Kierrosennakko: Muusta kuin kuuden pisteen superkierroksesta puhuminen olisi omituista vähättelyä

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - KalPa, Helsingin jäähallissa, 15. tammikuuta 2019.
Keskiviikon neljä liigakamppailua käydään korotetuilla panoksilla etenkin alempien pudotuspelipaikkojen metsästyksen suhteen, sillä tulessa ovat kaikki joukkueet viidenneltä sijalta kahdeksanteen.

Kotijoukkue Ilveksen pelaaminen on huikean alkukauden jälkeen ailahdellut roimasti. Viime viikolla joukkue sai napattua komean voiton TPS:stä. Viikon paras uutinen on kuitenkin se, että avainpuolustaja Oskari Laaksonen on palaamassa pelikuntoon mahdollisesti jo tähän otteluun.

Eniten parannettavaa riittää tällä hetkellä erikoistilannepelaamisessa, joka ei ole apuvalmentaja Olli Salon mukaan riittävällä tasolla.

HIFK:n viime ottelu oli vaisu vierasvisiitti Jyväskylään, missä joukkue sai tuta Risto Dufvan paluusta piristyneen JYPin. Joukkueen valopilkkuihin kuuluva Iikka Kangasniemi teki ottelussa jo kauden 18. maalinsa.

Kangasniemen laukaisuprosentti 26,1 % enteilee tilastollisesti tarkasteltuna maalinteon hiipumista kauden edetessä, mutta läheltä tehtyjen maalien osuuden ollessa suuri ei varsinaista romahdusta tarvitse heti pelätä.

Helsinkiläisten peli ei tällä hetkellä näytä olevan ihan toivotussa kuosissa, mutta pisteitä sille näyttää onneksi kertyvän riittävällä tahdilla suoran pudotuspelipaikan nappaamiseksi.

Joukkueet ovat sarjataulukossa sijoilla seitsemän ja kahdeksan kolmen pisteen sisässä. Kotijoukkue nousisisi voitolla HIFK:n kanssa tasapisteisiin, kun taas tappiolla se voi pudota omat ottelumäärien tasaantuessa ottelunsa mahdollisesti voittavien Sportin ja SaiPan taakse.

HIFK taas voi voittaessaan nousta HPK:n ohi, mikäli Kerho häviää ottelunsa. Panosta riittää!

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

18.09
Tappara - Ilves
14.03
HPK - Ilves

HIFK

18.09
HIFK - Lukko
07.08
Sport - HIFK
2 - 0
07.08
Tappara - HIFK
1 - 2
07.08
HIFK - TPS
0 - 2

Tulosveto

Isoja pisteitä keskikastissa
Ilveksen ja HIFK:n vire ei viime aikoina ole ollut häikäisevä taistelussa pudotuspelipaikoista. Ilves koki viikonloppuna ikävän menetyksen Oskari Laaksosen muodossa, mikä syö entisestään hyökkäyspään tehoja. HIFK:lla on ollut suuria vaikeuksia murtaa tiiviitä puolustuspakkoja, mutta tämä ei ole kuulunut tupsukorvien vahvuuksiin. Tämän takia HIFK hakee kauden ensimmäisen pistepottinsa Ilveksen kotiluolasta.
1 2
2 3

Raumalla panokset ovat korkealla, sillä vastakkain ovat sijoilla viisi ja kuusi tasapisteissä majailevat Lukko ja HPK. Kolmen pisteen voiton nappaava joukkue pitäisi hyvät asetelmat Pelicansin ja jopa TPS:n kannassa, kun taas häviäjä saattaa pullahtaa ulos kuuden sakista − niin tasaista on Liigan ylemmässä keskikastissa tällä hetkellä.

Lukolle positiivisiin asioihin kuuluvat hyvä vire ja parantuva terveystilanne. Simo-Pekka Riikola ja Antti Saarela ovat jo palanneet joukkueen yhteisiin harjoituksiin. Myös Rony Ahosen ja Jere Fribergin paluut lähenevät.

HPK:n talvivire ei ole ollut täydellinen, mutta hyviäkin asioita tekemisestä löytyy. Todellinen ilonpilkahdus Kerholle oli Kuopiossa Eetu Tuulolan (2+1) yli 20 ottelua kestäneen maalittoman putken katkaisu. Isokokoisen laiturin tehoja tarvitaan kevään aikana lisää.

Joukkueen maalivahtitilanne elää, kun ykkösvahti Emil Larmi kävi tiistaina jo jäällä. Pelikuntoon hänellä on vielä matkaa, joten torjuntavastuuta ovat jakaneet Antti Karjalainen ja lainavahti Rasmus Reijola, joista jälkimmäinen on ajoittaisista haparoinneista huolimatta voittanut kaikki kolme otteluaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

18.09
HIFK - Lukko
07.08
Lukko - Ässät
1 - 1
07.08
Lukko - Sport
0 - 0
07.08
TPS - Lukko
1 - 5
07.08
Sport - Lukko
1 - 2 VL

HPK

01.10
HPK - Kärpät
14.03
HPK - Ilves

Tällä kaudella

Tulosveto

HPK kaipaa Larmia
HPK:n peli on pitkin kautta perustunut paljon Emil Larmin hyvään vireeseen, mutta hänen loukkaantumisensa aon tehnyt hämeenlinnaisten joukkueeseen ison lovin. Rasmus Reijolan ja Antti Karjalaisen otteet ovat erittäin ailahtelevia, mihin Lukon voi odottaa iskevän keskiviikkona. Raumalaisten hyökkäyspeli onkin ollut viime aikoina laadukasta, ja kaksi edellistä kohtaamista ovat päättyneet Lukon voittoon.
3 4
1 2

Tästä pelistä ei panosta puutu. Tehottomuudesta kärsivien Jukurien pudotuspelimahdollisuudet ovat jo lähes olemattomat, mutta pienenpieneen oljenkorteen tarttuakseen se pelaa viikon aikana kolme ottelua samoista sijoituksista kamppailevien joukkueiden kanssa. Ensin joukkue kohtaa SaiPan, joka on tällä hetkellä viimeisellä pudotuspelipaikalla, ja sitten kaksi kertaa KalPan. Voidaan puhua todellisista pakkovoitoista.

Vire ei puhu Jukurien puolesta, sillä viimeisistä seitsemästä ottelusta sillä on vain yksi voitto varsinaisella peliajalla. Peli on enimmäkseen muistuttanut lähinnä taaperrusta viimeksi Ässiä ja TPS:ää vastaan. Erityisesti joukkueella on vaikeuksia hyökkäysten rakentamisessa, jossa se on ajoittain pahoissa vaikeuksissa paineen alta lähtiessä. Myös ylivoimapeli on hiipunut kauden edetessä.

Poissaolijoista kaivataan nyt eniten Henri Nikkasta, joka voisi palatessaan taas täydentää joukkueen kolmosketjua. Tällä hetkellä siellä varsin hyvin yhteen keskenään pelaavien Jesper Piitulaisen ja Teemu Henritiuksen rinnalle on kokeiltu kiekollisesti heikkoja Nestori Lähdettä, Joonas Kalliolaa ja pelin ulkopuolella hiihtelevää Ville Leskistä. Viimeksi mainitulle kausi on ollut paha pettymys. Viime kaudella 11 maalia tehnyt veijari on onnistunut tällä kaudella vain kerran.

Voittoja tarvitsee myös SaiPa, jonka sijoitus on valunut kuuden parhaan joukosta säälipaikoille. Kiekollinen peli on heikoimmillaan mitäänsanomatonta, ja yritys perustuu liian painokkaasti pelkästään trap-pelaamiseen. Tällä hetkellä alla on seitsemän peliä ilman voittoa varsinaisella peliajalla.

Kiekollisen pelin kangerrellessa ei kiekkokaan pompi joukkueelle suotuisasti. Matka maalin tappiosta maalin voittoon on tällä hetkellä huima. Maalivahtipelin hieman viime kautta heikomman vireen ohella usko tuntuu olevan koetuksella. Tästä jonkinlaisena esimerkkinä kävi viime viikon Tappara-ottelu, jossa vastustaja pääsi jokaisen kolmannen erän SaiPa-maalin jälkeen iskemään enemmän tai vähemmän puolihuolimattomasti osuman.

Tappara-ottelun positiivisiin seikkoihin lukeutui innokkaampi yritys kontrolloida kiekkoa. Mikäli kyseisessä ottelussa neljä takaiskumaalia vierestä todistanut ykkösketju saa peliään parempaan kuosiin, on SaiPalla mahdollisuus nousta taas otteluiden herraksi.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

14.03
SaiPa - Pelicans
07.03
Lukko - SaiPa
8 - 0

Jukurit

14.03
TPS - Jukurit
06.03
Jukurit - JYP
3 - 1
05.03
Tappara - Jukurit
3 - 4 VL

Tällä kaudella

Tulosveto

SaiPa palaa voittokantaan
Molempien joukkueiden heikot otteet oat saattaneet pudotuspelipaikan todella uhanalaiseksi. Jukureilla tilanne on toki pitkään ollut tiedossa, mutta korjausta ei ole ollut nähtävillä. SaiPan puolella on ollut paineita nähtävillä, mutta oikean tunnetilan löytyessä parempien pelinrakenteiden varaan on helpompi laskea. Kuuden pisteen pelissä pisteet jäävät Lappeenrantaan tehokkaalla viimeistelyllä.
2 3
0 1

Sportin viikonloppureissu Kouvolaan ei sujunut toivotusti. Kauden ilopillereihin lukeutuvan joukkueen takalinjoilla on ollut erinäisistä syistä poissaoloja viime aikojen otteluissa, mutta myös viisikkopeli oli selkeästi hukassa.

Tämä merkitsi myös hyökkäyspelin takkuamista. Kommunikoinnissa, merkkaustaidoissa ja kiekon poispelaamisessa vaara-alueilta omassa päässä on ollut eniten parannettavaa. Kotiottelusta toivotaan herätystä muutaman peräkkäisen tappion jälkeen. Paras uutinen miehistölle on kiekollisen Oskari Mannisen paluu takalinjoille.

Keskiviikon vastustaja Pelicans on kuntopuntarissa huippuiskussa. Aiempina vuosina joukkue on tullut tutuksi erityisesti aggressiivisesta pelaamisestaan, mutta tällä kaudella kyseistä valttia on korvannut alakerran tiiviys kruununaan loistava maalivahtipelaaminen. Kauden alussa kovimmassa vireessä oli Jakub Skarek, mutta tällä hetkellä tahtipuikkoa heiluttaa kahden ottelun nollapeliputkessa liitävä Juho Olkinuora.

Lahtelaiset ovat päästäneet toiseksi vähiten maaleja sarjassa. Pelicansia vastaan on tehty ylivoimamaali viimeksi 18. joulukuuta - siis yli kuukausi sitten.

Joukkueen hyökkäyksestäkään ei löydy tällä hetkellä moitittavaa, mutta pakisto on onnistunut myös tehoilemaan, sillä TPS:ää vastaan osuivat Oliwer Kaski kahdesti sekä Jarkko Pynnönen kerran.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

07.08
Ässät - Sport
0 - 1
07.08
Lukko - Sport
0 - 0
07.08
Sport - HIFK
2 - 0
07.08
Sport - Lukko
1 - 2 VL
14.03
JYP - Sport

Pelicans

14.03
SaiPa - Pelicans
07.03
KalPa - Pelicans
7 - 2

Tällä kaudella

Tulosveto

Pelicans jatkaa musertavassa vireessä
Viiden ottelun voittoputkessa lentävä Pelicans hakee kuudennen voittonsa Sportista tylyllä vieraspelaamisella. Kreivin aikaan tiivistynyt viisikkopelaaminen on luonut loistavan selkänojan pelien voittamiseen. Sport tuleekin kaatumaan tehottomaan viimeistelyyn ja heikompaan maalivahtipeliin, kuten se on viime aikoina tehnyt useaan otteeseen.
1 2
3