Liiga-kierros: HIFK:n kotitaika koetuksella, Kärpät ryöstöretkellä Jyväskylässä

LIIGA / Kierrosennakko
Tämä maali jäi viimeiseksi Nordiksella torstai-iltana.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Kolmen ottelun Liiga-kierros tarjoaa kolme ottelua eri lähtökohdista. JYP hakee kauden ensimmäistä kolmen pisteen kotivoittoaan, Lukko puolestaan vakautta tolppien väliin.

CHL:ssa pettyneet palaavat Liiga-arkeen

Kotikaukalossaan kova HIFK ja vieraissa vahvasti esiintynyt TPS iskevät yhteen Helsingissä. Historia antaa odottaa tasaista peliä, josta voittajana poistuu punapaitainen joukkue.

Tiistaina pelattu CHL:n alkulohkojen viides kierros teki HIFK:n asemasta lohkossaan tukalan, vaikka sillä sopivan ristiinpeluun myötä on edelleenkin ohut oljenkorsi pudotuspelipaikkaan. TPS:n jatkomahdollisuudet olivat mennyttä jo neljännen kierroksen jäljiltä, mutta se kairasi silti rutiinivoiton valkovenäläisestä Junost Minskistä. 

Liigasta kummallakin joukkueella on allaan voitto. HIFK päätti tappioputkensa torstaina kotonaan kaatamalla Jukurit 4-3. TPS puolestaan päihitti perjantaina siipirikkoisen SaiPan selvin 3-0-luvuin.

HIFK lähtee otteluun suojelemaan kotitaikaansa. Punanutut eivät ole jääneet tällä kaudella kertaakaan pisteittä Nordenskiöldinkadulla pelatussa Liiga-ottelussa. TPS:n vieraskunto on puolestaan yhtäläisen väkevä: mustavalkoisten ensimmäinen vierastappio nähtiin vasta viime viikolla Porissa, sekin jatkoajan jälkeen. 

Kahden mestarisuosikin kohtaaminen antaa odottaa laadukasta ja kukaties viihdyttävääkin kamppailua, joka on lopulta maalin peli. Yhtä lokakuista tilastopoikkeamaa lukuun ottamatta tämä oli joukkueiden keskinäisten otteluiden kuva viime kaudelta. Kaikki ottelut tosin kirjattiin lopulta helsinkiläisten nimiin pisteiden jakautuessa 11-1. Kauden viides kohtaaminen oli samalla pronssiottelu, jonka vei jatkoerien jälkeen – jälleen kerran – HIFK.

On vielä epäselvää, pelaako Junost Minsk -ottelun kesken jättänyt Oula Palve Helsingissä. TPS:n tehokkain hyökkääjä pistekeskiarvolla mitaten on ollut oleellinen kulmakivi joukkueen lennokkaassa alkusyksyssä. HIFK:sta mielenkiintoista seurattavaa ovat ennen muuta nuoret hurjat Niklas Nordgren ja Anton Lundell, jotka nousivat Jukurien kaadossa ratkaisurooleihin: Lundell vastasi 3-3-tasoituksesta ja Nordgren voittomaalista. 

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

20.01
HIFK - Jukurit
4 - 0
16.01
HIFK - KalPa
3 - 5
08.01
HIFK - JYP
3 - 2

TPS

22.01
Kärpät - TPS
1 - 2

Tulosveto

Ylitöitä on tarjolla Helsinkiin
HIFK:n alkukauden voittokulku on hieman hyytynyt, mikä johtuu maalinteon tehokkuuden heikentymisestä. Samaan aikaan puolustuspeliä ei ole saatu ruuvattua kovin paljoa paremmaksi. TPS:n puolella meno on ollut vahvaa, ja tilastojen perusteella ainakin hyökkäyssuuntaan vielä parempaan olisi varaa. Asetelmia tasoittaa HIFK:n kahdeksan ottelun voittoputki turkulaisia vastan, ja näistäkin voitoista kuusi on tullut maalin erolla. Yksi jatkoaikaottelu lisää ei siis olisi yllätys.
2 3
2 3

JYP ailahtelee, Kärpillä lentokeli

Jyväskylässä kohtaavat kaksi eri suuntiin matkalla olevaa joukkuetta. Ottelussa vastakkain ovat myös sarjan paras alivoima ja ylivoima.

