Liiga-kierros: Eilisen yllätysvoittaja KalPa hakee voittosarjalleen jatkoa, alkukauden onnistujat vastakkain Tampereella

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto
Lauantain Liiga-kierroksella nähdään tälläkin kertaa monta mielenkiintoista vääntöä, kun otteluissa on vastakkain alkukauden onnistujia ja alisuorittajia. Ennakkoon katseet kohdistuvat etenkin kolmatta perättäistä voittoaan metsästävän KalPan ja HPK:n kohtaamiseen sekä pirteän alkukauden pelanneiden Ilveksen ja Ässien välienselvittelyyn.

Seuraa Heitä

Eero Kilpeläinen #37 | KalPa

Maalivahti

Kaksi voittoa putkeen napanneen KalPan viimeisenä lukkona toiminut Eero Kilpeläinen on päästänyt kahteen edelliseen otteluun vain yhden maalin. Lisäksi torjuntoja on kertynyt 48 kappaletta, joten Kilpeläinen on yltymässä oivaan syysvireeseen.

Otto Kivenmäki #73 | Ässät

Keskushyökkääjä

Vahvan alkukauden pelannut Kivenmäki on osoittanut ottelusta toiseen vahvaa työmoraalia, joka on tuottanut toistaiseksi jo tehot 2+3=5.

Kärpille kauden avaustappion aiheuttanut KalPa saapuu ryöstöretkelle Hämeenlinnaan

Illan kotijoukkue HPK kärsi eilen kirvelevän vierastappion Tapparalle luvuin 2−3. HPK oli ottelussa täysin telineissä ensimmäiset kaksi erää, mutta löysi päätöserässä uuden vaihteen ja oli lähellä venyttää ottelun jatkoajalle. Etenkin vahvassa syysvireessä oleva Petri Kontiola ja hämeenlinnalaisjoukkueen maalia vartioinut ja siinä sivussa syöttöpisteenkin merkkauttanut Daniel Lebedeff esiintyivät edukseen.

KalPa saalisti sen sijaan edellisessä ottelussaan hienon päänahan, kun se kaatoi kotihallissaan kaikki aikaisemmat ottelunsa voittaneen Kärpät. Kärpät tiedotti ottelun jälkeen joukkueessaan todetusta koronatartunnasta, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan KalPan ei katsota altistuneen tartunnalle, sillä Kärppien tartunnan saanut pelaaja ei osallistunut eiliseen otteluun.

Itse ottelussa KalPa esiintyi isännän elkein. Ottelun sankareiksi nousivat kahden maalin Kim Nousiainen ja tehot 1+1 iskenyt Aleksi Klemetti. Myös Eero Kilpeläinen oli maalissa mies paikallaan ja osaltaan varmistamassa riemukasta voittoa sarjakärjestä. Lisäksi Aapeli Räsänen viimeisteli liigauransa avausmaalin.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

KalPa

05.12
KalPa - JYP
27.11
KalPa - Pelicans
3 - 4 VL
21.11
Tappara - KalPa
2 - 1 JA

Tällä kaudella

runkosarja

Alkukauden onnistujien kohtaamisessa marginaalit ovat pienet

Ilves on aloittanut kautensa raikkaasti. Vauhdikasta ja tehokasta peliä esittäneet Jouko Myrrän suojatit nappasivat täyden pistepotin viimeksi eilen Lahdesta, kun joukkue kaatoi Pelicansin selvästi 4−1. Alkukauden otteluistaan vain yhden hävinneen Ilveksen tehopelaajina ovat kunnostautuneet etenkin Juuso Välimäki, juuri NHL-varauksen saanut Roby Järventie ja viime kauden kultakypärä Eemeli Suomi, joista jokainen on kirjauttanut jo viisi tehopistettä. Myös joukkueen maalilla kahdessa edellisessä ottelussa torjunut Lukáš Dostál on esittänyt jälleen vahvoja otteita.

Vierasjoukkue Ässät julkaisi eilen mielenkiintoisen uutisen, kun se tiedotti NHL:ssä Montreal Canadiensia edustavan Jesperi Kotkaniemen lainasopimuksesta. Vielä Kotkaniemeä ei kuitenkaan jäällä nähdä, sillä nuori hyökkääjä liittyy joukkueen vahvuuteen vasta ensi maanantaina. Ilman Kotkaniemeäkin Ässät antaa kuitenkin Ilvekselle varmasti kovan vastuksen, sillä alkukauden tuloksellisesti ailahtelevista otteista huolimatta joukkue on löytänyt tavan nousta takaa-ajoasemasta vähintäänkin tasoihin.

Alkukauden onnistujia patajoukkueessa ovat olleet maalivahti Linus Söderström ja Otto Kivenmäki, jotka ovat molemmat olleet joukkueensa avainpelaajia. Mikäli Ässät saa myös ylivoimapelinsä kuntoon ja torstaina sivussa olleen Mika Niemen takaisin, on joukkueen pistesaldon karttuminen jälleen erittäin lähellä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

Ässät

05.12
Ässät - SaiPa
04.12
JYP - Ässät
27.11
Ässät - Jukurit
5 - 6 JA

Tällä kaudella

Rajun loukkaantumissuman runtelema HIFK hakee Mikkelistä ryhtiliikettä

HIFK:n kausi ei ole alkanut onnellisten tähtien alla. Alkukauden seitsemästä ottelustaan joukkue on voittanut varsinaisella peliajalla vain kaksi, mutta pelillisiä otteita suurempi huoli on ollut viime aikoina joukkueen avainpelaajien loukkaantumissuma. Viimeisimpänä pitkään listaan lisättiin NHL-apu Antti Suomela, joka liittyikin joukkueeseen vasta hiljattain. Eilen joukkue kärsi tappion vahvalle Lukolle, mutta tappiosta huolimatta iltaan mahtui myös ilonaiheita, kun joukkueen maalille toiseen erään vaihdettu Niilo Halonen esiintyi edukseen.

Jos on HIFK:lla ollut vaikeaa, niin helppoa ei ole ollut Jukureillakaan. Illan ottelua isännöivä mikkeliläisryhmä nappasi kauden avausvoittonsa vasta torstaina, kun Ässät kaatui jatkoajalla Porissa. Voiton avaimia olivat etenkin tiivis puolustuspeli ja maalivahti Sami Rajaniemen vahvat otteet, mutta myös ratkaisevan rangaistuslaukauksen upottaneen Vitali Abramovin vahva debyytti.

HIFK:ta vastaan Jukureiden on kuitenkin löydettävä pelaamiseensa vielä yksi vaihde. Helpoiten se voisi löytyä takkuilleesta ylivoimapelistä, johon saataneen apuja flunssatauolta palaavan Henri Nikkasen myötä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

05.12
Jukurit - Kärpät
03.12
TPS - Jukurit
02.12
Jukurit - JYP
28.11
Lukko - Jukurit
6 - 3
27.11
Ässät - Jukurit
5 - 6 JA

HIFK

05.12
Sport - HIFK
04.12
Ilves - HIFK
28.11
HPK - HIFK
2 - 5

Tällä kaudella

KooKoo yrittää horjuttaa Lukon asemaa sarjan kärjessä

Yhtä ottelua lukuun ottamatta voitosta voittoon läpi alkukauden kulkenut Lukko kellisti viimeisimpänä siipirikkoisen HIFK:n. Joukkueen syömähampaina ovat toistaiseksi kunnostautuneet Kristián Pospíšil, Vili Saarijärvi, laina-apu Aleksi Saarela ja Eetu Koivistoinen, joista jokainen on iskenyt jo viisi tehopistettä. Edellä mainituista Pospíšil, Saarijärvi ja Saarela onnistuivat maalinteossa myös eilen Helsingissä.

Illan vierailija KooKoo on pelannut kaksijakoisen alkukauden, kun kahden voiton lisäksi tilastoihin on merkitty myös kaksi tappiota. Peräti kolme perättäistä kotiottelua pelannut KooKoo pelaa vasta kauden toisen vierasottelunsa, mutta vastus ei viime kerrasta ainakaan helpotu, kun Kärppien sijaan vastassa on Lukko. 

Sensaatiomaisen viime kauden jälkeen KooKoossa tapahtui odotetustikin isoja muutoksia, mutta tuloksellisesti ailahtelevasta alkukaudesta huolimatta kasassa on jälleen iskukykyinen ryhmä, jonka tehopelaajana on toistaiseksi häärännyt viiden pisteen Kasper Björkqvist.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

05.12
Lukko - Pelicans
03.12
Lukko - Sport
28.11
Lukko - Jukurit
6 - 3
27.11
Tappara - Lukko
5 - 2

KooKoo

SaiPan tähtäimessä välitön revanssi

Eilisestä ottelusta ei lappeenrantalaisittain jäänyt käteen juuri mitään, kun JYP oli tyly isäntä luvuin 5−1. SaiPalle tarjoutuu kuitenkin mahdollisuus välittömään revanssiin, kun se kohtaa JYPin heti toistamiseen saman viikonlopun aikana. Tähän mennessä Liigan toiseksi parasta alivoimaa esittäneen SaiPan kannalta avainasemassa on puolustuspelin onnistuminen myös tasaviisikoin, sillä parantamisen varaa jäi eilisestä rutkasti.

Parannusta voi olla luvassa jo lauantaille kiekollisesti taitavan Veeti Vainion muodossa, mikäli tämä pystyy palaamaan sairastuvalta kaukaloon.

Hiljattain YT-neuvottelut aloittaneen JYPin alkukausi on ollut vaiheikas. Viidestä ottelusta voittoja on kasassa kaksi, mutta tappiot ovat tulleet melko selvin lukemin. Eilen joukkue otti vaihteeksi selvän voiton, mutta JYP kaipaa otteisiinsa etenkin tasaisuutta, johon se tarvitsisi kaikkien ketjujen panosta.

Eilen hyökkäyspäässä näkyi lähinnä Jarkko Immosen johtama ketju, vaikka viidestä maalista jokainen kirjattiinkin eri pelaajalle. Tehoja pitäisi alkaa hiljalleen löytyä myös ylivoimalla, jolla JYP ei ole onnistunut vielä kertaakaan.

Illan ottelussa huomionarvoista on etenkin sen alku, sillä JYP ei ole vielä kertaakaan tällä kaudella onnistunut tekemään ottelun avausmaalia.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

05.12
Ässät - SaiPa
04.12
SaiPa - Tappara
28.11
KooKoo - SaiPa
1 - 3

JYP

05.12
KalPa - JYP
04.12
JYP - Ässät
02.12
Jukurit - JYP

Tällä kaudella

Ottelu siirtyy myöhempään ajankohtaan Kärppien koronakaranteenin vuoksi.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

05.12
Jukurit - Kärpät
21.11
Kärpät - Ässät
5 - 4 JA

TPS

05.12
Tappara - TPS
03.12
TPS - Jukurit

Tällä kaudella