Liiga-kierros: HPK ja HIFK taistossa suorasta pudotuspelipaikasta, JYP ja Sport keräävät viimeisiä pisteitä

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - HPK, Helsingin jäähallissa, 29. lokakuuta 2018.
Perjantaina Liigasta saadaan nauttia viiden ottelun verran. Monet joukkueet yrittävät vielä vahvistella sijoituksiaan. Kärpät viilettävät muilta kaukana, ja KooKoo ja Ässät pelaavat kunniansa puolesta.

Seuraa Heitä

Malte Strömwall #88 | SKA

Laitahyökkääjä

Teemu Suhonen #4 |

Puolustaja

Lukáš Dostál #1 | AHL

Maalivahti

Markus Nenonen #28 | HPK

Laitahyökkääjä

Jasse Ikonen #80 |

Keskushyökkääjä

Juhamatti Aaltonen #50 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Kasperi Kotkaniemi #40 |

Maalivahti

Aleksi Heponiemi #10 | AHL

Keskushyökkääjä

Hämeenlinnassa otetaan kilpajuoksu kohti kuudetta sijaa

Hämeenlinnassa on odotettavissa tiukka kamppailu Liigan kuuden parhaan joukkoon mahtumisesta. HPK ja HIFK ovat tasapisteissä, ja helsinkiläiset ovat pelanneet yhden ottelun vähemmän. Molemmat haluavat varmasti suoran paikan puolivälieriin, mutta kumman rahkeet riittävät pidemmälle?

HPK aloitti viikon voitokkaasti ottamalla tärkeän voiton TPS:stä tiistaina. Kerho on pelannut vaihtelevasti, keräten kolmesta edellisestä ottelustaan voiton, tappion ja voittomaalikilpailun voiton. 

Loukkaantumiset ovat kiusanneet kokoonpanoa. Maalivahti Emil Larmi kärsii jo toistamiseen loukkaantumisesta, mikä pitää hänet pois noin maaliskuun puoliväliin asti. Torjumisvastuuta on pitänyt kakkosveskari Antti Karjalainen. Maalivahtipeli on selvästi Kerhon kysymysmerkki, ja Larmia varmasti odotetaan takaisin pudotuspeleihin. Myös Niclas Lucenius joutui viime viikolla loukkaantuneiden listalle.

Lohtua HPK on saanut kuitenkin Markus Nenosen paluusta kokoonpanoon. Nenonen on tehnyt kahteen pelaamaansa otteluun tehot 2+2. Nuori Jere Innala on ollut teräksisessä kunnossa viimeisten kymmenen pelin aikana tehoilla 7+3. HPK:n hyökkäyspää on lupaillut hyvää kevättä silmällä pitäen. Puolustuksen kuumin nimi kahden viime pelin aikana on tehoiltaan ollut Jesper Lindgren pistein 1+3.

HIFK:lla on ollut Liigan kärkikuusikkoa vastaan hankaluuksia Jarno Pikkaraisen valmennuskauden aikana, kun taas sarjataulukon häntäpään joukkueet ovat kaatuneet lähes rutiinilla. Pelicansille joukkue hävisi keskiviikkona 3−6.

Sekä HIFK:n että Liigan kuumimpiin pelaajiin kuuluu tällä hetkellä Erik Thorell. Keskiviikkona myös Tommi Santala onnistui pitkästä aikaa. Mielenkiintoinen seurattava on myös Kärpissä aiemmin vaikuttanut Jasse Ikonen.

HIFK joutuu vakavasti pohtimaan puolustustaan, jos se mielii jatkaa pelejään pidemmälle kevääseen. Teemu Eronen on loukkaantuneena, eikä puolustuksella ole vahvaa johtajaa. Maalivahti Atte Engren on pelannut hyvin, mutta maalivahti ei yksinään voi kantaa puolustusta.

Tulosveto

HPK:n liike liikaa HIFK:lle
HIFK:n neljän ottelun voittoputki katkesi keskiviikkona Pelicansia vastaan. Tappio ei ollut kuitenkaan yllätys, sillä helsinkiläiset ovat olleet ongelmissa aktiivisia joukkueita vastaan. Myös HPK:lla on mahdollisuudet aiheuttaa ongelmia helsinkiläisille, sillä joukkue on erityisesti hyökkäysalueella nopea joukkue, joka iskee HIFK:n haparoivaa viisikkopuolustusta vastaan surutta. Liike ja aktiivisuus vaikeuttaa myös HIFK:n pelin avaamista.
3 4
1 2

Jyväskylässä vastakohtien ilta − JYP kaipaa kuumeisesti pistettä, Kärpillä ei ole hätiä mitiä

Jyväskylässä JYP hakee vahvistusta paikalleen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Liigan kovin vastus Kärpät viilettää kärkisijalla kaukana muista.

Keskiviikkona niukasti KalPalle hävinneen JYPin kokeneet pelaajat tuntuvat heräävän peleihin vasta pudotuspelien lähestyessä. Joukkueen peli on ollut ailahtelevaa ja vahvojen avauserien jälkeiset mahalaskut ovat maksaneet joukkueelle pisteitä. Tällä hetkellä joukkue on kiinni viimeisessä paikassa pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Paikka on todennäköinen, muttei täysin varma. Sport on pelannut yhden ottelun vähemmän ja voi perjantaina nousta viiden pisteen päähän.

JYPin vauhti on herättänyt epäilyksiä, eivätkä odotukset Kärppiä vastaan luonnollisesti ole korkeimmat mahdolliset. Robert Rooba ja Julius Nättinen eivät ole hetkeen saaneet peliaikaa, joten nyt voisi olla hetki päästää heidät näyttämään osaamisensa. 

Kärpillä ei ole tässä vaiheessa runkosarjaa enää mitään huolehdittavaa. Nähtäväksi jää, mistä oululaiset kaivavat loppuihin otteluihin motivaation, jos edes kaivavat. Säästelevätkö avainpelaajat itseään tositoimiin? 

Ylistetty Veini Vehviläinen on näyttänyt myös lipsuvia otteita. Neljässä viimeisessä ottelussa kiekko on lipunut selän taakse 13 kertaa. Aleksi Heponiemi puolestaan valittiin vastikään helmikuun kuukauden pelaajaksi 14 pisteellä.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Kärpät

Tällä kaudella

Tulosveto

Kärpät ei hyydy
JYP on tasapainotellut Risto Dufvan aikana hyvien ja huonojen jaksojen välillä. Tällä hetkellä joukkueella on menossa huonompi jakso, kun edellisestä täydestä pistepotista on ehtinyt kulumaan jo viisi ottelua. Helppoa pistepotin kartuttaminen ei ole myöskään perjantaina, kun vastassa on runkosarjan voittava Kärpät. Oululaiset eivät ole runkosarjan varmistumisen jälkeenkään laskenut jalkaa kaasupolkimelta, vaan jatkanut tasaista pistetahtia.
0 1
2 3

Tappara haluaa pitää runkosarjan toisen sijan – taikooko Malte vielä maaleja?

KooKoo on pelannut hienosti viime aikoina. Panosta sillä ei menestykseen enää oikeastaan ole, mutta kannattajien iloksi peli-ilme on säilynyt. Joukkue ei luovuttanut lauantaina HPK:ta vastaan ja otti voittomaalikilpailun jälkeen lopulta yhden pisteen kotiintuomisiksi. 

Kärppien kasvatti Joonas Oden on ollut KooKoon valovoimainen hyökkääjä Malte Strömwallin ja Miikka Pitkäsen ketjussa. Strömwall, joka hieman yllättäen jäi loppukaudeksi Kouvolaan, taistelee yhä runkosarjan maali- ja pistekuninkuudesta. Otteluita Strömwall on pelannut vähemmän, mikä kertoo onnistumisen tasosta.

Puolustus on KooKoolla ollut ailahtelevaa. Nuori maalivahti Oskari Salminen on ollut avainroolissa maalinsuulla ja iso syy hyvään vireeseen.

Tappara taas käy TPS:n kanssa vääntöä Liigan toisesta sijasta. Voitettuaan Ässät keskiviikkona se siirtyi kahden pisteen johtoasemaan turkulaisista. Vahvistusta tälle sijalle haetaan varmasti Kouvolasta.

Kristian Kuusela pitää tänäkin keväänä paikkaansa pistepörssin kärkikastissa. Sinioranssien kapteeni on osoittanut ottavansa tehomiehen paikan, kun Tapparan ruuti on välillä ollut märkää. Läpi kauden Tappara on taistellut tehottomuuden kanssa, mutta pidemmälle mentäessä onnistumisia on tullut laajemmin, kun esimerkiksi Niko Ojamäki on tehtaillut maaleja.

Puolustuspäässä Tapparalla ehdottomasti mielenkiintoisinta antia ovat kesken kauden saapuneet Ben Blood ja Teemu Suhonen. Yksi Tapparan keskeisistä puolustajista, Otso Rantakari, on ollut jo hetken loukkaantuneena.

Maalivahtipeli on myös Tapparan ehdoton kysymysmerkki. Alkukaudesta lähinnä luukkua avannut Niklas Bäckström on saanut nyt vastuuta. On kuitenkin odotettavissa, että Christian Heljanko tulee olemaan pudotuspeleissä ykkösmaalivahti, vaikka onkin ollut ailahteleva.

Tulosveto

Tiivis puolustaminen Tapparan voiton takuu
KooKoo on ollut viime otteluissa vahvassa vireessä, mutta Tapparan kaatamiseen rutiini ei riitä. Kirvesrintojen materiaali on laajempi ja perjantaina torjuntavuoron saanee Ässiä vastaan levännyt Kristian Heljanko, joka on kolmessa viime ottelussa pelannut kaksi nollapeliä ja joutunut antautumaan vain kahdesti. Suurin kiitos menee kauden aikana tiivistyneelle puolustuspelaamiselle, jonka murtamiseen KooKoo ei löydä aseita.
0 1
3 4

Pelicans ja Ilves vahvistelevat asemiaan sarjataulukossa

Pelicans otti tärkeän voiton HIFK:sta keskiviikkona. Voiton taustalla oli hyvin torjunut Juho Olkinuora. Hyökkäys tuntuu lahtelaisilla pelittävän. Keskiviikkona kuusi tehtyä maalia osoittaa laajaa rintamaa. 

Koko kevään ehdottomasti puhutuin hankinta Juhamatti Aaltonen haettiin tekemään tehoja ja niitä hän on myös tehnyt. Aaltosella on toki kaikkien tunnistamat huonot puolensa, sillä puolustusinto on tunnetusti löyhä. Ville Niemisen valmennuksen onnistumisena voidaan pitää jo sitä, että Aaltonen on osoittautunut melko aktiivisiseksi karvaajaksi.

Toinen Pelicansin tähti on toki ollut Oliwer Kaski, joka on hyvin mielenkiintoinen puolustaja. Pelicansilla on riittänyt maalinedustalla röyhkeyttä. Tasaisuutta tekemiseen varmasti vielä haetaan, sillä keskiviikkonakin alku vaati hieman käynnistelyä.

Ilves on jo lunastanut itselleen paikan pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta ja nälkää tupsukorvilla kyllä riittää pidemmällekin. Viimeksi lauantaina pelannut joukkue kävi parin sadan kannattajansa kanssa Helsingissä, mutta palasi takaisin pisteittä.

