Mielipide

Vuoden 2016 tehotrio olisi pitänyt hyödyntää alusta asti

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomella olisi ollut käytössään alle 18-vuotiaiden MM-kisoista valmis tehokentällinen nuorten MM-kisoihin. Alusta saakka sitä ei kuitenkaan hyödynnetty.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa kaksi vuotta sitten Aapeli Räsänen, Kristian Vesalainen ja Eeli Tolvanen muodostivat hyvin toimineen tehokentän MM-kultaa voittaneessa joukkueessa. Tolvanen viimeisteli turnauksessa tehot 7+2, Räsänen 3+6 ja Vesalainen 2+4.

Vaikka osa maaleista tulikin ylivoimalla, järjesteli tämä kolmikko käytännössä siis 12 maalia. Tolvanen oli erityisen tärkeä lenkki. Seitsemän tehtyä maalia oli joukkueelle iso asia.

Tänä vuonna tätä kentällistä ei kuitenkaan otettu suoraan käyttöön. Ykkösen keskellä Räsäsen sijaan aloitti Janne Kuokkanen, jonka laidoilla viilettivät vuoden 2016 tehokentästä tutut Vesalainen ja Tolvanen. Räsänen oli sen sijaan kolmoskentällisessä.

Historian valossa ratkaisu oli heikko.

Kun Räsänen nostettiin Slovakia-ottelun aikana takaisin vanhaan paikkaansa, alkoi myös vanhan tehokentällisen pelaajien tekeminen näyttämään paremmalta. Tolvasen sihti oli edelleen vinossa verrattuna vuoden 2016 tason, mutta muuten pelaaminen uhkui positiivista energiaa.

Tehoyksikkö oli palannut taas yhteen.

Kolmikko paransi tuloksellisestikin merkittävästi. Turnauksen kolmen ensimmäisen ottelun aikana Vesalainen oli kerännyt yhden syöttöpisteen (tehotilasto +2), Tolvanen kolme syöttöpistettä (tehotilasto +2) ja Räsänen kaksi maalia (tehotilasto -3).

Tolvanen ja Vesalainen olivat ilman osumia. Räsänen oli kolmoskentällisessä painanut kaksi uunia, mutta omissa oli ollut vaikeaa.

Turnauksen viimeisen reilun kahden pelin aikana, kun kolmikko pelasi jälleen yhdessä, oli jälkikin erilaista. Vesalainen teki huomattavan parannuksen ja viimeisteli tehot 2+3, Räsänen tehot 2+0 ja Tolvanen tehot 1+2. Kunkin pelaajan tehotilastoon lisättiin +4.

Kentän yhdistämisen jälkeen kolmikko viimeisteli viisi maalia, jos aiemmin vain Räsänen oli onnistunut kahdesti kolmoskentällisessä.

On erikoista, että Kuokkasta lähdettiin lähtökohtaisestikaan sovittamaan Räsäsen paikalle. Tolvanen-Räsänen-Vesalainen -kolmikolla oli historiasta hyviä yhteisiä näyttöjä, joiden olisi luullut painavan tässä tilanteessa eniten.

Lyhyessä turnauksessa historian kautta tuleva yhteispeli kannattaa hyödyntää kaikin mahdollisin keinoin. Uusien ketjujen muodostumiseen ja kemian löytymiseen on marginaalisesti aikaa, joten täytyy hämmästellä, miksi tämä kentällinen aluksi rikottiin.

Kuokkasen alle 18-vuotiaiden MM-kisojen kentällisen muodostaminen uudelleen tässä turnauksessa ei ollut pelaajien puitteissa mahdollista, eikä hän saanut itsestään parastaan irti missään vaiheessa.

Kuokkasta ei kuitenkaan pidä syyttää tästä valinnasta. Vika on niiden, jotka valintoja tekivät. Ehkä Kuokkasen paikka olisi ollut laidalla enemmän kuin keskellä, joka saattaa olla tulevaisuudessa NHL:ssä miehen pelipaikka. Hän kuitenkin haki tonttiaan koko turnauksen.

Suomen alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa muodostuneen tehokentällisen olisi kuitenkin pitänyt pelata alusta asti yhdessä. Kuokkasen paikka olisi pitänyt kaavailla alusta asti johonkin muualle.

Kun edes valmiita kokonaisuuksia ei hyödynnetty, miten viisikkopeli olisikaan voinut lähteä toimimaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle