Liiga-kierros: HPK hamuaa kohti pudotuspelipaikkaa, Kärpät kohti kärkikahinoita

LIIGA / Kierrosennakko
HPK - Kärpät, Liiga 1.10.2020, Pohjantähti Areena, Hämeenlinna.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Keskiviikon Liiga-kierroksella kamppaillaan erittäin tärkeistä pisteistä pudotuspeliviivojen molemmin puolin.

Seuraa Heitä

Aleksi Saarela #87 | Lukko

Laitahyökkääjä

Laadukkaasta laukauksestaan tunnettu hyökkääjä on tehnyt tämän vuoden puolella pelatuissa otteluissa ainoastaan kaksi maalia. Heiluuko verkko Kuopion huippuottelussa?

Santeri Virtanen #15 | Ilves

Keskushyökkääjä

SaiPassa viime kaudet pelannut tunnollinen hyökkääjä onnistui maalinteossaan heti ensimmäisessä ottelussaan uuden joukkueensa Ilveksen riveissä. Paluu Kisapuistoon on varmasti jännittävä hetki nuorelle pelaajalle.

Juuso Ikonen #61 | HPK

Laitahyökkääjä

Mikäli HPK:n − ja koko sarjan − dominoiva pistenikkari Petri Kontiola on poissa keskiviikon ottelun pelaavasta kokoonpanosta, Juuso Ikosen vastuu pisteidenteosta kasvaa jättimäisiin sfääreihin. HPK:n haaveet pudotuspelipaikasta ovat vielä hengissä, mutta joukkue tarvitsee maaleja ja ylivoimatehoja myös hyökkäyspelin adjutanteiltaan.

Kierroksen huippuottelussa kohtaavat KalPan betoninen puolustus ja maalihanojaan availlut Lukko

Kuopion illassa kohtaavat kaksi joukkuetta Liigan kuntopuntarin huipulta.

KalPa on ollut viime viikkoina pirteässä vireessä ja noussut vaivihkaa kamppailemaan runkosarjan kärjen tuntumaan. Kuopiolaisten menestyksen salaisuus on ollut tiiviissä puolustuspelissä, jonka on kruunannut onnistunut maalivahtipelaaminen. KalPan maalilla ovat loistaneet Matěj Tomek ja Henrik Tikkanen.

Kuudessa edeltävässä ottelussa KalPa on päästänyt ainoastaan neljä maalia, mutta toisaalta joukkue on tehnytkin vain yhdeksän maalia näissä otteluissa. Tasaiset ja niukat ottelut ovat kuitenkin kantaneet hedelmää kuopiolaisten voitettua neljä ottelua putkeen ennen tiistaista maalitonta kotitappiota JYPiä vastaan. KalPa loi JYPiä vastaan riittävästi maalipaikkoja ja yleisesti ottaen piti ottelua hallussaan, mutta Markus Ruusun 32 torjunnan nollapeli esti voittohaaveet.

Keskiviikon koitokseen KalPa lähtee mielenkiintoisista asemista, sillä joukkue on esiintynyt tällä kaudella kiitettävästi Lukko vastaan. Kolmessa aiemmassa ottelussa KalPa on voittanut kaksi ja hävitessäänkin ansainnut yhden pisteen.

Vaikka Lukon kohdalla tuntuukin liioittelulta puhua ailahtelevista peliotteista, niin eipä asiaa voi sanoa juuri selkeämmin. Siinä missä raumalaiset johtavat sarjaa edelleen selkeästi, on joukkueen viime aikojen pelaamisessa ollut nähtävissä yllättäviä heikkouksia. Joukkue on päästänyt yksittäisissä otteluissa epätavallisen paljon maaleja, minkä lisäksi suoritustaso otteluiden sisällä on ollut epätasaista.

Selkein osasyyllinen tähän on ollut koronatartuntojen ja -karanteenien pakottamat kokoonpanomuutokset. Päävalmentaja Pekka Virta pysyttelee vieläkin pakon sanelemana poissa vaihtoaitioista, mutta pelaajapuolelta raumalaiset ovat saaneet hyviä uutisia. Puolustajat Lukáš Klok ja Vili Saarijärvi ovat vihdoin palanneet takaisin pelaavaan kokoonpanoon, minkä myötä Lukon puolustus on poikkeuksellisen nimekäs ja lavea laadultaan.

Raumalaisten tämän kauden Kuopion kirouksen murtumisen puolesta puhuu se, että joukkue höykytti Jukureita edeltävällä kierroksella. Viiden eri maalintekijän joukossa oli muun muassa Julius Mattila, jonka edeltävä maali nähtiin marraskuussa. Sen sijaan Aleksi Saarelan maalihanojen kunnollista avautumista tämän vuoden otteluissa odotellaan vieläkin.

Lukolla on riittävästi leveyttä hyökkäyksessä, mistä kielii myös se, että alaketjujen luottohyökkääjät Heikki Liedes, Mikko Petman ja Jonne Tammela esiintyvät tasaisen laadukkaasti illasta toiseen.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
10.04
Sport - KalPa
3 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

Lukko

Riittääkö HPK:n tulivoima nujertamaan nousuvireisen Kärpät?

HPK pyrkii jatkamaan kovaa virettään, vaikka se kärsii merkittävistä poissaoloista.

Kotijoukkue Kärppien kausi alkoi yskähdellen, mutta tammi-helmikuun vaihteessa joukkue löysi täysin uuden vaihteen ja aloitti rakettimaisen nousun kohti ylempää keskikastia.

Viimeisimmän 17 ottelun aikana Kärpät on jäänyt pisteittä ainoastaan kolmesti. Näistä kaksi tappiota nähtiin viime viikolla myös kovavireisiä joukkueita, KalPaa ja HIFK:ta, vastaan. Joukkue voitti kaksi edellistä kotikentällään pelaamaansa ottelua maalierolla 7−1, joten nälkäimen kärppälauma lähtee otteluun erinomaisessa vireessä.

Kotijoukkueen maalitalkoissa on nähty tuttuja nimiä Jussi Jokisesta ja Cody Kunykista lähtien. Samalla myös puolustuspää on tiivistynyt mallikkaaseen kuntoon, joten kotijoukkueella tuntuu olevan parhaimmillaan kauden lähestyessä huipennustaan. Myös maalivahti Patrik Rybárin vire on ollut mainio viime aikoina.

HPK jahtaa tiukasti viimeistä pudotuspelipaikkaa synkeän syksyn jälkeen. Viimeisen kahdeksan ottelun aikana joukkue on voittanut kuusi ottelua eikä ole jäänyt kertaakaan pisteittä.

Vierasjoukkueen riveistä uupuu varmuudella Henri Kanninen ja Tommi Tikka. Sen sijaan Liigan pistepörssin kärki Petri Kontiolan pelikuntoa tarkastellaan päivä kerrallaan.

Jotta vieraat voisivat toivoa menestystä illan ottelussa, olisi kiitettävän tehokkaan ylivoiman kylvettävä tuhojaan myös Raksilassa.

Kuka tekisi KooKoon maalit?

KooKoo koittaa katkaista perin synkeäksi äitynyttä tappioputkeen HIFK:lle hävinneen Tapparan kustannuksella. Ottelussa huomio kiinnittyy molempien joukkueiden takkuilleeseen kiekolliseen pelaamiseen ja Joona Voutilaisen suorittamiseen ykkösmaalivahdin asemassa.

KooKoo on taantunut viiden ottelun tappioputkeen, minkä myötä paikka kuuden joukossa on karannut miltei tavoittamattomiin. Edellisiltana kouvolalaisten tupaan tuprutti lisää lunta, kun Ilves tuli ensiksi tasoihin ottelun loppuhetkillä ja nousi lopulta voittoon jatkoajalla.

KooKoo onnistui Ilvestä vastaan puolustustamaan vieraansa etäälle parhailta maalintekopaikoilta, mutta vastaavasti vain yksi tehty maali on turhan vaatimaton saldo. Tiiviin puolustuksen lisäksi joukkue tarvitsee lisää tehoja kyvykkäältä hyökkäykseltään.

Kouvolalaisten tulevaisuuden menestyshaaveet muuttuivat kertaiskusta entistä epävarmemmiksi viikonlopun ottelussa KalPaa vastaan, jossa Kai Kantolan törmäys KooKoon ykkösmaalivahti Victor Brattströmiin aiheutti ruotsalaiselle määrittelemättömän mittaisen pakkolevon. Joona Voutilaisen harteille kasaantuu siten suuri vastuu joukkueen menestyksestä myös keskiviikkona.

Tappara sen sijaan kamppailee kärkisijoista erittäin tiukassa kärkikuusikossa. Ottelu Kouvolassa auttaisi tamperelaisia pitämään Kärpät sarjataulukossa takana seitsemännellä sijalla. Toisaalta Tappara hätyyttelisi runkosarjan neljättä sijaa kolmen pisteen voitolla.

Edeltävä ottelu Helsingissä päättyi maalin tappioon, mutta Tapparan kannalta oli huolestuttavaa, että se oli miltei koko ottelun potkun verran jäljessä HIFK:ta. Erityisesti joukkueen hyökkäys ja ylivoimapelaaminen jättivät toivomisen varaa.

Osa Tapparan hyökkäyspelaamisen ongelmista selittyy sillä, että se pelasi ottelun ilman Kristian Kuuselaa. Sen sijaan Anton Levtchi ja Kristian Tanus esiintyivät pirteästi. Näiden lisäksi myös aina luotettava Jukka Peltola sekä taitava Maksim Matushkin olivat oivalla pelipäällä. Heiltä odotetaan panosta myös keskiviikkona.

Lue lisää: Ikävä tilanne Kouvolassa: KooKoon ykkösmaalivahti Brattström ambulanssilla sairaalaan

Tilastot

Ilves hakee kruunua Kaakon-kierrokselleen, SaiPa janoaa voittoa

SaiPa on juhlinut voittoa kotikentällään viimeksi 5.2.2021. Karttuuko lappeenrantalaisten pistetili siirtotakarajalla vahvistuneen Ilveksen kustannuksella?

SaiPan viime aikojen otteet ovat olleet tuloksellisesti mollivoittoisia. Joukkue hävisi tiistain kierroksella Turussa jatkoajalla, minkä myötä SaiPan tappioputki venähti jo kahdeksan ottelun mittaiseksi. Viimeiseen pudotuspelipaikkaan on matkaa 13 pistettä ja otteluita lappeenrantalaisilla on jälkellä 15.

SaiPan edeltävän illan ottelu Turussa oli molempien joukkueiden osalta kuriton ja tehoton. Lappeenrantalaisten tehottomuus niin tasakentin kuin erityisesti ylivoimalla on ollut yksi joukkueen akilleen kantapäistä. Joukkueen puolustus ja Niclas Westerholmin torjunnat ovat tarjonneet monena iltana mahdollisuuden voittoon, mutta Liiga-ottelua voitetaan vain harvoin maalilla tai kahdella.

Ilvestä vastaan kaivataan siis lisää onnistumisia hyökkääjille, joiden joukosta kenenkään vire ei ole tällä hetkellä tulikuuma. SaiPa sai siirtotakarajalla riveihinsä mieluisan paluumuuttajan, Sam Lofquistin, mutta yksin hänen vastuulleen ei voi jättää maalintekoa.

Puolustaja Simo-Pekka Riikola ajettiin ulos kesken TPS-ottelun selkään kohdistuneen taklauksen takia. Se, että koituuko taklauksesta lisärangaistusta, selviää keskiviikkona.

Myös vierasjoukkue Ilves kärsii ongelmista kiekollisessa pelissään. Ottelussa KooKoota vastaan tamperelaisten hyökkäyspeli ontui tasakentin, eikä reittejä laidoilta laadukkaille maalintekosektoreille ollut helppo löytää. Tämän lisäksi myös ylivomapelaamisesta puuttui viimeinen särmä.

Ilveksen lähtötilanne otteluun on kuitenkin selkeästi myönteisempi kuin kotijoukkueen: Ilves on voittanut kolme viimeisintä otteluaan ja on siten löytämässä jälleen voittavaa virettä pitkän tappiollisen vaiheen jälkeen. Erityisesti viime viikon selkeät voitot Tapparasta ja JYPistä lupaavat parempaa runkosarjan loppuhuipennukseen.

KooKoota vastaan debytoi kaksi uutta Ilves-pelaajaa. Adam Rockwoodin pelaaminen etsi vielä uomiaan, mutta maajoukkuepelien jälkeisestä koronakaranteenista vapautunut Santeri Virtanen puolestaan onnistui heti ensimmäisessä ottelussaan. Virtanen aloitti ottelun laitahyökkääjän paikalta, mutta siirtyi kolmanteen erään keskushyökkääjäksi. Hyökkääjän ilta kruunautui voittomaaliin jatkoajalla.

Lue lisää: Simo-Pekka Riikola passitettiin suihkuun selästä taklaamisesta − TPS tasoitti siirretyn rangaistuksen aikana

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Ilves

15.04
KooKoo - Ilves
06.04
Sport - Ilves
0 - 4