Liiga-kierros: Avausviikonlopun huumasta kohti arkea – iso paha punainen palaa Nordikselle

LIIGA / Kierrosennakko
Tobias Winberg, HIFK ottelussa HIFK - Lukko, 16/10/2020, Helsingin jäähalli, Helsinki, Suomi. Photo: Joonas Kämäräinen
Kuva © Joonas Kämäräinen
Kauden kolmannella kierroksella katseet kääntyvät Helsingin huippuotteluun HIFK:n ja Lukon välillä.

Seuraa Heitä

Miro Karjalainen #38 | Sport

Puolustaja

Nordiksen kauden avausottelu ja katsomossa fyysistä HIFK:ta nälkäisenä odottavia katsojia – illan asetelma on suorastaan katettu Karjalaiselle.

Joakim Kemell #77 | AHL

Laitahyökkääjä

17-vuotias lahjakkuus on säväyttänyt tekemällä maalin jokaisessa tähän asti pelaamassaan Liiga-ottelussa. Pistääkö TPS tänään stopin maalitehtailulle?

Oskari Salminen #35 | AHL

Maalivahti

Isokokoinen maalivahti pelasti Jukurit otteluissa KalPaa vastaan. Myös Pelicansia vastaan vaaditaan onnistumista.

Aku Räty #38 | AHL

Laitahyökkääjä

Vanhempi Räty aloitti uuden kauden terävästi. Onko meneillään todellinen läpimurtokausi?

Lukko yrittää pilata Ville Peltosen kotiinpaluun

Kahden suuren kohtaamisesta ei puutu tunnetta ja puheenaiheita.

Keskiviikon kierroksen ehdottomasti mielenkiintoisin ottelu pelataan Helsingissä. Mestarisuosikki HIFK korkkaa kotikaukalonsa tämän kauden osalta viime kauden mestaria Lukkoa vastaan, ja Ville Peltonen tekee odotetun paluun petoluolaan seitsemän vuoden tauon jälkeen – tosin tällä kertaa valmennustehtävissä.

Peltosen valmentama HIFK pelasi varsin väkevän avausviikonlopun, kun se vieraili Jyväskylässä ja Lahdessa. JYPiä vastaan tullut jatkoaikatappio oli pettymys selvästä ottelun hallinnasta huolimatta, mutta lauantaina Pelicansilla ei ollut mahdollisuuksia vierasjoukkueen rynnistyksen alla.

Kotiavauksessaan HIFK ei varmasti lähde arkailemaan ja onkin mielenkiintoista nähdä, että aikooko Peltosen alaisuudessa fyysisyyttään lisännyt joukkue sytyttää faninsa ryminällä ja ryskeellä. Ylilyönteihin ei ole kuitenkaan varaa, sillä vastustaja Lukko osaa kyllä käyttää mahdollisuutensa.

Hallitsevan mestarin avausviikonloppu oli kaksijakoinen, kun ensiksi TPS ryösti pisteet Raumalta, mutta lauantaina paikallisvastustaja Ässät kaatui kevyesti. Tiistain HIFK-ottelu avaa Lukon rajun viikon, sillä myöhemmin tällä viikolla se mittaa Kärppien ja jo toisen kerran TPS:n pelivireen.

Lukolle harmia viime viikolta toi avainpuolustaja Thomas Grégoiren loukkaantuminen. HIFK:lta varmuudella sivussa ovat Eetu Koivistoinen ja Otto Karvinen.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

02.04
Pelicans - HIFK
4 - 3
30.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Hämäläinen hermokontrolli koetuksella

Kärpät starttasi uuteen kauteen vahvalla esityksellä JYPiä vastaan. Keskiviikkoiltana nähdään, jatkaako Aku Räty maalitehtailuaan myös HPK:n kustannuksella.

Kärpät aloitti oman kausiurakkansa lauantaina, kun JYP kaatui selvin lukemin 6–2. Ennen viikonloppuna odottavaa länsirannikon kiertuetta on ohjelmassa toinen kotiottelu, kun vastaan luistelee HPK.

Kärppien avausottelusta huomioitavaa on kolmannen erän tehokkuus, sillä joukkue teki päätöserän aikana neljä maalia. Lauantai-illan yksi avainhahmoista oli 20-vuotias Aku Räty, joka onnistui maalinteossa kahdesti. Kärpät oli JYPiä vastaan selvästi hallitseva osapuoli ja käytti maalipaikat armotta hyödykseen. Virheisiin ei ole keskiviikon vierailijallakaan varaa, sillä myös HPK:n avausottelu näytti, miten virheistä rokotetaan.

HPK:n ensimmäinen ottelu pelattiin perjantaina Hämeenlinnassa ja tuosta ottelusta jäi käteen tappio Tapparalle numeroin 1–3. HPK teki mitä pystyi, mutta sortui ottelun kuluessa virheisiin, jotka Tappara kuittasi varmaotteisesti. Hämeenlinnalaisryhmä otti avausottelussaan 28 minuuttia rangaistuksia ja Mário Grman sekä Sean Collins istuivat myös henkilökohtaiset käytösrangaistukset.

Kärppiä vastaan samankaltaiseen jäähyilyyn ei missään tapauksessa ole varaa, joten HPK on hionut yksityiskohtia viikonlopun ja alkuviikon aikana kuntoon. HPK:n osalta on myös mielenkiintoista nähdä, esiintyykö kanadalaiskolmikko Michael Joly, Matt Marcinew ja Ryan Johnston Kärppiä vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5
05.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Jukurit tarvitsee muutakin kuin Oskari Salmisen torjuntoja

Liitävän lähdön kauteen saanut Jukurit mittaa Pelicansin iskukyvyn.

Jukurien kohuttu ajanjakso Olli Jokisen valmennuksessa käynnistyi tuloksellisesti menestyksekkäästi, kun savolainen isoveli KalPa kaatui sekä kotona että vieraissa. Maaliodottaman valossa varsinkin kauden avausottelun voitto oli suoranainen ryöstö, mutta Kuopiossa mikkeliläiset olivat jo paljon paremmin pelissä mukana.

Jukurit saa pitkälti kiittää avauspelien viidestä pisteestään maalivahti Oskari Salmista, joka huhki kahdessa ottelussa yhteensä peräti 54 torjuntaa. On kuitenkin selvää, ettei Salminen voi venyä huippuotteluihin ilta toisensa perään, joten Jukurien pitää saada pelin painopistettä vahvemmin vastustajan kenttäpuoliskolle.

Pelicans lähtee kauden ensimmäiseen reissupeliinsä vasta yksi ottelu allaan. Lauantaina HIFK:ta vastaan pussinokat olivat pirteitä avauserässä, mutta sen jälkeen HIFK jyräsi vastustamattomasti Tommi Niemelän miehistön yli.

Todennäköisesti nuorella Pelicans-ryhmällä oli vielä lauantaina paljon jännitystä mukana, mutta nyt asetelman pitäisi olla helpompi. Katseet kääntyvät joukkueen nimekkääseen ykkösketjuun, jonka pitäisi tehdä ratkaiseva ero varsinkin ennalta heikompia joukkueita vastaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

30.03
Jukurit - Kärpät
3 - 4 JE
28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE

Pelicans

13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5
05.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1

KalPa etsii parannusta tehokkuuteensa Porin illassa

Jarno Kärki palasi täksi kaudeksi Poriin ja on päässyt patapaitojen ensimmäisissä otteluissa hyvään vireeseen. Nyt pisteputki voi jatkua KalPaa vastaan.

Ässien avausviikonloppu sujui vaihtelevissa tunnelmissa. Perjantai-iltana kotikentällä kaatui Sport, mutta lauantaina kauden ensimmäisessä Satakunnan derbyssä Lukko oli vahvempi selvästi luvuin 5–1.

Ässien johtohahmoksi viikonloppuna nousi paluun Poriin tehnyt hyökkääjä Jarno Kärki. Kahteen ensimmäiseen otteluun yhteensä kolme maalia viimeistellyt Kärki vastasi vahvasti odotuksiin ja hamuaa jatkoa pistetehtailulle myös keskiviikkona. Viikonlopun ottelujen perusteella Ässät lähtee iltaan pienoisena ennakkosuosikkina, mutta pelivireen on ehdottomasti tasaannuttava, jotta pisteet jäävät Poriin.

KalPa saalistaa keskiviikkona kauden avausvoittoaan, sillä viikonlopulta kuopiolaisten käsiin jäi vain kaksi tappiota Mikkelin Jukureita vastaan. Joukkue hallitsi varsinkin perjantain ottelua voimakkaasti, mutta ei pystynyt viimeistelemään vaadittavalla tasolla.

KalPan tähän asti ainoan maalin teki perjantai-iltana puolustaja Hugo Gallet, mutta maali on laiha lohtu, mikäli kuopiolaiset eivät pysty jatkossa hyödyntämään paikkojaan huomattavasti tasokkaammin. Porin illassa tullaankin keskiviikkoiltana näkemään kahden vaihtelevasti esiintyvän joukkueen kohtaaminen, joka toivottavasti antaa molemmille viitteitä kirkkaammasta jatkosta pidempää aikaväliä ajatellen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

KalPa

13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5
05.04
Tappara - KalPa
3 - 2 JE

Kemelle kellot soivat?

TPS lähtee hakemaan rutiinivoittoa Keski-Suomesta.

Sarjan hännille povattu JYP avasi kautensa yllätysvoitolla HIFK:sta perjantaina, mutta seuraavan päivän vierailu Ouluun päättyi selviin Kärppien 6–2-voittolukemiin. Pelillisesti JYP oli kummassakin ottelussa selvästi vastaanottavampi osapuoli.

JYPin alkukauden hahmo on ollut 17-vuotias superlupaus Joakim Kemell, joka onnistui maalinteossa kummassakin avausviikonlopun ottelussa. Kemellin Liiga-ura onkin saanut lähes historiallisen lähdön, sillä hän osui myös viime kauden lopulla pelaamassaan debyyttiottelussan, joten hyökkääjä on onnistunut maalinteossa kolmessa ensimmäisessä pääsarjaottelussaan.

Hippokselle saapuva TPS sai maukkaan lähdön uuteen kauteen, kun se kukisti Lukon kauden avanneessa finaaliuusinnassa. Lauantain kotiavauksessa puolestaan Ilves jätti turkulaiset ilman pisteitä, joten nyt Palloseuralla olisi oiva paikka palata takaisin voittokantaan.

TPS:n hyökkäys on kokenut merkittävän heikennyksen avausotteluista, kun Juuso Pärssinen matkusti Nashville Predatorsin harjoitusleirille. Nuori hyökkääjä kuitenkin todennäköisesti palaa TPS:n riveihin muutaman viikon kuluttua. 

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

TPS

30.03
TPS - Tappara
4 - 5 JE
28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2