Jari Kurrin 60-vuotisjuhlakollaasi: Matka Wayne Gretzkyn tutkaparista Hockey Hall of Fameen oli poikkeuksellinen

MAAJOUKKUE, NHL / Yleinen kuvakooste
Yhden kaikkien aikojen suomalaiskiekkoilijan merkkipäivän kunniaksi Jatkoaika kokosi yhteen Jari Kurrin taipaleen juniorivuosista NHL-supertähdeksi ja maajoukkueikonista kabinetteihin.
Kuva © Getty Images
Suomalainen NHL-pioneeri liittyi Oilers-vahvuuteen 1980. Eurooppalaiset pelaajat olivat tuolloin taalaliigassa harvassa, mutta Jari Kurri selvitti sopeutumisvaikeudet nopeasti. Debyyttikaudella pisteitä kertyi yksi per peli -tahtia.
Kuva © Getty Images
Wayne Gretzkyn ja Jari Kurrin yhteispeli oli vertaansa vailla. Kuva vuodelta 1987, kun miehet juhlivat Oilersin kanssa kolmatta yhteistä Stanley Cupiaan. Kurri teki voittomaalin finaalisarjan seitsemännessä ottelussa.
Kuva © Getty Images
Kausi 1984−85 oli tuloksellisesti Kurrin uran paras. Runkosarjassa syntyivät tehot 71+64, ja pudotuspeleissä Kurrin latomat neljä hattutemppua ovat yhä NHL:n ennätys.
Kuva © Getty Images
Oilersista muodostui 80-luvulla varsinainen suomalaisjoukkue. Esa Tikkanen (oik.) ja Raimo Summanen liittyivät joukkoon keväällä 1985, Reijo Ruotsalainen pari kautta myöhemmin.
Kuva © Getty Images
Keväällä 1990 Oilers oli paras ilman Gretzkyäkin. Mark Messier (kesk.) oli joukkueen johtavia pelaajia Kurrin (oik.) ohella. Vasemmalla luottopakki Kevin Lowe oli vuosikausia joukkueen kantavia voimia.
Kuva © Getty Images
Kaudeksi 1991−92 Kurri vaihtoi Albertan jäälakeudet Kalifornian aurinkoon ja Los Angeles Kingsin tummanpuhuvaan sotisopaan. Kings-vuosien huipentuma oli kevään 1993 finaalipaikka.
Kuva © Getty Images
Vuoden 1991 Kanada Cupissa Kurrin johtama Suomi ja Gretzkyn Kanada tasasivat puntit avausottelussa...
Kuva © Getty Images
...seitsemän vuotta myöhemmin Kurri pääsi niskan päälle Naganon pronssiottelussa. Kurri laukoi avausmaalin Suomen 3−2-voitossa.
Kuva © Getty Images
Kurrin viimeiseksi seuraksi jäi Colorado Avalanche. Uran 600. maali syntyi joulun alla 1997.
Kuva © Getty Images
Hurja joukko. Aktiiviuran jälkeen valinta Hockey Hall Of Fameen oli itsestäänselvyys. Samalla kerralla lajipyhättöön aateloitiin Mike Gartner, Dale Hawerchuk, Vjatseslav Fetisov ja Craig Patrick.
Kuva © Getty Images
Edmontonin Rexall Place 16. lokakuuta 2001.
Kuva © Getty Images
Kabinettipuolella piti kiirettä 2000-luvulla. Suomen jääkiekkomaajoukkueen general managerin pestin ohella Kurria työllistivät Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomission velvoitteet. Kuva vuodelta 2003.
Kuva © Getty Images
Jari Kurri on sovitellut varusteita ylleen useammin kuin kerran. Tätä nykyä kiekko tottelee Kurria veteraani- ja hyväntekeväisyysotteluissa.
Kuva © Getty Images
Jari Kurri on kirjoittanut valtaisan siivun suomalaisen jääkiekkoilun tarinaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Muut timanttikuvat

Lue myös