Mielipide

Viro päihitti Kroatian maalintekokilpailussa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kroatia lähti haastamaan Viroa Tallinnan B-sarjan MM-kisoissa tukalasta tilanteesta. Häviöllä joukkueen putoaminen sarjaporrasta alemmaksi olisi käytännössä varma. Halvalla joukkue ei nahkaansa myynyt, mutta lopulta Viro vei viihdyttävän ottelun ansaistusti nimiinsä.

Ottelun alkua antoi heti vahvoja viitteitä tulevasta. Maalinteko aloitettiin jo toisella minuutilla, kun Viron Pelle Sildre haastoi Kroatian puolustuksen keskeltä ja Vassili Titarenko iski maalin eteen jääneen irtokiekon ohi epävarmasti esiintyneen Kroatia-vahti Vanja Belicin.

Kroatia ei sekään aikaillut turhia, sillä joukkue pääsi ylivoimalle jo seuraavalla minuutilla. YV ei tosin tuottanut vielä tulosta, mutta heti jäähyn jälkeen tasoitusmaali oli tosiasia. Osumassa oli onneakin mukana, sillä Mato Mladjenovcin laukaus hyppi sisään Viron Lauri Lahesalun kautta.

style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9; border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9; padding: 3px;">Lisätietoa

Muut keskiviikon kamppailut I divisioonassa

Viron valmentaja Juri Tsepalov kiitteli ottelun jälkeen avausmaalin merkitystä.

- Olimme hävinneet kaksi ensimmäistä ottelua ja tiesimme, että Kroatia pelaa selkä seinää vasten. Ensimmäinen maali antoi meille hyvin nostetta, tosin ehkä se myös heijastui pelikuriin. Tärkeintä joka tapauksessa oli voitto.

Vaikka Viro oli lähellä karata alussa, tunnusti 2-ketjua vetänyt Rainer Palu, että valmistautumisessa oli ongelmia.

- Ehkä hieman aliarvioimme vastustajaa. Alussa rivimme eivät olleet kunnossa, siinä olisi ehkä ollut jopa jossain vaiheessa aikalisän paikka.

Isännät eivät tasoitusta hätkähtäneet, vaan painoivat pelin heti takaisin Kroatian päätyyn ja pakottivat Viliam Chovanecin rikkomaan jäähyn arvoisesti. Seurannutta YV-peliä ehti kulua vain viisi sekuntia, kun aloitusvoiton jälkeen Roman Potsinok laukoi kiekon maalille ja Belic sylki jälleen eteensä. Paikalle ehätti ensimmäisenä Aleksandr Petrov, joka siirsi ajassa 5.22 Viron uudestaan johtoon.

Maali-iloittelu jatkui kun Titarenko iski muutamaa minuutia myöhemmin Sildren syötöstä illan toisen osumansa, jälleen Bilecin suosiollisella avustuksella. Hätäisempi olisi voinut kuvitella Kroatian taipuvan, mutta heti seuraavassa vaihdossa Viron Mihhail Kozlov koukki itsensä jäähylle. Aleksandr Agnevtstsikovin luokaton alivoimapurku avasi Kroatialle mahdollisuuden ja puolustaja Sasa Belic pääsikin kaventamaan numerot 3-2:een.

Tässä vaiheessa Viro totesi parhaaksi vaihtaa tolppien väliin Andrei Sestakovin, joka esittikin erän lopussa varmoja otteita. Kun myöskään Viro ei onnistunut lisäämään johtoaan, siirryttiin tauolle numeroissa 3-2. Maalivahdinvaihdon taustaa Tsepilov kuvaili seuraavasti.

- Hän (Aleksei Terentjev) halusi itse tulla vaihtoon, koska ei tuntenut oloaan hyväksi. Se oli mielestäni kokeneelta maalivahdilta rohkeasti ja rehellisesti sanottu.

Ilotulitusta erän alkuun, osa 2

Jos oli avauserän alku katsojille antoisaa katseltavaa, ei toisessa erässä jääty laikaan heikommaksi. Jälleen oli pelattu vain 1.14 kun Viro iski. Rainer Palun laukaus upposi vastahyökkäyksen päätteeksi helponlaisesti Bilecin längistä sisään ja lisää oli tulossa. Kroatian jouduttua seuraavassa vaihdossa alivoimalle, oli Kozlovin vuoro iskeä kiekko Bilecin haaroista sisään.

Salama-alku sai huipennuksensa, kun ajassa 22.51 Eduard Valiullin siirsi päätylaudoituksesta kimmonneen kiekon Kroatian maaliin ja lisäsi kotijoukkueen johdoksi jo 6-2. Tässä vaiheessa Kroatian valmennusjohto teki vihdoin sen mitä lehtereillä oli odotettu jo reilusti aiemmin ja kutsui Bilecin vaihtoon.

Maalivahdinvaihdon ansiota tai ei, mutta Kroatia pääsi vielä tämän jälkeen peliin mukaan. Ensin Danijel Plahutar iski maalinedusruuhkasta numeroiksi 6-3 ja muutamaa minuuttia myöhemmin Viron viisikkopuolustus hajosi totaalisesti, jonka seurauksena Ivan Glavota nosti ajassa 29.05 vieraat jo kahden maalin päähän.

Viron peli näytti hetkeksi hajoavan kavennusten myötä ja Kroatia otti aloitetta. Kauaa ei kuitenkaan kestänyt ennen kuin tutut miehet rankaisivat. Titarenko pääsi karkaamaan laidalta läpi ja nosti hallitusti rystyltä kiekon ohi tolppien väliin vaihdetun Nenad Skrapecin.

Maali oli Titarenkolle illan kolmas ja vapauttavan syötön tarjoilleelle Sildrelle merkittiin hänellekin jo ottelun neljäs syöttöpiste. Erän loppuun saatiin väriä lähinnä pienimuotoisten nokkapokkien myötä, mutta lisämaalit jäivät tekemättä. Toiselle erätauolle siirryttiin siten numeroissa 7-4. Titarenko kiitteli ottelun jälkeen vastustajan sisukkuutta.

- Tavoitteena oli voitto ja se saatiin. Meidän piti näyttää kahden tappion jälkeen faneillemme, että osaamme pelata. Kroatia ei kuitenkaan antanut voittoa helpolla. Johdimme koko ajan ja aina he kavensivat ja taistelivat loppuun asti. Kroatia pysyi kintereillä aivan loppuun asti.

Rikkonainen loppu, Viro pitää johtonsa

Kolmas erä ei ollut tempoltaan aivan kahden ensimmäisen veroinen ja maalivahditkin tuntuivat nostaneen tasoaan sen verran, ettei lahjamaaleja enää nähty. Paikkoja tosin riitti, sillä molemmat kunnostautuivat kuluttamalla ahkerasti jäähypenkkiä.

Viron erän alkupuolella ottamat kaksi perättäistä jäähyä antoivat Kroatialle mahdollisuuden kavennukseen, mutta vieraat eivät saaneet tulosta aikaan. Viro sen sijaan näytti YV-pelin mallia päästyään itse miesylivoimalle, kun Valiullinin laukaus upposi Skrapecin suojien kautta sisään. Kroatiakin onnistui kun virolaiset ottivat kaksi päällekkäistä jäähyä ja Viliam Chovanek laukoi kavennuksen.

Kroatian oljenkorsi koitti loppuun, kun Viron Aleksandr Polozov sai pelirangaistuksen polvitaklauksesta ajassa 55.23. Kroatia reagoi ottamalla aikalisän ja vetämällä maalivahtinsa vaihtoaitioon. Kotiyleisö sai seuraavien minuuttien aikana kirota huonoa onnea lukuisia kertoja, kun virolaiset pommittivat tyhjää maalia tolppia hipoen, kuitenkaan osumatta. Kroatia sai vielä aivan lopussa kavennettua eron kahteen maaliin, mutta osuma jäi lähinnä kosmetiikan puolelle. Loppunumerot kirjattiin siten Virolle 8-6.