Mielipide

Viime kevään AHL-tähti nousi vakuuttavasti esiin Stanley Cup -finaalidebyytissään

NHL / Kolumni
Vastoin ennakko-odotuksia ensimmäisessä Stanley Cup -finaalissa sankarien viitat ripustettiin Vegas Golden Knightsin nelosketjulaisten harteille. Voittomaalista vastannut Tomas Nosek juhli vuosi sitten AHL-mestaruutta ja yrittää nyt toistaa tempun NHL:n puolella.

Vegas Golden Knightsin matka ensimmäisellä NHL-kaudellaan on ollut upea, mikä on saanut kiekkokansan jälkiviisastelemaan ja nauramaan muiden NHL-seurojen viime kesän laajennusvaraustilaisuuden alla tekemille ratkaisuille. Eniten pyyhkeitä on heitetty Florida Panthersin ja Minnesota Wildin johdoille. Joukkueista molemmat päästivät lasvegasilaisten riveihin kaksi sellaista pelaajaa, jotka nyt pelaavat merkittävässä roolissa tulokasjoukkueen pudotuspelikokoonpanossa.

Viime kausina sarjan pohjamutiakin kuopinut Detroit Red Wings pääsi kesällä helpolla. Seura joutui päästämään vain tšekkihyökkääjä Tomas Nosekin Golden Knightsin haaviin. 25-vuotias Nosek oli päässyt pelaamaan vain 17 ottelua Red Wings -paidassa, joten kyseessä ei ollut NHL-joukkueen runkopalasesta luopuminen kuten monen muun seuran kohdalla. Red Wingsin ei myöskään tarvinnut antaa lahjuksia ritareille ohjatakseen näiden valintaa pääasiassa AHL-pelejä edelliskaudet pelanneen tšekin suuntaan.

McPheen varausvalinta Red Wings -riveistä ei ollut täysin odotettu

Vegas Golden Knights -GM George McPheen varausvalinta Red Wings -riveistä ei ollut täysin odotettu. Suojaamatta olivat myös muun muassa erinomainen alempien kenttien laitahyökkääjä Darren Helm sekä viime syksynä Pittsburgh Penguinsiin päätynyt ja siellä loistavasti esiintynyt Riley Sheahan.

Nosek oli kuitenkin jo lähtökohtaisesti juuri Golden Knightsin näköinen pelaaja. 25 vuotta on NHL-pelaajalle vielä nuori ikä, mikä sopi tulokasjoukkueen tulevaisuuden suunnitelmiin. Lisäksi takana oli upea kevät AHL-joukkue Grand Rapid Griffinsin miehistössä. Nosek takoi 19 pudotuspeliotteluun 10 maalia ja 22 tehopistettä, jotka riittivät kevään pistepörssin sijalle kolme. Kausi päättyi mestaruusjuhliin.

Lasvegasilaisten nelosketjun laidalla taisteleva Nosek pelasi kenties uransa tähän asti parhaan NHL-pelin osuvaan paikkaan − ensimmäisessä Stanley Cup -finaalissaan. Ottelun kolmannen erän alussa Nosekin ketju toi joukkueensa ensin tasoihin, ja myöhemmin puolustaja Shea Theodoren upea syöttö tavoitti tšekkilaiturin takatolpalta.

Nosekin pudotuspelien toinen maali syntyi täydelliseen paikkaan ja jäi ottelun voittomaaliksi. Viimeisten hiekanjyvien valuessa tiimalasissa sai laitahyökkääjä sinetöidä vielä ottelun toisella osumallaan loppulukemat tyhjään Washington Capitals -maaliin. Itse maalia merkittävämpi oli kuitenkin hyökkäystä edeltänyt Nosekin laukauksenblokkaus puolustusalueella, mikä sammutti Capitalsin toiveet viime hetken tasoitusmaalista.

Red Wingsistä saapunut AHL-pelaaja on seuran hierarkiassa selvästi kallista slovakialaistaituria edellä

Mielenkiintoisen Golden Knightsin ja Red Wingsin välisestä lyhyestä historiasta tekee se, että kesällä suojattujen pelaajien listalla oli Tomas Tatarin nimi. Helmikuussa Red Wings päätyi kuitenkin kauppamaan Tatarin Golden Knightsiin. Hinta oli kova, mutta tulokkaiden saama palkkio on toistaiseksi ollut laiha.

Tatar seurasi katsomosta finaaliavauksen, kuten myös valtaosan tämän kevään muistakin pudotuspeleistä. Ilmaiseksi Red Wingsistä saapunut AHL-pelaaja on seuran hierarkiassa selvästi kallista slovakialaistaituria edellä. Tätä tuskin osattiin odottaa sen enempää Golden Knightsin kuin Red Wingsinkään toimistolla.

Tomas Nosekista tuskin on sarjan suureksi ratkaisijaksi, mutta hyvinkin mahdollisesti yllättäjäksi. Viisi tehopistettä 13 pudotuspelikamppailussa on erinomainen tahti 15 tehopistettä runkosarjassa iskeneelle hyökkääjälle etenkin, kun peliaika ei ole lähelläkään kärkihyökkääjien tasoa.

Keväällä 2015 Teuvo Teräväinen nousi hienosti esiin tärkeään aikaan ollen Stanley Cup -finaalien paras pistemies. Capitalsin keskittyessä Golden Knightsin vaarallisen ykkösketjun pimentämiseen on Tomas Nosekin kaltaisilla hiljaisilla sotureilla hieno mahdollisuus nousta vastaavalla tavalla parrasvalojen herroiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös