Liiga-kierros: Hämeenlinnassa kierroksen mielenkiintoisin taisto, TPS:lla mahdollisuus katkaista KalPan ohut oljenkorsi

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen
Liigan lauantain kierroksella on tarjolla etukäteisarvioissa useita selkeitä otteluita, joissa sarjan kärkipään tai suoraa pudotuspelipaikkaa kyttäävien joukkueiden tiellä on toivonsa menettänyt joukkue. Ennakolta kovin kamppailu pisteistä käydään Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnassa jaossa tärkeitä pisteitä

HPK nappasi suoran pudotuspelipaikan kannalta äärimmäisen tärkeät kolme pistettä perjantain kierroksella Sportia vastaan. Kuumassa vireessä oleva Jere Innala latasi tälle kaudelle jo maalinsa numero 21. Hiljattain jatkosopimuksen kerhoon tehnyt Niclas Lucenius on muodostanut Innalan kanssa viime aikoina HPK:n kuumimman tutkaparin.

Synkkiä pilviä Hämeenlinnan suunnalla on tällä hetkellä Emil Larmin tilanteen vuoksi. Larmi oli useamman viikon sivussa jo aikaisemmin tällä kaudella. Nyt HPK:n ykköstorjuja joutui jälleen sairastuvalle arvioiden mukaan kolmeksi viikoksi. Antti Karjalainen on tuurannut Larmia edellisessä kahdessa ottelussa, torjuen kummastakin voiton.

JYP on tarrannut tukevasti runkosarjan sijaan 10, jonka myötä se on matkalla pudotuspelien villi kortti -kierrokselle. Joukkueen suoritustaso on hieman heitellyt, mutta tuloksellisesti jyväskyläläisten vuosi 2019 on ollut mainio, sillä se on jäänyt pisteittä ainoastaan viidesti. Tällä viikolla joukkue on suorittanut rimaa hipoen kaksi pakkovoittoa, kun Ässät sekä KooKoo kaatuivat maalin erolla.

Lauantaina vastus kovenee HPK:n myötä ja JYPin leirissä toivotaan varmasti, että joukkueen ykkösvahdin viittaa kantanut Eetu Laurikainen olisi pelikunnossa mahdollisimman pian. Keskiviikon kierroksella pientä kolhua saanut Laurikainen oli merkitty joukkueensa aloittavaksi maalivahdiksi perjantain KooKoo-ottelussa, mutta juuri ennen ottelun alkua ilmoitettiin maalinsuulla olevan Laurikaisen sijaan Joona Voutilainen.

Perjantaina JYPin kokoonpanosta oli sivussa niin ikään keskiviikkona osumaa saaneet Eric Perrin sekä Juuso Vainio. Kummankaan pelaajan pelikunnosta lauantain ottelussa ei ole vielä tietoa.

Tilastot

Tällä kaudella

harjoitusottelut

15.08.
JYP - HPK
2 - 3

runkosarja

Tulosveto

Ei mitään maalijuhlaa
Jos vertailuun otetaan kymmenen edellistä ottelua, HPK on tehnyt kuudenneksi vähiten maaleja, JYP kolmanneksi vähiten. Toisaalta varsinkin JYPillä on myös vähiten päästettyjä maaleja. Vastaavalla jaksolla JYPin peleissä on tehty keskimäärin vain 3,8 maalia - vähiten Liigassa. HPK on kotikentällään ennakkosuosikki, mutta odotettavissa on tiukka ja vähämaalinen ottelu.
2 3
1 2

Luovuttanut kotijoukkue isännöi sarjakärkeä

Lauantain kierroksen ennakolta selvin ottelu nähdään Kouvolassa, kun pudotuspelimahdollisuutensa romukoppaan heittänyt KooKoo isännöi sarjajohtaja Kärppiä.

KooKoo piinasi perjantain kierroksella Jyväskylässä JYPiä kaksi erää, mutta Risto Dufvan suojatit punnersivat väkisin ohi päätöserässä Jerry Turkulaisen kahdella maalilla.

KooKoolla on ollut ongelmia erityisesti maalivahtiosastolla, kun joukkueen ykkös- ja kakkosmaalivahdit Samu Perhonen ja Juha Järvenpää ovat loukkaantuneiden listalla. Jyväskylässä joukkueen maalia vartioi nuori Oskari Salminen, joka jatkanee maalilla myös lauantain ottelussa.