Ilves on vakuuttanut monet tällä kaudella nuorella joukkueellaan ja energisellä hyökkäyksellä. Tähtiä, kuten Arttu Ruotsalainen ja Teemu Lepaus, on syttynyt kirkkaiksi. Samalla yllättävällä energialla joukkue voi pärjätä pitkällekin. Ongelmiksi saattavat koitua puolustus ja erikoistilannepelaaminen. Alivoimaa on petrattu, mutta silti se herättää epäilyksiä.

Ilveksen maalivahtitilannekin on mielenkiintoinen. Riku Helenius torjui lähes koko runkosarjan ykkösmaalivahtina. Hetki sitten hankittu tšekkivahti Lukáš Dostál on kuitenkin ottanut tämän aseman tukevasti haltuunsa.

Tulosveto

Pelicans jatkaa ilotulitusta
Pelicans on viiden ottelun pisteputkessa ja vastaavan jakson kuntopuntarin kärjessä. Maaleja lahtelaiset ovat tehneet jaksolla kaikkiaan 28, yhdeksän enemmän kuin toiseksi eniten tehnyt Tappara. Ilveksen maalivahtipelin ongelmat ovat hälvenneet Dostalin tulon myötä, mutta viisikkopuolustuksessa on edelleen ajoittaisia vaikeuksia, johon liekeissä oleva Pelicans pystyy iskemään. Vastapainona Pelicansin oman alueen pelaaminen on jättänyt viime otteluissa runsaasti toivomisen varaa.
5 6
2 3

Sportin ja Ässien yhteinen viikonloppu alkaa – vaasalaisten on pakko voittaa pitääkseen haaveet jatkosta yllä

Sportilla on vielä teoreettiset mahdollisuudet päästä kymmenen parhaan joukkoon. Se kuitenkin vaatii puhdasta peliä, kun joukkue kohtaa Ässät back-to-back -peleissä perjantaina ja lauantaina. Ässät eivät muuta voi kuin pelata runkosarjansa täysillä loppuun ja nostaa katseensa kohti ensi kautta.

Sportilla on ollut viikon huili peleistä. Viime perjantaina se hävisi tiukasti 1−2 SaiPalle, jonka puolustus oli liian vahva rikottavaksi. 

Ässiä vastaan ei ole varaa löysäillä. Sportin pelaajien on nyt nostettava tasoa ja tultava esille. Mahdollisia tekijöitä siihen riittää. Toni Kallela on pelannut vakuuttavasti, ja Joel Kiviranta on herännyt kun sitä on vaadittu. Muun muassa William Rapuzzilta, Roope Talajalta ja Tony Sundilta pitäisi saada tehoja. Maalivahti Sami Aittokallio on torjunut mainiosti.

Ässät voivat lohduttautua hyvillä pelaajakehityksillään. 18-vuotias Otto Kivenmäki on kerännyt hyvän pistetilin viime peleistä. Samoin kultakypärä Peter Tiivola pelaa vahvaa jaksoa. Kasperi Kotkaniemi saa maalilla tärkeää kokemusta. Sportia vastaan joukkue voi lähteä hakemaan kauden viimeisiä voitonhetkiä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

06.08
Sport - SaiPa
06.08
TPS - Sport
13.04
HIFK - Sport
4 - 0

Ässät

06.08
Lukko - Ässät
06.08
Ässät - KooKoo
13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2

Tällä kaudella

Tulosveto

Yli-innokas hyökkäys näkyy tulostaululla
Sekä Ässät että Sport on jo käytännössä ulkona pudotuspelitaistosta. Kymmenen viime pelin otannalla vastakkain ovat kaksi eniten maaleja päästänyttä joukkuetta. Kun pudotuspelihaaveet ovat mennyttä, kumpikin joukkue pääsee pelaamaan paineettomasti ja kummallakin joukkueella se on näkynyt yli-innokkuutena hyökkäyspelissä, joten maalimäärät voivat nousta korkeiksi. Materiaalin puolesta Sport on kotikentällään selvä ennakkosuosikki.
4 5
2 3