TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00
Mielipide

Virtanen lupailee parempaa kevättä

MESTIS / Kolumni
Kolmannen kautensa linnapaidassa aloittanut Juha Virtanen odottaa innolla kevätkautta. Monipuolisena tahtopelaajana tunnetulle Virtaselle joukkueen alkusyksy oli pettymys, mutta miehen omien sanojen mukaan viimeaikainen noste voi johtaa keväällä mitä mielenkiintoisimpiin tarinoihin.

Hokin alkukauden hankaluuksia ei käy kiistäminen. Sen myöntää myös Juha Virtanen, 23, jonka rooli joukkueessa on vaihdellut kuukausien sisällä rajustikin.

– Alkukausi oli todella vaikea. Kaikkien odotukset olivat korkealla, mutta jokin jumi siinä vaan iski päälle. Odotukset olivat korkealla myös pelaajien kesken, sillä joukkueen ilmapiiri oli poikkeuksellisen korkealla, mies muistelee.

Virtasen tie Pohjois-Savon Sonkajärveltä naapurimaakuntaan pitää sisällään kaksi etappia. Synnyinkaupungista Virtasen tie vei Iisalmen paikallisen IPK:n juniorijoukkueiden kautta KalPan B-junioreihin, jonne nuorukainen lähti parin tutun pelikaverin kanssa oppia hakemaan.

– Se oli tavallaan luonnollinen siirtymä kovempiin peleihin. Valmentaja lähti mukaan Kuopioon ja pari kaveriakin siinä samalla, joten ei päässyt koti-ikäväkään iskemään missään vaiheessa, Virtanen muistelee.

Kuopion reissulta matkaan tarttui A-junioreiden SM-kulta sekä 20 aikuisten SM-liigaottelua. Myös Hokkia alkukaudella valmentanut Sami Karppinen kävi tutuksi. Liigapeleistä Virtanen on kiitollinen silloiselle valmennusjohdolle, vaikka paikkaa pääsarjassa ei auennutkaan.

– Hyviä pelejä siellä tuli alle. Omia junioreita oli paljon kilpailemassa. Sami Kapanenkin tuli kuvioihin noihin aikoihin. Silloin eivät taidot vielä riittäneet, mutta olen ehdottoman kiitollinen sinne suuntaan, että sain mahdollisuuden näyttää osaamistani.

Aika loppui kesken

Alun perin lainalle Kajaaniin kaudella 2008-2009 saapuneesta Virtasesta tuli sittemmin virallisesti Hokin mies. Nyt menossa on toinen kausi linnapaidassa sopimuspelaajana.

Myös viime syksynä hankalan startin saaneen kainuulaismiehistön pelihuumori meinasi olla tovi sitten koetuksella, minkä myös Virtanen myöntää. Pelihuumori oli koetuksella myös seuran toimistolla, mikä johti valmentaja Sami Karppisen erottamiseen.

– Samilla oli koko joukkueen tuki, ja pelaajilla jäi hänestä ehdottoman hyvä kuva vaikka lopputulos olikin tämä. Kukaan ei potkuja osannut odottaa, vaikka toki kaikki tiesivät kuinka tulosurheilussa toimitaan tietyissä tilanteissa.

Virtasen mukaan pelillinen klikki tapahtui aikaisessa vaiheessa, eikä sen korjaamiseen aika riittänyt.

– Karppisen vaatiman pelitavan sisäistäminen olisi vienyt puolisen vuotta. Jokaisen pelaajan olisi pitänyt yksinkertaisesti olla kiekollinen pelaaja, emmekä olleet siihen joukkueena valmiita vielä siinä vaiheessa kautta, Virtanen näkee.


Juha Virtasen syötöt ovat napsuneet kohdilleen.

Lokakuisen Kiekko-Vantaa-tappion jälkeen lehdistön eteen marssi kovilla kierroksilla käynyt Virtanen. Menetetty 3-1-johto kismitti miestä siinä määrin, että mies antoi palautetta koko joukkueelle. Edes kaksi maalia laukonut mies itse ei säästynyt kritiiiltä.

Kyseisiin tapahtumiin palaaminen saa hymynkareen nousemaan miehen kasvoille, mutta vakavoituminen tapahtuu yhtä nopeasti.

– Se oli tyypillinen meidän peli siihen aikaan. Johdettiin, mutta kaveri tuli oman hölmöilyn vuoksi takaa tasoihin ja lopulta ohi. Totta kai se on niin, että jos itse pyrit tekemään kaiken hyvin, haluat että myös kaveri siinä vieressä tekee.

Vaatimustaso on pystynyt joukkueessa korkealla myös Vladimir Kolekin otettua ohjakset.

– Olemme saaneet peliimme lisää selkeyttä ja sitä kautta lisää maalintekopaikkoja. Pelaajien väliset etäisyydet pysyvät myös nykyään kasassa, Virtanen analysoi.

– Voittamaan tässä on lähdetty ja kaikki edellytykset ovat kasassa. Josko tässä joukkueena olisi edellytyksiä myös jonkinlaiseen tuhkimotarinaan kun peli on alkanut paranemaan?

Piste-ennätys uusiksi?

Pelaajatyyppinä Virtanen on valmentajalle mieluisa. Sekä laidassa, että sentterinä pelaamaan pystyvä sonkajärveläinen onkin pelannut mitä erilaisimmissa rooleissa koko kaksi ja puolivuotisen Hokki-historiansa.

Kauden alla Karppinen totesi Virtasesta ja Joonas Wedmanista, että miehet vaikka syövät kiekon jos sitä heiltä pyydetään.

Syömäpuuhiin Virtanen ei ole vielä joutunut, mutta lähes kaikkea muuta kentällä joutuu tekemään.

– Ehkä olen sellainen taistelijaluonne ja tykkään rouhia kiekkoa osaavammille kavereille. Tuo maalinteko kun ei oikein ole oma juttu, mies naurahtaa.

– Vasta pelasin yhdessä Jere Laaksosen ja Charles Bertrandin kanssa. Siinä löytyi oma rooli heti ja jokainen pääsi hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

Maalitilastoissa Virtanen ei totta tosiaan ole päässyt loistamaan. Piste-ennätys syntyi viime kaudella, kun Virtanen summasi tehot 7+16 pelaamissaan 45 ottelussa. Osasyynä vähäisiin kihauksiin lienee alivoimavastuu, jota miehelle siunaantuu paikoitelleen reilusti.

– Kyllä sitä laukausta tulee jäätyä harjoittelemaan treenien jälkeen. Se on se ykkösjuttu, jota henkilökohtaisella tasolla pitää harjoitella.

Vaikka kutia harjoitetaan jatkossakin alati, ei Virtanen näe itseään jatkossakaan sniper-tyylisenä pelaajana. Kysyttäessä, meneekö piste-ennätys keväällä uusiksi, on vastaus selkeä:

– Menee, mutta yhtään maalia en lupaa lisää!

» Lähetä palautetta toimitukselle