KooKoon helmikuu on ollut suorastaan katastrofaalinen, kun joukkue on hävinnyt tähän saakka kaikki seitsemän otteluaan tämän kuun aikana. Helpotusta KooKoon synkkään helmikuuhun on tuskin luvassa lauantainakaan, kun hirmuvireessä oleva Kärpät saapuu vierailulle. 

Kärpät puksuttaa tasaisesti neljän kentällisen ja erinomaisen maalivahtipelin voimalla murskaten vastustajan toisensa jälkeen. Raumalla sattuneen taannoisen kauneusvirheen jälkeen joukkuelle on tehty ainoastaan neljä maalia kolmessa ottelussa.

Varmuudella Kärppien kokoonpanosta ovat lauantain ottelusta sivussa kautensa jo päättänyt Mika Pyörälä sekä toistaiseksi sivussa oleva Atte Ohtamaa. Muuten joukkue operoi pientä flunssa-aaltoa lukuunottamatta täydellä kokoonpanollaan.

Tulosveto

Kärpät murskaa KooKoon
Viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa joukkueet löytyvät eri ääripäistä. Sarjaa johtava Kärpät on piikkipaikalla, loukkaantumiskierteessä rypevä KooKoo puolestaan viimeisenä kerättyään vain viisi pistettä ilman yhtään varsinaisen peliajan voittoa. Kärpät pääsee tyylittelemään murskalukemia, kun KooKoolta puuttuu sekä ykkös- että kakkosmaalivahti loukkaantumisten vuoksi.
0 1
5 6 7

SaiPa tähyää taisteluun suorasta pudotuspelipaikasta

Tappara on ollut viime ajat kelpo vireessä, kun viidestä edellisestä ottelustaan joukkue on kerännyt kolme voittoa ja kaksi tappiota. Tappiot ovat tulleet Liigan kärkijoukkueille, kun TPS haki pisteet Tampereelta ja Kärpät kaatoi kirvesrinnat Oulussa.

Joukkueen maalivahdit Niklas Bäckström ja Christian Heljanko ovat saaneet viime aikoina molemmat otteluita vyölleen. Bäckström on esiintynyt kaksikosta paremmin, mutta lauantaina maalilla nähtäneen Heljanko, sillä Bäckström on pelannut jo keskiviikon sekä perjantain otteluissa.

Tappara kaatoi perjantaina Tampereen paikallisottelussa Ilveksen ja hiipi jo kolmen pisteen päähän sarjakakkosesta TPS:tä. Joukkueella on tosin yksi ottelu turkulaisia enemmän pelattuna, mutta Tapparaa kiinnostaa aivan varmasti runkosarjan kakkospaikka. 

Tappara sai perjantain otteluun sairastuvalta palanneen Ben Bloodin. Lauantaina joukkueen puolustukseen voisi ainakin teoreettisesti palata myös yhden ottelun pelikieltonsa perjantain kierroksella kärsinyt Tuukka Mäntylä.

SaiPa piinasi perjantaina runkosarjavoittaja Kärppiä ottelun alussa siirtyessään vajaassa viidessä minuutissa kahden maalin karkumatkalle. Sarjajohtaja ei tästä liiaksi hätkähtänyt ja marssi lopulta rutiininomaiseen 2−5-voittoon.

SaiPalla on vielä kohtalaiset mahdollisuudet myös suoraan pudotuspelipaikkaan, kun sillä on eroa kuudentena majailevaan Pelicansiin kuusi pistettä. Välissä on kuitenkin joukkueita, joten montaa tappiota SaiPa ei enää saa tililleen kerätä.

Joukkueen kokoonpanosta uupui perjantaina kovia nimiä, kun Tyler Morley, Vladimir Denisov ja Santeri Virtanen puuttuivat. SaiPan kapea materiaali ei poissaoloja liiaksi kestä, joten lappeenrantalaisten leirissä ollaan varmasti tyytyväisiä, kun Morley palaa lauantaina kokoonpanoon kärsittyään kymppitilin täyttymisestä johtuneen pelikieltonsa.

SaiPa oli ennen perjantain ottelua kerännyt tililleen viisi peräkkäistä voittoa, joten kevättä kohden mentäessä joukkueen peli on ainakin tuloksellisesti ajautumassa raiteilleen. Kärpät-ottelussa joukkueen maalia vartioi nuori Niclas Westerholm, joten oletettavaa on, että Tampereella tolppien välissä nähdään Frans Tuohimaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

22.10
Tappara - Ässät
5 - 3
16.10
Tappara - HPK
3 - 2

SaiPa

Tulosveto

SaiPalla vaikeuksia vieraissa
SaiPa on taittanut vaikean jaksonsa ja noussut takaisin taistoon jopa paikasta kuuden parhaan joukkoon. Vieraspelaaminen takkuaa kuitenkin edelleen. Lappeenrantalaisilla on koko kaudelta vain kolme varsinaisen peliajan vierasvoittoa. Tappara on ailahdellut, mutta rutiini riittää erityisesti kotikentällä SaiPan kaatamiseen.
3 4
1 2

Väsynyt KalPa kovaan testiin

Kotijoukkue TPS on ollut viime aikoina kovassa vireessä, vaikka keskiviikon kärkiottelu Kärppiä vastaan oli turkulaisten näkökulmasta murheellinen. Joukkueella on ollut jo pidempään kokoonpanohuolia, kun esimerkiksi Oulussa kolmosketjun laitahyökkääjänä paineli puolustajana normaalisti pelaava Olli Kaskinen.

Joukkue on kuitenkin suorittanut erinomaisesti viime viikot. Lisäksi TPS:n sairastupa alkaa tyhjenemään pikku hiljaa. Lauantain kierroksella kokoonpanoon palaavat taitava sentteri Ilari Filppula sekä kahden ottelun pelikieltonsa kärsinyt Lauri Pajuniemi.

KalPalle kuluva viikko on ollut todellinen testi, kun joukkue on kohdannut kotonaan Tapparan keskiviikkona ja vieraskaukalossa Lukon perjantaina. Kummastakaan ottelusta ei ole pistepussiin täytettä tullut, joten pudotuspelipaikka on karannut jo yhdeksän pisteen päähän.

KalPa kaatui perjantaina Raumalla surkeaan oman pään pelaamiseensa. Pelaajien etäisyydet venähtivät pitkiksi ja puolustajilla oli hankaluuksia avata peliä, jonka lisäksi miehiä unohtui maalivahti Denis Godlan maalille turhan yksin. Kaksi erää Godla selviytyi, mutta kolmannessa Lukko iski kolme maalia ja karkasi voittoon lukemin 4−3.

KalPan tilannetta ei helpota lauantain ottelussa TPS:n kevyempi viikko. Turkulaiset ovat pelanneet viikolla ainoastaan kerran, kun se kävi keskiviikkona Oulussa häviämässä kärkiottelun.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

23.10
Lukko - TPS
4 - 1
17.10
Kärpät - TPS

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

Tällä kaudella

Tulosveto

KalPan puolustuspeli vuotaa
KalPa on putoamassa pudotuspelitaistosta. Suurimmat ongelmat ovat puolustusalueen pelaamisessa. Kymmenessä viime ottelussa kuopiolaiset ovat päästäneet 36 maalia, neljänneksi eniten Liigassa. TPS on puolestaan tehnyt vastaavalla jaksolla kolmanneksi eniten maaleja. Neljän ottelun tappioputkessa tarpova KalPa onkin selvä altavastaaja vasta viime ottelussa yhdeksän ottelun pisteputken katkaissutta TPS:ää vastaan.
4 5
1 2

Sitkeä kotijoukkue pyrkii hiekoittamaan Pelicansin taivalta

Mikkelissä Jukurit isännöi suorasta pudotuspelipaikasta kamppailua käyvää Pelicansia. Jukurit kärsi sekä keskiviikkona että perjantaina maalin tappiot vieraskaukaloissa, kun ensin HPK oli vahvempi lukemin 4−3 ja tämän jälkeen HIFK piti pisteet Helsingissä 2−1-lukemin.

Jukurien peliesitykset ovat panoksen puuttumisesta huolimatta olleet kelpo tasolla viime aikoina, mutta tuloksia ei ole tullut. Mikkeliläiset antavat paljon pisteitä pois heikon erikoistilannepelaamisensa johdosta. Alivoimalla Jukurit ei saa vastustajaa kuriin, eikä vastaavasti ylivoimalla kiekkoa saada vastustajan maaliin. 

Jukurit tyhjensi jo aiemmin helmikuussa kokoonpanoaan, eikä kärkipelaajien poistuminen voi olla näkymättä erikoistilanteissa. 

Pelicansin osalta tammikuu sujui erinomaisesti, mutta helmikuussa on ollut nihkeämpää. Lahtelaiset olivat tammikuussa sarjan kuumin joukkue, mutta helmikuussa joukkue on onnistunut kaatamaan vain toivonsa menettäneet Ässät ja KooKoon sekä sarjakolmosen Tapparan.

Lahtelaiset pelaavat joka ilta tärkeistä pisteistä, sillä ero varsinkin sijalla seitsemän tällä hetkellä olevaan HIFK:hon on ainoastaan kaksi pistettä Pelicansin eduksi. Perjantain kierroksella Ässät kaatui nihkeästi, vaikka lukemat olivat 6−3. Lahtelaiset nimittäin onnistuivat maalinteossa ottelun päätösminuutilla vielä kahdesti.

Tulosveto

Jukurit ei pysty vastaamaan tulivoimaiselle Pelicansille
Pelicans lukeutuu Kärppien takana sarjan tulivoimaisimpiin joukkueisiin. Jukurien edellinen varsinaisen peliajan vierasvoitto on puolestaan tammikuun viidenneltä päivältä, eikä voittoa ole odotettavissa myöskään lauantaina. Jukurien maalimäärät pysyvät pienenä, mutta suurempaa kerrointa voi lähteä hakemaan Pelicansin murskavoitolla, johon lahtelaisilla on eväitä.
1
5 6 7

Kokoonpanohuolensa jättänyt HIFK pureskelemaan pakkopullaa Poriin

Sarjajumbon paikkaa tukevasti miehittävä Ässät taisteli perjantaina urhollisesti Pelicansia vastaan. Joukkueen kokoonpano oli pahasti vajaa, jonka myötä hyökkääjät Mikael Saha sekä Aleksi Rekonen joutuivat pelaamaan puolustajan paikalla. Sitkeästi taistellut patapakka joutui lopulta nöyrtymään 6−3-lukemin, lahtelaisten iskiessä kaksi maalia viimeisellä minuutilla.

Ässät on pysynyt tuloksellisesti vastustajiensa kyydissä viimeisissä otteluissaan, mutta pisteille asti joukkueen taso ei ole riittänyt kuin harvoin. Porilaisjoukkueen kapea materiaali saattaa näkyä viikon viimeisessä pelissä, kun joukkue on pelannut jo keskiviikkona sekä perjantaina.

HIFK sai perjantain kotiotteluunsa Jukureita vastaan mieluisia palaajia sairastuvan puolelta, kun Erik Thorell, Joonas Rask ja Iikka Kangasniemi palasivat joukkueen vahvuuteen joukkueen napatessa 2−1-voiton.

Joukkueella on ollut ongelmia viisikkopelaamisensa kanssa, mikä johtunee ainakin osittain kovista loukkaantumismääristä, joiden myötä kentälliset ovat vaihtuneet usein. Puolustuspäässä joukkueelle sattuu paljon merkkausvirheitä, kun taas hyökkäyspäässä peli puuroutuu turhan usein kulmissa nyhjäämiseksi.

Maalivahti Atte Engrenin otteissa on myös ollut paljon parantamisen varaa, mutta perjantaina Lukko-kasvatti päästi ainoastaan yhden maalin ja nappasi ottelussa 19 torjuntaa.

Tulosveto

HIFK:n hyökkäys liikaa Ässille
Ässien puolustus on ollut helisemässä viime aikoina. Tulivoimaisemmat joukkueet ovat iskeneet taululle runsaasti maaleja, viimeisimpänä Pelicans voitti perjantaina kotonaan lukemin 6-3. HIFK sai perjantaina jalkeille lähes parhaan kokoonpanonsa, eikä päästä Ässiä helpolla lauantaina. Helsinkiläisten materiaali on laaja ja maalintekovoimaa löytyy neljästä ketjusta. Ässät ei pysty vastaamaan HIFK:n tulivoimaan, mutta helsinkiläisten haparoinut puolustuspelaaminen avaa mahdollisuuden myös Ässien maalinteolle.
2 3
5 6