Kristian Kuuselan maalista lähes kuukausi, Jukureiden tappiosta jo kolme peliä − Ilves ja Sport pisteen erolla kahteen kohtaamiseensa

LIIGA / Kierrosennakko
Sport ei paljoa kotijoukkueen maaleista hetkahtanut vaan tasoitti ottelun.
Kuva © Saimi Airaksinen
Vuoden 2019 ensimmäinen Liiga-kierros kiteytyy taisteluun pudotuspelipaikasta. Ilves ja Sport taistelevat tällä hetkellä säilymisestään viivan yläpuolella, kun taas Jukurit heräsi viime hetkellä mukaan kamppailuun kymmenennestä sijasta.

Seuraa Heitä

William Rapuzzi #90 |

Laitahyökkääjä

28-vuotiaalla yhdysvaltalaishyökkääjällä kesti aikansa sopeutua Liiga-ympyröihin. Päättynyt joulukuu oli jo toiveikkaan tehokas, sillä Rapuzzi iski kymmenessä ottelussa tehot 5+1. Näistä kaksi maalia tuli Tappara-voitossa juuri ennen vuodenvaihdetta.

Arttu Ruotsalainen #22 | Ilves

Keskushyökkääjä

21-vuotias Ilves-sentteri pelaa tällä hetkellä uransa parasta jääkiekkoa. Viime kausi tuotti henkilökohtaisen piste-ennätyksen, ja sen Ruotsalainen ylitti jo kuluvan kauden puolivälissä. Kultakypärältä nähdään takuuvarmaa työtä nähdään illasta toiseen.

Aleksi Salonen #6 | JYP

Puolustaja

Salosen ollessa jäällä usein tapahtuu jotain. Alkukauden aikana Jukurit olisi tarvinnut enemmän Salosen onnistumisia, mutta vuodenvaihteen tuntumassa esitykset kohentuivat. Nousujohteisuus palkittiin myös tehtyjen maalien muodossa.

Kristian Kuusela #71 | Tappara

Laitahyökkääjä

Kuusela kantaa totuttuun tyyliin joukkueensa kultaista kypärää, mutta edellisestä maalista on Jukurit-kamppailussa kulunut päivää vaille kuukausi aikaa. Heti vuoden ensimmäinen peli on täysin mahdollinen paikka onnistua jälleen.

Kiivasta keskikastin kamppailua

Ilvestä ja Sportia enempää ei voi kamppailla samoista sijoista pudotuspeliviivan tuntumassa.

Sport on viimeisessä viidessä ottelussaan kunnostautunut jatkoaikajoukkueena. Lukko nappasi vaasalaisista kolmen pisteen voiton, muuten saldoksi kertyi kolme jatkoaikavoittoa ja yksi -tappio.

Sport on osoittanut vahvaa nousuvirettä, mistä kertoo muun muassa Tapparan kukistaminen vuoden 2018 viimeisessä ottelussa. Vaasalaisnippu kohtaa heti tammikuun 2019 alussa Ilveksen kahteen otteeseen, ja keskinäinen taistelu korostaa näiden pelien erityismerkitystä.

Sport on kuusi pistettä edellä sijalla 11 majailevaa KalPaa edellä, ja Ilveksen etumatka on viisi pistettä.

Ilves onnistui joulukuussa parantamaan suorituksiaan sitten äärimmäisen heikon marraskuun, jolloin voittoja kertyi matkaan vain yksi. Keskiviikon vastus on edellä vain pisteen verran, mutta Karri Kiven luotsaaman tamperelaisnipun on kyettävä jatkamaan siitä, mihin joulukuu päättyi.

Sportin Colby Robak huilaa edelleen kuuden ottelun pelikieltonsa vuoksi. Ilves-peli on hänen rangaistuksensa puolivälissä.

Tilastot

Tulosveto

Maaleja ja tasapelin tuntua
Pelivireensä uudelleen löytänyt Ilves saa uuden vuoden kunniaksi vastaansa sitkeän kotkapaitanipun Vaasasta. Joukkueet ovat edenneet viimeiset 10 ottelua noin 1,5 pistettä per peli -tahdilla, joten pelivireen suhteen joukkueet ovat kutakuinkin tasoissa. Vaikka kumpikin on napannut hyvän määrän pisteitä, eivät ottelut ole kääntyneet pääsääntöisesti suurella erolla suuntaansa. Viimeisestä viidestä Sportin ottelusta neljä on mennyt jatkoajalle ja Ilveksen osalta kahdessa viidestä. Ottelusta voidaan odottaa tasaisia maalijuhlia. Sportin otteluissa on tehty peräti 6,1 maalia ottelua kohden ja Ilveksenkin peleissä 5,4. Sport on pelannut Liigassa eniten jatkoaikoja ja tasaiset lähtökohdat huomioiden sellainen on tässäkin pelissä hyvin todennäköinen.
3 4 5
2 3 4

Tapparalla paras vire kateissa, Jukurit heräsi viimeisellä mahdollisella hetkellä

Jukurien vuosi 2018 päättyi tappioputken katkaisuun, kun taas Tappara vajosi alavireisiin esityksiin. Kauden syyspuolen lähes loppuun asti kontannut Jukurit on nostanut tasoaan viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Mikkelin Jukurit nousi sittenkin mukaan kamppailuun pudotuspelipaikasta. Viiden ottelun pisteputki on antanut mahdollisuuden menestyä, varsinkin kun kolme edellistä peliä ovat päättyneet Jukureiden voitonjuhliin.

Ilveksen ja Sportin kaksi kohtaamista heti tammikuun alussa antavat Jukureille mahdollisuuden, mikäli se hoitaa omat ottelunsa kunnialla.

Tappara on edelleen neljäntenä, mutta tappioputki joulukuun loppuun kavensi entisestään piste-eroja keskikastissa. Hankaluuksia ei ole helpottanut muun muassa Kristian Kuuselan pisin maaliton putki (kahdeksan peliä) sitten loka-marraskuun 2017. Liigassa 800 peliä täyteen saaneen valmentaja Jukka Rautakorven suojatit ovat joutuneet toteamaan tiukkojen pelin kääntymisen tappioiksi.

Tappara yleensä virkistyy kevätauringon paisteessa, mutta tällä kerralla kirvespaitojen neljännestä sijasta kymmenenteen on matkaa vain kuusi pistettä. Pitkään kaamokseen ei ole enää varaa.

Tilastot

Tulosveto

Jukurit löysi lääkkeet, Tappara etsii niitä
Joulutauon jälkeen Jukurit katkaisi pitkän tappioputkensa ja voitti kaikki joulun ja uuden vuoden välipäivien kolme pelaamaansa ottelua. Tapparalla tilanne on sen sijaan hieman toinen, sillä tamperelaisten ennen joulua alkanut tappioputki on venynyt jo kuuden ottelun mittaiseksi. Poissaolot ovat luonnollisesti vaikuttaneet Tapparan suorittamiseen, mutta tehottomalla viimeistelylläkin on ollut osuutensa pelissä. Ennakkoon heikommalla materiaalilla operoiva Jukurit voi hyvän vireensä ansiosta kaataa varjojen mailla vaeltavan Tapparan.
2 3
1 2