Kierrosennakko: Tallinnan-peli huipentaa taisteluparien toiset näytökset

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Topi Lainio
Lauantain liigakierros on melkein kuin päinvastainen kopio perjantaista. Lisänä on vain Sportin ja Lukon kohtaaminen sekä yhden ottelun vieminen Tallinnaan.

Valmentajan vaihtuminen ei heti piristänyt HIFK:ta, KooKoo sinnittelee edelleen

KooKoo alkaa olla pakkovoittojen edessä. HIFK otti valmentajanvaihdoksellaan ison riskin.

HIFK teki rohkean ratkaisun. Vaikka tiedossa on ollut, ettei Ari-Pekka Selinin pesti jatku tämän kauden jälkeen, vaihdos vaiheessa, jossa lievä alamäki on käännettävä uuteen nousuun, sisältää riskin.

KooKoo taistelee edelleen pudotuspelipaikasta, mutta eroa sarjataulukon viivaan alkaa olla kuuden pisteen verran. Kauden kolme HIFK-peliä ovat tuottaneet kouvolalaisille kolme pistettä, ja lauantain kamppailusta nolla pistettä ei ole enää hyvä vaihtoehto.

Anton Lundell ratkaisi perjantaina 5−4-jatkoaikavoiton.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

16.01
HIFK - KalPa
3 - 5
08.01
HIFK - JYP
3 - 2

KooKoo

19.01
KooKoo - HPK
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA
30.12
Ässät - KooKoo
4 - 3 JA

Tulosveto

HIFK vie voiton selvin numeroin
Perjantain kohtaamisessa HIFK jäi kauas parhaasta suoritustasostaan, mutta onnistui silti kairaamaan jatkoaikavoiton KooKoon kustannuksella. Ensimmäisessä ja kolmannessa erässä helsinkiläiset olivat niskan päällä, mutta toisen erän jäähyily vei mahdollisuudet voittoon. Lauantaina tunteet pysyvät kurissa ja HIFK vie voiton selvin lukemin, sillä materiaalietu on helsinkiläisten eduksi suuri.
5 6
1 2

JYP nousi jo kymppipaikalle

JYP on harvoja kauden joukkueita, joille valmentajanvaihdos oli askel eteenpäin. Risto Dufvan luotsaama kokenut nippu nousi jo sijalle kymmenen.

Viime aikojen mollivoittojen esitykset ovat suistaneet Ilveksen tasaisessa keskikastissa jo sijalle kahdeksan. Perjantain voittonsa myötä JYP nousi jo pudotuspeliviivan yläpuolelle, ja mikäli lauantaikin menee jyväskyläläisten komennossa, ero kutistuu entisestään.

Perjantain 3−1-voitossa Jani Tuppurainen iski ottelun ratkaisseet osumat. Dufvan resepti toimii edelleen, sillä jyväskyläläisten puolustuspelaaminen on tiivistynyt, ja hyökkäyspäässä joukkue tekee keskimäärin maalin tai kaksi vastustajaansa enemmän.

Ilves ei ole kuluvalla kaudella riistänyt JYPiltä vielä pistettäkään.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

JYP

19.01
Tappara - JYP
09.01
JYP - Lukko
0 - 2
08.01
HIFK - JYP
3 - 2
27.12
Kärpät - JYP
4 - 3

Tulosveto

JYPin oman alueen ryhtiliike tuo tulosta
Voittoputkeen yltänyt JYP on parantanut erityisesti puolustuspelaamistaan. Kahdeksasta viime pelistään jyväskyläläiset ovat voittaneet seitsemän. Ilveksellä on puolestaan neljä ottelua ilman täyttä pistepottia. Tamperelaisten työtä ei helpota JYPin palaaminen tuttuun kaavaan Dufvan alaisuudessa - joukkue on ollut viime otteluissa juuri tarvittavan verran vastustajaa parempi.
1 2
2 3

Pudotuspelijuna alkaa karata horisonttiin

Jukurit ovat hiljalleen putoamassa pudotuspelitaistelusta, ja KalPalle lauantain peli on käytännössä pakkovoitto.

KalPa nappasi perjantaina Mikkelistä äärimmäisen pakollisen voiton. Haaveet pudotuspelipaikasta pysyvät edelleen hengissä, mikäli kuopiolaiset onnistuvat samassa tempussa myös kotikentällään. Eroa pudotuspeliviivaan on tällä hetkellä kolmen pisteen verran.

Kauden keskinäisissä peleissä pisteet ovat jakautuneet 6−5 KalPan eduksi.

Jukurit sai Ässät-pelin jatkoaikavoiton jälkeen viimeisen mahdollisuutensa, mutta kolme peräkkäistä suoraa tappiota romuttivat toiveita jatkopeleistä.

Porissakin onnistunut Jesper Piitulainen on löytänyt syyskaudella puuttuneita tehojaan, mutta se ei ole enää ollut riittävä apu.

Tulosveto

Kotietu tuo suuremman edun KalPalle
Joukkueet kohtasivat edellisen kerran perjantaina, tuolloin KalPa oli vahvempi. Tilastojen valossa etu kääntyy entistä enemmän kuopiolaisten puolelle. KalPa on onnistunut paremmin kotikentällään, erityisesti viime aikoina. Neljästä edellisestä kotipelistä joukkue ei ole poistunut kertaakaan pisteittä. Jukurit on puolestaan tuskaillut vieraspelaamisensa kanssa jo marraskuun alusta.
3 4
0 1

Kärpät rikkomassa sadan pisteen rajaa

Kärpät porskuttaa sarjakärjessä omilla pisteluvuillaan, kun taas HPK:n kolmen pelin voittoputki katkesi perjantaina.

Kaudella 2016-17 Kärpät jäi edellisen kerran runkosarjassa alle sadan pisteen saldon. Lauantaina kolmen pisteen voitto nostaisi oululaiset tasan sataan pisteeseen.

Kärppien meno on ollut vakuuttavaa, eikä pysäyttäjää tunnu löytyvän ainakaan runkosarjan osalta. Perjantain HPK-peli oli oululaisille jo neljäs peräkkäinen suora voitto.

Mika Pyörälä ja Oskar Osala iskivät molemmat kaksi maalia, eikä 5−1-voitto Hämeenlinnasta jättänyt epäselvyyttä paremmuudesta.

HPK on tällä hetkellä sarjassa viidentenä, mutta sijaan yhdeksän on matkaa vain kuusi pistettä. Pistepörssiä johtava Teemu Turunen on kolmen pelin maalittomassa putkessa, joten onnistumista sarjakärjen vieraana kaivattaisiin.

Tulosveto

Maalihanat tukossa
Kärppien puolustuspelaaminen on sarjan parasta. Sen on saanut todeta myös HPK, sillä hämeenlinnalaiset ovat tehneet neljässä keskinäisessä ottelussa vain viisi maalia. Kärpät teki perjantaina HPK:n verkkoon viisi maalia, mutta yhtä paljoa ei ole odotettavissa lauantaina, sillä HPK on pystynyt pitämään laukaisumäärät aisoissa. Perjantaina Kärppien saldona oli 21 laukausta kohti maalia.
2 3 4
1

TPS hakee pelinsä suuntaa, Ässät pelaa enää kunniastaan

Perjantain Porin-ottelun tulos ei jättänyt kysyttävää voittajan suhteen, mutta TPS:lläkin on hiottavaa pelissään.

TPS:n ja Ässien kohtaaminen perjantaina Porissa ei ollut liigahistorian klassikko-ottelu. Turkulaiset tekivät kuitenkin riittävän työmäärän, eikä 4−1-voitto jättänyt mitään epäselväksi.

Jo toisen kultakypäränsä, tällä kerralla Jarno Kärjen myyneen Ässien loppukauden panos on varmistaa edes kohtalaiset taloudelliset asemat tuleville kausille. Siinäkin porilaisten tilanne on heikko, sillä edelleen tappioita kertyy huomattavasti voittoja enemmän.

Kymmenestä edellisestä pelistään patapaidat ovat voittaneet vain kaksi.

Ilohuutoja ei kuulu turkulaisleiristäkään, sillä sarjan hännille juuttuneista Jukureista ja Ässistä napattuja voittoja edelsi viiden suoran tappion putki. Heikko jakso pudotti turkulaiset kakkossijalta kolmanneksi, kohti tasaista sarjan keskikastia.

Tulosveto

Ässät jää ilman maaleja
Perjantain ottelussa Ässät ei selvistä lukemista huolimatta jäänyt TPS:n jalkoihin, mutta viisi maalia iskeneet turkulaiset saivat ottelusta tarvittavaa itseluottamusta. Ässien itseluottamus on sen sijaan kadonnut jo kauden alkumetreillä. Patapaidat ovat pelanneet joulun jälkeen 11 ottelua, joissa se on pystynyt tekemään vaivaiset 17 maalia. TPS:n puolustus on parhaimmillaan vankka, joten Ässillä on täysi työ saa riittävästi maalipaikkoja.
2 3 4 5
0

Maali kelpaisi jo Lukolle, Sport hakee tappiokierteen katkaisemista

Lauantain peli Raumalla on kliseisesti kauden tärkeimpiä molemmille joukkueille. Kumpikin kaipaa muutosta synkkään vaiheeseensa.

Lukon edellisestä Liiga-maalista alkaa olla jonkun verran aikaa. Brandon DeFazion osuman jälkeen raumalaiset pelanneet 123 minuuttia ja 18 sekuntia ilman yhtään onnistumista.

Tasaisessa taulukossa muutamankin pelin vaikeampi hetki pudottaa sijoituksia alaspäin. Lukko tipahti jo kuuden parhaan ulkopuolelle, mutta erot ovat pienet. Tämän kauden keskinäisistä kohtaamisista Sport on onnistunut nappaamaan vain yhden pisteen.

Puolustustaan Juho Tommilalla vahvistanut Sport puolestaan on pudonnut sijalle 11, mutta on tasapisteissä nousuvireisen JYPin kanssa. Neljä peräkkäistä suoraa tappiota eivät mairittele hyvin kautensa aloittanutta Sportia.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

09.01
JYP - Lukko
0 - 2
30.12
Lukko - HPK
2 - 1

Sport

Tällä kaudella

harjoitusottelut

17.08.
Sport - Lukko
1 - 4
06.09.
Lukko - Sport
4 - 2

runkosarja

Tulosveto

Sport jatkaa maaleilla mässäilyä
Sportin kymmenessä viime pelissä on tehty keskimäärin 7,3 maalia. Vaikka Lukolla on ollut viimeistelyn suhteen vaikeampi jakso, on joukkueessa runsaasti kiekollista voimaa. Vastaavasti Sportin suurin kehityskohde on ollut oman alueen pitävyys, joten suurimaalisen ja tasaisen ottelun pelaaminen on perusteltua. Ottelun ennakkosuosikiksi nousee lähinnä kotiedun ansiosta Lukko.
4 5
3 4

Jatkuuko Kasken liekehtiminen Viron-pelissäkin?

Jos kuluvasta liigakaudesta haluaa nimetä ilmiöitä, yksi sellainen on Pelicansin puolustaja Oliwer Kaski. HIFK:sta lahtelaisnippuun siirtynyt Kaski on tärkeä palanen muutenkin vahvassa vireessä olevaa Pelicans-laumaa.

Tulikuuma Pelicans, paikallispeli SaiPaa vastaan Virossa ja pakkien pistepörssiä johtava Oliwer Kaski.

Siinä, missä SaiPan kone on viime aikoina yskähdellyt, Pelicans tarjoilee juuri nyt laadukasta jääkiekkoa. Voittoja kertyy, ja Ville Niemisen johdolla lahtelaiset väläyttelevät jälleen vaarallisuuttaan, kun kauden ratkaisupelit lähestyvät.

SaiPa ei kuitenkaan taivu suosiolla. Tomi Iso-Mustajärven kaksi osumaa siivittivät lappeenrantalaiset jatkoaikavoittoon perjantaina, joten asetelmat ulkomailla pelattavaan paikalliskamppailuun ovat mainiot.

Tulosveto

SaiPa ei yllätä Pelicansia toistamiseen
SaiPa yllätti sitkeydellään sekä Tomi Iso-Mustajärven tehoillalla Pelicansin perjantai-iltana. Pelicans on kuitenkin tappiosta huolimatta joukkueista vahvemmassa vireessä. SaiPa pystyy haastamaan, mutta koko kauden kuvaa katsoessa Pelicans on ollut aloitteellisempi joukkue, sama näkyy myös lauantaina.
3 4
1 2