Liiga-kierros: Alkukauden komeetalla Sportilla mahdollisuus nousta sarjakärkeen

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Matias Lahtinen
Liiga-kierros jatkuu keskiviikkona neljän ottelun kera. HPK matkaa Vaasaan haastamaan Sportin kotitaikaa, Ilves yrittää hakea helpotusta Lahdesta, Jukurit isännöi JYPiä ja KooKoo tavoittelee hyvän kotitemmon jatkoa Kuopiosta.

Seuraa Heitä

Roope Talaja #20 | Ässät

Laitahyökkääjä

On tehnyt kahteen edelliseen otteluun maalin ja tason nostoa on ollut havaittavissa, varsinkin ylivoimapelaamisessa.

Miikka Pitkänen #61 | Jukurit

Laitahyökkääjä

On löytänyt hirmuisen vireen itselleen ja majailee pistepörssin kakkospaikalla. Alkukauteen kertynyt tehot 5+7.

Sportin mahdollisuus piikkipaikalle

Toistaiseksi hyvin kasvonsa pessyt HPK matkaa Vaasaan tavoitteenaan rikkoa Sportin murtumaton kotitaika. Kotkapaidoilla puolestaan on ottelussa mahdollisuus nousta sarjataulukon kärkipaikalle.

Sportilla on hyvän temponsa aikana kasvanut myös huolenaiheita. Hyökkäyskalusto kapenee entuudestaan, sillä Jesse Paukku, Joni Nikko ja Jonne Virtanen eivät ole käytettävissä. Hopeareunuksena Olavi Vauhkonen ja Michael Keränen ovat tervehtyneet takaisin pelikuntoon.

Sportin ylivoima on alkanut tuottamaan tulosta Roope Talajan johdolla. Alivoimapelaamisessa on vaasalaisilla vielä petrattavaa. Turhat rikkeet onkin syytä minimoida, vaikka vastaan asettuukin seura, jonka ylivoimaprosentti on yksinumeroinen.

HPK on saanut uutta tuulta alleen ottamalla selkeät voitot Jukureista ja HIFK:sta. Maalivahti Eetu Laurikainen on päässyt edelliskauden tasolleen, ja uusi päävalmentaja Jarno Pikkarainen on saanut herätettyä joukkoja työntekoon.

Ylivoimapelaamisessa on Kerholla vielä todella paljon parannettavaa, mutta alivoimanelikko on suoriutunut alkukaudesta erinomaisen 93 prosentin tehokkuudella. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

16.08
Sport - Ässät
13.08
Björklöven - Sport
12.08
Sport - Björklöven
2 - 3 JA
05.08
SaiPa - Sport
3 - 2
05.08
Sport - TPS
0 - 1

HPK

12.08
HPK - JYP
4 - 2
19.03
HPK - SaiPa
1 - 2

Syveneekö Ilveksen ahdinko Lahdessa?

Pelilliseen ja tulokselliseen ahdinkoon ajautunut Ilves saapuu tulikuuman Pelicansin vieraaksi Lahden keskiviikkoiltaan. Tylsyttääkö huippukuntoinen Emil Larmi nyt puolestaan tamperelaisten hyökkäyksen?

Vierasjoukkueena otteluun saapuva Ilves koki viikonloppuna juhlaottelussaan kotitappion SaiPalle lukemin 2–3. Ottelu oli jo tamperelaisten hallussa, mutta kahden maalin johto suli ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana, ja tuloksena oli lopulta tappio jatkoajalla. Tätä edeltävistä otteluista alla oli kaksi tappiota Vaasan Sportille. Kovin odotuksin kauteen lähtenyt Ilves haluaisi siis kipeästi takaisin voittojen teille. 

Pelicansin tilanne otteluun lähdettäessä on puolestaan täysin toinen. Joukkue nappasi viime viikon ainoasta ottelustaan 2–0-kotivoiton, kun KooKoo vieraili Lahdessa. Pelicans liitää kolmen ottelun voittoputkessa ja viimeisestä viidestä ottelusta joukkue on voittanut neljä. Pelicans majailee liigan kärkipäässä ja on tällä hetkellä sarjataulukon sijalla neljä. 

Pelicansin vahvan alkukauden takana ovat olleet varsinkin nimet Emil Larmi sekä Lukaš Jašek. Lahtelaisten maalilla Larmi on ollut kovassa vireessä, sillä kolmeen viimeiseen otteluun 25-vuotias maalivahti on päästänyt vain yhden maalin. Jašek puolestaan loistaa Liigan pistepörssin neljännellä sijalla tehoin 3+9. Näihin kahteen nimeen katseet kiinnittyvät myös keskiviikkona. 

Ilveksen puolelta tulosvastuuta ovat kantaneet odotetut nimet. Petri Kontiola ja Eemeli Suomi ovat olleet hyökkäyksen parasta antia alkukaudesta, mutta myös näiden herrojen peli on yskinyt viimeisimmissä otteluissa. Jäähyilyyn kotijoukkueella ei ole varaa, sillä Ilveksen ylivoimassa näiden kahden taiturin lisäksi häärii kultakypärää kantava Les Lancaster

Myöskään Ilves tuskin kaatuu maalivahtipeliin, sillä Marek Langhamer ja Vadim Žerenko ovat olleet molemmat vakuuttavia kauden alussa. 

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kertaalleen, kun Pelicans vieraili kolme viikkoa sitten Hakametsässä. Silloin lahtelaisvieraat tekivät hurjan nousun kahden maalin takaa tasoihin, kun tasoitusmaali syntyi puolustaja Teemu Erosen lavasta vain kaksi sekuntia ennen kolmannen erän päätöstä. Pelicans haki tuolloin vierasvoiton jatkoajan jälkeen lopulta lukemin 3−4. 

Pelicans lähtee otteluun vähintäänkin lievänä suosikkina, ja Ilves haluaa kipeästi palata voittokantaan. Varsinkin Larmin jatkaessa tasollaan Pelicansin maalilla, voi tämä tehtävä olla varsin haasteellinen. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

12.08
Pelicans - Jukurit
4 - 2
25.03
KooKoo - Pelicans

Ilves

16.08
Ilves - KooKoo
12.08
Tappara - Ilves
3 - 2

JYP hakee voittoputkelleen jatkoa Mikkelistä

JYP on noussut nuorten tähtiensä johdolla sarjataulukossa jo kuudenneksi. Nyt JYP hakee jo viidettä perättäistä voittoaan, tällä kertaa Jukureiden kustannuksella.

Ottelun vierasjoukkue JYP pelasi viime viikolla kolme ottelua ja saalisti näistä mukaansa kahdeksan pistettä venyttäen voittoputkensa samalla neljän ottelun mittaiseksi. Jukurit puolestaan kärsi viime viikolla kolmesta ottelustaan kolme tappiota ja jäi kokonaan pisteittä.

Viimeisimmässä ottelussaan lauantaina JYP esitti KalPaa vastaan uskomattoman nousun kolmen maalin takaa tasoihin ja ohi. KalPa johti ottelua vieraissa lukemin 1−4, kun kolmatta erää oli pelaamatta reilu minuutti, mutta JYP nousi vielä 4−4 lukemiin. Nousun kapellimestarina toimi Liigan pistepörssiä johtava 17-vuotias tähti Joakim Kemell, joka iski myös ottelun ratkaisumaalin jatkoajalla. 

Kokonaisuudessaan JYPin kantava voima alkukaudesta on ollut Samuel Heleniuksen johtama nuorisokenttä, jossa laidoilla hääräävät Joakim Kemell sekä Samuel Valkeejärvi. Yksi JYPin tähtilupauksista, 17-vuotias Brad Lambert, puolestaan loukkaantui viime viikolla juuri Jukureita vastaan, ja on oletettavasti sivussa illan ottelusta. 

Jukurit puolestaan tulee otteluun vaikean tilanteen siivittämänä. Kolmen varsinaisen peliajan tappion viikon kruunasi lauantainen kotiottelu Tapparaa vastaan. Tamperelaisvieraat veivät pisteet mukaansa murskalukemin 2−8. Lauantain ottelu paljasti erityisesti Jukureiden ongelmia omassa päässä, ja päävalmentaja Olli Jokinen korosti ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa olevansa erittäin pettynyt joukkueen ilmeeseen. 

Jukureiden tulosvastuuta on toistaiseksi kantanut Jarkko Immosen johtama ykkösketju, jossa varsinkin Šimon Stránský on ollut pirteä kymmenellä tehopisteellään. 

Lähtökohdat otteluun ovat myös sikäli herkulliset, että joukkueet kohtasivat edellisen kerran viime viikolla, joten toinen ottelu tulee nopeasti eteen. Jyväskylässä pelatussa ottelussa JYP oli parempi lukemin 3−1. Jukurit hallitsi ainakin näennäisesti ottelun tapahtumia, mutta JYP oli tehokas paikoissaan. 

JYP lähtee otteluun suosikkina vahvan vireensä johdosta. Jukurit hakee helpotusta tappioputkeensa, ja samalla revanssia viime viikon pettymyksestä. Varsinkin Jukureiden lauantaisen rökäletappion jälkeen kasvojenpesu olisi paikallaan. 

KalPan aika karistaa huono hetki pois

KooKoo saapuu vierailemaan Kuopioon. KalPan edellinen kamppailu ei mennyt läheskään toivotun mukaisesti.

KooKoo on ottanut edellisestä viidestä kamppailustaan neljä voittoa. Pelicansia vastaan tehot jäivät piippuun, mutta Ässiä vastaan tarvittava määrä onnistumisia siunaantui ylivoimapelaamisen kautta. Edelliset neljä kotiottelua on kääntynyt kouvolalaisten eduksi, ja hyvän temmon haku alkaa Kuopiosta.

KooKoo tiedotti tiistaina hankkineensa kautensa HIFK:ssa aloittaneen puolustaja Eero Teräväisellä. Puolustaja päässee uuden joukkueensa pelaavaan kokoonpanoon jo Kuopiossa.

KalPalla puolestaan edellinen kotiottelu TPS:ää vastaan oli pelillisesti hyvä, mutta turkulaisvieraat onnistuivat anastamaan täydet pisteet jalkapallolukemin. Kotoisassa Kuopiossa otteet ovatkin olleet tasaisemmat, mutta ailahtelua on liikaa havaittavissa.

Edellisessä ottelussa KalPan päävalmentaja Tommi Miettinen totesi karmean sulamisen jäljiltä sitoutumisen tason olevan huonoa ja siihen on tultava muutos. Muutos voisi alkaa heti KooKoon kustannuksella.