Liiga-kierros: HIFK haluaa revanssin TPS:stä, jatkuuko Ässien kurittomuus?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Perjantain Liiga-kierros tarjoaa kuusi ottelua. Helsingissä HIFK ja TPS ottavat jälleen mittaa toisistaan. Porissa hermokontrollin kanssa tuskaileva Ässät kohtaa Ilveksen.

Seuraa Heitä

Henrik Borgström #95 | Chicago

Keskushyökkääjä

Isoin odotuksin Helsinkiin saapunut hyökkääjä on kentällä todella arka. Nuori hyökkääjä kärsi alkukaudella nilkkavammasta, ja kuntoutus on selvästi vienyt Borgströmin parasta terää pois.

Andrei Karejev #1 | TPS

Maalivahti

Tulikuuma Karejev on viime aikoina ollut koko TPS:n tärkein pelaaja. Pystyykö venäläinen torjumaan myös perjantaina voiton turkulaisille?

Juuso Könönen #41 | KalPa

Laitahyökkääjä

22-vuotias hyökkääjä pelasi alkukauden tehoilla 1+1. Viimeisissä viidessä pelissä Könönen on ollut kuitenkin hurjassa vireessä, kun hän on iskenyt näissä tehot 3+2. Jatkuuko sama tahti perjantaina Hämeenlinnassa?

Brandon Yip #81 |

Laitahyökkääjä

Jukurien kovan kaliiperin vahvistus Yip sai ensimmäisen pelinsä päähän kohdistuneesta taklauksesta viiden ottelun pelikiellon. Perjantaina 35-vuotias hyökkääjä palaa tositoimiin. Onko hänestä piristystä mikkeliläisille?

Pystyykö HIFK ohittamaan TPS:n puolustuksen?

TPS kaatoi keskiviikkona HIFK:n tylysti lukemin 3–0. Perjantaina TPS joutuu kuitenkin kovempaan testiin, sillä keskiviikkona aneemisesti pelannut HIFK parantaa varmasti omaa pelaamistaan.

Kattaus Helsingin perjantai-iltaan on todella herkullinen. Sarjataulukossa helsinkiläiset ovat sijalla kuusi ja TPS sijalla viisi. 

Helsingin IFK on pelannut pidemmän aikaa jo tuloksellisesti hyvää jääkiekkoa. Voitot ovat kuitenkin tulleet sarjan häntäpään joukkueita vastaan, joten helsinkiläisten iskukyky tosipeleissä on vielä suuri arvoitus. Keskiviikkona HIFK puski päätään TPS:n puolustusmuuriin. Joukkueen hyökkäyspeli näytti todella aneemiselta, ja viime kaudelta tutut kulmissa pyörimiset värittivät Turun keskiviikko-iltaa.

Keskiviikkona helsinkiläisten maalilla torjui Frans Tuohimaa. Isolla todennäköisyydellä perjantaina maalissa on loistavasti viime aikoina pelannut Niilo Halonen.

Puolustus on toiminut koko kauden mittakaavalla hyvin. Joonas Lyytisen loukkaantuminen on kuitenkin syönyt yllättävän paljon peräpään tehoja, ja myös joukkueen avauspeli on vaikeutunut huomattavasti. Tuore hankinta Yohann Auvitu ei ole vielä lähelläkään parhaassa pelikunnossa.

Hyökkäyksestä löytyy paljon nimimiehiä, mutta parantamisen varaa muutamalla hyökkääjällä on runsaasti. HIFK kaipaa tällä hetkellä tehoja Sebastian Dykiltä ja Henrik Borgströmiltä. Kärpissä loistanut Ville Leskinen ei ole vielä koko HIFK-uransa aikana päässyt kunnon lentoon. Keskiviikkona paluun kokoonpanoon tehnyt Anton Lundell sen sijaan tuo uusia työkaluja valmennukselle.

Vierailija TPS on tällä hetkellä koko sarjan kuumin joukkue. Viiden ottelun voittoputkessa seilaava TPS pelaa tällä hetkellä todella tiivistä puolustusvoittoista jääkiekkoa. Suurin syy TPS:n nousuun on ehdottomasti venäläisvahti Andrei Karejev. Alkukaudella hieman haparasti torjunut maalivahti on viime aikoina torjunut voittoja turkulaisille jopa yksin.