Hippokselle saapuu kivikovassa tuloskunnossa viilettävä vierasjoukkue. Kärpät lähtee otteluun seitsemän puhtaan voiton putkessa. Viimeisimpänä tiistain CHL-kierros toi 3-2-voiton tsekkiläisestä Mountfieldistä, Liigassa kaatui viimeksi Ässät musertavin luvuin 7-2.

Avauskierrosten takeltelun jälkeen Mika Pyörälän rinnalle on alkanut nousta muita vastuunkantajia. Jopa pistepörssin kärkeen povattu Ville Leskinen paketoi lauantaina Ässät ensimmäisen puolituntisen aikana kolmella maalillaan, ja nuori Aleksi Heponiemi on ulosmittaamassa potentiaaliaan piste per peli -tahtia hipoen. Piristyneen tuloksenteon ohella oma pää on myös tilkitty huolella: Veini Vehviläisen päästettyjen maalien keskiarvo 1,24 on sarjan kovin noteeraus. Sitä on myös joukkueen alivoimaprosentti 91,67.

Kotijoukkue JYPin kurssi on melkoisesti erilainen Kärppiin nähden. Pisteitä karttuu tasaisesti, muttei sellaisia määriä, että sillä haviteltaisiin kotietuun oikeuttavia sijoituksia. Kymmenen pelatun ottelun jälkeen joukkue metsästää edelleen ensimmäistä kolmen pisteen kotivoittoaan.

Hyökkäys on JYPin osa-alueista parhaassa hapessa. Paikat käytetään pääsääntöisesti tehokkaasti, ja JYP onkin viime Liiga-peleissään tehnyt tasaisesti kaksi tai kolme maalia varsinaisella peliajalla. Sen pitäisi lähtökohtaisesti riittää jo pitkälle. Tiistain CHL-ottelu Luganossa ei kuitenkaan noudatellut tätä kaavaa.

Murheenkryyni löytyy kuitenkin peräpäästä. Joukkueen uutta puolustussapluunaa harjoitellaan vielä, mikä näkyy yksilövirheinä ja ajoittaisena kyvyttömyytenä tehdä hyviä ratkaisuja nopeasti. JYPin pelaaminen ei nykykuosissaan tuota useinkaan riittävästi maalipaikkoja, mikä asettaa hyökkäyspelille entistä kovemman tuloksentekovaateen. Siihen on kuitenkin vastattu toistaiseksi hyvin, mistä kertoo sarjan kovin ylivoimaprosentti 28,95.

Siinä missä Kärpät on pelisuoritteiltaan varsin tasalaatuinen ja kaikessa luonnonlapsi-henkisyydessään kurinalainen, JYPin fokus heittelehtii pelien sisällä. Lauantain kotiottelussa vierasjoukkue Tappara laskettiin ensin 3-1-johtoon, mutta David Tomasekin maaleilla JYP venyi voittomaalikilpailuun lopulta voittaen ottelun. 

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

22.01
JYP - KalPa
1 - 2 VL
20.01
JYP - Ässät
4 - 3
09.01
JYP - Lukko
0 - 2

Kärpät

26.01
HPK - Kärpät
22.01
Kärpät - TPS
1 - 2
19.01
Kärpät - KalPa
1 - 4

Tällä kaudella

Tulosveto

Kärpät hyödyntää ennakkosuosikin aseman
JYP oli hallitsevalle mestarille viime vuonna melkoinen kanto kaskessa, kun Kärpät nappasi neljästä kohtaamisesta vain yhden voiton. Nyt joukkueet lähtevät varsin uusista asetelmista, sillä Kärpät on selvästi liigan kovakuntoisin joukkue, kun taas JYP ailahtelee pahasti. 60 minuutin eheys sekä maalinteon tehokkuus ovat oululaisilla selvästi paremmalla mallilla, mitkä tuovat voiton myös Jyväskylästä.
1 2
3 4

Veskaripelistä eväät voittoon?

Alavireisesti kautensa aloittanut Lukko saa vieraakseen kymmenettä sijaa hallussaan pitävän HPK:n. Kummallakin on rasitteenaan kamppailu edellisen illan kierrokselta, mutta otteluista tarttui kummallekin mukaan hyviä asioita.

Hämeenlinnalaisvieraiden voittoputki jäi vain kahden ottelun mittaiseksi, kun Sport kävi hakemassa keskiviikkona pisteet Rinkelinmäeltä lukemin 1-3. Tehottomuus koitui Kerhon ristiksi: 42 torjuntaa kirjauttanut Sami Aittokallio tylsytti oranssipaidat pahan kerran. Isännistä ainoana onnistui Philippe Cornet, jonka kavennus ottelun päätösminuutilla oli lähinnä kosmeettinen.

Varsin tasaiseen tahtiin pisteitä keränneen HPK:n takuumies löytyy tolppien välistä. Emil Larmi on otteillaan taannut joukkueelleen joka ilta mahdollisuuden taistella pisteistä. Osansa ovat hoitaneet myös joukkueen ykköshyökkääjät Cornet, Markus Nenonen ja Robert Leino. Koko samaan ketjuun istutettu kolmikko on kunnioitettavassa tuloskunnossa, ja kanadalaisvahvistus Cornet purjehtii tällä hetkellä kolmen ottelun maaliputkessa.

Maalivahtiongelmista alkukaudella kivuliaasti kärsinyt Lukko on viime peleissä pyristellyt eroon avauskierrosten pisteautomaatin maineestaan. Viimeisessä kahdessa pelissä Lukon verkot ovat soineet vain kerran kummassakin. SaiPaa vastaan raumalaisten omat maalihanat jäivät tyystin kiinni, mutta keskiviikkona Kouvolassa sinikeltaiset onnistuivat jo neljästi.

Lyhyellä otannalla nähtävissä on hyviä aihioita. Erityisen hyvää raumalaisten kannalta lupaa se, että kummallakin maalivahdilla, niin Oskari Setäsellä kuin Lassi Lehtisellä, on allaan onnistunut vain yhden päästetyn maalin ottelu. KooKoo-voitto oli itse asiassa Setäselle koko kauden ensimmäinen voitto, mikä tekee itseluottamukselle korvaamatonta hyvää alkusyksyn korpivaelluksen jälkeen.

Lukon tehomiehet edustivat Kouvolassa pitkälti joukkueen työmyyräosastoa. Tapio Laakso ja Aaro Vidgren saivat tililleen tärkeät onnistumiset, ja Justin Danforthin ohella Jere Friberg vietti kahden syöttöpisteen iltaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

26.01
Pelicans - Lukko
09.01
JYP - Lukko
0 - 2

HPK

26.01
HPK - Kärpät
19.01
KooKoo - HPK
4 - 1

Tällä kaudella

Tulosveto

Yllättääkö Lukko jälleen?
Lukko karisteli kotipeikkonsa viime viikolla JYPiä vastaan, mutta otteiden ailahtelevuus tuo ennakkoasetelmiin kosolti kysymysmerkkejä. Molemmat joukkueet pelasivat myös keskiviikkona, joten energian säästäminen on avainasemassa. Tässä Lukko on askeleen edellä, mutta maalinteon tehokkuus taas kallistuu HPK:n puolelle. Lukko tulee todennäkösesti määrittämään pelin virtausta, mikä tuo myös vähintään kaksi pistettä raumalaisten plakkariin.
2 3
2 3