Liiga-kierros: HIFK matkaa ryöstöretkelle Kouvolaan, Ässät haastaa poissaoloista kärsivän Tapparan

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - KooKoo, Helsingin jäähallissa, 10. marraskuuta 2020. Kuva: Riku Laukkanen / R1ku Exposures.NIKON D5, AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II @ 300mmf/4/1/1000s/ISO 3200
Keskiviikon kierroksella nähdään kärkikamppailu Kouvolassa sekä kahden nousuvireisen joukkueen välinen ottelu Porissa.

Seuraa Heitä

Olavi Vauhkonen #5 | Sport

Laitahyökkääjä

Vauhkonen saapui Sportiin kantamaan vastuuta joukkueen maalinteosta, joka on takkuillut viime kierroksilla. Joko toisessa ottelussa Sport-paidassa heiluu maaliverkot?

Thomas Grégoire #2 | Lukko

Puolustaja

Lukon uusi puolustajahankinta on tullut Liigaan karmit kaulassaan. Pitkään pelaamatta ollut pelaaja on osoittanut olevansa pelaaja, jonka otteita kannattaa seurata myös keskiviikon kierroksella.

Jere Sallinen #76 | HIFK

Keskushyökkääjä

HIFK:n tiistainen ottelu SaiPaa vastaan jätti paljon toivomisen varaa. Muutoksen joukkueen peli-ilmeessä on lähdettävä pelaajista itsestään, ja tässä muutoksessa huomio kiinnittyy kokeneeseen johtajaan, Salliseen.

Kouvolassa kamppaillaan sijoituksista tiukassa kärkikuusikossa

HIFK lähtee vieraspelimatkalle Kouvolaan etsimään taistelutahtoa. KooKoo puolestaan hamuaa palata takaisin voittojen tielle kahden TPS-tappion jälkeen.

Kautensa ailahdellen aloittanut KooKoo on nostanut hiljalleen kierroksia koneessaan, ja peliesitykset ovat kohentuneet merkittävästi tämän vuoden puolella. Parhaimmillaan kouvolan ylpeys oli kahdeksan ottelun voittoputkessa, minkä jälkeen tilastoihin on merkitty kolme tappiota viidestä ottelusta.

Kahdessa viimeisimmässä ottelussa KooKoo on hävinnyt hurjavireiselle TPS:lle, ja sitä ennen Lukolle. KooKoolla onkin illan ottelussa mainio mahdollisuus palata takaisin voittojen tielle ja samalla kuroa umpeen helsinkiläisten kahden pisteen etumatka sarjataulukossa.

Kouvolalaisten parhaimmistoa ovat olleet tutut nimet Ahti Oksasen, Kyle Platzerin ja Vilmos Gallón johdolla. Myös verrrattain tuore hankinta Christian Thomas on osoittautunut laadukkaaksi pelimieheksi. Heidän ja pistenälkäisen puolustajan Arttu Pellin johdolla joukkueella on kosolti tulivoimaa, minkä lisäksi KooKoon joukkuepelaaminen on sulavaa.

KooKoo lähtee otteluun ilman loukkaantunutta Kimi Koivistoa ja Trevor Mingoiaa, pelikieltoa kärsivää Martin Bergeriä sekä koronakaranteenissa olevaa Kasper Björkqvistiä.

Runkosarjan kolmannella sijalla paistatteleva HIFK on noussut erittäin tasaisessa ylemmässä keskisarjassa kärjen välittömään tuntumaan, mutta joukkueen epätasaiset otteet eivät herätä suurta luottamusta. Edeltävällä kierroksella helsinkiläiset hävisivät kotonaan SaiPalle, joka puolusti sinnikkäästi ja tyrehdytti kotijoukkueen hyökkäyspelaamisen perin rajalliseksi.

Illan ottelussa onkin mielenkiintoista nähdä, herääkö HIFK, kun vastaan asettuu joukkue, joka myös kamppailee runkosarjan kärkisijoista. Tiistainen ottelu jätti paljon toivomisen varaa, eikä illan vastus ole helpoimmasta päästä. HIFK:n pitää terästäytyä selvästi ja olla aktiivisempi pelin jokaisella osa-alueella, jotta se kilpailisi realistisesti sarjapisteistä KooKoota vastaan.

HIFK joutuu vielä pärjäämään ilman ykköskeskushyökkääjäänsä Anton Lundellia, joka joutui koronakaranteeniin maajoukkuereissunsa jälkeen. Helsinkiläisiä helpottaa kenties hieman se, että Jesse Saarinen onnistui tiistaina ensimmäistä kertaa maalin teossa tämän kauden aikana.

Ässät hakee revanssia siipirikkoisesta Tapparasta

Tapparan ja Ässien edellisestä kohtaamisesta on aikaa vain viikko, mutta Tapparalta on pudonnut sittemmin lisää pelaajia kokoonpanosta.

Tapparan yhdeksän ottelun mittainen voittoputki tuli päätökseensä viime viikolla, kun HIFK vei pisteet Hakametsästä. Tätä ennen joukkue väänsi voitot varsinaisen peliajan jälkeen illan vastustajastaan Ässistä ja KalPasta, vaikka kärsi jo noissa otteluissa kultakypärä Anton Levtchin ja maajoukkuemiesten (Dominik Hrachovina, Michal Moravcik, Jiri Smejkal, Valtteri Kemiläinen) poissaoloista. Viime viikon edetessä kokoonpanosta putosivat myös kapteeni Jukka Peltola ja Ben Blood, ilmeisesti kolhujen vuoksi, joten tamperelaisjoukkueen tekeminen on odotetustikin ollut aiempaa vaikeamman näköistä.

Eilen kirvesrinnat palasivat kuitenkin voittojen tielle, kun Pelicans kaatui luvuin 3-4. Esitys oli edelleen tukkoinen ja muun muassa pelin avaaminen tuotti joukkueelle ajoittain suuria vaikeuksia, mutta lopulta tarvittavat maalit syntyivät runkopelaajien toimesta toisessa ja kolmannessa erässä. Erityismaininnan ansaitsevat puolustuksessa jälleen suurta kuormaa kantanut Maksim Matushkin ja jo 14. kertaa urallaan 30 pisteen rajan rikkonut Kristian Kuusela.

Illan isäntä Ässät kellisti omassa tiistai-illan ottelussaan liigajumboksi valahtaneen JYPin puhtaasti lukemin 3-0, mutta ilmaiseksi porilaiset eivät pisteitä saaneet. JYP laukoi ottelussa yli 40 kertaa, mutta Linus Söderström oli maalillaan ohittamaton ja takasi otteillaan Ässille kuudennen perättäisen kotivoiton.

Otteluun Tapparaa vastaan Ässät lähtee revanssi mielessään, sillä helmikuun kuudesta ottelustaan joukkue on hävinnyt ainoastaan kaksi - TPS:lle ja Tapparalle. Edellä mainitulla kuuden ottelun jaksolla Ässien tehopelaajina ovat hääränneet Sebastian Wännström, Nicolai Meyer ja Jakob Stenqvist, jotka ovat jokainen viimeistelleet helmikuussa jo seitsemän tehopistettä. Kolmikolta tarvittaneen tehoja jatkossakin, sillä Leijonissa viime viikolla viilettänyt Peter Tiivola viettää lähiviikot Tapparan Kemiläisen tavoin koronakaranteenissa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Tappara

Tällä kaudella

Vaikeuksista voittoon?

Niin Ilves kuin Jukuritkin ovat kohdanneet suuria vaikeuksia kuluvan vuoden puolella. Illan ottelun myötä toinen joukkueista tekee kuitenkin paluun voittojen tielle.

Kotijoukkue Ilveksen hieno syysvire on vaihtunut vaikeuksien viitoittamaan kevääseen, sillä tämän vuoden puolella voittotili on karttunut ainoastaan kolmesti ja helmikuussakin vain kerran. Parhaillaan päällä on kolmen ottelun tappioputki, jonka aikana joukkue on menettänyt otteensa suorasta pudotuspelipaikasta ainakin hetkellisesti.

Tappioista huolimatta viime aikojen otteissa on ollut viitteitä paremmasta, sillä kaksi viimeisintä otteluaan Ilves on hävinnyt vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Pelaajista Matiakset Myttynen ja Maccelli sekä Ville Meskanen ovat väläytelleet tuloskuntoaan. Myös kokenut Anssi Salmela on osoittanut olevansa edelleen kelpo vahvistus Liigaan. Sen sijaan maalivahtiosastolla Eetu Mäkiniemeltä tarvittaisiin viime aikoina nähtyä parempia otteita.

Illan vierasjoukkue Jukurit on ollut vaikeuksissa oikeastaan siitä lähtien, kun joukkue hankki viimeisimmät vahvistuksensa. Kuluvan vuoden saldo on mikkeliläisillä vain kahden voiton verran parempi kuin isäntäjoukkueella ja niskassa on tällä hetkellä neljä tappiota. Viime aikoina huomio mikkeliläisjoukkueen osalta on kohdistunut kuitenkin heikkoa tuloskuntoa enemmän tuoreisiin valmentajauutisiin, joiden myötä vahvistui paremmin pelaajana tunnetun Olli Jokisen saapuminen ensi kaudeksi joukkueen penkin taakse.

Toistaiseksi Jukurit jahtaa kuitenkin menestystä Marko Kauppisen johdolla ja pisteet tulisivat sarjataulukon 13. sijalla majailevalle joukkueelle todella tarpeeseen. Eilen joukkue onnistui haastamaan sarjakärki Lukon tosissaan, joten saman vireen jatkuessa voitto Ilveksestä on lähellä.

Tilastot

HPK tavoittelee nousuvireelleen jatkoa Kuopiossa

Viimeksi KalPa oli hämeenlinnalaisille sopiva vastus, mutta kotonaan kuopiolaiset tarjoavat luultavasti tiukemman vastuksen.

Kotijoukkue KalPan helmikuu alkoi riemukkaasti kahdella voitolla, mutta sittemmin tuloksena on ollut pelkkiä tappioita. Molemmille tamperelaisjoukkueille ja SaiPalle nöyrtymään joutunut kuopiolaisjoukkue on ollut viime aikoina pakotettu tulemaan toimeen lukuisten poissaolojen kanssa, joista merkittävin lienee maalivahti Eero Kilpeläisen loukkaantuminen.

Keskiviikkona haaste kuitenkin helpottuu ja isännät lähtevät vierailijoiden orastavasta nousuvireestä huolimatta otteluun suosikkeina. Vain kolmen pisteen päässä suorasta pudotuspelipaikasta oleva KalPa kärsi tosin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa HPK:lle niukan tappion.

Vaikeaa kautta pelaava HPK hyvästeli viimein liigajumbon paikan, kun se kellisti viime lauantaina niin ikään vaikeuksien keskellä tarpovan JYPin. Voitto oli samalla toinen perättäinen, joten yllättämällä KalPan "kerho" nappaisi ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella kolmannen perättäisen voittonsa. Pisteitä joukkue varmasti Kuopiosta hamuaakin, jotta unelma pudotuspeleistä pystyisi ainakin ohuesti elossa.

Vahvaa kautta pelaava Jere Innala vietti viime viikon Leijonien matkassa Ruotsin EHT-turnauksessa, joten maalipyssy on koronakaranteenin vuoksi sivussa HPK:n kokoonpanosta vielä seuraavien parin viikon ajan. Innalan jättämää aukkoa paikkasivat  viime viikolla varsin kelvollisesti kahdesti maalinteossa onnistuneet Juuso Ikonen ja Valtteri Puustinen, joiden maaleihin syötöt tarjosi joukkueen ehdoton johtotähti Petri Kontiola.

Raumalla halutaan venyttää voittoputkia

Lukko lähtee illan otteluun selvänä ennakkosuosikkina. SaiPa saapuu Raumalle puolustamaan tiiviisti ja toivomaan onnistumisia erikoistilannepelaamisessa.

Rauman keskiviikkoillan ottelussa on vain yksi ennakkosuosikki. Lukko lähtee toiseen peräkkäiseen kotiotteluunsa seitsemän ottelun vakuuttavassa voittoputkessa, kun taas vierasjoukkue SaiPa saapuu vieraaksi Helsingissä kamppaillun tasaisen voitto-ottelun jälkeen.

Yksi ottelun ratkaisevista seikoista on, kuinka hyökkäyspelaamisensa kanssa tuskaileva SaiPa löytää reitin Liigan vähiten maaleja päästäneen joukkueen maalille. Lukko on päästänyt häkellyttävät 19 maalia vähemmän kuin sarjan toiseksi vähiten maaleja päästänyt joukkue Kärpät. SaiPa sen sijaan on tehnyt toiseksi vähiten maaleja Liiga-seuroista.

Lukon tiistainen kotiottelu Jukureita vastaan ei ollut raumalaisilta kauden säkenöivintä antia, mutta vaillinainen suoritus riitti kuitenkin kolmeen sarjapisteeseen, vaikka Jukurit haastoikin sarjakärjen kunniakkaasti.

Raumalaisten iloksi uusi puolustajahankinta Thomas Grégoire on osoittautunut voittavaksi arvaksi. Hän on iskenyt pelaamissaan neljässä ottelussa tehot 1+3, eikä pitkästä pelaamattomasta jaksosta ole näkynyt merkittäviä viitteitä. Lukon nimekkäiden hyökkääjien ilmiselvien nostojen lomasta voi iloita Heikki Liedeksen ja Jonne Tammelan pelaamisesta. Myös slovakialaiset hyökkääjät Pavol Skalický ja Kristián Pospíšil ovat esiintyneet edukseen viime kierroksilla.

