Mielipide

Viidennen välierän tunnelma huipussaan

LIIGA / Kolumni
HPK ja Tappara kohtasivat tiistaina Rinkelinmäellä viidennessä ja ratkaisevassa välieräottelussa. Halli täyttyi ääriään myöten täyteen tuttuun tapaan ja tunnelmaa riitti, niin katsomossa kuin kaukalossakin.

Millainen on tunnelma jääkiekko-ottelussa? Mitkä ovat kenenkin odotukset illan pelistä? Kuka on tänään sankari? Onko kukaan koskaan seurannut yleisön reaktioita ja tehnyt niistä havaintoja? Minäpä tein näin eilen Rinkelinmäellä viidennessä välieräottelussa. Ehtii siinä samalla katsoa otteluakin.

- Sainpas lipun. Etuilin vaikka kuinka monta, huutaa noin 10-vuotias poika hallin pääovella tuntia ennen pelin alkua.

Siinä huudossa oli onnistumisen riemua parhaimmillaan. Lippuluukun edessä on muutaman kymmenen metrin jono. Kylmä siinä on jonottaa.

Ei muuta kuin ovesta sisään ja rappuset ylös. Miltähän sisällä näyttää, mitkä ovat tunnelmat siellä? Ka-Ku-Ti-ravintolassa ei juurikaan ole tungosta tuntia ennen peliä. Ohitseni kulkee pari kirvespaitaan pukeutunutta miestä. Kyselen miesten odotukset illan pelistä.

- Tämähän on ihan selvä kuka sitä vie, se on 0-3.Tulos- ja monivedot on lyöty. Ratkaisijoista en tiedä, tiukka peli tulee. Tappara on kaksi kertaa hävinnyt täällä jatkoajalla ja kolmatta kertaa se ei häviä, kertoo Matti Rainio, mies oranssissa peruukissa.

- Se on Tarvainen, joka tekee voittomaalin, 0-1 riittää, tietää puolestaan siniseen peruukkiin sonnustautunut Pauli Päivärinta.

Peremmällä ravintolassa näen pöydän ympärille kertyneen vanhempia HPK:n kannattajia. Heiltä otan kotijoukkueen kannattajien odotukset pelistä. Asiantuntemusta löytyy siitä pöydästä taatusti.

- Kärpät ja HPK tietysti. Nyt tulee käyttöön tuo moottoritie, mikä tehtiin ensin Hämeenlinnaan Helsingistä ja sitten Tampereelle. Tappara pääsee ajamaan sitä Helsinkiin. Kucharcikihan sen tekee, tai Miettinen, jompi kumpi, Seppo ja Tauno kertovat jo torstain finalistit.

- Sen ratkaisee oikeastaan tasaisempi joukkue, se kumpi pitää hermonsa kurissa. Ei sillä ole mitään merkitystä kuka ratkaisee, ryhmästä korostetaan vielä joukkuepelin merkitystä.

Sitten matkaan kohti omaa istumapaikkaa. Alkulämmittely on menossa. Ihmeen hiljaista on hallissa. Tunnelma on odottava, ehkä jopa jännittynyt. Useasti ennen hallissa on kuulunut melkoinen melu jo näihin aikoihin. Tänään ei ole. Istumapaikat ovat melkein tyhjillään. Seisomapaikoilla on taaskin ahdasta. Tamperelaiskannattajat ovat hajaantuneet ympäri hallia. Pelaajat poistuvat ja zamboni tulee jäälle. Sen ritarilippu on vaihdettu kokoa isompaan. Onhan tänään edessä kauden toistaiseksi tärkein ottelu.

Illan ottelu on alkamassa tuomarit saapuvat jo jäälle. Heitä seuraa Tappara, kerholaiskannattajat aloittavat buuauskonsertin. Menee hetki ja ilmoille kajahtaa tuttu kotijoukkueen jäälletulo fanfaari. HPK saapuu jäälle ja taputusmyrsky alkaa.

Peli voi alkaa

Illan gladiaattorit asettuvat aloitusta varten jäälle. Kummankin joukkueen fanilaumat aloittavat valtaisat kannustushuudot. Seitsemän minuutin kohdalla Tapparan maalilla on pientä hässäkkää, kerhofanit aloittavat ”Janne” – huudot. Aika ajoin Rinkelinmäellä on suorastaan hiljaista. Kaikkia jännittää omiensa puolesta.

Halli räjähtää täyteen riemuun kotijoukkueen tehdessä maalin erän loppupuolella. Tapparafanit aloittavat raivokkaan omiensa kannustamisen. Illan kuuluttaja kertoo tulospalvelutietoja Helsingistä. Katsomosta kuuluu ”Hyvä Kärpät” – huuto. Ensimmäinen erä on ohi.

Erätauolla ei ulkona ole juurikaan tungosta. Kukaan ei suostu lähtemään omalta paikaltaan seisomakatsomosta liikenteeseen, paikka menisi alta aikayksikön. Kioskijonossa sentään on vähän porukkaa.

Toinen erä ei juurikaan ehdi vanhentua kun Tappara huudattaa omiaan. Ei ehtinyt toinen erä edes kunnolla alkaa. Peli on tasan. Tuomari saa oman osansa hallin tunnelmasta. Sikakatsomo yltyy huutamaan omia huutojaan kentälle, päätuomari Jyri Rönn olisi Kerho-fanien mielestä HYL-LYL-LÄ. Aplodimyrsky valtaa hallin Puurulan haamupelastuksen jälkeen.

Kirvespaitaiset saavat riemuittavaa jälleen. Tappara menee johtoon. Puolessa välissä erää tunnelma kohoaa, tulee tieto Helsingistä, että Kärpät ovat siirtyneet johtoon. Erä ehtii muutaman minuutin eteenpäin, kun Rinkelinmäelle saapuneet tamperelaisfanit pomppaavat taas ylös. Heidän joukkueensa johtaa nyt kahdella maalilla. Hämeenlinnalaisyleisö on melkoisen hiljaa. Erä loppuu.

Illan hienoin jalkakikka ja maali nähdään erätauolla HPK:n pikkuritarin tekemänä. Kiekko suuntautuu tarkan rannevedon seurauksena suoraan ylämummoon. Juniori saa ansaitsemansa taputukset.

Se on siellä – laulu kajahtaa ilmoille hallissa toistamiseen Kerhon kaventaessa parin minuutin jälkeen. Alkaa molempien fanijoukkueiden armoton kannustus omillensa. Nyt todellakin jännittää. Illan suurimmat huudot kuultiin, kun kuuluttaja kertoi tulostietoa Hartwall Areenalta, Kärpät olivat siirtyneet kahden maalin johtoon.

Sitten tapahtuu joka fanin painajainen. Ottelu ratkeaa omien tappioon. Päivän syntymäpäiväsankari vie Tapparan tavoittamattomaan johtoon. Halli tyhjenee kerholaisfaneista ja vierasjoukkue aloittaa voitonjuhlat. Rinkelinmäellä kaikuvat Tappara-huudot. Tappara kiittää kannattajiaan kättelyiden jälkeen ja fanipaitalauma puolestaan kiittää maalivahtiaan Mika Lehtoa kovaäänisesti. Hallin toisessa päädyssä Tapparan fanijoukko näyttää olevan melkoisessa karnevaalitunnelmassa.

Taisto on päättynyt. Jäälle lentää muutama rantapallo ja muuta roskaa. Toinen joukkue juhlii hillittömästi, toinen on pää painuksissa. Ulkona kirvespaitaiset fanit ovat levittäneet sankareilleen tutuksi tulleen oranssin maton, jokainen verryttelylenkille lähtevä pelaaja saa ansaitsemansa kiitokset finaalipaikasta faneilta.