TPS:n puolustus ansaitsee myös kehuja viimeaikaisista esityksistä. Joukkue puolustaa isolla sydämellä, ja maalinedustalla vastustajan mailat on otettu pois todella hyvällä prosentilla. Kiekollisesti Palloseuran puolustuspelaaminen on vielä varsin kehnoa. Kokenut Ville Lajunen on ollut toistaiseksi suuri pettymys. Sen sijaan nuoret Eemil Viro ja Aleksi Anttalainen ovat viime aikoina pelanneet todella miehekkäästi.

Palloseuran hyökkäyspeli on ollut viime aikoina todella tehokasta. Laadukkaita maalipaikkoja TPS tuottaa todella vähän, mutta harvat paikat on käytetty loistavasti hyväksi. Tulikuuma Josh Kestner latoo maaleja kovalla prosentilla. Kakkosketjussa pelannut Ruslan Ishakov on ollut erinomainen pelinrakentaja viime otteluissa. Tulevaisuutta silmällä pitäen Palloseuran pitää saada lisää oveluutta omaan hyökkäyspeliin.

Pettääkö Ässien hermokontrolli jälleen?

Porin legendaarisessa perjantai-illassa kohtaavat Ässät ja Ilves. Neljän ottelun tappioputkessa seilaava Ilves uhkaa nykytahdilla valua ulos kuuden parhaan joukosta.

Porissa kohtaavat perjantaina kaksi heikkovireistä joukkuetta. Viimeisestä viidestä ottelusta Ässät on voittanut kaksi. Ilveskin on luisunut neljän ottelun tappioputkeen. Ässien sarjasijoitus on tällä hetkellä 11. Loistavan alkukauden ansiosta Ilves on edelleen sarjassa kolmantena.

Ässien kausi on ollut toistaiseksi melkoinen pettymys. Porilaisten peli on ollut läpi kauden todella sekavaa ja pelillinen punainen lanka on ollut kateissa.

Päävalmentaja Ari-Pekka Selinin joukkueet ovat usein todella kurinalaisia, mutta tämän kauden Ässät ei ole sitä ollut. Porilaiset ottavat todella usein typeriä jäähyjä, ja moni tasainen peli on päättynyt näiden takia tappioon.

29 runkosarjaottelussa Ässät on päästänyt peräti 104 maalia. Joukkueen puolustus on elänyt läpi kauden siirtojen takia todella paljon, ja se varmasti selittää tätä tilannetta jonkin verran. Maalivahti Linus Söderström on ollut loukkaantumisensa jälkeen hyvällä tasolla. Ruotsalaisvahti antaa lähes jokaisessa ottelussa porilaisille mahdollisuuden voittaa.

Porilaiset varmasti odottavat mielenkiinnolla tuoreen hankinnan Ty Rattien debyyttiä. Rattien pelaaminen perjantaina on vielä epävarmaa. Viime aikoina porilaisten parhaimmistoa on ollut joukkueen nelosketju. Vasta kolme liigaottelua pelannut Samuli Salonen on tehnyt jo kaksi maalia. Lisää tuloksentekoa ässävalmennus odottaa varmasti Otto Kivenmäeltä ja Lenni Killiseltä.

Ässien on syytä saada turha jäähyily kuriin tai muuten porilaisten kausi saattaa päättyä jo runkosarjaan.

Vierailija Ilves on tällä hetkellä pahassa syöksykierteessä. Kuusi NHL-lainapelaajaa seitsemästä menettänyt Ilves on ajautunut neljän ottelun tappioputkeen. Viimeisestä kymmenestä ottelusta tupsukorvat ovat keränneet vain kymmenen pistettä.

Alkukaudella loistavasti maalilla torjunut Lukáš Dostál lähti takaisin Pohjois-Amerikkaan, ja sen jälkeen tamperelaisten peli myös alkoi sakkaamaan. Nykyinen maalivahtikaksikko Ville KolppanenEetu Mäkiniemi on ollut todella epävarma. Ilves tiedotti keskiviikkona hankkineensa puolustaja Anssi Salmelan riveihinsä. Perjantaina Salmela ei vielä pelaa, mutta kokenut puolustaja auttaa varmasti Ilvestä tulevaisuudessa.

Ilveksen hyökkäyksessä on paljon laatua, mutta peli-ilon kadottua nuorten taikatemput ovat selvästi vähentyneet. Kapteeni Eemeli Suomi kantaa joka-ilta kortensa kekoon, mutta taustatukijoita tamperelaiset tarvitsevat. Viime lauantaina lähes kahden vuoden tauon jälkeen pelannut Joni Ikonen saattaa tuoda tarvittavaa energiaa Ilves-hyökkäykseen. Ainakin avauspeli Vaasassa oli lupauksia herättävä.

Päävalmentaja Jouko Myrrällä on todella haasteellinen tehtävä siinä, että tamperelaisten pelaamisen taso nousee taas syksyn tasolle.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Ilves

Jukurit lähtee katkaisemaan KooKoon hallintaa

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolme kertaa, joista kouvolalaiset ovat vieneet tähän mennessä kaikki nimiinsä. Viimeisin kamppailu käytiin tasan viikko sitten, jolloin KooKoo oli kotonaan parempi maalein 6−1.

Jukurien otteet vahvan jakson jälkeen ovat lähteneet jyrkkään alamäkeen, sillä mikkeliläisryhmä on onnistunut kairaamaan ainoastaan yhden voiton viimeisestä seitsemästä pelistään. Kyseinen voitto tuli viime lauantaina HPK:ta vastaan jatkoajalla. Tätä ennen Jukureilla oli pitkä kuuden ottelun tappioputki. Jukurit hävisi viimeisimmän pelinsä keskiviikkona KalPalle Kuopiossa 2−5.

Jukurien pelissä näkyy alkukaudellakin vaivannut tehottomuus. Mikkeliläisten hyökkäyspeli on ollut takkuilevaa, ja siitä puuttuu tietty terävyys päästä parhaille maalipaikoille. Joukkueen kulmakivenä ollut tiivis puolustuspelaaminenkin on ollut heikkoa, josta kertovat viimeiseen viiteen peliin 24 päästettyä maalia.

Keskiviikkona KalPaa vastaan Jukurit kaatui myös viime peleissä vaivanneeseen kurittomuuteen. Mikkeliläiset ottivat ensimmäisen 40 minuutin aikana yhteensä seitsemän jäähyä. Tämän asian on muututtava, mikäli joukkue haluaa taistella pisteistä KooKoota vastaan.

Mikkeliläisten peliä on rokottanut myös useat poissaolot. Joukkueen vahvuudesta ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa kapteeni Jesper Piitulainen, Kristian Afanasjev, Teemu Pulkkinen ja Jaakko Haarti. Sen sijaan helpotusta tilanteeseen tuo viiden ottelun pelikiellon kärsinyt Brandon Yip, joka palaa kokoonpanoon.

Kouvolalaiset ovat olleet kovassa vireessä, sillä joukkue liitää hurjassa kuuden ottelun voittoputkessa eikä ole vielä tänä vuonna hävinnyt peliäkään. Viimeisimpänä kaatui Pelicans maalein 3−1. KooKoo on tällä hetkellä kymmenen pelin kuntopuntarissa toisella sijalla ja kuuluu sarjan kuumimpiin joukkueisiin heti TPS:n jälkeen. Päävalmentaja Jussi Ahokkaan miehistö on pelannut vakuuttavalla tasolla. Viimeiseen kuuteen voitettuun peliin maaliero on 14 maalia plussan puolella.

KooKoo kärsi taannoin ison menetyksen, kun Trevor Mingoian kausi tuli päätökseen loukkaantumisen vuoksi. Kouvolalaisjoukkue hankki kuitenkin avuksi kanadalaishyökkääjä Christian Thomasin, joka on osoittautunut hyväksi korvaajaksi. Thomas on saalistanut pelaamiinsa neljään otteluun 4+2=6 tehopistettä. Myös joukkueen kultakypärää kantava Ahti Oksanen on ollut oivalla pelipäällä, sillä hyökkääjä on tällä hetkellä viiden ottelun pisteputkessa.

KooKoo on voittanut viimeiset seitsemän joukkueiden välistä kohtaamista ja lähtee tälläkin kertaa ennakkosuosikkina perjantai-illan kamppailuun.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

KooKoo

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

JYP hakee revanssia huilanneesta Tapparasta

Piristynyt JYP pääsee haastamaan Tapparaa, joka palaa tositoimiin yli viikon pituiselta tauolta. Jyväskyläläiset lähtevät hakemaan revanssia viime viikolla Tapparalle kärsityn tappion jälkeen.

JYP kärsi viime viikon tiistaina murskatappion Tapparalle maalein 1−6. Tämän jälkeen jyväskyläläiset ovat sisuuntuneet ja napanneet viimeisestä kolmesta pelistään peräti seitsemän pistettä. JYP pelasi keskiviikkona Lukkoa vastaan, josta tuloksena oli 0−4-tappio. Vaikka tappio tulikin, pystyi JYP hallitsemaan peliä melko pitkiä pätkiä hieman löysää raumalaisjoukkuetta vastaan. Jyväskyläläisten murheena tuossa ottelussa oli kuitenkin maalinteon tehottomuus.

JYP on onnistunut saamaan omaan kiekolliseen peliinsä rakennetta, jonka takia jyväskyläläisten otteet eivät ole pelkästään taistelua omalla puolustusalueella. Joukkueessa pelaa runsaasti nuoria pelaajia, kuten puolustajat Valtteri Koskela ja Aleksi Malinen. Nuorien pelaajien peluuttaminen näkyy jyväskyläläisten pelissä aaltoiluna. Ensin voi tulla huikea yksilösuoritus ja seuraavassa vaihdossa taas huolimattomuusvirheitä.

Jyväskyläläisten kokoonpano on vaihdellut viime aikoina melko paljon. Kokoonpanosta ovat olleet pois hyökkääjät Severi Lahtinen, Miska Siikonen ja Antti Kalapudas.

Tappara on piristynyt viime aikoina, sillä joukkue on vienyt viimeiset kolme peliään selvin numeroin. Viimeisimpänä kaatui SaiPa Lappeenrannassa 6−1.

Tamperelaisten ehdottomiin sankareihin viime peleissä on lukeutunut kultakypärääkin kantava Anton Levtchi, joka kirjautti SaiPaa vastaan hurjat tehot 2+2. Myös kokeneet konkarit Jukka Peltola ja Kristian Kuusela ovat ottaneet joukkueen reppuselkään.

Tamperelaiset saivat hiljattain takaisin tärkeän palasen pakistoonsa, kun koko alkukauden sivussa ollut Blake Parlett palasi tositoimiin. 31-vuotias puolustaja on onnistunut kolmessa pelissä kasaamaan kaksi maalia ja yhden syöttöpisteen. Tamperelaisten puolustajat ovat muutenkin onnistuneet kunnostautumaan hyökkäyspäässä. 

Tappara on kokenut lähiaikoina muutoksia kokoonpanoonsa, sillä hyökkääjä Michael Spacek jätti joukkueen. Tämän lisäksi tamperelaiset saivat vahvistusta ennestään vahvaan puolustusosastoon, kun Maksim Matushkin liittyi joukkueen vahvuuteen loppukauden kattavalla sopimuksella. Matushkin debytoi kirvesrinnoissa jo illan kamppailussa Jyväskylässä.

Tilastot

Isot pisteet jaossa Vaasassa

Neljän ottelun tappioputkessa ollut SaiPa nappasi tiistaina todella tärkeän voiton Ässistä. Täsmällen saman putken viime lauantaina katkaissut Sport on kärsinyt maalinteko-ongelmista.

Oman pelillisen identiteettinsä löytänyt Vaasan Sport on ollut mielenkiintoinen joukkue tällä kaudella. Risto Dufvan luotsaama Sport on tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla kymmenen.

Vaasalaisten koko kauden kuva on ollut selvä. Ottelut ovat varsin vähämaalisia, ja erikoistilannepelaaminen korostuu tasaisissa otteluissa. Hyviä täsmähankintoja hankkinut Sport on löytänyt runsaasti lisää maalintekotaitoa.

Sport otti viime lauantaina todella tärkeän voiton henkisesti, kun se kukisti kotikaukalossa Ilveksen lukemin 2–0. Sport onnistui pitkästä aikaa puolustumaan läpi ottelun erinomaisesti. Iso hatunnosto Ilves-voitosta kuului myös maalivahti Niko Hoviselle, joka on pelannut myös hyvää kautta.

Ennen Ilves-ottelua Sportin otteissa oli näkynyt paljon huolimattomuutta ja myös tahtotila oli useassa ottelussa heikko. Loukkaantumisen takia sivussa oleva Jonne Virtanen on jättänyt myös suuren aukon vaasalaisten pelaamiseen. Jokereista Sportiin siirtynyt Mika Partanen on sen sijaan heräilemässä tähän kauteen.

Sportin paras pelaaja jo pidemmän aikaa on ollut Michael Keränen. Loistavana ylivoimapelaajana tunnettu Keränyt on iskenyt 13 ottelussa tehot 6+5=11.

Jos Sport saa lisää rutiinia omaan peliinsä, niin vaasalaiset pystyvät hyvien yksilöiden ansiosta kamppailemaan voitosta jokaisessa ottelussa.

Vierailija SaiPan viimeaikaiset otteet ovat olleet vaisuja. Tiistaina joukkue kuitenkin nappasi elintärkeän voiton Ässistä, joten itseluottamus on varmasti perjantaina hyvällä tasolla.

Ohkainen pelaajamateriaali takaa sen, että SaiPa ei voi lähteä ottelussa maalintekokilpailuun. Viime aikoina puolustukselle on sattunut liikaa virheitä, ja näin turhia pistemenetyksiä on syntynyt.

SaiPan haasteena on jälleen ollut ohkainen pelaajamateriaali. Ratkaisukykyiset pelaajat ovat vähissä, ja leveyttä tuloksentekoon ei ole löytynyt. Valmennus on sekoittanut hyökkäysketjuja useassa ottelussa, ja se varmasti hidastaa hyökkäyspelin kehitystä. Positiivisinta antia hyökkääjistä ovat tarjonneet Santeri Virtanen ja Tomáš Záborský. Kokenut Jarno Koskiranta ei ole vielä tällä kaudella noussut eturintamaan, ja se on ollut varmasti koko SaiPa-yhteisölle pettymys. Jos SaiPa haluaa nousta sarjataulukossa, niin Koskirannan on nostettava tasoaan välittömästi.

Viime ottelussa SaiPalta oli sivussa hyökkääjät Joni Nikko ja Filip Krivošík. Molempien paluu kaukaloon on edessä lähiaikoina, mutta pelaaminen perjantaina on vielä epävarmaa.

SaiPan pitää saada lisää tuloksentekijöitä tai muuten lappeenrantalaisten kaudesta tulee tuskainen.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

Sport

13.04
HIFK - Sport
4 - 0
10.04
Sport - KalPa
3 - 1

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Pystyykö heikko HPK häiritsemään vahvan KalPan menoa?

Liigan hännillä majaileva HPK lähtee kääntämään kurssiaan isännöimällä vahvasti pelannutta KalPaa. Joukkueet ovat kamppailleet tällä kaudella kertaalleen, jolloin kuopiolaiset olivat vahvempia maalein 5−1.

Koko kauden tähän mennessä vaisusti pelannut HPK on voittanut ainoastaan viisi peliä tällä kaudella, joista kaksi ovat olleet suoria kolmen pisteen voittoja. Viimeiseen kymmeneen peliin HPK on onnistunut kartuttamaan pistetiliään ainoastaan neljällä sarjapisteellä.

Hämeenlinnalaiset pelasivat keskiviikkona Kärppiä vastaan, jossa se kärsi neljännen peräkkäisen tappionsa maalein 1−3. Joukkueen edellinen voitto on kahden viikon takaa, kun se pystyi lopulta voittamaan jatkoajalla Ilveksen.

Joukkueen ehdottomat kärkipelaajat Jere Innala, Valtteri Puustinen, Petri Kontiola ja puolustaja Elmeri Eronen ovat pystyneet tekemään tulosta, mutta tuloskenttien takaa hämeenlinnalaiset toivoisivat varmasti lisää ratkaisijoita. Kerhon puolustukseen palannut Arto Laatikainen on sen sijaan näyttänyt vahvuutensa tehden viiteen pelaamaansa otteluun jo 2+2=4 pistettä.

KalPalla on menossa vahva jakso, sillä joukkue on voittanut viimeisestä viidestä pelistään neljä. Ainoan tappion joukkue kärsi viime viikonloppuna TPS:lle. Keskiviikkona KalPa pelasi kotonaan Jukureita vastaan. Tuosta ottelusta kuopiolaiset ansaitsivat rutiinisuorituksella täydet kolme pistettä maalein 5−2.

KalPan otteet keskiviikkona Jukureita vastaan olivat vakuuttavat. Joukkue hallitsi peliä pitäen mikkeliläiset tiukasti vähillä maalipaikoilla hyvän viisikkopelin ansiosta. Joukkueen nuoriso-osastosta Severi Immonen, Leevi Aaltonen, Aleksi Klemetti ja Juuso Könönen onnistuivat maalinteossa, mikä on jatkoa ajatellen joukkueen kannalta tärkeää. Nelikosta Könönen on ollut oivassa vireessä, sillä koko kauden seitsemästä tehopisteestä viimeisessä viidessä pelissä on syntynyt tehot 3+2.