Lukolta puuttuu illan ottelusta maajoukkuereissun aiheuttaman karanteenin takia Lukáš Klok ja Vili Saarijärvi. SaiPa lähtee otteluun ilman maajoukkueessa debytoinutta Santeri Virtasta. Joukkueen riveistä uupuu lisäksi Filip Krivošík, Ville Petman sekä Ville Vainikainen.

SaiPan viikon ensimmäinen ottelu ei ollut kaunista katseltavaa, mutta sitäkin tehokkaampaa se oli. Lappeenrantalaiset puolustivat keskustaa tiiviisti, eivätkä HIFK:n nimekkäät hyökkääjät saaneet luotua voittamiseen oikeuttavaa määrää vaarallisia tilanteita SaiPan maalilla. Tiiviin puolustuspelaamisen vastapainoksi SaiPan kiekollinen suorittaminen on ollut vaillinaista, minkä lisäksi lappeenrantalaisten ylivoimapelaaminen on ollut varsin kankeaa.

Siinä missä Lukolla on laittaa jokaiseen ketjuun tehokkaita pelaajia jokaiseen kentälliseen, ovat tehot SaiPalla jakautuneet harvempien harteille. Suurin vastuu tehopisteistä laskeutuu Tomáš Záborskýn ja puolustaja Joel Olkkosen harteille. Myös tuore hankinta Eemil Erholtz on esiintynyt pirteästi uuden seuransa riveissä.

Joukkueet ovat pelanneet tällä kaudella kolme ottelua, joista Lukko on voittanut jokaisen. Maaliero näissä otteluissa on ollut murskaava 11–2. SaiPan toiveita kauden ensimmäisestä voitosta Lukosta nostaa se, että joukkue on voittanut kaksi edeltävää otteluaan pitkän tappiollisen rupeaman jälkeen.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

Lukko

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Sport pyrkii lähemmäs pudotuspelipaikkaa, TPS tähyää entistä lähemmäs runkosarjan piikkipaikkaa

Sport aloittaa uuden Liiga-viikon isännöimällä kovakuntoista TPS:ää.

Pudotuspelipaikasta kynsin ja hampain kamppaileva Sport lähtee illan otteluun allaan maukas 2–1-voitto Pelicansista. Vaasalaiset kaipaavatkin lisäpisteitä, sillä runkosarjan kymmenes sija on kutkuttavan lähellä.

Joukkueen tavoitteen saavuttamista on hidastanut maalinteon sietämätön vaikeus. Viimeisessä viidessä ottelussa Sport on tehnyt kahdeksan maalia, joista viisi syntyi JYPiä vastaan. Tähän ongelmaan toivotaan helpotusta Olavi Vauhkoselta, joka esiintyy illan ottelussa toistamiseen kotkapaitojen riveissä.

Siinä missä maalinteko on ollut ongelmallista, on Sport onnistunut puolustamaan omaa maaliaan mallikkaasti. Erityismaininta voidaan myöntää kokeneelle Niko Hoviselle, joka on löytänyt erinomaisen torjuntavireen.

Vierasjoukkue TPS on sen sijaan yksi Liigan kuumimmista joukkueista, joka on viimeisen 13 ottelun aikana voittanut peräti kymmenen ottelua. Turkulaiset pelasivat edeltävänä iltana Oulussa, jossa myös voitokkaaseen vireeseen äitynyt kotijoukkue nappasi voiton voittolaukauskilpailun jälkeen. Samalla katkesi TPS:n viiden ottelun voittoputki.

Turkulaisten riveistä puuttuu Leijonissa esiintynyt Markus Nurmi, minkä lisäksi Juuso Pärssinen sai Kärpät-ottelussa kolhun polveensa. Nuori hyökkääjä pystyi kuitenkin jatkamaan ottelussa, joten kyseessä tuskin on merkittävä vamma.

Heidän lisäksi turkulaiset ovat voineet luottaa muihin tähtipelaajiinsa. Maaleja tykittelevä Josh Kestner on noussut kierros kierrokselta lähemmäs pistepörssin kärkeä, Lauri Pajuniemen laukaus on kylvänyt tuhoa ja lisäksi puolustaja Ville Lajunen on ollut viime aikoina erityisen tehokas. Lajunen on päässyt tehopisteille kuudessa peräkkäisessä ottelussa, joissa hänelle on kirjattu tehot 4+5.