Mielipide

Yhtenäinen Slovakia takoo maaleja, potee loukkaantumisia

MAAJOUKKUE / Kolumni
Viime vuosien MM-turnauksissa Slovakian tähtipitoinen ryhmä on lähtenyt kisoihin yleensä mitalisuosikkina. Slovakkien huippupelaajat ovat osallistuneet mestaruustaistoihin selvästi muita maita kovemmalla prosentilla ja tässä on ollut Slovakian menestyksen salaisuus. World Cup -turnaukseen huippumaiden joukkoon noussut Slovakia lähtee kuitenkin haastajan roolissa.

Tässä turneessa kaikilla muillakin mailla on täysi ryhmä eliittiänsä riveissään, joten enää Slovakialla ei ole vastaavaa etulyöntiasemaa kuin MM-kisoissa. Tästä huolimatta maan vahva ja erittäin iskukykyinen hyökkäyskalusto pärjää vertailussa kenen tahansa kanssa. Kuten aikaisempien MM-kisojenkin yhteydessä, kysymysmerkit kohdistuvat jälleen joukkueen puolustukseen ja maalivahtiosastoon.

Tällä kertaa myös loukkaantumiset ovat runnelleet slovakkien hyökkäystä, sillä Peter Bondra ja Zigmund Palffy ovat varmuudella sivussa sekä Michal Handzus ja Richard Zednik ovat myös vielä epävarmoja osallistujia.

Maalinsuu tilkitty ilman NHL-miehiä

Maalivahtirintamalla Slovakian päävalmentaja Jan Filc nojaa tuttuun mieheen, Jan Lasakiin. Lyhyen Pohjois-Amerikan kierroksena jälkeen eurojäille palannut Lasak on monessa MM-turnauksessa ollut slovakkien luottomies, vaikka aivan kisojen tähtivahteihin hän ei koskaan olekaan lukeutunut.

Kakkosvahdin paikasta taistelevat nuoret Rastislav Stana ja Peter Budaj, jotka molemmat pelaavat AHL:ssa. Kummastakaan ei ole vielä ykkösvastuunkantajaksi, joten Slovakian kaikki mitalihaaveet lepäävät vahvasti Lasakin harteilla. Muilla mailla on riveissään NHL-joukkueiden ykkösvahteja, joten Lasak on todellisen näytönpaikan edessä kilpaillessaan maailman parhaimpien kassareiden kanssa.

Puhelinkopin kokoiset puolustajat

Slovakian puolustuspää on tilkitty viime kevään MM-kisojen tapaan järkälemäisillä pakeilla. Hujopeista pisin, ja paras, on Ottawan puolustaja Zdeno Chara, joka oli ehdolla NHL:n parhaalle puolustajalle jaettavan Norris-palkinnon saajaksi. Lisäkokoa tarjoavat myös herrat Branislav Mezei, Richard Lintner ja Martin Strbak.

Taitopuolesta vastaa aiemmissa MM-kisoissa huippupisteitä takonut Lubomir Visnovsky. LA Kingsin veteraanipuolustajan kyvyt sopivat paremmin Euroopan kaukaloihin kuin World Cupin tapaiseen NHL-tyyliseen turnaukseen, mutta joka tapauksessa miehen kyvyt erityisesti ylivoimapelissä tulevat Slovakialle tarpeeseen.

Yksi Euroopassa pelaava puolustajakin kokoonpanoon mahtuu, sillä Ivan Majeskyn viime hetken loukkaantuminen avasi aukon Slovakin liigassa pelaavalle Ladislav Ciernylle. Kokonaisuutena Slovakian puolustus on Charaan lukuunottamatta melko nimetön, mutta ehkä sittenkin isokokoisena ja erittäin vahvana hyvinkin soveltuva tällaiseen turnaukseen.

Vaikka kyseessä onkin NHL-turnaus, kaipaisi slovakkipakisto ehkä hieman lisää taitoa ja kiekollista luovuutta. Chara on todella kova luu ja puolustuksen johtaja, jolle peliaikaa on luvassa minuuttitolkulla, erityisesti erikoistilanteissa. Phoenixin Radoslav Suchy ja joukkueen ainoa AHL-pelaaja Jaroslav Obsut sen sijaan joutunevat tyytymään vilttiketjun miesten rooleihin.

Huipputaitava hyökkäys maaliruiskuineen

Hyökkäyspäässä Slovakia luottaa samaan ydinryhmäänsä kuin jo useamman vuoden ajan. Joukkueesta löytyy todella kovia nimiä käytännössä neljään ketjuun asti ja taitopuolella slovakit kestävät vertailun minkä tahansa kiistakumppaninsa kanssa. Ryhmää kuitenkin heikentävät todella selvästi Palffyn poissaolo olkapääleikkauksen takia ja Bondran menettäminen Kanada-ottelussa kärsityn rannemurtuman vuoksi.

Lisäksi kivikovan sentteri Handzusin osallistuminen on epävarmaa harjoitusottelussa kärsityn hauislihaksen revähdyksen takia, eikä Montreal-laituri Zednikinkään pelaaminen ole vielä varmaa kesällä tehdyn tyräleikkauksen myötä. Näistä loukkaantumishuolista huolimatta kasassa on maalikarkeloihin kykenevä nippu. Toki vammat verottavat slovakkien tulivoimaa merkittävästi.

Marian Gaborik, Ladislav Nagy, Marian Hossa ja Miroslav Satan muodostavat todella hurjan laiturinelikon, josta valmentaja Filc voi aloittaa ketjujen laatimisen. Myös keskushyökkääjärintamalla slovakeilla on iskeä ketjuihinsa kovia nimiä, sillä Handzusin lisäksi joukkueeseen kuuluvat myös MM-kisoissa loistaneet Pavol Demitra ja Jozef Stümpel.

Aivan pelkistä maalitykeistä ja hyökkäyspään maestroista ei Slovakian joukkue kuitenkaan koostu. Tampa Bayn riveissä pienessä roolissa Stanley Cupia kesällä juhlinut Martin Cibak tuo intoa ja vauhtia slovakkirosteriin. Nashvillen Vladimir Orszagh sekä Philadelphian laiturikaksikko Branko Radivojevic ja Radovan Somik vastaavat rymistelystä ja taklauspelistä.

Miten MM-kisojen menestyjä pärjää NHL-peleissä?

Eurojäillä Slovakia on kulkenut voittoisasti turnauksesta toiseen menestyen iloisella ja hyökkäävällä pelityylillään. Slovakkien taitavat hyökkääjät ovat isoilla jäillä kyenneet iskemään maaleja voittoihin tarvittavat määrät, mutta World Cup on erilainen turnaus kuin kesäiset MM-kisat.

Nyt vastassa ovat muiden maiden ykkösryhmät, parhaine puolustuksineen ja huippumaalivahteineen. Slovakia ei ehkä kykenekään samanlaiseen pelinhallintaan ja taitokiekon näytökseen, joten luotsi Filc saattaa joutua pohtimaan vaihtoehtoisia taktiikoita, jotta slovakkiryhmä kykenisi venymään vastaavaan suoritukseen kuin MM-kisoissa.

Heittopussiksi Slovakia ei kuitenkaan varmasti suostu, sillä joukkueen miehistö ei häviä Pohjois-Amerikan lohkon muille joukkueille. Slovakeilla ei ole kuin juuri joukkueellisen verran NHL-pelaajia, mutta tuosta joukosta suurin osa onkin sitten eturivin tähtipelaajia.

Lasakilta vaaditaan maalinsuulla venymistä ja Charan täytyy lietsoa johtamansa pakisto parhaaseen iskuun. Hyökkäys iskee maaleja tarpeellisen määrän, sillä tuolla taitomäärällä ei nollille voida jäädä. Nuoren maan menestysnälkää eivät MM-mitalit ole vielä sammuttaneet.

Ryhmän erityisvahvuus on joukkueen yhteenhitsaantaneisuus, sillä Slovakia on pelannut käytännössä samoilla pelaajilla jo useamman vuoden ajan. Joukkue on tässä mielessä lähes seurajoukkueen kaltainen joukko, jota valmentajan on varmasti hyvin helppo luotsata. Johtajuuttakin löytyy veteraaniosastolta, sillä kokeneemmat pelaajat Satanin johdolla pystyvät varmasti potkimaan nuorempiaan parhaaseen vireeseen.

Slovakia hävisi ensimmäisen harjoitusottelunsa Ruotsille lukemin 0-2. Toisessa harjoituspelissään slovakit kohtasivat Kanadan. Avauserän kahden maalin johto kuihtui lopulta 2-2-tasapeliksi.

Slovakia pelasi Ruotsia ja Kanadaa vastaan seuraavanlaisilla kentällisillä. Kentällisissä on huomioitu myös joukkueen loukkaantumistilanne, joten Slovakia aloittaa todennäköisesti näillä ketjuilla. Koko joukkueen kokoonpanon löydät täältä

1. kenttä

Marian Hossa - Pavol Demitra - Ladislav Nagy

Richard Lintner - Zdeno Chara

2. kenttä

Marian Gaborik - Jozef Stümpel - Miroslav Satan

Lubomir Visnovsky - Martin Strbak

3. kenttä

Radovan Somik - Martin Cibak - Lubomir Bartecko

Jaroslav Obsut - Radoslav Suchy

4. kenttä

Ladislav Cierny - Branislav Mezei

Vladimir Orszagh - Miroslav Hlinka - Branko Radivojevic

» Lähetä palautetta toimitukselle