Mielipide

Vincent Trocheck − Barkovin takaa NHL:n keskushyökkääjien eturiviin

NHL / Kolumni
Florida Panthersilla on käsissään yhden sijasta kaksi laadukasta keskushyökkääjää, jotka takovat maaleja ja tekevät peliä. Aleksander Barkov on organisaation tähtipelaaja, ja suomalaisen takaa joukkueen ja koko liigan keskushyökkääjien eturiviin on noussut myös Vincent Trocheck.

Florida Panthersin kakkosketjussa keskushyökkääjänä pelaava Vincent Trocheck, 24, on viimeistään tällä kaudella noussut NHL:n huippupelaajien joukkoon. 79 pelaamassaan ottelussa Trocheck on takonut 30 maalia ja yhteensä 73 tehopistettä.

178-senttinen ja 83-kiloinen Trocheck on suhteellisen pienikokoisena keskushyökkääjänä sopeutunut jopa hämmästyttävän nopeasti NHL:ään. Hän debytoi NHL:ssä kaudella 2013−14 ja tarvitsi vyölleen vain 78 AHL-ottelua ennen ensimmäistä täyttä kautta taalaliigassa.

Yhdysvaltalainen on ollut sivussa vain kourallisesta otteluista viimeisen kolmen kauden aikana tehden tuona ajanjaksona 237 NHL-ottelussa yhteensä 180 tehopistettä. Trocheckin kehityskäyrä on ollut todella suoraviivainen, eikä hän ole juurikaan junnannut NHL:n ja AHL:n välissä.

TROCHECKIN KEHITYSKÄYRÄ ON OLLUT TODELLA SUORAVIIVAINEN, EIKÄ HÄN OLE JUURIKAAN JUNNANNUT NHL:N JA AHL:N VÄLISSÄ.

Tällä kaudella hyökkääjän harppaus eteenpäin tehopistetuotannossa ei ole tullut yllätyksenä, sillä hänellä oli takanaan kaksi yli 20 maalin ja yli 50 tehopisteen kautta. Panthers näki Trocheckin potentiaalin aikaisin, kun se solmi yhdysvaltalaisen kanssa kuusivuotisen sopimuksen kesällä 2016.

Tuolloin Trocheck oli 22-vuotias. Panthersissa nähtiin, ettei Trocheckin kehitys pysähdy siihen, vaan hän nostaa tulevaisuudessa arvoaan vielä entisestään. Näin on myös käynyt: 4,75 miljoonan dollarin keskimääräisellä vuosipalkalla Trocheckin hinta-laatusuhde on huippuluokkaa.

Ensiesiintymisensä NHL:ssä kaudella 2013−14 teki Trocheckin ohella myös Aleksander Barkov. Suomalainen keräsi jo silloin suuren huomion, ja hän on ollut siitä lähtien Panthersin kiistaton kiintotähti. Suurilta mediaotsikoilta poissa pysynyt Trocheck on saanut rauhassa kehittää pelaamistaan yhä kokonaisvaltaisemmaksi ja tehokkaammaksi.

Pelaajatyyppinä Trocheck mukailee ihanteellisesti nyky-NHL-pelaajan ominaisuuksia. Hän on liikkeissään salakavala ja hän pakottaa yksin vastaan yksi -tilanteissa puolustajat usein pois peliasennostaan. Myös laajan kiekollisen repertuaarinsa myötä hän on vaarallinen niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin.

Kokonaisuudessaan Trocheck on keskushyökkääjä, joka elää maaleista, muttei kuitenkaan nojaudu pelaamisessaan yksinomaan maalintekoon. Kolmen viimeisen kauden aikana hän on kerännyt tasaviisikoin peliaikaan suhteutettuna 92:nneksi eniten syöttöpisteitä yhteensä vähintään 2000 minuuttia pelanneesta 262 hyökkääjästä.

Tällä kaudella yhdysvaltalainen ei ole jäänyt enää huomaamatta. Tasonsa puolesta Trocheck on yksi NHL:n parhaimmista kakkosketjun keskushyökkääjistä. Ykkösketjun keskushyökkääjänkin saappaat hän täyttäisi esimerkiksi New York Rangersissa, Ottawa Senatorsissa, Vegas Golden Knightsissa ja Arizona Coyotesissa.

Tällä hetkellä Panthers sinnittelee vielä viimeisten pudotuspelipaikkojen ulottuvilla: Itäisen konferenssin toinen villi kortti -paikka on neljän pisteen päässä. Kahden alemman ketjunsa ja oikeiden laitahyökkääjiensä osalta Panthers antaa monelle joukkueelle tasoitusta, joten vastuu on jäänyt joukkueen huippuyksilöiden harteille.

Panthersia pudotuspelipaikkojen kynnykselle hinaavat Barkovin johdolla Trocheckin lisäksi myös Keith Yandle, Jonathan Huberdeau ja Jevgeni Dadonov. Muutamat yksittäiset Panthers-pelaajat pelaavat elämänsä kautta. Pelillisesti uransa parasta aikaa elää myös Trocheck, jonka osalta tämä kausi on osoitus siitä, mitä tulevaisuudessa häneltä voidaan odottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle