JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30
Mielipide

Yllättävä ratkaisu - hyöty vielä arvoitus

MESTIS / Kolumni
Jokipoikien valmennusjohdon eroilmoitus oli melkoinen yllätys. Juuri kun jumbojoukkue vihdoinkin vaikutti kääntävänsä kurssiaan nousuun, niin kaksikko Jouni Varis–Teemu Tiainen päätti jättää laivan. Tulevaisuus näyttää, osoittautuuko valmentajanvaihdos onnistuneeksi ratkaisuksi.

Mestis-tasolle kokemattoman parivaljakon päitä oli vaadittu pölkylle Joensuussa jo pidemmän aikaa. Liki kauden alusta lähtien muun muassa Jokipoikien omalla keskustelupalstalla on ruodittu tiukoin sanakääntein valmentajien tekemisiä ja tekemättä jättämisiä.

Irtisanoutuminen on Variksen ja Tiaisen kannalta tavallaan ymmärrettävä ja ehkäpä suoraselkäinenkin ratkaisu. Kun tulosta ei tule, ja paineet alkavat olla kovat, niin antaa muiden yrittää. Samoin taustalla painoi valmennuksen ja seurajohdon välinen luottamuspula, vaikkei johtoporras vielä olisi kaksikolle potkuja vaatinutkaan.

Uutinen

Jokipojat vaihtaa valmentajaa
[lue lisää]

Kokonaan toinen asia on se, oliko valmentajanvaihdos sittenkään pitkällä aikavälillä oikea ratkaisu. Vaihdos auttaa yleensä parhaiten tilanteessa, jossa pelaajiston ja valmennuksen välit ovat pahasti tulehtuneet ja/tai joukkue alisuorittaa tuntuvasti tasoonsa nähden.

Jokipoikien tilanteessa ei varsinaisesti ollut kyse kummastakaan esimerkkitapauksesta. Ei ainakaan ensimmäisestä. Niin uskomattomalta kuin se voi tuntuakin, mutta jatkuvasta häviämisestä huolimatta joukkuehenki ei syyskauden aikana ole tiettävästi pahemmin rakoillut.

Jokipoikien suurin ongelma on ollut – ja todennäköisesti tulee olemaankin – nykymestiksen vaatimuksiin nähden alamittainen pelaajamateriaali. Onko se valmennuksen vika, jos kokemattomien hyökkääjien taitotaso ei usein riitä ratkaisuihin hyvistäkään paikoista? Tai jos omiin kolisee kohtuuttoman usein helppoja maalivahtien epäonnistuessa?

Haastattelu

Rauhanen pyrkii yksinkertaistamaan pelityyliä
[lue lisää]

Nämä ovat asioita, joita on syytä miettiä myös seuran johtokunnassa. Oliko oikea ratkaisu lähteä sarjanousijana Mestikseen ryhmällä, joka ei ainakaan ole merkittävästi parempi kuin viime kauden Suomi-sarjajoukkue? Olisiko sittenkin kannattanut pyrkiä panostamaan hieman enemmän?

Jos tapahtuneesta jotakin positiivista haetaan, niin mahdollisuuksia oppimiseen on ainakin kaikille osapuolille kertynyt. Sekä seurajohto, valmennus että valtaosa pelaajista ovat kuitenkin varsin keltanokkia Mestis-tasolla. Jokipojilla pitäisi tulevilla kausilla olla periaatteessa kaikki edellytykset nousta jopa Mestiksen kärkipään seurojen joukkoon. Se, kuinka tämän kauden koettelemuksista osataan ottaa oppia, saattaa olla varsin ratkaisevaa.

Ennen kuin tulevia Mestis-kausia aletaan suunnitella, on Joensuussa kuitenkin säilytettävä sarjapaikka. Ellei Kari Rauhanen Jokipoikien peräsimessä aivan ihmeitä tee, niin karsintasarja odottaa kauden päätteeksi. Siellä Jokipojilla ei kuitenkaan pitäisi olla suurempaa hätää, mikäli joukkue saa edes valtaosan potentiaalistaan hyödynnettyä.

» Lähetä palautetta toimitukselle