Liiga-kierros: HIFK:n tähdet etsivät tehojaan, Jukurit kaahaa Kouvolassa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Liigan puolivälierät saavat jatkoa kolmen ottelun kierroksella. Turussa tylysti nollattu HIFK etsii tehojaan kotonaan, kun taas Jukurit hakee sarjan avausvoittoaan Kouvolasta.

Seuraa Heitä

Juuso Pärssinen #13 | Nashville

Keskushyökkääjä

Pärssinen teki räväkän paluun kaukaloihin ja oli ottelun ytimessä. Hyökkääjä on myös tiistain ottelussa suuressa roolissa.

Olli Palola #79 | HIFK

Laitahyökkääjä

Palola oli pitkään sivussa tositoimista, mutta karu totuus on, että maalitykin maineessa oleva hyökkääjä on osunut putkien väliin viimeksi 14.1. HIFK tarvitsee kipeästi maaleja, ja paine Palolan harteilla kasvaa ottelu ottelulta.

Ärsytetty Lukko jahtaa sarjan avausvoittoa kotonaan

Monivaiheinen Tapparan ja Lukon ensimmäinen kamppailu tarjosi nyrkkihippasia, kahdeksan maalia sekä keskustelua hylätystä maalista. Nyt karavaani siirtyy Raumalle, jossa kotijoukkue pyrkii nappaamaan sarjan avausvoiton.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen päättyi maanantaina Tapparan kotivoittoon lukemin 5–3. Lukko iski ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kaksi täysiosumaa, mutta Tappara nousi rinnalle ja ohi rutiininomaisesti.

Joukkueiden erikoistilannepelaamisessa on selkeä ero, mikä näkyi myös Tampereella. Ensimmäisen kohtaamisen myötä Lukon maaliton ylivoimaputki kasvoi yhdeksän ottelun mittaiseksi ja alivoimassakin on parannettavaa, sillä Tappara iski eilen ylivoimamaalin Lukon verkkoon. Sen sijaan positiivista signaalia raumalaisille antoivat aloitusvoitot sekä ajoittainen Tapparan puolustuksen murtaminen. Lisäksi joukkue oli kurinalaisempi kuin runkosarjan loppuhetkillä.

Tamperelaisista peräti 14 pelaajaa pääsi pisteille, joten maalinteko ei ollut vain yhden pelaajan niskoilla. Pelitauko näkyi Tapparan otteissa ensimmäisen erän jälkeen, mutta ottelun edetessä koneet alkoivat pyörimään ja pisteiden jakaantuminen tasaisesti antaa heti itseluottamusta useammalle pelaajalle.

Pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Lukon päävalmentaja Marko Virtanen oli vähäsanainen, ja pettymys paistoi odotetusti kasvoilta. Virtanen kuitenkin korosti, että seuraava ottelu on edessä välittömästi, joten revanssihenki on päällä.

– Tietenkin tappio aina harmittaa, sehän on ihan selvä. Ennakkoluuloton lähtö meiltä, mutta Tappara oli erittäin vahva toisessa erässä ja meni johtoon siinä. Huomenna yritetään uudestaan. 

Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola kuvaili ottelua runsaammin ja oman joukkueen voitosta huolimatta kehujen kohteena oli myös vastustaja.

– Lukolla oli vahva alku ja tiedostettiin, että heillä on hyvä pelirytmi päällä. Ei se alku ollut pelkästään meidän huonoutta, vaan myös Lukon hyvyyttä. Pienet marginaalit ja asiat ratkaisee, tänään onnistuttiin maaleja iskemään enemmän.

– Kova kapina on Raumalla edessä, kuten viimeksikin. Välillä oltiin siellä helisemässä, mutta maaleja sielläkin tehtiin paljon. Nämä on yleisölle viihdyttäviä pelejä, Tapola totesi.

Joukkueet kohtasivat runkosarjan puitteissa Raumalla reilu viikko sitten. Tuolloin joukkueet iskivät maaleja tasatahtiin, ja lopulta Tappara oli vahvempi lukemin 5–4, joten maaleja saattaa Tapolankin sanoin olla luvassa myös tiistaina. 

Karstan koneistaan karistanut Jukurit saa revanssimahdollisuuden KooKoon vieraana

Jukurien ja KooKoon välisen pudotuspelisarjan toisessa ottelussa nähdään pikainen uusinta maanantain vauhdikkaalle ottelulle.

Jukurit pelasi maanantaina seurahistoriansa ensimmäisen pudotuspeliottelun Liiga-kaukaloissa. Ottelu oli vauhdikas koitos, jossa peli aaltoili päädystä toiseen. Ensimmäinen voitto kirjattiin kuitenkin vierasjoukkue KooKoolle.

KooKoo aloitti pudotuspelit ensimmäisen kierroksen otteluilla Pelicansia vastaan, kun taas Jukurit pelasi edeltävän kerran liki viikkoa aiemmin runkosarjan päätöskierroksella. Tästä huolimatta kummankaan joukkueen päävalmentaja ei halunnut korostaa poikkeavia lähtökohtia oletusarvoisesti tasaiseen sarjaan.

– Paljon jäi vajaaksi ja paljon jäi piippuun kyllä, Jukurien Olli Jokinen purki tyynesti pettymystään ottelun jälkeen.

Pitkän harjoittelutauon lisäksi Jokinen muistutti joukkueensa rakenteesta ja tietystä kokemuksen puutteesta.

– Meidänkin kopissa on kuitenkin aika monta pelaajaa, joille tämä on ensimmäinen kerta, kun pudotuspelejä pääsee haistelemaan. Pieni hermostuminen näkyi syöttämisessä ja syöttämisen laadussa. Sellaiset jutut, joiden takia me olemme tähän asti päässeet, jäivät vähän uupumaan. Yritetään saada huomenna niitä näkyviin.

KooKoon Olli Salo oli sen sijaan hyvillä mielin kouvolalaisten otettua iso voitto vieraskentältä heti avausottelussa.

– Kaikki me ollaan hereillä tässä vaiheessa ja aurinko paistaa. Pelattiin hyvä ja kova sarja ja Jukurit sai harjoitella. Uskon, että Jukurit oli ihan valmiina siihen peliin.

Pelillisesti ottelu oli tasainen ja vauhdikas. KooKoo pääsi tosin hyödyntämään Jukurien hetkelliset haparoinnit suoraviivaisten hyökkäysten muodossa, mutta maalilukemat säilyivät kuitenkin tasaisina.

Tiistain kamppailussa KooKoolla on mahdollisuus kasata lisää paineita runkosarjan toiseksi sijoittuneelle joukkueelle. Mikäli Jukurit ei kohenna peliään, sarja kääntyy nopeasti KooKoon suuntaan. Jokinen myöntää selväsanaisesti asiat, joiden parissa Jukurit pitää tehdä parempaa työtä.

– Me annoimme normaalia enemmän maalipaikkoja kahdessa erässä kuin viime aikoina. Meillä jäi kaikki tekeminen vähän vajaaksi ja ehkä siinä oli KooKoon hyvyyttäkin mukana. Nyt tiedetään, millä tasolla KooKoo pelaa.

KooKoo sen sijaan pääsee leveässä kotikaukalossaan pelaamaan itselleen sopivaa peliä. Maanantaina kouvolalaiset onnistuivat tyrehdyttämään Jukurien vaarallisen suunnanmuutospelaamisen, mikä on varmasti tavoitteena myös tiistaina.

– Tiedetään, että Jukurit on erittäin hyvä joukkue kääntämään. He eivät saaneet tänään sitä omaa kääntöpeliään toimimaan ehkä niin kuin olisivat itse halunneet. Siihen olen tyytyväinen, Salo totesi ensimmäisen osaottelun jälkitunnelmissa.

KooKoolla on nyt valta-asema vielä nuoressa sarjassa. Toinen otteluvoitto vaatii jälleen nälkäistä pelaamista sekä ripauksen malttia kiekollisessa pelaamisessa. Jukurit on osoittanut olevansa kiitettävän tehokas joukkue, mikäli se saa juonen päästä kiinni.

HIFK etsii kadonneita tehoja

HIFK:n ja TPS:n välinen puolivälieräsarja siirtyy entisestä pääkaupungista nykyiseen. 2-0- lukemin avausottelun voittanut TPS johtaa ottelusarjaa, HIFK metsästää vielä ensimmäistä maalia.

TPS on pelannut läpi kauden oman puolustuspelin kautta, joten vähämaalinen sarja-avaus ei tullut yllätyksenä. HIFK:lla oli oma etsikkoaikansa ottelun avauserässä, mutta toiseen erään tultaessa TPS otti vahvemmin keskialuetta haltuunsa, mikä osaltaan tyrehdytti vieraiden muutenkin yskinyttä hyökkäyspeliä.

HIFK sai vielä otteen pelistä ja pääsi hakemaan kavennusta kolmannessa erässä, mutta tolppaa lähemmäs joukkue ei maalintekoa päässyt.

− Ottelu oli odotetunlainen ja meille hyvä opetus. Tämä oli pudotuspelikiekkoa ja maalit ovat tiukassa. Maalinteko ja maalille meneminen ei ollut sitä mitä haluttiin, kertasi HIFK:n kapteeni Teemu Tallberg ottelua seuran kotisivuilla.

− Pelissä oli erilainen rytmi kuin normaalisti. Tuli paljon hitaita lähtöjä ja sitä kautta emme päässeet omiin vahvuuksimme eli nopeaan lähtöpeliin ja sitä kautta kiekossa pysymiseen hyökkäysalueella.

Tällä hetkellä HIFK on joukkueista se, jonka täytyy löytää peliinsä uusia vivahteita, sillä TPS pakottaa helsinkiläiset pois omalta mukavuusalueeltaan. Keskeiseen asemaan näyttää nousevan keskialue.

Sunnuntaina HIFK lähti ottelun edetessä mukaan TPS:n peliin. HIFK on ollut parhaimmillaan, kun se on karvannut rohkeasti kahdella pelaajalla syvältä vastustajan alueelta ja pakottanut kiekonriistot jo hyökkäysalueella. Sunnuntaina joukkue jätti parhaan avunsa käyttämättä ja vetäytyi keskialueelle odottamaan turkulaisten lähtöä.

Leveä hyökkäysmateriaali ja tasainen peluutus antaisi joukkueelle mahdollisuuden toteuttaa työteliästä pelitapaa, vaikka se avaisikin ajoittain paikkoja myös vastustajalle. Maalinestokilpailussa TPS on joukkueista vahvempi, mutta maalintekokilpailussa etu siirtyy HIFK:lle. 

Hitaat lähdöt korostavat myös puolustajien merkitystä. Johan Motinin ja Joonas Lyytisen poissaolot näkyvät juuri avauspelaamisessa. Kun TPS ottaa keskialueen pelaamisellaan vauhdin pois HIFK:n avauksista, esimerkiksi puolustajaparin Miro Karjalainen - Tobias Winberg rajallisuus kiekollisessa pelissä korostuu. Kaksikko olikin sunnuntain ottelussa useampaan otteeseen pulassa joutuen roiskimaan kiekkoa hallitsemattomasti vastustajien haltuun.