnistui tekemään myös kaksi ylivoimamaalia. Koko joukkueen ykkösketju Eemil Erholtz – Jarno Kärki – Sakari Salminen iskivät kaksi tehopistettä mieheen.

SaiPa onnistui eilisessä ottelussa voittamaan Rauman Lukon tiiviin puolustuskamppailun jälkeen. Koko viisikko puolusti sitoutuneesti ja pelaajat blokkasivat ahkerasti laukauksia. Viimeisenä muurina toimi Niclas Westerholm, joka ehti kiekon tielle 40 kertaa. Oliver Okuliar sai iskettyä itseluottamuksen kannalta tärkeän maalin, mutta sen sijaan Dominik Lakatošin tilanne on vaikea ja mies ei ollut kokoonpanossa Raumalla.

Vaikka Ässien ylivoima ei koko sarjan mittapuulla ole tehokkaimmasta päästä, on SaiPa kuitenkin ottanut Liigassa eniten kahden minuutin rangaistuksia, joten jäähyaitiosta kannattaa pysyä pois. Jos SaiPa pääsee pelaamaan ylivoimalle, saattaa siinä olla iskun paikka, sillä Ässien alivoima on Liigan heikointa ja SaiPan ylivoima sai Lukkoa vastaan kaipaamansa onnistumisen.

Toisena huomioitavana asiana on SaiPan yksilövirheet, joita on selvästi tullut joukkueen otteluissa. Ässät pystyy vahvasti iskemään vastaan paikan saatuaan, joten virheitä pitäisi pystyä välttämään. Ässien joukkueessa kuusi pelaajaa on iskenyt vähintään kymmenen pistettä. SaiPasta löytyy vain yksi kymmenen pisteen pelimies.

Ässille valttikorttina voi olla laajempi kärki, mutta jaloissa painaa varmasti peli Jyväskylässä ja paluumatkan tuoma rasitus. Kokonaisuudessaan ottelusta voidaan odottaa kahden kurssin kääntämiseen pyrkivän joukkueen tiukka puolustuspeli, jossa yksi ottelutapahtuma voi muuttaa koko ottelun suunnan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

05.10
Ässät - Kärpät
24.09
Ässät - KalPa
3 - 1
23.09
Jukurit - Ässät
3 - 0

SaiPa

01.10
SaiPa - Lukko
0 - 3
24.09
JYP - SaiPa
2 - 0

HPK hakee neljän ottelun voittoputkea

HPK kohtaa alakastin mittelössä maaleja ilman tulosta takovan JYPin.

HPK on löytänyt jälleen vireensä pienen notkahduksen jälkeen ja on tällä hetkellä kolmen ottelun voittoputkessa. Kesken kauden päävalmentajaksi tulleen Jarno Pikkaraisen johdolla Kerho voitti heti kolme ottelua putkeen, mutta hävisi sitten taas neljä peräjälkeen.

HPK:n ulkomaalaishankinnat (Michael Joly, Ryan Johnston, Sean Collins, Matt Marcinew, Philippe Cornet ja Mario Grman) ovat pelanneet vaisun alkukauden. Heiltä odotetaan voimakkaampaa esiintuloa, ja osa hankinnoista näyttikin piristymisen merkkejä edellisessä ottelussa Pelicansia vastaan.

Yksittäisiä onnistujia ovat olleen HPK:lla Otto Latvala, joka on ottanut aimoharppauksia kiekollisessa pelissä.

JYP rämpii tappioputkessa ja joukkue löytyy tällä hetkellä sarjataulukossa toiseksi viimeiseltä sijalta tasapisteissä Ässien kanssa. Joukkueen puolustus- ja maalivahtipeli rakoilee tällä hetkellä pahasti, sillä ryhmä on päästänyt omiin Liigassa eniten maaleja (65). Joukkueen ykkösmaalivahti oli alkukaudesta loistovireessä, mutta nyt maaleja selän taakse on lirunut liikaa ja torjuntaprosenttikin on vain 88,89, mutta yksinään häntä ei voi syyttää, sillä puolustuspeli on kokonaisuudeltaan erittäin vajavaista.

Joukkueen vaikeuksiin ei ainakaan helpota se, että kokoonpanosta on pudonnut Joakim Kemell, joka on lääkärin arvion mukaan ulkona tositoimista 3−4 viikkoa. Nuori hyökkääjä on tehnyt 16 ottelussa peräti 12 maalia ja yhteensä 18 tehopistettä.

Myös joukkueen toinen nuori hyökkääjä, Brad Lambert, joutui eilen otsikoihin näytettyään kansainvälistä käsimerkkiä Ässien vaihtoaitioon. Tilanteesta tuomittiin pelirangaistus ja se eteni Liigan kurinpitoon.

Juttua muokattu, 6.11.2021, kello 9:04: Lisätty maininta Lambertin perjantaisesta ulosajosta.

Jukurit hakee juhlaottelulleen voitokasta päätöstä Sportin kustannuksella

Mikkelissä juhlitaan Jukureiden 50-vuotista taivalta, ja samalla kotijoukkue hakee viidettä perättäistä voittoa putkeen.

Jukurit ovat Olli Jokisen johdolla löytäneet hyvän vireen ja ovatkin jo neljän ottelun voittoputkessa, viidesvoitto putkeen olisi seuran uusi ennätys. Viiden ottelun kuntopuntarissa Mikkeliläiset ovat kärkipaikalla.

Jukureiden uusin hankinta Kärpistä 19-vuotias hyökkääjä Aatu Räty oli heti ensimmäisessä ottelussaan liekeissä tehden tehot 1+2=3. Juhlaottelun yleisö odottaa varmasti nuorukaiselta samanlaisia otteita Sporttia vastaan.

Sport on kolmen ottelun vieraskiertueella ja on pystynyt kahdesta ottelusta kaivamaan suurella työmoraalilla viisi pistettä. Keskiviikon ottelussa kaatui TPS maalein 3−2 ja eilen perjantaina HIFK maalein 3−2 jatkoajalla.

Sportin heikkouksena  on ollut viime aikoina maalinteon tehokkuus sekä erikoistilanteet. Joukkue on pystynyt parantamaan alivoimaansa alkukaudesta roimasti, mutta ylivoimassa on vielä paljon parannettavaa. Edelliset ottelut kotkapaidat onkin pystyneet voittamaan täysin työmoraalinsa ansiosta, joukkue pelaa erittäin uhrautuvasti ja tiiviinä viisikkona. Maalivahtikaksikko Niko Hovinen ja Rasmus Reijola ovat olleet molemmat huimassa vireessä ja antaneet joukkueelleen mahdollisuuden voittoihin.

Jukurit ja Sport eivät ole vielä tälläkaudella kohdanneet toisiaan, mutta kahdelta työteliäältä joukkueelta voidaan odottaa vauhdikasta ja värikästä lauantai-illan ottelua.