Liiga-kierros: Hämeenlinnassa ja Kouvolassa taistellaan isoista pisteistä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Pudotuspelipaikat alkaa olla jaettu, mutta runkosarjan voitosta ja sijoituksista kärjen takana taistelu käy kuumimmillaan. Runkosarjan voitosta taistelevat Kärpät ja Tappara pelaavat vieraspelit Hämeenlinnassa ja Kouvolassa.

Seuraa Heitä

Lauri Pajuniemi #48 | TPS

Laitahyökkääjä

Heikon turkulaisjoukkueen valonpilkahdus. Heikohkon viime kauden jälkeen Pajuniemi haki keväällä vauhtia harrastekiekkoturnauksesta ja kenties sieltä löytyi oikeat kikat henkilökohtaisestui menestyksekkääseen Liiga-kauteen.

Tapparaa hamuaa runkosarjan voittoa

HPK on ollut Tapparalle hankala vastustaja tällä kaudella. Keskinäisten otteluiden pisteet ovat kotijoukkueen hyväksi 6−3.

Viime aikoina hämeenlinnalaisilla on kuitenkin ollut haasteita kärkipään joukkueita vastaan. Kärpät tosin kukistui vieraissa, mutta muutoin voittoja HPK on napsinut lähinnä peränpitäjiltä. 

Tappara sen sijaan oli seitsemän ottelun voittoputkessa ennen perjantain jatkoaikatappiota paikallispelissä. Tyler Morleyn paluun jälkeen kirvesrintojen peli on kulkenut erinomaisesti ja Kärppien etumatka runkosarjan piikkipaikalla on kaventunut.

HPK:lla pudotuspelien kotietu on karannut lähes tavoittamattomiin, mutta joukkue taistelee vielä suorasta paikasta puolivälieriin. Voitto Tapparasta olisi elintärkeä matkalla kohti kuudetta sijaa.

Molemmat joukkueet ovat saaneet sairastupansa liki tyhjiksi ja pääsevät iskemään parhaalla miehistöllään. Ainoastaan joukkueiden ykköspakit Valtteri Kemiläinen ja Petteri Nikkilä ovat loukkaantuneiden listalla. HPK:lta sivussa on lisäksi maalivahti Joona Voutilainen

HPK ei pelannut perjantaina, joten kotijoukkue pääsee lähtemään otteluun tuoreemmalla jalalla kuin jatkoajalle asti uurastaneet tamperelaiset, mikä voi etenkin pelin alussa tuoda hienoisen etulyöntiaseman.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

16.10
Tappara - HPK
3 - 2
10.10
HPK - Sport
0 - 1

Tappara

22.10
Tappara - Ässät
16.10
Tappara - HPK
3 - 2
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6

Tällä kaudella

Ilves on tekemätön paikka SaiPalle

Lappeenrantalaiset eivät ole onnistuneet kertaakaan tällä kaudella riistämään sarjapistettä Ilvekseltä. Tilanne tuskin helpottuu tälläkään kertaa.

Vahvaa kautta pelaava Jouko Myrrän luotsaama tupsukorvalauma lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Aiemmin viikolla yllätystappion Jukureille kärsinyt Ilves pesi kasvojaan jo paikallispelissä Tapparaa vastaan ja nyt tamperelaiset janoavat varmasti täysiä sarjapisteitä.

Ilves taistelee kynsin hampain pudotuspelien kotiedusta, kun taas SaiPan mahdollisuudet playoffeihin ovat enää teoreettiset. Ville Kohon poissaolo on jättänyt Saimaan rannalle valtavan aukon, josta Ilveksen on helppo kävellä voittoon.

Tärkeät pisteet jaossa kärkijoukkueiden kesken

Runkosarja huipentuu kunnon taisteluun eikä sijoituksia vielä ole jaettu. KooKoo taistelee kotiedusta ja Kärpät runkosarjan voitosta.

Molemmille joukkueille tarjolla olisi tärkeitä sarjapisteitä. Kärpät yrittää pitää takanaan niskaan hengittävän Tapparan. Vastaavasti KooKoo koittaa jahdata Tapparan miehittämää kakkospaikkaa ja samalla pitämään lähimmät kilpailijat riittävän etäällä.

Kotijoukkue KooKoo on ollut joulukuun puolivälistä lähtien liki voittamaton ja poistunut kaukalosta vähintään yksi sarjapiste mukanaan, kunnes viikko sitten Ilves nitisti kouvolalaiset. Myös eilen KooKoo lähti kotimatkalle Helsingistä pisteittä ja maaleitta. 

Joukkueen pistehai Anrei Hakulisen loukkaantuminen vei terää kouvolalaisten hyökkäyksestä ja kahdessa viime pelissä vastustajan verkko on soinut ainoastaan kerran. Silti KooKoo laittanee Kärpille kunnolla kampihin kotihallissaan.

Kärpät päästi Tapparan iholle hieman huonomman jakson aikana. Nyt joukkue on palannut voittojen tielle ja kirjannut edellisestä kolmesta ottelusta täyden pistepotin. Tuore paluumuuttaja Juhamatti Aaltonen ei vielä ole kärppäpaidassa yltynyt hurmiotehoihin, mutta potentiaalia löytyy. 

TPS:llä paikka viimeiseen rypistykseen

TPS ja Pelicans omaavat enää teoreettisen mahdollisuuden pudotuspeleihin. Juuri viivan alapuolella majaileva TPS on 12 pistettä perässä viimeisestä playoff-paikasta. Suurin panos pelistä siis puuttuu.

Joukkueista etenkin Pelicans on kunnostautunut tyhjennysmyynneissä, vaikkei se ole kuin pari pinnaa turkulaisia jäljessä. Luovuttamisen henki on kuitenkin vahvasti läsnä.

Sen verran heikkoja on joukkueiden esitykset tällä kaudella olleet, ettei suuria urheiluhetkiä tästä ottelusta uskalla odottaa. Peli tuskin kiinnostaa pelaajia juuri katsojia enempää, mutta palkkansa eteen kaukaloon on kuitenkin raahauduttava. Suurin mielenkiinto lienee kohdistuu kokoonpanoon nostettuihin junioreihin.

TPS on tappioputkessa, mutta ehkä se pieni pilkahdus pudotuspeleistä saattaa kääntää ottelun turkulaisille.

Suurimmat panokset uupuvat

Niin vaasalaisten kuin jyväskyläisten tilanne sarjataulukossa on sellainen, että suurin merkitsevyys loppukauden peleistä on kadonnut. Toki Jypillä edelleen on mahdollisuus kuuden parhaan joukkoon, mutta se vaatii jo täydellistä loppukautta.

Sportin takki on tyhjä. Vaikka vaasalaiset viime kierroksilla kiusasivat kärkijoukkueita pitäen sekä Tapparan että Kärpät tiukoilla, ei Sportin leirissä riemunkiljahduksiin ole aihetta. Kolme voittoa tämän vuoden puolella kertoo siitä, että Vaasassa odotetaan jo kauden päättävää saunailtaa.

Jyp putosi umpisurkean tammikuun vuoksi kärkikahinoista ulos. Nyt joukkueen tilanne on melko stabiili − suoraan puolivälieräpaikkaan on yhdeksän pistettä matkaa, mutta vastaavasti pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotietu on toistaiseksi turvattu 12 pisteen erolla takana vaanivaan Kalpaan. 

Jyp on saanut kelkan jälleen kääntymään voittojen suuntaan, joten voidaan olettaa voiton matkaavan Keski-Suomeen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

harjoitusottelut

08.08.
JYP - Sport
1 - 3
27.08.
Sport - JYP
2 - 1

runkosarja

Kotietu tähtäimessä Raumalla

SIjoista 3.-6. käydään äärimmäisen kovaa kamppailua kauden päätteeksi. Lukko on vahva ehdokas nappaamaan kotiedun puolivälieriin.

Alkuvuoden vahvin joukkue Lukko hävisi ensimmäisen kerran varsinaisella peliajalla tämän vuoden puolella viikko sitten, kun yksi kovimmista kilpakumppaneista, KooKoo, vei pisteet Kouvolaan. 

Lukko ja KooKoo taistelevat Hifkin ja Ilveksen kanssa viimeisistä paikoista neljän parhaan joukossa, joten jokainen piste on raumalaisille tärkeä. KalPalla puolestaan tilanne on melko lailla lukittu loppukaudeksi. Välitöntä vaaraa pudota viivan alapuolelle ei ole, mutta kotietu pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle on karannut turhan kauas.

Tämän kauden kohtaamiset ovat menneet tasan, mutta Sebastian Repo on tuonut Lukon peliin sen verran lisäpotkua, että KalPan kilpi murtunee raumalaisten käsittelyssä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

16.10
HIFK - Lukko
2 - 3
10.10
Lukko - SaiPa
3 - 0

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1