Mielipide

Viivaluisteluharjoituksista takaisin pelin tempoon

LIIGA / Kolumni
Tampereen Ilves koki valtavan kolauksen juuri kauden kynnyksellä, kun Joonas Rask joutui sairastuvalle. Turussa juuri ennen maajoukkuetaukoa Ilves sai kuitenkin voiton lisäksi toisenkin ilouutisen, kun Rask teki paluun kokoonpanoon. Tauon jälkeen sekä joukkuella, että pelaajalla on edessään suuri haaste.

Kahdella viime kaudella Ilveksen suurimpiin valopilkkuihin kuulunut Joonas Rask sai ennen kauden alkua synkän tiedon loukkaantumisestaan. Vamman vakavuus selvisi nopeasti ja se veti hetkessä mielen matalaksi.

– Heti seuraavana päivänä selvisi, että veneluussa oli murtuma ja kuulin juttuja, että se luu on aika huono luutumaan. Kyllä siinä hetken mietti, että meneekö tässä nyt kaksi kuukautta peleistä pois, Rask kuvailee nyt paluun tehtyään.

Joukkueen alkukausi on ollut paljon odotettua synkempi. Rask myöntää, että katsomon puolelta pelien seuraaminen on ollut rankkaa, kun itse ei ole päässyt vaikuttamaan ottelun kulkuun. Ilveksen heikot otteet johtivat lopulta päävalmentaja Juha Pajuojan potkuihin ja puikkoihin astui urheilutoimenjohtajan paikalta Seppo Hiitelä.

– Tietenkin tuommoiset ratkaisut ovat aina harmillisia, eikä niitä toivoisi kenellekään tapahtuvan. Sitä ei kuitenkaan auta jäädä miettimään, vaan tehdä asiat nyt niin hyvin, että aletaan voittaa.

Täydessä kunnossa

Valmentajanvaihdoksen myötä kuviot muuttuvat. Seppo Hiitelä ei kuitenkaan yhdessä Raimo Helmisen ja Pekka Kangasalustan kanssa ole lähtenyt muuttamaan suuria linjoja. Hiitelä on teroittanut asioita, jotka eivät tällä kaudella ole toistaiseksi Ilvekseltä onnistuneet.

– Suoraviivaisuutta maalinteossa ja sitä, että koko peli pitää jaksaa tehdä hommia ja keskittyä. Ei vain yhtä tai kahta erää, Rask kertoo.


Fanien odotus päättyy, Joonas Rask on palannut.

Rask itse pelasi ensimmäisen runkosarjaottelunsa viime lauantaina Turussa. Ottelu oli joukkueen moraalin kannalta tärkeä, sillä pahasti jumbopaikalle juuttunut Ilves nappasi vierasvoiton TPS:stä lukemin 3-0. Mies pelasi otteluun merkatussa ykkösketjussa Mark Leen ja Masi Marjamäen kanssa ja peliaikaa kertyi vajaat 14 minuuttia. 21-vuotiaan hyökkääjän pistetilikin aukesi heti, sillä Rask saalisti ottelussa syöttöpisteen.

– Olihan se hienoa päästä pelaamaan pitkästä aikaa. Siinä oli vasta yhdet treenit joukkueen kanssa alla, niin olin kyllä aika hapoilla koko pelin. Pelitempo on kuitenkin erilainen kuin viivaluistelussa, mitä vedin loukkaantuneena. Onneksi nyt tauolla on aikaa totuttaa jalat kovaan tempoon, Rask painottaa.

Pelaajan mukaan veneluuhun tullut murtuma ei enää vaivaa vähääkään, vaan mies on täydessä kunnossa tulevia koitoksia ajatellen.

Halukkaampi ja tehokkaampi kuin vastustaja

Keväällä 2010 Nashville varasi Raskin seitsemännellä kierroksella. Kehitys on jatkuvasti kulkenut kovaa vauhtia ylöspäin ja syksyn loukkaantuminen oli oikeastaan ensimmäinen hidaste rynnistykselle kohti SM-liigan eliittiä. Kehittyvässä iässä olevalle pelaajalle loukkaantumiset voivat olla uran kannalta ongelmallisia. Rask ei kuitenkaan myönnä miettineensä tulevaisuutta nykyhetkeä pidemmälle.

– No tietenkin se sillä lailla harmitti, että en päässyt heti alusta mukaan. Keskitytään nyt tähän hetkeen ja siihen, että pelataan sillä lailla, että voitetaan. Pyrin itse tuomaan energisyyttä ja niitä maalejakin on toki aina kiva tehdä.

Toistaiseksi Joonas Rask on pelannut yhden ottelun, josta tuloksena on voitto. Yhteensä Ilves on kerännyt 24 kamppailussa neljä kolmen pisteen voittoa. Raskin pelatessa joukkueen pistekeskiarvo on siis vielä toistaiseksi täydet kolme pistettä ottelua kohden. Mies ei kuitenkaan myönnä asioilla olevan yhteyttä toisiinsa.

– Ei sillä kyllä varmaan mitään merkitystä ollut. Koko joukkue painoi vaan hyvällä asenteella hommia ja halu voittaa joka kiekko oli kova.

Ilves palaa maajoukkuetauolta tiistaina 15. päivä, kun se kohtaa Kärpät Oulussa. Joukkue tarvitsee nyt kipeästi pisteitä, jotta se pääsisi pois jumbopaikalta ja mukaan taisteluun pudotuspelipaikoista. Millä eväillä tämä onnistuu?

– Kovalla työnteolla, kurinalaisella pelillä ja sillä, että ollaan peleissä halukkaampia ja tehokkaampia kuin vastustaja, Rask päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös