Ilves etsii kriisipuuronsa mantelia Vaasasta − Kierroksen kärkikamppailussa kohtaavat KalPa ja TPS

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Lauantain liigakierroksella on nippu alakuloon vaipuneita joukkueita, mutta myös yksi kovavireisten kohtaaminen.

Seuraa Heitä

Lauri Pajuniemi #48 | TPS

Laitahyökkääjä

Pajuniemi on tällä hetkellä Liigan kovimpia pelaajia. Mies viilettää peräti kymmenen ottelun mittaisessa pisteputkessa. Niissä peleissä hyökkääjä on merkannut tehot 5+5, eli jokaisessa pelissä on syntynyt yksi tehopiste.

Kai Kantola #81 | KalPa

Laitahyökkääjä

Joulu- ja tammikuussa maalihanat ovat auennut, sillä Kantola on iskenyt yhdeksään otteluun seitsemän maalia. Marraskuu oli Kantolalta vaisu, kun yhdessäkään pelissä ei Kantola osunut tolppien väliin.

Ahti Oksanen #17 | KooKoo

Laitahyökkääjä

KooKoon kultakypärä iski Jukureita vastaan komeasti 0+3 tehot ja neljään peliin on mukavat 2+6 tehot.

Michael Keränen #71 | Sport

Keskushyökkääjä

Keränen on tehnyt kahteentoista pelaamaansa otteluun mukavat 5+5=10 tehopistettä. Erottuu hyvin Sportin puolelta hyökkäyssuuntaan. Toki myös siksi Vaasaan hankittukin.

Pelikierroksen parhaassa vireessä olevat joukkueet iskevät yhteen Kuopiossa

Kierroksen vahvimmassa vireessä olevat joukkueet pelaavat tässä ottelussa, jossa kohtaavat KalPa ja TPS.

KalPa pääsee lähtemään illan kamppailuun pitkän kaavan kautta haetun voiton jälkeen. Joukkue nujersi perjantaina vasta voittolaukauskilpailussa JYPin maalein 2−1. TPS puolestaan kävi hakemassa maukkaan vierasvoiton Kärpistä, kun joukkue voitti samoin maalein 2−1 ottelunsa.

Juuso Pärssisen johtama ketju on ollut TPS:ltä hyvässä vireessä. Viime ottelussa Pärssinen vastasi juuri voitto-osumasta jo ottelun avauserän lopulta. Lisäksi Ruslan Iskhakov sai maalin muodossa arvokkaan onnistumisen. Kauden kolmas maali tuli peräti 17 maalittoman ottelun jälkeen, ja tämä onnistuminen varmasti maistui nuorukaiselle.

Perjantaina maalissa pelasi Andrei Karejev, mutta olisiko lauantaina Tapparassa lainatun Kari Piiroisen vuoro aloittaa ensimmäistä kertaa turkulaisten maalilla. Piiroinen pelasi mallikkaasti ykkösmaalivahtina nuorten MM-kisoissa. 

TPS:n vahvavireisempiin kuuluu ehdottomasti Lauri Pajuniemi, joka on nyt kymmenen ottelun mittaisessa pisteputkessa. Pisteputki on tällä hetkellä Liigan pisin. Viime peliin asti Markus Nurmi oli myös komeassa pisteputkessa, joka katkesi juuri Kärppiä vastaan. Nurmen putki oli seitsemän ottelun mittainen.

Viime ottelussa KalPan ainokaisesta vastasi Kai Kantola, jolle perjantain kamppailun maali oli kauden yhdestoista osuma. Nyt Kantola on osunut kahdessa peräkkäisessä ottelussa, ja viimeiseen yhdeksään kamppailuun on syntynyt varsin mallikkaasti peräti seitsemän osumaa. 

Kotijoukkue pääsee illan otteluun kolmen ottelun mittaisessa voittoputkessa. Lisäksi joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti, ja molemmat kamppailut on päättyneet KalPan voittoon. Lokakuussa KalPa voitti kotonaan TPS:n numeroin 5−3, ja marraskuussa se haki vierasvoiton Aleksi Klemetin jatkoaikamaalilla numeroin 2−3.

KalPan maalilla todennäköisesti jatkaa edelleen Eero Kilpeläinen. Poissaolijoina KalPalta todennäköisesti kaksikko Samu Perhonen ja Miikka Pitkänen. TPS:n sairastuvalla on ainakin koko loppukauden sivussa oleva kapteeni Lauri Korpikoski

 

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

10.04
Sport - KalPa
3 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0
30.03
Pelicans - KalPa
2 - 4

TPS

Syöksykierre ja tappioputki, toinen katkeaa tänään

Ilves on luiskahtanut Liigan ihannevävystä kipuilevaksi kriisijoukkueeksi. Sportia vastaan on pakko tulla tulosta varsinkin, kun vaasalaiset eivät ole esittäneet ihmeitä viime peleissä.

Ilves on esiintynyt erittäin alavireisesti. Epätasaiset otteet ovat johtaneet siihen, että syyskaudella ihastuttanut raikas Ilves on onnistunut voittamaan vain yhden edellisestä viidestä ottelustaan. 

Erityispiirteenä syöksykierteessä on ollut se, että tamperelaiset ovat aloittaneet ottelut kelvottomasti. Jopa sarjajumbo HPK hallitsi viikko sitten ottelun avauserää Hakametsässä. Ilves on pystynyt petraamaan heikkojen alkujen jälkeen, mutta usein vasta liian myöhään.

Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä kiistää seuran Facebook-sivulla seuran olevan kriisissä.

– Ei me aamulla syödä kriisipuuroa, eikä oteta välipalaksi kriisifruttia, eikä kahvin kera kriisisuklaata. Uskomme edelleen tähän meidän juttuun, Myrrä toteaa seuran päivityksessä. 

Sportilla neljän ottelun voittoputki on vaihtunut neljän ottelun tappioputkeen. Tappioputken aloittanutta Pelicans-ottelun 0−5-tappiota lukuunottamatta vaasalaiset ovat taistelleet pisteistä varsin kelvollisesti. Tehottomuus ja oman pään huolimattomuus ovat kuitenkin kostautuneet raskaasti.

Kultakypärääkin kantaneen Jonne Virtasen poissaolo näkyy joukkueessa. Lisäksi päävalmentaja Risto Dufva on sekoitellut ketjuja. Yksilötasolla Michael Keränen erottuu vaasalaisryhmästä eniten edukseen.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Sportin voittoon, mutta sen jälkeen Ilves on vienyt kaksi seuraavaa ottelua isolla marginaalilla nimiinsä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

10.04
Sport - KalPa
3 - 1
06.04
Sport - Ilves
0 - 4
20.03
HPK - Sport
3 - 2
19.03
Jukurit - Sport
2 - 1 VL

Ilves

Jukureiden hetken huuma kääntyi tappioputkeksi, nyt vastassa on häpeällisen huono HPK

Jukureiden pelaaminen näytti hetken hyvältä, mutta sitten alkoi pitkä tappioputki. Nyt olisi taas mahdollisuus nostaa osakkeitaan lyömällä lyötyä, sillä HPK on asettelemassa aivan uutta määritelmää pohjanoteerauksille.

Vuoden alussa Jukurit oli hetken aikaa yksi Liigan kuumimmista joukkueista, kun se nappasi Kärpiltä yhden pisteen ja kaatoi sen jälkeen KalPan sekä Tapparan. Sittemmin on palattu taas mikkeliläisille tutumpaan marssijärjestykseen, ja lunta on tullut tupaan viidessä ottelussa perätysten. Maaleja Jukurit on näissä otteluissa onnistunut tekemään yhteensä vain viisi.

Jukureiden onneksi vastaan asettuu Liigan todellinen farssijoukkue HPK. Juuri kun näytti siltä, etteivät hämeenlinnalaiset voisi enää huonommin esiintyä, hävisi se kotonaan Lukolle maalein 6−0. Lukko on toki Liigan eliittijoukkue, mutta HPK onnistui tunnin aikana saamaan vaivaiset viisi laukausta kohti maalia. HPK:lla on nyt korkea aika löytää pelinsä.

Jukureilla viime viikon peli HIFK:ta vastaan oli vielä hyvä suoritus, mutta tämän jälkeen otteet ovat olleet hyvin heikkoja. Joukkueen tärkeimpiin pelaajiin kuuluvan Jesper Piitulaisen poissaolo vaikuttaa joukkueen pelaamiseen merkittävästi ja varsinkin ylivoimapelaamiseen. Viime pelistä olivat vielä poissa Kristian Afanasyev, Mikko KokkonenJakub Galvas ja Brandon Yip, joka varmasti tuottaa hieman harmaita hiuksia valmennukselle. Yip kärsii edelleen viiden ottelun pelikieltoaan, jonka sai avausottelustaan TPS:ää vastaan. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0
30.03
Ässät - Jukurit
4 - 1

HPK

01.04
Kärpät - HPK
1 - 3

Liigan hännille jämähtänyt JYP vierailee Kisapuistossa

Vierasjoukkue on JYP on jämähtänyt sarjan kellarikerrokseen.

Molemmat joukkueet pelasivat perjantaina ottelun, joten molemmilla on samat lähtötilanteet illan kamppailuun. SaiPa kävi vierailemassa sarjassa toisena olevan Pelicansin vieraana, mistä jäi 2−1-numeroin luu käteen. JYP puolestaan isännöi perjantain kierroksella KalPaa vastaan, jos saaliina yksi piste. KalPa oli voittolaukauskilpailun jälkeen numeroin 2−1 parempi.

Kotijoukkue SaiPa on kärsinyt heikosta viimeistelystä, ja ylivoimapelaamisessakin on ollut paljon toivomisen varaa. Tilastot tukevat tätä väitettä sillä SaiPalla on sarjan kolmanneksi huonoin ylivoima, kun katsotaan puhtaasti prosentteja. 

SaiPan tukipilareina ovat toimineet maalivahdit, kun Niclas Westerholm ja Matěj Tomek, ovat tarjonneet maalilla voittomahdollisuuden joka ilta. Lahden perjantai-illassa Micke Saari sai kaivatun onnistumisen maalin muodossa, näin apina jäi Lahteen. Yksi viime pelin pirteimmistä pelaajista oli nelosketjun laitahyökkääjä Ville Vainikainen. Myös sarjan parhaan ylivoiman tylsyttäminen oli varmasti mieleen valmennukselle. Toisaalta viideltä viittä vastaan SaiPalla oli Pelicansia vastaan paljon tekemistä. 

Vierailijat tulevat Kisapuistoon tappio alla. Viimeisestä kymmenestä pelistä vain kahdesti JYP on poistunut voittajana kaukalosta, ja kahdeksasti vastustaja on ollut lopulta parempi. KalPa-ottelussa maalia vartioinut Niko Parkkinen pelasi mallikkaan pelin 36 kiekkoa pelin aikana päästäen vain yhden selkänsä taakse. Voi ollakin, että Parkkinen nähdään vierailijoiden maalilla myös Kisapuistossa. Toisaalta ei pidä yllättyä, jos ykkösmaalivahti Markus Ruusu luistelisi tolppien väliin illan kamppailuun.

Vieraiden kultakypärää kantaa tällä hetkellä Robert Rooba, joka vastasi KalPa-pelissä joukkueen ainoasta maalista. Nyt näille onnistumisille on jälleen tarvetta, jos JYP aikoo ottaa pisteitä mukaan Lappeenrannasta.


Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

SaiPa

10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4
01.04
SaiPa - Tappara
1 - 2

JYP

10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA