Liiga-kierros: Ässät katkaisemaan tappioputkea - Tappara hakee edelleen peliään

LIIGA / Kierrosennakko
Niklas Appelgren pääsi läpiajosta yrittämään uransa toista liigamaalia, mutta Mika Järvinen torjui.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Liigaviikon viimeinen kierros on myös viikon ainoa täysi kierros. Jopa kuudessa ottelussa vähintään toinen joukkeista pelasi myös eilen, joten nähdäänkö tästä johtuen maali-iloittelua?

Jatkuuko JYPin vierasputki?

JYP on napannut täydet pisteet kauden ensimmäisestä kahdesta vierasottelusta, mutta kotona on ollut vaikeampaa. KooKoo pelasi edellisen ottelunsa keskiviikkona ja lähtee otteluun tuoreampana.

JYP kärsi eilen 2−4-tappion kotonaan TPS:lle. Ottelu oli jo toinen kerta tällä kaudella, kun JYP jäi pisteittä Jyväskylässä. KooKoo kärsi edellisessä ottelussaan vierastappion HIFK:lle.

KooKoo pelasi mainion pelin HIFK:n vieraana. Kouvolalaiset tulivat ottelussa kahdesti tasoihin ja taipuivat lopullisesti vasta reilut viisi minuuttia ennen loppusummeria syntyneeseen Erik Thorellin maaliin. Alkukaudella jo yhteensä 17 pistettä tehtaillut kaksikko Malte Strömwall-Miikka Pitkänen on ollut joukkueen kantava voima.

JYPin eilinen ottelu oli pitkään kotijoukkueen hallussa, mutta TPS:n vahva viimeinen kymmenminuuttinen tarkoitti voiton luisumista vieraille. JYPin hyökkäyspeli oli erityisen vahvaa ensimmäisessä erässä, mutta loppua kohden maalipaikat vähenivät. Eetu Laurikainen pelasi jälleen oivan pelin, vaikkei kyennytkään TPS:n takaa-ajoa estämään. Laurikainen on pelannut kauden kuudesta ottelusta neljä.

JYPin sisäistä pistepörssiä johtavat kokeneet Eric PerrinJuha-Pekka Hytönen, ja Jarkko Immonen. Hienon alkukauden pelanneelle Anttoni Hongalle sattui TPS-ottelun viimeisessä erässä musta hetki, josta syntyi ottelun voittomaali.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Tulosveto

Jyväskylässä on maaleja luvassa
JYP on tunnettu hyvin puolustavana joukkueena, mutta kauden alku on ollut jyväskyläläisille vaikea, sillä JYPin maaliin on tehty keskimäärin yli kolme maalia ottelua kohden. KooKoon peleissä on nähty eniten maaleja. Joukkueet kuluttavat myös ahkerasti jäähypenkkiä, sillä KooKoo on ottanut toiseksi eniten ja JYP kolmanneksi eniten kahden minuutin rangaistuksia. JYPillä painaa jaloissa myös perjantai-illan kamppailu.
3 4
3 4

Nähdäänkö Helsingissä avaustappion johdosta ärsytetty HIFK?

Helsingissä nähdään kaksi kovakuntoista joukkuetta, kun eilen Tapparan kaatanut KalPa saapuu haastamaan eilen kauden avaustappion kokeneen HIFK:n.

Kotijoukkue HIFK hävisi eilen Pelicansille, kun se hukkasi toisessa erässä hankitun kahden maalin johtonsa. Tappio tuli lopulta voittomaalikilpailun jälkeen. Vaikka häviö tulikin, HIFK ei ole jäänyt vielä kertaakaan pisteittä, ja joukkue löytyy runkosarjasta sijalta kolme.

KalPa on aloittanut kautensa kaksijakoisesti. Tililtä löytyvät muun muassa voitot Kärppiä ja Tapparaa vastaan, mutta puolestaan tappiot Jukureille ja KooKoolle. Eilinen voitto Tapparasta oli kovan työn alla, kun KalPa joutui tasoittamaan ottelun kolmeen kertaan ennen Frank Gymerin voittomaalia.

HIFK on tehnyt eniten maaleja tällä kaudella, mutta myös omissa on ollut ajoittain ongelmia. Etenkin kotihallissa HIFK on ollut tehokas. Joukkueiden edellinen kohtaaminen oli kuluvan vuoden tammikuussa, ja silloin Kuopiossa pelatussa ottelussa KalPa oli parempi lukemin 3−2.

16-vuotias HIFK:n Anton Lundell teki eilen liigadebyyttinsä ja merkkautti tililleen yhden jäähyn ja plusmerkinnän. Peliaikaa tuli hieman yli 13 minuuttia.

Tulosveto

Tasaiset taistot jatkuvat
Kumpikin joukkueista on pelannut kuusi ottelua, kummankin otteluissa neljästi ratkaisua on haettu varsinaisen peliajan jälkeen ja vain kerran ero on ollut enemmän kuin kaksi maalia. HIFK:lla on enemmän maalintekovoimaa, mutta toisaalta myös oman alueen virheitä on tullut kuopiolaisia enemmän. Paperilla HIFK on vahvempi, mutta loukkaantumiset verottavat helsinkiläisten tulivoimaa, eikä KalPaa kannata aliarvioida, sillä HIFK löytynee enemmän pelattujen listalta.
2 3
1 2

Maalinteon kanssa kärsinyt HPK saa vastaansa Ilveksen

Edellisessä ottelussa ilman maaleja jäänyt Ilves saapuu Hämeenlinnaan vähämaalisen HPK:n vieraaksi. HPK on toiseksi vähiten tällä kaudella maaleja tehnyt joukkue.

Hämeenlinnalaiset palasivat maanpinnalle kahden ruman vierastappion myötä. Perjantain kahden pisteen voitto Jukureita vastaan oli helpottava, mutta kova prässipeli on paljastanut haavoittuvaisuutensa vieraissa. On kyseenalaista, miten kuluttava pelitapa on jättänyt energiaa viikon kolmannelle HPK-pelille. Pakistossa riittää tosin vaihtoehtoja, mutta laatua ei ole merkittävästi.

Ilves koki torstaina jo kauden kolmannen täyden pistemenetyksen Kärppien vieraana Oulussa. Edes Riku Heleniuksen loistava maalivahtipeli ei auttanut, kun Ilves jäi maaleitta. Kauden kuudesta ottelusta Ilveksellä on tilillä kolme voittoa ja kolme tappiota, eikä yksikään ottelu ole venynyt lisäajalle.

HPK:n hyökkäyspeli on ollut tukkoista ja kärkihyökkääjät ovat olleet pisteiden valossa heikkoja. HPK:n kultaista kypärää kantaa päivän ottelussa Markus Nenonen kauden tehojen ollessa 2+1. Philippe Cornet on tehnyt kuudessa ottelussa vain yhden maalin. Arto Laatikainen teki perjantaina ensimmäisen maalinsa HPK:n paidassa. Laatikainen on odotetusti ollut pakiston tasaisin luottosuorittaja.

Ilveksen sisäistä pörssiä johtavat kuudella pisteellä Arttu Ruotsalainen, ja Teemu Lepaus. Ruotsalainen on myös joukkueen peliaikakuningas.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

harjoitusottelut

17.08.
HPK - Ilves
1 - 5
30.08.
Ilves - HPK
4 - 3 JA

runkosarja

Tulosveto

Maalit kateissa
Vaikka kumpikaan joukkueista ei mahdu kuuden parhaan joukkoon, ensimmäisten otteluiden osalta voidaan silti puhua positiivisista suorittajista. Kiekonhallintaa mittaavissa laukaisutilastoissa joukkueet löytyvät Liigan kärjestä. Kummallakin joukkueella hallinta näkyy päästettyjen maalien vähenemisenä, mutta vastaavasti hyökkäyspelaamisessa on vielä runsaasti työn sarkaa.
1 2
1 2

Runkosarjan eri päistä löytyvät joukkueet vastakkain Oulussa

Liigassa neljäntenä oleva, vain kerran pisteittä jäänyt Kärpät kohtaa lauantai-iltana kolmanneksi viimeisenä olevan Lukon. Lukolla on alla henkisesti tärkeä vierasvoitto Sportista, kun taas Kärpillä tiukka voitto Ilveksestä.

Kärpät lähtee lauantain otteluun kaksijakoisista asetelmista. Toisaalta oululaiset löytyvät Liigan kärkisijoilta, ja omiin on mennyt vähiten maaleja koko liigassa. Toisaalta hyökkäyspeli on tökkinyt ja edellisessäkin ottelussa ainoan maalin tehtaili nelosketju. Etenkin ylivoimapeli kaipaa onnistumisia.

Lukko pelaa kolmannen vierasottelunsa neljän päivän sisään ja aiemmat kaksi tuottivat viisi pistettä Tapparan ja Sportin vieraina. Puolustajista Jakub Krejcik, ja Rony Ahonen huhkivat suuria minuutteja. Edellisessä ottelussa molempien peliaika oli yli 25 minuuttia. Ruotsista lainasopimuksella saapunut Andrew Gordon tehtaili Sportia vastaan tehot 2+1, ja hänen ketjunsa loisti ottelussa.

Molemmat joukkueet ovat olleet viime peleissä hyvässä vireessä, kun Lukko on ottanut kahdesta viimeisestä ottelusta 5 pistettä, kun kauden ensimmäiset neljä ottelua toivat vain yhden pisteen. Kärpät puolestaan on päästänyt kolmessa edellisessä ottelussa vain yhden maalin ja Veini Vehviläinen on pitänyt maalinsa kahdesti putkeen puhtaana.

Kärppien kärkihyökkääjistä Ville Leskinen edelleen ilman maaleja suuresta peliajasta riippumatta. Syöttöpisteitä Leskinen on merkkauttanut kolme kappaletta.

Tulosveto

Kärppien hallinta tuo tulosta
Kärppiä ennakoitiin runkosarjan voittajaksi, Lukkoa huomattavasti taaemmas. Vaikka Kärpät ei onnistunut ensimmäisillä kierroksilla odotusten mukaisesti, on se silti reilusti raumalaisia edellä sarjataulukossa. Kärpillä on siitä huolimatta enemmän lunastamatonta potentiaalia. Yksi Liigan hyökkäysvoimaisimmista joukkueista on tehnyt vasta kolmanneksi vähiten maaleja tällä kaudella, mutta se kertoo vasta pienen kuvan oululaisten pelaamisesta.
5 6
1 2

Heikosti kauden aloittanut Tappara tarvitsee voiton

Tappara on voittanut kauden kuudesta ottelustaan vain yhden, ja se tuli viikko sitten Hakametsässä Pelicansin kustannuksella. SaiPa on ollut yksi alkukauden onnistujista. Kuudesta pelistä vain yksi tappio on kuvaavaa.

Liigassa toiseksi viimeisenä majaileva Tappara koki jälleen perjantaina tappion, tällä kertaa KalPan vieraana. Edes kolme johtomaalia ei riittänyt, vaan aina KalPa tuli rinnalle ja lopussa myös ohi. Kasassa on kuuden pelin jälkeen ainoastaan 4 pistettä ja maaliero on viiden maalin verran pakkasella.

SaiPa tulee otteluun levänneenä, sillä edellinen ottelu oli keskiviikkona Ässiä vastaan. Kisapuistossa pelattu ottelu päätty SaiPan voittoon, jonka seurauksena lappeenrantalaiset nousivat liigakärkeen. Maalivahti Frans Tuohimaa oli ottelussa erinomainen ja Tyler Morley tehtaili kolme tehopistettä.

Tapparan kaksi edellistä ottelua ovat molemmat päättyneet 4-3 tappioihin, eli ottelut ovat olleet tiukkoja, mutta oma pää on vuotanut. SaiPa oli viikko sitten vakuuttava, kun hallitseva mestari Kärpät jäi ilman maaleja SaiPan vieraana.

SaiPan pohjoisamerikkalainen tehoduo Tyler Morley-David Goodwin on tykittänyt jo yhteensä 15 pistettä kuluvan kauden otteluissa.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

Tappara

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Tulosveto

SaiPan lento katkeaa
SaiPa on sarjataulukossa toisena, mutta tilastojen valossa lento katkeaa. Tasaviisikoin SaiPan maalia kohti on lauottu toiseksi eniten, mutta joukkue itse on päässyt hätistelemään vastustajan maalivahtia toiseksi vähiten. Tilastojen valossa SaiPa on siis pelannut reilusti yläkanttiin. Ylivoimalla tuhoja kylvänyt lappeenrantalaislauma tuskin pääsee käyttämään parasta asettaan, sillä Tappara on ottanut vähiten kahden minuutin rangaistuksia.
3 4
0 1

Jatkaako Liigakärki TPS pisteputkeaan?

Tähän mennessä kaikissa peleissä pisteitä ottanut TPS kohtaa Turussa Pelicansin. Pelicans päihitti eilen HIFK:n kotikentällään voittomaalikilpailun jälkeen ja pyrkii jatkamaan voittojen tiellä.

TPS nousi perjantaina Liigakärkeen voitolla JYPistä. TPS oli ottelun alkupuolella heikko, mutta paransi loppua kohden. - Usein puhutaan, että jalat jäävät bussiin, mutta tänään meiltä jäi pää Patalahden huoltoasemalle. Kolmas erä oli meiltä tosi vahva ja ansaittiin voitto, kommentoi TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen illan ottelua.

Ottelu oli TPS:lle jo kolmas perättäinen vierasottelu ja kyseisistä otteluista TPS on napsi yhteensä 8 pistettä. TPS:n ainoa tappio tällä kaudella on tullut kuitenkin kotikaukalossa Kärppiä vastaan. 

Pelicans otti perjantaina voiton HIFK:sta pitkän kaavan kautta. Voitto tuli etenkin vahvan hyökkäyspelin ansiosta. Maalivahti Jakub Skarek oli myös hyvä, vaikka lahtelaisten puolustus oli heikkoa etenkin kahden ensimmäisen erän aikana.

Pelicans on sarjataulukossa puolenvälin tuntumilla, ja on pelannut tuloksellisesti tasaisen alkukauden. Saldoon on karttunut kolme voittoa ja tappiota, joista molemmista yksi on tullut pidemmän kaavan kautta.

TPS:n 16-vuotias superlupaus Kaapo Kakko jäi perjantaina vasta toisen kerran tällä kaudella ilman pisteitä ja on tehnyt seitsemässä ottelussa yhtä monta pistettä. Pelicansin Oliwer Kaski on korkealla puolustajien pistepörssissä ja ratkaisi HIFK:ta vastaan käydyn voittomaalikilpailun.

Tulosveto

Kotikenttä siivittää TPS:n voittoon
TPS on aloittanut kautensa seitsemän ottelun pisteputkella, joka jatkuu myös lauantain kierroksella. Turkulaisten hyökkäysvoima etenkin kahden kärkiketjun osalta hakee vertaistaan. Vaikka Oula Palve on pelikieltonsa vuoksi sivussa, riittää TPS:n hyökkäysvoima Pelicansin kaatamiseen. Pelicans on pelannut kaksi ottelua vieraskentillä, pistesarakkeeseen otteluista on tullut pyöreä nolla.
3 4
1 2

Kumman tappioputki katkeaa?

Ässät on koko liigan viimeisenä tällä hetkellä ja ainoat kaksi pistettä tulivat avauspelistä Lukkoa vastaan. Myös Sport on voittanut vain yhden ottelun tällä kaudella, mutta lisäpisteitä jatkoaikatappioista on tullut kolme kappaletta.

Ässien kaksi edellistä peliä ovat olleet jo valoa tunnelin päässä. JYPiä ja SaiPaa vastaan porilaiset pelasivat jo parempaa peliä, lukuun ottamatta tehokkuutta maalipaikoissa. Nyt kuitenkin alkaa olla jo pakkovoiton paikka. Ensi viikon vierasottelut Kuopiossa ja Oulussa höystettynä Liiga-kärjen vierailulla Isossamäessä ei lupaa etukäteen kovin suurta pistepottia.

− Tulos on viime peleissä ollut huono, mutta pelissä itsessään ei ole ollut kauheasti vikaa. Nyt kun ykkös- ja kakkossentteri ovat poissa, muiden on noustava esiin. Kokoonpanoa ei viilata tarpeettomasti alaketjujenkaan osalta, kommentoi Ässien päävalmentaja Mikael Kotkaniemi.

Perjantaina Lukolle kotonaan taipunut Vaasan Sport on tällä hetkellä neljän ottelun tappioputkessa, vaikka joukkue onkin jäänyt pisteittä vain kertaalleen tällä kaudella. Jatkoaikatappioihin erikoistuneet vaasalaiset pelaavat tänään vasta kauden toisen vierasottelunsa, ja ensimmäinen päättyi Ilveksen vieraana rumaan 2−6-tappioon. 

Sportin paras pistemies alkukaudella on ollut puolustaja Victor Westermarck, joka iski perjantaina kaksi maalia. Hyökkääjistä Joel Kiviranta on ollut kentällä vaarallisin.

Sakari Salminen on tehnyt, syöttänyt tai muuten alustanut suurimman osan Ässien maaleista, muidenkin pelaajien pitäisi alkaa onnistua.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Sport

13.04
HIFK - Sport
4 - 0
10.04
Sport - KalPa
3 - 1

Tällä kaudella

Tulosveto

Henkinen takalukko vaivaa Ässiä
Ässien kausi on alkanut katastrofaalisesti. Jumboksi jämähtäneen porilaisjoukkueen suurin murhe on maalinteossa, jossa joukkue on onnistunut vain kahdeksan kertaa viidessä ottelussa. Sakari Salminen kantaa kohtuuttoman suurta taakkaa porilaisten viimeistelystä. Kuusi pistettä iskenyt Salminen kaipaa tulitukea, mutta henkisesti vaikeassa tilanteessa sankariksi nouseminen on haastavaa. Myös Sportilla on ollut vaikeaa, mutta ulkopuoliset odotukset ovat huomattavasti pienemmät.
1 2
2 3