TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00
Mielipide

Vilkaisu Jukurien alakerran eliittiin

MESTIS / Kolumni
Jukurien tiivis viisikkopuolustus on Mestiksessä usein ollut myrkkyä vastustajille. Paketin toimivuus on paljolti kiinni valmennuksen luomasta pelityylistä, mutta myös systeemin toteuttajilla, pelaajilla on oleellinen merkitys. Jatkoajan toimitus raapaisi pintaa syvemmältä ja otti selvää Jukurien alakerran eliitistä.

Päävalmentaja Risto Dufvan johdolla Jukurien tarkka viisikkopuolustus on aina ollut joukkueen tavaramerkkejä, mutta pelkästään valmentajan ohjeilla ei vastustajia taltuteta. Jukurien tasaisesta pelaajamateriaalista on aina löytynyt myös niitä avainpelaajia, joiden panoksella on tärkeä osa joukkueen suorituksessa.

Tämän kauden joukkueesta avainpelaajia etsittäessä huomio kiinnittyy eittämättä puolustuspään pelaajiin. Tasaisen tasokkaasta ryhmästä voidaan kuitenkin nostaa muutama pelaaja joukkueen eliittiin. Mikko Strömberg pelaa Jukurien maalivahtina elämänsä kautta ja on ollut joukkueen varmin pelaaja syksyn aikana. Joni Tuominen taas on taitavalla ja liikkuvalla pelityylillään noussut koko sarjan puolustajien parhaimmistoon.

Kivikkoinen tie toi Strömbergin Mikkeliin

Mikko Strömberg kuuluu Mestiksessä jo kohtuullisen kokeneiden veskareiden joukkoon. Strömberg on HIFK:n kasvatti ja ehtinyt urallaan jo kantaa petopaitaa SM-liigassa. Strömberg kahlasi HIFK:n juniori-ikäluokat kiitettävästi, mutta junnuvuosien jälkeen peliaika miesten SM-liigajoukkue HIFK:n maalinsuulla kävi nuorelle miehelle vähiin. Pikaiset vierailut Mestiksessä tulivat tutuiksi, mutta ura pääsarjatasolla jäi satunnaisiin peleihin. Kesällä 2002 Strömberg päätti vaihtaa maisemia ja suuntasi Pohjois-Ruotsiin. Team Kiiruna Miners kuului Allsvenskanin häntäpään joukkueisiin, mutta odotukset olivat silti korkealla.

- He lupasivat satsata alkavalle kaudelle, mutta menestystä ei sitten tullut. Kiiruna oli iso pettymys. Pelit menivät siellä huonosti, mutta tiesin jo lähtiessäni ottavani riskin mennä sinne tuntemattomaan paikkaan, Strömberg toteaa.

Kiirunasta Strömberg palasi joulun 2002 jälkeen Vantaalle Joni Hallikaisen aisapariksi. Keväällä peliaika kuitenkin hupeni Hallikaisen lunastettua ykkösvahdin asema huikeilla esityksillään.

- Vantaalla en ollut niin hyvässä kunnossa kuin olisi pitänyt. Joni onnistui keväällä tosi hyvin ja jäin luukkumieheksi.

Alkukesästä 2003 saapui kuitenkin lyhythiuksinen mies Mikkelistä juttusille ja pelipaikka jukuripaidassa oli tarjolla.

- Pari kertaa mietin aluksi, että onks tää joku piilokamera! Aika nopeasti asiat kuitenkin eteni ja sopimukseen päästiin, kun koulupaikkakin järjesty Mikkelistä.

- En tiennyt silloin Jukureista seurana juuri muuta kuin menestyksen Mestiksessä. Piiroisen Samulilta olin jotakin kuullut.

Strömberg on sopeutunut Mikkeliin mainiosti, eikä liigajoukkueesta tuttu maalivahtivalmentajan puuttuminen ole tuntunut haittaavan.

- Risto sulauttaa sen veskarin osuuden sekaan tosi hyvin. Mulle sopii, että tehdään kaikki yhdessä. Sit ku mennään niin mennään tosissaan, Strömberg toteaa.

Runsas pelimäärä ei haittaa

Viime kaudella Strömberg kilpaili peliajasta lähes tasapäisesti Mikael Vuorion kanssa. Tälle kaudelle torjuntavastuu on kuitenkin kasautunut Strömbergin harteille, Kai Tillasen jäätyä toistaiseksi ilman peliaikaa runkosarjassa.

- Mulla on urani aikana ollut aina kaksi kilpailevaa veskaria joukkueessa ja se on sopinut hyvin. Tämän kauden tilanteesta sain vihiä Ristolta jo silloin kun eka kerran tavattiin, Strömberg paljastaa.

Strömbergin mielestä suuri pelimäärä ei ole tuntunut raskaalta taakalta ja vastuu on ennemminkin parantanut peliä.

- En olisi odottanut, että saan pelata näin paljon. Hyvin on kuitenkin mennyt, eikä meidän pelityylillä tämä fyysisesti niin raskasta ole ollut. Henkisesti on usein raskasta, mutta nyt ku on pelannut paljon, niin on henkisesti helpompaa.

- Pelimäärä on tuonut tasaisuutta. Tyytyväinen olen siihen, että hyvän ja huonon päivän ero on pienentynyt. Se on tullut siitä ku on pelannut paljon, Strömberg toteaa.

Loppukauteen Strömberg lähtee luottavaisin mielin, eikä pelkää loukkaantumisriskiä suuressa pelimäärässä.

- Oon säästynyt urallani loukkaantumisilta. Joskus kesätreeneissä on ollut pientä nilkkavammaa, mut ei muuta, Strömberg toteaa ja koputtaa samalla puupöytää.

- Maalivahdeille tyypilliset nivusvammat taitavat olla niiden notkeampien veskareiden ongelmia, Strömberg naurahtaa.

Strömberg uskoo pääsevänsä vielä luukkuvahdiksikin kauden aikana. Kynnys Tillasen peluuttamiseen on kuitenkin kasvanut jo aika korkeaksi, eikä tilanne ole maalivahdille itsellekään helppo.

- Uskon että Kaitsu ainakin muutaman pelin pelaa. Ei se tuu olemaan helppoo. Kaitsu pystyy kuitenkin sen taistelijana hoitaan. Kun kattoo viime kauden pelejä, niin hyvinhän Kaitsu pelas, Strömberg kehaisee luottavaisena kolleegaansa.

Mahdolliseen paluuseensa SM-liigaan Strömberg suhtautuu varovaisin mielin.

- Jos liigapaikka tulee, niin se on tullakseen. Otetaan nyt vuosi kerrallaan. Oon ton liigan jo nähnyt, eikä sinne viitti luukkua lähteä avaamaan.

- Koulu on tällä hetkellä tärkeintä. Jouduin sitä siirtämään ihan tarpeeks HIFK:ssa pelatessani ja nyt haluan hoitaan sen loppuun.

Lopuksi Strömberg löysi omasta pelistään vielä jotain hyvää ja parannettavaakin.

- Kai mä isoks mieheks oon aika liikkuva ja tykkään pelata mailalla.

- Pelin lukemista voisin parantaa. Kommunikointi pakkien kanssa ei oo aina ihan saumatonta.

Joulutauolla Mikko Strömbergiä työllistää valinta Mestis-maajoukkueeseen Mont Blancin turnaukseen Ranskaan.

Joni Tuomisesta Jukurien puolustuksen ”liideri”

Jukurien toimiva viisikkopuolustus on aina ollut myös liikkuva. Joukkueen tavaramerkkejä on ollut nopea suunnanmuutospeli, johon tarvitaan myös liikkuvia pakkeja. Joukkueessa onkin ollut aina muutama hyökkääjien tapaan liikkuva pakki, joiden kiekollinen peli on aiheuttanut harmeja vastustajille.

Tälle kaudelle Jukureihin liittyi espoolainen lupaava puolustaja, jonka liikkuvuutta on ollut ilo katsella. Joni Tuominen on ehtinyt esitellä taitojaan jo SM-liigassakin, mutta nuoren miehen tähtihetket ovat vielä edessäpäin. Hyökkääjän elkeitä väläyttelevä Tuominen aloittikin uransa hyökkääjänä, mutta ajautui puolivahingossa pakiksi, eikä ole katunut.

- Pelasin vielä junnuissa hyökkääjänä, mutta intin jälkeen a-junioreissa valmentaja komensi pakiksi. Aluksi se oli vaikeaa, mutta myöhemmin osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Eipä oo ollut kaipuuta takaisin hyökkääjäks.

Viime kaudella Tuomisen peliaika jäi vähiin, sillä alkukaudella Bluesissa oli tyytyminen penkkikomennukseen. Kirkkonummen Salamoissa Tuominen vieraili syksyllä viiden peli ajan, josta tie vei Pelicansin pakkipulaa helpottamaan. Tammikuussa pelit kuitenkin loppuivat kauden osalta rannemurtumaan. Keväällä Tuomisen puhelin kuitenkin pärähti..

- Risto soitteli keväällä ja sai minut vakuuteltua, Tuominen naurahti.

- Jukurit vaikutti heti hyvältä vaihtoehdolta. Tiesin hyvän toiminnan ja menestyksen. Halusin hyvään Mestisseuraan kehittymään ja tyytyväinen olen ollut.

Tuominen on ollut myös ollut tyytyväinen Jukurein toimivaan pelisysteemiin ja organisaatioon.

- Pelitapa, pelisysteemi on täällä selkeä. Kyllä täällä huomaa, että miksi on menestyvä joukkue, kaikki toimii loistavasti, Tuominen kehuu.

Tuominen löytää Jukurien menestyksen salaisuuksia kurinalaisesta harjoittelusta ja asenteesta. Jukureissa Tuominen on jo tottunut mm. sykemittareiden käyttöön ja tietojen analysointiin.

- Kaikissa joukkueissa pyritään tekeen harjoitukset täysillä, mutta Jukureissa kiinnitetään huomiota, että jokainen kans tekee ne.

Tuominen on myös tyytyväinen Dufvan pitämään kuriin joukkueessa.

- Itseä vartenhan sitä treenaa ja pyrkii tekeen täysillä. Ilman valmentajaa pitäis pystyä tekeen samalla teholla. Hyvä, että tietty kuri kuitenkin on.

- Meidän voitot tulee tuskan kautta, että hampaat irvessä vedetään ja vasta pelin jälkeen tuntuu hyvältä. Näinhän asiat tietysti pitäisi olla joka joukkueessa, jos haluaa menestyä.

Runsas peliaika on parantanut Tuomisen otteita kauden mittaan. Alkukauden varovaisuus on väistynyt ja Tuominen on otteillaan noussut Mestiksen puolustajien eliittiin. Hyvät pelit ovat tuoneet myös mukavasti tehopisteitä ja Tuominen onkin joulutauolla Jukurien tehokkain puolustaja.

- Bluesissa otin vähän liikaa turhia paineita, enkä päässyt oikein rennosti pelaamaan. Välillä täälläkin tuntuu, että puristaa mailaa turhaa, mutta oon kuitenkin suht rennosti ottanut, kun peliaikaa on tullut.

- Mulla on aiemmin ollut heikkoutena, etten pysty tasaiseen kauteen. Voi tulla välillä surkeitakin pelejä. Nyt olen ollut tosi tyytyväinen. Peliaikaa ja vastuuta on tullut, joka on parantanut peliä.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Tuomisella siintää SM-liiga, eikä Tuomisen otteet ole varmaankaan jääneet syksyn aikana huomiotta.

- Olisi hienoa tehdä ura SM-liigassa, sen takia tulin Jukureihin. Täällä kyllä pelaajat kehittyy, Tuominen arvioi.

Joulunajan suunnitelmissa myös Joni Tuomisella on edustustehtävät leijonapaidassa Mestis-maajoukkueen mukana Ranskan turnauksessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös