Mielipide

Vuokrattavana: jääkiekkojoukkue

LIIGA / Kolumni
Kaikki alkoi siitä kun Ville Peltonen loukkaantui vuosi sitten ja Jokerien Harry Harkimo otti kuuluisan puhelun SaiPan Ilkka Kaarnalle. Todellisuudessa kaikki alkoi jo paljon aikaisemmin, kun SM-liigasta päätettiin muodostaa suljettu sarja. Kukaan ei vain tainnut aikoinaan osata ennustaa kuinka käy kun kauppa käy, etenkin näin tammikuun loppupuolella.

Suljetun sarjan tunnusmerkiksi on yllättäen muodostunut, että pudotuspeleistä ulos jäävät joukkueet vuokraavat tai myyvät parhaat pelaajansa pois ennen siirtoajan päättymistä ja koittavat siten kääntää edes taloudellisen tuloksensa voitolliseksi. Näköpiirissä siis on, että viime kauden tähtien siirrot olivat vasta alkua...

Tätä kirjoitettaessa kevään play-off-koitoksista ovat rannalle jäämässä SaiPa, TPS, Ässät, Pelicans ja Ilves. Viime kaudella pelaajien myynti ja vuokraus herätti hyvinkin kitkerää keskustelua, mutta tällä kaudella ilmiötä pidetään jo normaalina suljetun sarjan toimintana. Vuosi sitten vuodatettiin kyyneleitä, mutta nyt rannalle jäävien joukkueiden fanit spekuloivat kaikessa rauhassa, ketkä heidän suosikkijoukkueestaan pääsevät pelaamaan pudotuspelejä paremmassa joukkueessa.

Mikäs sen mukavampaa kuin se, että omassa joukkueessa pelaa tuoreita ja tulevia Suomen mestareita, vaikka joukkue itse olisikin sijoittunut SM-liigassa kymmennneksi.

Potentiaalisia vuokravalluja mallia 2003

Viime kauden kohutuin vuokrapelaaja oli SaiPan Vladimir Machulda, jonka rooli Helsingin Jokereissa ei ollut aivan pienimmästä päästä, kun joukkue otti itselleen ensimmäisen SM-kultansa Helsingin Areenassa.

Tarkastellaanpa tulevien pelaajasiirtojen pelinappuloita seuraavanlaisella metodilla: otetaan joka joukkueesta mielenkiintoisimmat pelaajat, minkä jälkeen pyritään löytämään heille parhaat mahdolliset ottajat. Kuka on tämän kevään kuumin vuokravallu?

SaiPa

Antti Hulkkonen
- Kuluvalla kaudella puolustajien eliittiin noussut jokerikasvatti kiinnostaa taatusti monia seuroja. Puolustukseen vahvistusta kaipaavat ainakin pääkaupunkilaisjoukkueet. Antti 'Andy McCoy' Hulkkosen rajut taklaukset sopisivat etenkin IFK:n maineeseen kuin palkkojen jäädyttämisen aiheuttava nyrkinisku vastustajan silmään. Valmentaja Suhosen systeemit ovatkin jo sitten eri asia.

Vladimir Machulda
- Mahtaisivatko kannattajat hermostua, jos "Vallu" pelaisi jälleen loppukauden Jokereissa? Summanen on muutamissa haastatteluissa toistanut toivovansa armoitettua "Machuldan tyyppistä" maalintekijää joukkueeseen. Tämä siirto sujuisi, entuudestaan tutuin askelin, kaikkien osapuolten kannalta kivuttomasti.

Pekka Tirkkonen
- Kokenut sentteri toisi niin sanottua voittamisen kulttuuria, sekä peliälyä ja hyviä aloituksia. Juuri sitä, mitä HIFK tarvitsee. Nousisi varmasti joukkueen henkiseksi johtohahmoksi nyt kun joukkueen tärkein sentteri ja pelaaja, Tuomo Ruutu, on sivussa

TPS

Jason Elliott
- Kanadalainen on väläytellyt ajoittain, ja flopannut ajoittain. Olisiko paremmassa joukkueessa tasaisemmat suoritukset? Ottajista tulee mieleen vain nuorilla molareilla menestystä hakeva HPK. Todennäköisempänä osoitteena voisi kuitenkin pitää ulkomaita. Mikä on Timrån Kimmo Kapasen terveystilanne loppukaudella?

Kai Nurminen
- Kokenut Nurminen on mielenkiintoinen nimi. Takuuvarma maalitykki, joka vahvistisi mitä tahansa joukkuetta. Nurminen itse ei kuitenkaan halua Turusta lähteä. Jostain syystä monet näkevät myös Kaitsun motivaation ajoittaisena kysymysmerkkinä.

Niko Mikkola
- Viime kevään pudotuspelien yksi tärkeimmistä pelaajista. Taklaa, tekee maskia ja raataa. Mahtuisi varmasti takaisin Jokerehin.

Ässät

Oleg Sorokins
- Huikeassa vireessä oleva Latvian maajoukkuepakki. Sopisi kuin nyrkki silmään IFK:n tarpeisiin. Pyörittää ylivoimaa, hyökkää, tekee pisteitä ja kuitenkin jaksaa palata puolustukseen ja sijoittuu oikea-aikaisesti.

Samu Wesslin
- Ässien kultakypärä. Pelaa elämänsä parasta kautta. Naapurikaupungin joukkue saattaisi tarvita tämänlaista miestä, ja Rauman Lukko on jo tuttu Samulle muutaman vuoden takaa.

Pasi Peltonen
- voimakas peruspakki. Käyttöä joukkueelle kuin joukkueelle. Sopisi HPK:n materiaaliin hienosti. Tosin miksei myös Lukkoon tai Tapparaan, joskin heillä on isoja pakkeja jo omasta takaa.

Pelicans

Jan Latvala
- Pelicansin puolustuksen kantava voima. Sopimus päättyy tähän kauteen, joten Pelicansin kannattaa antaa mies vuokralle. Kauden loputtua saattaa osoite muutenkin muuttua. Sopisi täydentämään Jokerien ylivoimakuvioita.

Jari Kauppila
- Kultakypärä, jota pidetään oikukkaana pelaajana. Pelaa jo lähipäivinä uudessa joukkueessaan. On pelannut kyseisessä joukkueessa ennenkin. Sopimuksen julkaisua odotellessa kannattaa seurata Jatkoaikaa.

Toni Mäkiaho
- Tapparan mies, mutta maalisaldo ei siellä auennut. Pelicansin riveissä 10 pistettä 12 ottelussa. Kokemus kelpaa pudotuspelijoukkueille aina. Kutsuuko Tappara Mäkiahon takaisin?

Ilves

Martti Järventie
- Tästä miehestä väännetään kättä monen seuran kesken. Ainakin HPK, HIFK ja Jokerit on liitetty käytäväkeskusteluissa Maraan. Yllätys on, jos loppukauden seura on tuon kolmikon ulkopuolelta. Terveystilannetta saatetaan pitää riskinä.

Vesa Viitakoski
- Vesku tuskin haluaa lähteä Tampereelta mihinkään. Näin ollen ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi Veskulle jo entuudestaan tuttu Tappara. Seurauskollisuus ei välttämättä SaiPan kasvatille ole tässä vaiheessa ratkaiseva tekijä.

Tommi Satosaari
- Omaa kokemusta. Bruce Racinen tervehdyttyä Ilveksellä on kolme liigakelpoista maalivahtia. HIFK ja HPK saattaisivat löytää käyttöä luotettavalle varamaalivahdille. IFK:ssa Stathoksella on selkeä ykköstorjujan status

Viikon varmat

Vasta yksi takuuvarma muuttaja on siis tiedossa. Martti Järventie puolestaan oli jossain vaiheessa varma HPK:n ja seuraavana päivänä varma Jokereiden kevätvahvistus. Tämänpäivän tilanteesta ei tietoa ole.

Pääkaupungin joukkueita, etenkin IFK:ta, voidaan kuitenkin pitää varmoina vahvistusten hakijoina ennen tammikuun loppua. Tulevatko vahvistukset sitten kotoisesta liigasta vai jostain kauempaa jää nähtäväksi. HPK:lle lienee vahvistusta tulossa hieman etelämpää kuin missä SM-liigaa pelataan.

Elämme yhtä kiekkokauden mielenkiintoisimmista ajoista.

» Lähetä palautetta toimitukselle