Liiga-kierros: Ehjiä 60-minuuttisia etsimässä

LIIGA / Kierrosennakko
Syöttöpisteen Jokisen maaliin merkkautti Michal Krištof huikealla esityöllään.
Kuva © Emmi Erkkilä emmi.erkkila@jatkoaika.com
Perjantai-illan herkkupala on tarjolla Raumalla, kun Lukko ja Kärpät iskevät yhteen. Keskikastissa puolestaan on tarjolla mielenkiintoisia otteluita, kun HPK ja Ilves sekä Jukurit ja Pelicans iskevät yhteen.

Ailahteleva Kerho isännöi kovavireistä Ilvestä

HPK ja Ilves pyrkivät takaisin voittokantaan. Hämeenlinnalaiset kärsivät edellisessä ottelussaan ruman tappion Lukolle. Ilves sen sijaan hävisi kotonaan kovavireiselle JYP:lle kuluvan viikon keskiviikkona.

Keskiviikkona ensimmäistä kertaa sitten lokakuun puolen välin hävinnyt Ilves matkustaa perjantai-illaksi Hämeenlinnaan haastaamaan ailahtelevasti esintyneen HPK:n. 

Ottelun lähtökohdat ovat hyvin erilaiset. Illan isäntä HPK on saanut valmistautua illan otteluun koko viikon, kun taas Ilves pelasi viimeeksi kaksi päivää sitten Jyväskylässä. HPK on harjoittelut kuluvan viikon huolellisesti, koska pelejä ei ole ollut.

— Meillä oli vapaaehtoinen harjoituspäivä Lukko-pelin jälkeen sunnuntaina ja maanantai oli vapaa kaikilla. Tiistaina sitten palattiin arkeen. Olemme näiden kolmen harjoituspäivän aikana pyrkineet löytämään oleellisia juttuja siihen meidän omaan peliin ja kehittämään sitä, HPK:n valmennustiimiin kuuluva Antti Miettinen kertoo.

Ilveksen leirissä pyritään saamaan jalat liikkeelle illan ottelussa paremmin kuin edellisessä koitoksessa Jyväskylässä, jossa tamperelaisten jalat eivät liikkuneet toivotulla tavalla.

Vastuun tästä otti Ilveksen valmennusjohto, joka myönsi heti ottelun jälkeen, että joukkue harjoitteli alkuviikon liian lujaa.

Kattavammin illan ottelusta voit lukea VeikkausTV-ennakosta, jossa illan ottelua käsitellään laajasti. 

Tilastot

Tällä kaudella

harjoitusottelut

16.08.
Ilves - HPK
5 - 2

runkosarja

SaiPa kovan haasteen edessä Jyväskylässä

Voittokantaan neljän tappiollisen ottelun jälkeen palannut SaiPa on kovan haasteen edessä JYPin vieraana. Pekka Tirkkosen luotsaama JYP pelaa tällä hetkellä erittäin hyvää jääkiekkoa neljän kentällisen voimin.

Kuuden ottelun voittoputkessa seilaava JYP on ehdottomasti ennakkosuosikki ottelussa SaiPaa vastaan. SaiPassakin valmentaneet Pekka Tirkkonen ja Ari Santanen ovat virittäneet JYPin loistavaan vireeseen loppusyksyn aikana.

Lappeenrantalaiset olivat loistovireessä maajokkuetauon kynnyksellä, mutta Tuomas Kiiskisen poistuttua joukkueesta ennen maajoukkuetaukoa alkoivat vaikeudet. Kentälliset menivät uuteen uskoon ja joukkoon mahtui myös muutamia pelikieltoja. 

Edellisessä ottelussa Pelicansia vastaan SaiPan pelissä oli kuitenkin havaittavissa jo viitteitä paremmasta. Erityisesti tasaviisikoin pelatessa SaiPa iski terävästi vastaan ja puolusti oman alueen keskustaa tarkasti.

Illan ottelun joukkueiden suurimmat kehityskohteet löytyvät alivoimapelaamisesta. JYPin alivoima on hyvistä tuloksista huolimatta peräti Liigan toiseksi huonointa. SaiPakin löytyy tilastosta vasta sijalta 10.

Tilastot

Raumalla perjantai-illan huumaa kierroksen kärkiottelussa

HIFK:n edellisessä ottelussa voittanut Lukko on kovan haasteen edessä illan ottelussa, kun vain yhdeksän pistettä kuluvalla kaudella menettänyt Kärpät saapuu Raumalle.

Komean jatkoaikavoiton HIFK:sta ottanut Lukko on ison haasteen edessä kotiottelussaan Kärppiä vastaan.

Lukon kärkihyökkääjien Justin Danforthin sekä Pontus ja Pathrik Westerholmin on onnistuttava tuloksen teossa, jotta voitosta voidaan edes haaveilla Raumalla. 

Katseet kiinnittyvät myös mielenkiintoiseen kaksikkoon kun vastakkain pelaavat Lukon Ville Heinola, joka kolkutteli kuluvalla kaudella jo NHL:n portteja sekä paluun Kärppiin täksi kaudeksi tehnyt Jesse Puljujärvi.

Jos Lukko haluaa haaveilla voitosta, sen on onnistuttava erikoistilanteissa kovalla prosentilla ja puolustettava kärsivällisesti. Turhiin riskeihin raumalaisilla ei ole varaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

23.10
Lukko - TPS
4 - 1
16.10
HIFK - Lukko
2 - 3
10.10
Lukko - SaiPa
3 - 0

Kärpät

17.10
Kärpät - TPS
16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1

Jukurit pyrkii karkuun, Pelicans haluaa ryöstää kymppisijan itselleen

Alemmassa keskikastissa nähdään mielenkiintoinen ottelu, kun Jukurit ja Pelicans iskevät yhteen. Joukkueiden piste-ero ennen keskinäistä ottelua on vain yksi piste.

Illan isäntä Pelicans on seilannut viime ajat varjojen mailla. Ongelmia on vuorotellen lähes joka osa-alueella eikä joukkue ole onnistunut pelaamaan ehjiä 60-minuuttisia.

SaiPaa vastaan edellisessä ottelussa lahtelaiset hallitsivat kiekkoa ajoittain hyvin, mutta peli puuroutui liian usein kulmiin eikä todellisia maalipaikkoja juuri syntynyt tasaviisikoin.

Jukureiden otteissa on havaittavissa samaa. Joukkue kyllä haastaa jokaisessa ottelussa vastustajan tiukasti, mutta maalin pelien kääntäminen itselleen on ollut haaste. Viimeisestä viidestä ottelusta peräti neljä Jukureiden ottelua on venynyt voittomaalikilpailuun asti.

Molempien joukkueiden tulisi saada tukea kärkipelaajien takaa. Esimerkiksi Pelicansin Jesse Mankinen seilaa tällä hetkellä täysin varjojen mailla. 

Myös Jukurit kaipaisi taustatukea Vadim Pereskokoville.

Sportin tartuttava härkää sarvista

Vaasan Sportilla on viimeiset ajat saada peli kuntoon. Kaudesta on takana vasta ensimmäinen kolmannes, mutta matkaa pudotuspeliviivaan on jo yli kymmenen pistettä.

Kovin sanoin edellisen ottelun jälkeen omaa joukkuetaan kritistoineen Ari-Pekka Pajuluoman luotsaamalla Sportilla alkaa olla jo kiire.

Pudotuspeliviiva on jo kaukana eikä pelaaminen tunnu kehittyvän juuri mihinkään suuntaan. Viimeisin isku vaasalaisten kiekkofanien vyön alle oli, kun Pajuluoma haukkui omaan joukkueensa edellisen ottelun jälkeen.

Myöskään Porin Ässien alkukausi ei ole ollut ruusuilla tanssimmista. Valonpilkahduksia siellä ja täällä, mutta ehjiä otteluita ani harvoin. 

Ässien valmentaja Ari-Pekka Selin on omien sanojensa mukaan yrittänyt paikata vuotavaa venettä läpi syksyn, mutta vene tuntuu vuotavan edelleen. 

Vaikean alkukauden pelannut KalPa yllättämään Tapparaa

Vierailija KalPa katkaisi viime viikon lauantai peräti kahdeksan ottelun mittaisen tappioputkensa. Tappara sen sijaan lähtee illan otteluun kaksi tappiota allaan.

Vaikeita aikoja syksyllä elänyt KalPa pääsi vihdoin voiton syrjään kiinni heti maajoukkuetauon jälkeen SaiPan kustannuksella. 

Tapparalla on allaan kaksi peräkkäistä tappiota ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella. 

Vaikka KalPa seilaisi läpi lokakuun lopun ja marraskuun alun synkissä vesissä, se palasi maajoukkuetauolta yllättävän pirteänä.

Edellisessä ottelussa SaiPaa vastaan joukkueesta ei ollut aistittavissa tuskaa siitä huolimatta, että alkukausi on ollut kehno.

Tapparan kahdesta peräkkäisestä tappiosta huolimatta, se on ilman muuta ennakkosuosikki illan otteluun. Jos KalPa pystyy yhtä pirteään ja terävään karvauspeliin kuin SaiPaa vastaan, sillä on kuitenkin mahdollisuus yllättää.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

22.10
Tappara - Ässät
5 - 3
16.10
Tappara - HPK
3 - 2

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

Tällä kaudella