Mielipide

Viking Cup pelataan jälleen Turussa

LIIGA / Kolumni
Harjoituskausi jatkuu lauantaina Turussa Viking Cupissa. Mukana on kuusi mielenkiintoista joukkuetta, joista puolet tulee ulkomailta.

Lauantaina 16. elokuuta pelataan Turun Elysee Arenalla jääkiekkoa Viking Cupin merkeissä. Turnauksen joukkuevalikoima on varsin mielenkiintoinen, sillä kentällä tullaan näkemään länsirannikon kolmikko Lukko, TPS ja Ässät, sekä ulkomaalaisten joukkueiden osalta ruotsalainen Malmö sekä sveitsiläisjoukkueet Davos ja Lugano. Perinteinen, aikanaan myös Säästöpankkiturnauksen nimellä tunnettu turnaus tekee siis nyt monen kiekkojännärin mieliksi paluun kiekkokartalle varsin mielenkiintoisella koostumuksella.

Lohkojako ja otteluohjelma:

A-lohko: Lugano, Lukko, Malmö
B-lohko: Davos, TPS, Ässät

09.00 Lugano - Malmö
10.15 TPS - Davos
11.30 Lukko - Malmö
12.45 Ässät - TPS
14.00 Lukko - Lugano
15.15 Ässät - Davos

16.30 Välierä A1 - B2
17.45 Välierä B1 - A2

19.30 Loppuottelu

Uusi TPS esittäytyy kotihallissa

TPS on seura, joka on totuttu näkemään SM-liigan kärkikahinoissa. Viime kausi oli tästä melkoisen voimakas poikkeus joukkueen loppusijoituksen ollessa kahdeksas, joten seuralla on ilman muuta parantamisen varaa ja myös luonnollisesti näyttämisen tarvetta. Luonteva alku uskottavuuden parantamiselle olisi esittää lauantaina hyvää jääkiekkoa kotihalliin paikalle saapuvien katsojien iloksi. Tähän asti Palloseura on pelannut harjoitusotteluissa kohtuullisen hyvin, kaataen viimeisimmissä otteluissaan keskiviikkona Malmön murskalukemin 5-0, mutta taipuen sen jälkeen torstaina Luganolle lukemin 0-2.

TPS:n pelaajien osalta mielenkiintoa kohdistuu muun muassa uusiin tulokkaisiin. Espoosta hankitusta Jiri Vykoukalista odotetaan pitkään kaivattua puolustuksen johtohahmoa. Harjoitusotteluissa Vykoukal on vaikuttanut sopeutuneen Palloseuraan odotusten mukaisesti, ja on ottanut runsaasti vastuuta mm. ylivoimapelissä. TPS:n puolustus oli kokonaisuutena joukkueen toimivin osa-alue jo viime kaudella, ja lienee tulevalla kaudella vähintään samaa tasoa. Vykoukalin lisäksi puolustuksen uusia kasvoja ovat Saipasta tullut Antti Hulkkonen, sekä Lukossa viime kaudella pelannut, juuri kahden vuoden sopimuksen TPS:n kanssa solminut David Schneider.

Toistaiseksi Mikko Koivu on ollut TPS:n hyökkäyksen hahmo. Koivu keräsi suurimmat kehut heinäkuun lopulla pelatussa Rauman Pitsiturnauksessa, ja vaikuttaa menneen kesän aikana jälleen askeleen eteenpäin kehityksessä. Keskiviikon ottelussa Malmötä vastaan syntyi taas 2 maalia lisää, ja niiden turvin Koivu johtaa TPS:n epävirallista harjoitusotteluiden pistepörssiä.

Myös Kai Nurminen ja Ville Vahalahti ovat esiintyneet harjoituspeleissä edukseen. Mikäli Koivu ja Vahalahti jatkavat viime kauden tapaan samassa ketjussa, tulee kyseessä olemaan arvokas tutkapari Tepsille. Malmötä ja Luganoa vastaan TPS:n ykkösketju oli muodossa Nurminen-Koivu-Vahalahti, ja molemmissa otteluissa koostumus erottui edukseen. Varsinkin Luganoa vastaan Koivun johtama ketju oli oikeastaan TPS:n ainoa, joka pystyi luomaan hyviä tilanteita ja säännöllisesti siirtämään painopisteen Luganon kenttäpäätyyn.

TPS:n kokoonpanosta tulevat varmuudella puuttumaan pitkäaikaispotilaat Lius ja Alatalo. Antti Aalto puuttui torstaina kokoonpanosta, mutta viimeisten tietojen mukaan hän on pelikunnossa Viking Cupissa.

Kovakuntoinen Lukko

Rauman Lukko on tähän asti porskuttanut harjoituspeleissä hyvässä myötätuulessa. Joukkue ei ole vielä kesän aikana hävinnyt peliäkään, ja se voitti heinäkuussa isännöimänsä Pitsiturnauksen. Myös hiljattain pelattu Sveitsin turnee oli Lukolta hyvin onnistunut - tilille kertyi kolme voittoa. Joukkueen intensiteetti on ollut korkealla, se on pelannut kohtuullisen fyysisesti eikä tappeluiltakaan ole vältytty. Mikäli tahtotaso säilyy Turussa samanlaisena, ei Lukkoa kaadeta helpolla minkään joukkueen toimesta.

Pelaajista seuraamisen arvoisia ovat mm. Joe Murphy sekä Quinn Hancock. Hancock palasi Kanadasta huippukunnossa ja on ollut hyvässä vireessä harjoitusotteluissa.

Hän tulee näillä näkymin johtamaan Lukon ykkösketjua. Murphy puolestaan on uusi hankinta, joka tullaan nyt näkemään ensi kertaa Suomessa Lukko-paidassa. Varsinaisen Lukko-debyyttinsä hän teki jo Sveitsin kiertueella. Murphy ja Hancock ovat pelanneet aikanaan AHL:ssa ketjukavereina, joten nähtäväksi jää rikkooko valmentaja Ismo Lehkonen hyvin toimineen 1-ketjun Saarela-Hancock-Torkki, vai tullaanko Murphyä peluuttamaan 2-ketjussa Markku Tähtisen vieressä.

Huomiota tulee myös kiinnittää Lukon ykköspakkipariin Heikkinen-Hämäläinen. Tarjolla on klassinen esimerkki nuoruuden innosta ja kokemuksesta. 18-vuotias Ilkka Heikkinen on pelannut tähän asti hyvinkin vakuuttavasti, ja vieressä on oppia antamassa kunnioitettavaan 38 vuoden ikään ehättänyt Erik Hämäläinen. Myös Suomeen paluun tehnyt Toni Porkka on seuraamisen arvoinen pelaaja.

Mikko Luovi on harjoitellut Lukon mukana, mutta hänen pelaaminensa on vakuutus- ym. asioiden johdosta erittäin epävarmaa. Luovia on kaavailtu Markku Tähtisen ketjuun, jossa häntä on toistaiseksi harjoitusotteluissa tuurannut nuori Jarkko Kauvosaari. Pirteät otteet ennakoivat Kauvosaarelle peliaikaa myös liigassa.

Lukon fyysisin osa on kookas nelosketju Teemu Normio-Samu Isosalo-Janne Siivonen. Taklausvoiman lisäksi kolmikolta löytyy myös taitoa, ja ketjua pidetäänkin liigan parhaana nelosena. Samu Isosalo on hoidellut harjoitusotteluissa jo pariin otteeseen joukkueen poliisin tehtäviä.

Loukkaantumisten johdosta joukkueen riveistä puuttuu käsivaivainen Mikko Purontakanen. Jaakko Harikkala on nilkkaleikkauksen jäljiltä vielä toipilas, ja miehen pelaaminen on epävarmaa.

Ässät keskittyy oman maalin varjelemiseen

Ässät osallistuu Viking Cupiin viime kaudesta huomattavan vähän muuttuneella joukkueella. Porilaisten harjoituksissa on tähän mennessä keskitytty yksinomaan puolustuksen teeseihin, mikä ei voi olla näkymättä joukkueen pelaamisessa. Patapaitojen hyökkäyksiin lähteminen onkin kangerrellut tähänastisissa harjoitusotteluissa melkoisen pahasti. Puolustuspää sen sijaan on toiminut kiitettävän hyvin, eikä viimeisenä lukkona takuuvarmasti toimivan Scott Langkow'n taakse olekaan tehty montaa maalia.

Uudet pelaajat ovat patapakassa vähissä, joten Martin Bergeron kerää osakseen kohtuuttomankin suuren huomion - jokainen pienikin virhe rekisteröidään varmasti. Tähän mennessä Bergeron on pystynyt esittämään jonkinlaisia pelimiehen elkeitä, vaikka konkarikanukki ehdittiinkin jo etukäteen tuomita varmaksi flopiksi. Neljän pelin tehot 2+5 vakuuttavat, vaikka alla vasta hidastempoisia harjoituspelejä onkin.

Ässien harjoituskausi on edennyt sikäli onnellisissa merkeissä, että joukkue on säästynyt loukkaantumisilta. Sivussa ovat olleet vain vanhojen vammojen takia operoidut Tuomo Harjula ja Teemu Virkkunen, jotka eivät ole pelikykyisiä Turussa.

Porilaiset valmistautuivat Viking Cupiin kohtaamalla Davosin torstaina. Sveitsiläiset viimeistelivät tehokkaasti ja ottivat niukan 4-3-voiton.

Punahaukkojen kunto puntarissa

Länsinaapurimme kiekkotasoa saapuu Turkuun edustamaan Etelä-Ruotsin ylpeys Malmö Redhawks. Yhteistä turnauksen suomalaisjoukkueisiin Malmöllä on siinä, että sen viime kausi oli melkoinen pettymys. Joukkueen kohtalona oli sijalle 10 jääminen Elitserienissä ja sitä myöden kesäloman alkaminen ennen play-offien alkua. Kausi oli muutoinkin varsin murheellinen, sillä huonon urheilullisen menestyksen myötä yleisön mielenkiinto joukkuetta kohtaan laski, ja tämän myötävaikutuksella seura teki n.8,6 miljoonan kruunun tappion. Parantamisen varaa on siis monella sektorilla tulevalle kaudelle, niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Kaukalon puolella Malmön uusi nousu ei tosin ole alkanut mitenkään lupaavasti, sillä joukkue oli TPS:aa vastaan keskiviikon ottelussa täysi vastaantulija, häviten rumin luvuin 0-5.

Hyökkäyspään suhteen vastuuta asetetaan jo kahdeksatta perättäistä Malmö-kauttaan aloittavan Juha Riihijärven harteille. Hyökkäystä vahvistavat myös muun muassa Daniel Rydmark, sekä erityisesti turkulaisille tutut nimet Marcus Thuresson, Toivo Suursoo, sekä viime kaudella Saksassa pelannut Niklas Sundblad. Joukkueen riveissä pelaa myös Tanskan MM-joukkueessa hyvät kisat pelannut Kim Staal, sekä toinen Tanskan MM-joukkueen hyökkääjä Lasse Degn. Sen sijaan Ruotsin MM-joukkueessa hopeaa saanut, ja hyvät kisat pelannut Mika Hannula siirtyi kesän aikana NHL:aan Minnesotan riveihin, jättäen osaltaan paljon paikattavaa Malmön hyökkäyskalustoon. Puolustuksessa vastuuta saa mm. Petri Liimatainen ja torjuntatyöt kasaantuvat todennäköisesti viime kausien tapaan pääasiassa Andreas Hadelöville.

Sveitsiläisväriä kahden joukkueen myötä

Kaksi huipputason sveitsiläisjoukkuetta tuo mukanaan mielenkiintoisen lisäsävyn turnaukseen. Jos Viking Cupiin osallistuvilla suomalaisilla seuroilla sekä Malmöllä ei viime kausi sujunut aivan toivotuissa merkeissä, oli Luganon ja Davosin suoritustaso sitä vastoin kohdallaan. Lugano nimittäin voitti viime vuonna Sveitsin mestaruuden kaataen finaaleissa juuri Davosin, joten Elyseen jäällä tullaan näkemään Sveitsin ja Euroopan ehdotonta seurajoukkueiden parhaimmistoa.

Luganon puolustuksessa häärii tuttu nimi, eli Sveitsin liigan pistepörssin viime vuonna voittanut Petteri Nummelin, ja hyökkäyksessä häärii viime kauden Jokeri-kapteeni Ville Peltonen. Huomiota kannattaa kiinnittää myös mm. Pohjois-Amerikan apu Mike Manelukiin sekä viime kaudella runkosarjassa 44 ottelussa komeat 26 maalia tehneen, vuonna 1980 syntyneen Adrian Wichserin otteisiin.

Lugano valmistautui turnaukseen kohtaamalla torstaina TPS:n harjoitusottelussa Paimiossa, ja otti pelistä 2-0 ?voiton. Joukkueen parhaimmistoa oli ilman muuta ketju Maneluk-Gardner-Peltonen, takanaan pakkipari Nummelin-Hänni. Maneluk ja Peltonen kunnostautuivat maalinteossa, ja kaksikon keskellä peliä tehnyt peräti 198-senttinen Ryan Gardner on varsinkin kokoisekseen harvinaisen taitava ja hyvin liikkuva. Ketju aiheutti säännöllisesti harmaita hiuksia TPS:n puolustajille, ja tulee taatusti tekemään samoin myös muille vastustajille.

Davos lähtee tulevaan kauteen tavoitteenaan kirkastaa viimevuotinen hopeamitali, ja joukkueesta löytyy tason mukaisesti lukuisia mielenkiintoisia pelaajia. Näistä mainittakoon lähes sadan NHL-ottelun omaava hyökkääjä Lonny Bohonos, 5 kautta Pohjois-Amerikassa pelannut tsekki-sentteri Josef Marha, sekä taitava Reto von Arx. Davos on tosin myös kokenut menetyksiä, sillä 37-vuotias NHL-veteraani Kevin Miller ei enää jatka uraansa seurassa.

Luganon tavoin myös Davosin ohjelmaan kuuluu Suomessa muutakin kuin vain Viking Cup. Joukkue jää turnauksen jälkeen Suomeen, ja se tulee kohtaamaan erillisissä otteluissa vielä 19.8 TPS:n Turussa, 20.8 Lukon Raumalla sekä 21.8 Jokerit Helsingissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle